Domowe ogórki małosolne

Domowe ogórki małosolne

Mój prosty i sprawdzony sposób na domowe ogórki małosolne. Ogórki są gotowe do zjedzenia już po dwóch dniach. Tak naprawdę sięgam po nie często już dnia następnego :-)

Czyż nie jest cudownie wybierać ręką jędrne i pachnące ogórki prosto ze słoika?
Coś wspaniałego!

Czas przygotowania: 15 minut
Ilość porcji: 20

 

Składniki:
  • 1,5 kg ogórków krajowych, małych i świeżych
  • pół główki świeżego czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • 10 cm korzenia chrzanu
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 łyżki soli
  • 2 litry wrzątku


Na 1,5 kg ogórków wystarczy słoik czy garnek o pojemności 4 l. Słój, którego użyłam ma pojemność 5 l. 

 

W czym trzymać ogórki
Ogórki małosolne powinny być zjedzone w ciągu 2-7 dni od umieszczenia ich w pojemniku. Aby nie zamieniły się w kiszone, należy zakręcić słoik (przełożyć je do mniejszych słoików razem z zalewą) i odstawić do lodówki. Może to być duży szklany słoik, beczka gliniana lub porcelanowa, a nawet garnek. Jeśli nie masz wieczka czy zakrętki, wystarczy umieścić na powierzchni wody mały talerzyk. Warto położyć na nim obciążenie. Moja Babcia miła glinianą beczkę. Kładła talerzyk spodem do góry. Na talerzyk zaś czysty kamień, który służył tylko do tego celu :-)
Jeśli masz słoik z zakrętką lub wek - nie dokręcaj go a tylko lekko zamknij lub użyj gazy. Nie zamykaj szczelnie naczynia.

Jakie wybierać ogórki
Ogórki kupuj krajowe, najlepiej gruntowe. Powinny być małe i jędrne. Przy próbie przełamania na pół - kruche (nie wyginać się a pękać od razu). W smaku chrupiące. Najlepsze są te chropowate, z widocznymi wypustkami :-) Ideałem są ogórki od których nie odpadły jeszcze pozostałości kwiatu - suche, żółtawe płatki na jednym z końców.

Szykowanie ogórków i dodatków
Ogórki należy przepłukać pod bieżącą i zimną wodą. Ja zawsze odcinam końce, ale tylko odrobinę.. bardzo symbolicznie. Przepłucz również czosnek oraz korzeń chrzanu i gałązki kopru. Chrzanu nie musisz obierać. Wystarczy pokroić go w plasterki lub słupki.

Garnek, czy też słoik powinien być czysty. Najlepiej odparzony wrzątkiem. Na samo dno umieść gałązkę kopru, listek laurowy i kawałek czosnku. Ja przekrawam główkę w poprzek a następnie na pół. Pięknie to wygląda i spełnia swoją funkcję. Ponieważ ogórki będą zjedzone w ciągu kilku dni nie układam ich tak, jak do ogórków kiszonych. Na małosolne po prostu umieszczam je w pojemniku. Nie dociskam i nie wciskam na pionowo. Wkładam część ogórków oraz ponownie czosnek, liście laurowe i kilka plastrów chrzanu. Na samą górkę ostanie gałązki kopru.
Jeśli jednak nie planujesz podjadać ogórków już następnego dnia, to warto układać je w słoiku ścisło. Wówczas nie wypływają one na powierzchnię i nie grodzi im zepsucie.

Ogórki zalewam wrzątkiem wymieszanym z solą. Na 1 litr wrzątku - 1 łyżka soli. 
Ogórki można też zalać zimną, przegotowaną wodą wymieszaną z solą. Będą się wówczas "robiły" o 1-2 dni dłużej. Woda powinna całkowicie zakryć ogórki. Słoik odstaw do schowka, czy na półkę do kuchni. Nie musi być chłodno. W temperaturze pokojowej będzie im idealnie. 

Ogórki pierwszego dnia :-)
domowe-ogorki-malosolne-1

Ogórki po 3 dniach kiszenia:
domowe-ogorki-malosolne-2

domowe-ogorki-malosolne-3

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (6 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl