Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Schab duszony

Schab duszony

Schab duszony z warzywami to niesamowicie pyszna odmiana od dobrze wszystkim znanych kotletów schabowych. Przepis jest super prosty. Nie potrzebujesz nawet gotowego bulionu. Idealne połączenie warzyw i mięsa.

Czas przygotowania: 25 minut
Czas duszenia: 1 godzina
Liczba porcji: 1400 gramów dania

Kaloryczność kcal: 150 w 100 gramach dania [ więcej ]

Składniki [ więcej ]

  • 4 plastry schabu - 400 g
  • 1 cebula - 100 g
  • 2 średnie marchewki - 300 g
  • pieczarki - 300 g
  • 4 duże ząbki czosnku
  • pomidory - 200 g
  • 6 łyżek oliwy
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szklanka wody - 250 ml
  • przyprawy: po łyżce pieprzu ziołowego i majeranku, łyżeczka soli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • łyżeczka mąki pszennej
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Schab duszony

Schab duszony, 1
Krok 1: Przypraw mięso

Do dania użyłam plastry schabu o wadze około 100 gramów każdy. Aby zrobić schab duszony z warzywami możesz też użyć większej ilości mięsa. Sześć plastrów dobrej jakości schabu środkowego też się zmieści. Cztery kotlety schabowe, czyli plastry schabu środkowego oczyść z włókien. Ja nie rozbijam dodatkowo kotletów. Z każdej strony obsyp mięso pieprzem ziołowym oraz majerankiem. Możesz też użyć zwykłego, czarnego pieprzu.

Przypraw mięso

Krok 2: Przygotuj warzywa

Przygotuj sobie warzywa. Pieczarki oraz marchewkę i czosnek i cebulę obierz. Jeśli Twoje pieczarki są małe, to nie musisz ich obierać. Marchew pokój w plasterki. Pieczarki pokrój w kawałki na jeden kęs. Cebulę możesz kroić dowolnie np. w piórka czy krążki. Małych pomidorów nie trzeba wcale kroić. Duże kroimy na takie same kawałki jak pieczarki. Ząbki czosnku zaś zostawiamy w całości. 

Przygotuj warzywa

Przygotuj warzywa

Krok 3: Podsmaż warzywa

Nagrzej dobrze dużą patelnię o grubym dnie. Wlej 6 łyżek oliwy. Na patelnię wyłóż cebulę, marchew, pieczarki i ząbki czosnku. Podsmażaj wszystko około pięciu minut na większej mocy palnika. 

Podsmaż warzywa

Krok 4: Dodaj mięso

Po tym czasie wlej szklankę wody. Dodaj sos sojowy, sól oraz kawałki schabu. Patelnię przykryj przykrywką i duś mięso z warzywami przez minimum 30 minut. Mój schab w sosie pichcił się łącznie około godziny. Schab i warzywa powinny być miękkie. Ustaw małą moc palnika i przez cały ten czas nie odkrywaj patelni. 

Dodaj mięso

Krok 5: Dodaj resztę składników

Po tym czasie do warzyw z mięsem dodaj też dwie łyżki masła klarowanego oraz pomidory. Gotuj całość kilka minut bez przykrywki. W małej miseczce wymieszaj razem śmietanę z mąką pszenną oraz skrobią. Aby śmietana się nie zwarzyła, do miseczki wlej też wrzący wywar z patelni. Tak zahartowaną śmietanę dodaj do schabu duszonego i wymieszaj całość drewnianą łyżką. Aby uniknąć ewentualnych grudek, możesz gęstą śmietanę z mąką dodać do sosu przez małe sitko. 

Dodaj resztę składników

Krok 6: Dopraw i podawaj

Zamiast śmietany kwaśnej 18 % możesz też użyć słodkiej śmietanki 30 %. Taka śmietanka nie warzy się i nie ma potrzeby, by hartować ją przed dodaniem do wrzątku. Po chwili gotowania na minimalnej mocy, można już wyłączyć duszony schab.

Dopraw i podawaj

Schab duszony, 9

Duszony schab w sosie z warzywami polecam podać z ziemniakami z wody, ulubioną kaszą lub świeżą bagietką, która maczana w sosie smakuje rewelacyjnie.
Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (3225 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Schab duszony

Wspaniały obiad dla całej rodziny ze schabem w roli głównej, to nie tylko kotlety schabowe. Polecam zrobić roladki schabowe albo własnie najpyszniejszy schab duszony z warzywami. Zaprawiony śmietanką. Wspaniały. Schab duszony w plastrach to cudowny pomysł na obiad. Duszony schab podaję zazwyczaj z ziemniakami z wody. Takie ugniecione ziemniaki polane pysznym sosem smakują niesamowicie. Do tego ogórki małosolne lub idealna surówka do obiadu i jesteś w kulinarnym niebie. Polecam zrobić schab duszony w plastrach

Schab duszony przepis

To schab duszony w sosie własnym, ponieważ nie dodaję do dania gotowego bulionu, czy rosołu. Lepiej przecież dusić schab z warzywami, które świetnie smakują z mięsem i dopełniają smak sosu. Schab duszony z pieczarkami oraz marchewką to najlepsza kompozycja. U mnie zawsze schab duszony z cebulą lub też porem. Czasem możesz też użyć szczypiorku. Koniecznie zobacz też inne moje przepisy. Może trafisz na jakiś super pomysł na obiad. Te pyszne kawałki kruchego schabu z cebulą, pieczarkami i wspaniałym sosem zaprawionym śmietanką możesz podać z ziemniakami gotowanymi. Cudownie smakują też kluski śląskie lub pyzy ziemniaczane. A do tego surówka z czerwonej kapusty.. To dopiero pomysł na obiad!