Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Zobacz jak wygląda sprawdzony i niezawodny przepis na ogórki małosolne. Moje domowe ogórki małosolne są gotowe do zjedzenia już po dwóch dniach kiszenia. Ogórki wychodzą super chrupiące i pyszne. Polecam!

- domowy, tradycyjny przepis
- małosolne w słoiku lub w kamionce
- gotowe do zjedzenia już po 2 dniach 

Czas przygotowania: 15 minut
Czas minimum kiszenia: 2 dni
Ilość porcji: 1,5 kg ogórków

Kalorie: 10 w 1 ogórku

Składniki:
  • 1,5 kg ogórków krajowych, małych i świeżych
  • pół główki świeżego czosnku
  • kilka gałązek kopru
  • 10 cm korzenia chrzanu i liście
  • 3-4 liście laurowe
  • 2 łyżki soli
  • 2 litry wody

Jak zrobić ogórki małosolne

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Na 1,5 kg ogórków wystarczy słoik, garnek lub naczynie kamionkowe o pojemności 5 litrów. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. 

Ogórki małosolne to tylko jeden z wielu sposobów na przetwarzanie świeżych ogórków. Małosolne są jednak wyjątkowe, ponieważ szykujemy je tylko raz w roku. Sezon nie jest długi, więc warto korzystać z niego od początku do końca. 

Ogórki małosolne, 1

W czym trzymać ogórki małosolne:
Ogórki małosolne powinny być zjedzone w ciągu 2-7 dni od umieszczenia ich w pojemniku. Aby nie zamieniły się w ogórki kiszone, należy zakręcić słoik (przełożyć je do mniejszych słoików razem z zalewą) i odstawić je do lodówki. Może to być duży szklany słoik, beczka gliniana lub porcelanowa, a nawet garnek. Jeśli nie masz wieczka czy zakrętki, wystarczy umieścić na powierzchni wody mały talerzyk. Warto położyć na nim obciążenie. Moja Babcia i potem Mama miały glinianą beczkę. Kładły talerzyk spodem do góry. Na talerzyk zaś czysty kamień, który służył tylko do tego celu. Jeśli masz słoik z zakrętką lub wek - nie dokręcaj go a tylko lekko zamknij. Nie zamykaj szczelnie naczynia. Możesz też użyć gazy.

Jakie wybierać ogórki do kiszenia:
Ogórki kupuj krajowe, najlepiej gruntowe. Powinny być małe i jędrne. Przy próbie przełamania na pół - kruche (nie wyginać się a pękać od razu). W smaku zaś chrupiące. Ideałem są ogórki od których nie odpadły jeszcze pozostałości kwiatu - suche, żółtawe płatki na jednym z końców.

Ogórki małosolne przepis

Aby zrobić domowe małosolne ogórki potrzebujesz 1,5 kilograma małych ogórków, małą główkę czosnku, lub połówkę większej główki, kilka liści laurowych, porcję kopru oraz kawałek chrzanu plus liście chrzanu (liście chrzanu nie są niezbędne). Do tego zestawu dojdzie jeszcze zalewa, która składa się na dwa litry wody z dwiema łyżkami soli. 

Ogórki małosolne, 2

Ogórki należy przepłukać pod bieżącą i zimną wodą. Ja zawsze odcinam końce, ale tylko odrobinę.. bardzo symbolicznie. Przepłucz również czosnek oraz korzeń chrzanu i gałązki kopru. Chrzanu nie musisz obierać. Wystarczy pokroić go w plasterki lub słupki.
Ogórki małosolne, 3

Garnek, kamionka, czy też słoik powinien być czysty. Najlepiej odparzony wrzątkiem. Na samo dno umieść gałązkę kopru, listek laurowy i kawałek czosnku. Ja przekrawam główkę w poprzek a następnie na pół. Pięknie to wygląda i spełnia swoją funkcję. Ponieważ ogórki będą zjedzone w ciągu kilku dni nie układam ich tak, jak do ogórków kiszonych. Na małosolne po prostu umieszczam je w pojemniku. Nie dociskam i nie wciskam na pionowo. Wkładam część ogórków oraz ponownie czosnek, liście laurowe i kilka plastrów chrzanu i liście. Na samą górkę ostanie gałązki kopru.
Ogórki małosolne, 4

Jeśli nie planujesz podjadać ogórków już następnego dnia, to warto układać je ścisło w naczyniu. Wówczas nie wypływają one na powierzchnię i nie grodzi im zepsucie. Ogórki zalewam wrzątkiem wymieszanym z solą. Na 1 litr wrzątku - 1 łyżka soli. Do podanej ilości ogórków użyłam dwa litry przegotowanej, gorącej wody oraz dwie łyżki soli.

