Sernik z dżemem

Sernik z dżemem

Bardzo prosty sernik z dżemem jagodowym. Moja szybka propozycja na jedno ze Świątecznych ciast. Tylko kilka składników, proste i szybkie. Bez spodu i dodatkowych dekoracji.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: tortownica 20 cm

Składniki na masę serową

  • 500 g dobrego mielonego twarogu np. Piątnica
  • 1 jajko i dwa żółtka z jajek
  • pół szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej tortowej

Dodatkowo

  • słoiczek dżemu jagodowego o pojemności 180-200 ml

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Zapnij obręcz. Wysmaruj ją od środka niewielką ilością masła lub oleju.

Jajka oraz ser wyjmij wcześniej z lodówki. Białka odłóż do innego przepisu np. na zielone babeczki :-)

W misce umieść jajko, dwa żółtka oraz cukier. Ubijaj dwie minuty na kogel-mogel. 

Do większej miski włóż ser i dodaj obie mąki. Wymieszaj. Dodaj kogel-mogel dobrze wymieszaj całą masę. Możesz użyć miksera.

Masę serową przełóż do tortownicy. Wyrównaj powierzchnię. Łyżką nakładaj porcje dżemu jagodowego. Przykryj nim całą powierzchnię sera.

Na dno piekarnika połóż naczynie (np. keksówkę) wypełnione do połowy gorącą wodą. Dzięki temu sernik nie będzie pękał w czasie pieczenia. Sernik piecz na środkowej półce 60 minut w temperaturze 180 stopni. 

Po upieczeniu, sernik zostaw na 15 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.

Po całkowitym wystudzeniu sernik wyjmij z tortownicy. Przed odpięciem boków lekko oddziel ciasto od formy przy użyciu np. cienkiej szpatułki (jeśli jest taka konieczność).

Sernik najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce ?

Sernik z dżemem, 1

Sernik z dżemem, 2

Sernik z dżemem, 3

Sprawdź też mój przepis na sernik na zimno z jagodami.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (28 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