Ogórki można też zalać zimną, przegotowaną wodą wymieszaną z solą. Będą się wówczas kisiły o 1-2 dni dłużej. Woda powinna całkowicie zakryć ogórki. Słoik odstaw do schowka, czy na półkę do kuchni. Nie musi być chłodno. W temperaturze pokojowej będzie im idealnie. 

Jeśli kisisz ogórki małosolne w słoiku, to tylko lekko przymknij je przykrywką z przepływem powietrza lub zastosuj gazę. Jeśli robisz małosolne w kamionce, to możesz umieścić talerzyk z kamieniem tak, jak na zdjęciu poniżej i dopiero zakryć kamionkę przykrywką. 
Ogórki małosolne, 5

Tak wyglądają ogórki małosolne po pierwszym dniu kiszenia z gorącą zalewą. Na zdjęciu kiszone w słoiku. 
Ogórki małosolne, 6

Ogórki małosolne po trzech dniach kiszenia z kamionki.
Ogórki małosolne, 7

Ogórki małosolne, 8

Ogórki małosolne zalewane gorącą zalewą można już jeść po 2 dniach od zakiszenia. Małosolne zalane zimną zalewą próbujemy po czterech dniach kiszenia.

Ogórki małosolne na zimę

Podam na koniec najprostszy sposób na to, by zrobić małosolne na zimę. Wystarczy, że zastosujesz się do metody: 1 litr zimnej wody + 1 łyżka soli. Przy ogórkach kiszonych dajemy dwie łyżki soli (a do małosolnych jedną). Bardzo ważne jest to, by użyć soli kamiennej do przetworów, czyli nie tej jodowanej. Szykujesz wszystko podobne jak wyżej, ale ogórki układasz w słoikach pionowo i ścisło. Do małosolnych na zimę nie obcinam końcówek. Jasną końcówkę kieruj do góry. I jeszcze zalewa.. do ogórków małosolnych na zimę używam zalewy zimnej. Na koniec już tylko zakręcasz ścisło słoiki i odstawiasz do spiżarki. Zarówno słoiki, jak i nakrętki muszą być nieskazitelnie czyste. 

Smacznego. 

 

Średnia 4.7 / 5 (306 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-04-24 14:21
do małosolnych nie dodaję korzenia chrzanu tylko liście chrzanowe, liści laurowych też
nie daję
2019-04-29 02:05
Korzen chrzanu pomaga marynowac a liscie chrzanu lub debu czeresni i porzeczek
poprawiaja smak.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👍
2019-05-23 16:18
Super receptura. Tym razem już wyjdą mi ogórki małosolne. Widze gdzie popełniałam błąd. Dziękuję Pani
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę🌞
2019-05-23 16:59
co tydzień zakwaszam nową porcję, uwielbiamy ogórki małosolne. Zakwaszam w garnku kamionkowym, po dwóch dniach przekładam do miski szklanej z pokrywką, wyjmuję koper, zalewam solanką w której się do tej pory kwasiły i do lodówki, jak zostawiam poza lodówką ogórki za bardzo się kwaszą, a ja lubię małosolne
-- Ania z AniaGotuje.pl Super sposób! 👍
Już mi ślinka cieknie a tu trzeba aż......2 dni czekać 🤔😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼👌
2019-05-25 00:37
Dziś zalane na weekend będą gotowe 😍❤️😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀👌
2019-05-25 17:43
Sie robia ogóraski :)
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super 🥗
2019-05-30 21:31
Wyszły idealne! Przepis NAJLEPSZY👍
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂❤️
2019-06-04 17:22
Witam Cię Aniu ,zrobiłam ogoreczki małosolne według Twojego przepisu ,były oczywiście bardzo smaczne ale--byli miękkie-i mam pytanie czy to wina ogórków czy inna przyczyna -z góry dziękuję i pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-05 10:51
Czy po 3 dniach nadal były miękkie? Jeśli tak, to wina niestety ogórków a raczej metody uprawy, nawożenia.. za mało podlewania.
2019-07-26 13:24
Posłuchajcie chemika mądrale. Aby powstał dobry kwas mlekowy, na litr wody dwie czubate łyżki soli, a na dobry proces kiszenia potrzebny jest cukier czyli dodatkowo płaska łyżeczka cukru. I dla małosolnych i dla kiszonych. Małosolne powstają przez krótki okres kiszenia a nie mniejszą ilość soli. Kiszenie opiera się na fermentacji mlekowej przeprowadzanej przez bakterie mlekowe. W trakcie procesu cukry proste rozkładane są na kwas mlekowy oraz niewielkie ilości alkoholu i kwasu octowego. W samych ogórkach jest za mało cukru.
2019-07-26 13:27
Przy prawidłowym kwasie mlekowym ogórki będą twarde.
2019-08-21 17:26
U mnie w domu babcia i mama dodawały liść dębu lub wiśni i to gwarantowało, że ogórki były zawsze twarde i chrupiące. Z tym cukrem się zgodzę, choć u nas w domu się nie dodawało do kiszenia, ale cukier jest pożywką dla bakterii i zostaje rozłożony. Nie wiem niestety jak to jest z ogórkami, ale w warzywach korzennych np. burakach i marchwi (które swoją drogą też kiszę) jest skrobia która wspomaga ten proces.
2019-08-28 11:27
Proszę bardzo podać numer telefonu pozdrawiam Marek
2019-06-08 22:09
Świetny i łatwy przepis 😊👌moje ogórki jeszcze się robią ale co ma się nie udać 😊 na pewno będą pyszne 😋😋😋
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀👌
2019-06-13 20:18
Zrobione 😀 10 min szykowania, zobaczymy co mi z tego wyjdzie 😜😀😀😀
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👌👏️
2019-06-20 16:33
Czy ogórki małosolne na zimę trzeba pasteryzować zaraz po przygotowaniu, czy np. dopiero po 2 dniach?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-20 18:26
Po jednej dobie trzeba wylać płyn i zagotować. Wlać znów do słoików. Trzeba tak zrobić jeszcze przynajmniej raz następnego dnia, ale najlepiej jeszcze dwa razy. Jeśli zabraknie wody, to trzeba ja dorobić. Po 5-6 dniach już pasteryzacja.
2019-06-22 17:17
Rozumiem, że wrzątek jest po to żeby zabić bakterie fermentacji mlekowej, które to powodują kiszenie :-). Taka lekka pasteryzacja.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2019-06-23 09:36
Wiesz.. można zalewać małosolne i gorącą i zimną zalewą. W gorącej szybciej się "robią" a w chłodnej wodzie mogą stać kilka dni zanim zaczną się kisić.
2019-06-23 09:30
Będą małosolne 🥒🥒🥒
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
2019-06-23 16:23
Jednodniowy małosolny 🥒🥒🥒
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂👍
2019-06-29 17:31
Kolejna partia małosolnych 🥒🥒🥒
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-06-29 23:03
🌞🌞
2019-06-27 13:40
Zrobione, teraz tylko czekać cierpliwie na pyszne ogoreczki🥒😋😁
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!👍
2019-07-03 22:27
Ogóreczki zrobione u mnie bez listków reszta przepisu taka sama 😊 Pozdrawiam 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Cudne! Perfekcyjnie wypełniony słoik 😀
2019-07-04 09:54
Dlaczego sól niejodowana?
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-04 11:18
Kiszonki udadzą się z każdym typem soli, jednak sól kamienna ma znacznie cennych minerałów i pierwiastków śladowych.
2019-07-05 11:46
Taki prosty przepis, że ogóreczki w tym roku robiły dzieciaki frajda taka, że hej 🙂 Smak rewelacja myśle, że 2 dni może postoją😜
Zainteresował mnie temat z wątku o małosolnych na zimę ( w tą zimę niestety po 6 tygodniach od zrobienia moje ogóry były już niejadalne, ale z odpowiedzi, którą udzieliłaś chyba już wiem o co chodzi) dlatego dla uściślenia:
Zalewe z ogórków po 1 dobie wylewam, gotuje jeszcze raz i znowu wlewam spowrotem, najlepiej powtórzyć te czynnośc 3 4 razy- jeśli zalewa odparuje to dorobić wg zasady 1 łyżka soli na litr wody i zmieszać z tą z ogórków?? Po 5 dniach pasteryzacja i tu mam pytanie jaka forma pasteryzacji, jak gotować to jak długo itp. itd. ??
Z góry dziękuję i pozdrawiam 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2019-07-05 16:04
Wszystko się zgadza Moniko. A pasteryzacja w garnku z wrzątkiem. Prostszy sposób opisałam na dole postu.
2019-07-06 17:28
Zrobiłam..teraz najgorsze to czekanie😂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍🔥
2019-07-09 13:32
Dziś znowu zakiszę ogóreczki na małosolne.
Poprzednie już zjedzone..🥒🥒🥒😁
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂
2019-07-09 13:35
Twój przepis najlepszy.😁
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Ci 🌞
2019-07-13 13:45
Dwa listy wody?
2019-07-16 21:28
Mam i ja 😁 Teraz troszkę cierpliwości i będzie można szamać z rodzinką 😉
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-07-25 18:39
Mnie ciekawi teoria, że ogórki białą końcówką do góry. Jest tego jakieś uzasadnienie czy tylko "bo tak"? 😉 Nie pierwszy raz się z tym spotykam a nikt nie umie mi wyjaśnić.
Reklama

Ogórki małosolne

Do zrobienia ogórków małosolnych polecam użyć litrowe słoiki lub większe. Ogórki małosolne na zimę szykujemy tak samo jak te, które planujemy zjeść w ciągu kilku dni. Należy je dodatkowo pasteryzować. Można zrobić ogórki małosolne bez kopru, czy też bez liści chrzanu, jednak ja bardzo lubię ten smak i połączenie czosnku, kopru oraz chrzanu. Mój przepis na ogórki małosolne jest bardzo prosty i super sprawdzony. Jeśli chcesz się nauczyć jak zrobić ogórki małosolne, to zachęcam do przeczytania całego przepisu. Zapraszam też po mój najlepszy przepis na ogórki konserwowe. Na zimę warto też zrobić coś podobnego, do konserwowych. Sałatka szwedzka będzie świetna. 

Ogórki małosolne przepis

Ogórki małosolne i ogórki koszone są bardzo zdrowe. W procesie kiszenia robią się lekkostrawne. Mają bardzo mało kalorii i dzięki procesowi kiszenia można je śmiało łączyć w sałatkach z pomidorem. Podczas fermentacji bakteriami kwasu mlekowego askorbinaza rozkłada się i witamina C jest już bezpieczna. Ogórek małosolny to świetny dodatek go obiadu oraz do sałatek. Jest super chrupiący i ma delikatny smak, który jest jednocześnie dość wyraźny, ponieważ w początkowej fazie kiszenia czuć bardzo dobrze czosnek oraz koper. Przy okazji szykowania małosolnych polecam zrobić też ogórki kiszone na zimę. Bardzo gorąco polecam też pyszne ogórki w musztardzie na kanapki, do sałatki.. idealne. 

Przepis na ogórki małosolne

Wiem, że najwięcej problemów sprawia Czytelnikom zalewa do ogórków małosolnych. Ogórki małosolne zalewa - to nic innego jak dopiero co przegotowana woda, czyli wrzątek + sól. Ogórki małosolne ile soli - Zawsze na jeden litr wrzątku daję jedną łyżkę soli. Używam zwykłej soli kuchennej i daję jedną ani płaską ani czubatą łyżkę soli na cztery szklanki, czyli litr wrzątku. Małosolne ogórki zrobią się też w lekko przestudzonej wodzie z solą. Zarówno we wrzątku, jak i w przestudzonej wodzie należy rozpuścić wcześniej sól. Jeśli chodzi o proporcje, to 1,5 kilograma małych ogórków zalewam zazwyczaj dwoma litrami gorącej wody. Także na dwa litry wrzątku daję dwie łyżki soli. Ogórki małosolne zalane wrzątkiem są już lekko ukiszone i bardzo smaczne już na dwa dni po ukiszeniu. Można zatem szykować ogórki małosolne zalewając je zarówno zimną zalewą, jak i gorącą. Te zalane wrzątkiem robią się szybciej i nie musisz dawać wielu ziół. Te zalewane zimną wodą potrzebują więcej dni na ukiszenie. Jeśli lubisz szykować przetwory to mój Blog Kulinarny będzie dla Ciebie bardzo pomocny. Polecam Ci mój dżem truskawkowy oraz grzyby marynowane