Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Leczo z cukinii

Leczo z cukinii

Cudownie smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia domowe leczo z cukinii. Przepis na to pyszne leczo z cukinią polecam szczególnie latem, w pełni sezonu na młode warzywa. A gotujesz je w jednym garnku.. polecam!

- proste danie jednogarnkowe
- zdrowe i kolorowe leczo z cukinią
- świetny pomysł na letni obiad dla rodziny

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania leczo: 50 minut
Liczba porcji: 2200 g leczo

Kaloryczność kcal: 90 w 100 g leczo
Dieta: bezglutenowa

Składniki

  • 3 większe cukinie - 1300 g
  • 2 duże cebule - 330 g
  • 2 duże pomidory - 500 g
  • 3 krótsze pętka kiełbasy - 400 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • 1/3 szklanki wody
  • przyprawy: po łyżce oregano i majeranku, po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu

Leczo z cukinią

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ponad dwa kilogramy pysznego leczo z cukinii.

Leczo z cukinii szykuję od początku do końca w jednym, większym garnku. Nie podsmażam warzyw ani mięsa osobno na patelni. Można to śmiało zrobić w garnku z zachowaniem odpowiedniej kolejności dodawania składników. Zanim zaczniesz szykować leczo, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Leczo z cukinii, 1

Przepis na leczo z cukinii

Zacznij od przygotowania cukinii z przyprawami. Ponieważ szykuję leczo z dużą ilością cukinii i to cukinia gra tu najważniejszą rolę, to lubię ją odpowiednio doprawić. Trzy większe, młode cukinie powinny ważyć łącznie około 1300-1500 gramów. Jeśli masz mniejsze cukinie, to możesz potrzebować nawet sześciu, czy ośmiu sztuk. Warto je zatem zważyć. 

Cukinie umyj pod zimną, bieżącą wodą i odetnij im końce, ale nie obieraj cukinii ze skórki (chyba, że skórka w cukinii jest już twarda). Każdą cukinię przekrój wzdłuż na pół a następnie pokrój w plasterki grubości około 5-6 mm. Grubsze sztuki możesz pokroić na mniejsze kawałki. 

W misce umieść wszystkie przyprawy: po łyżce oregano i majeranku, po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu. Jeśli masz w ogrodzie zioła, to możesz dodatkowo dodać też trochę oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu lub mięty. Całość zamieszaj dokładnie i odstaw na bok. 

Leczo z cukinii, 2

Dwie duże lub trzy średnie cebule obierz i poszatkuj na większe kawałki. W tym czasie zacznij już nagrzewać w garnku cały olej lub oliwę z oliwek. Zamiast delikatnej oliwy możesz użyć popularny olej rafinowany rzepakowy, olej z pestek winogron, czy też olej ryżowy.

Cebulkę podsmażaj na średniej mocy palnika przez 10 minut. Kilka razy zamieszaj ją przy pomocy drewnianej łyżki.
Leczo z cukinii, 3

Do ładnie zeszklonej, ale nie zarumienionej mocno cebuli możesz już dodać kiełbasę. Do leczo z cukinią nie daję boczku wędzonego a tylko kiełbasę. Jest jej sporo, ale takie leczo nam bardzo smakuje.

Potrzebujesz około trzy krótsze pętka dobrej kiełbasy. Będzie to 400 gramów. Nie polecam kiełbas mocno suszonych. Całość podsmażaj kolejne dziesięć minut. Smażysz cały czas bez przykrycia. 
Leczo z cukinii, 4

Gdy kiełbasa już się ładnie podsmaży można dodać kawałki cukinii z przyprawami. Dorzuć też trzy obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wlej 1/3 szklanki wody i zamieszaj leczo z cukinią. Garnek przykryj przykrywką i gotuj całość na odrobinę mniejszej niż średnia moc palnika przez około 20-25 minut. Kilka razy zamieszaj leczo. Cukinia powinna być miękka, ale nie rozpadająca się. 
Leczo z cukinii, 5

Na samym końcu dodaj pomidory. Ja daję świeże i duże pomidory malinowe o łącznej wadze 500 gramów. Pomidory możesz obrać cienko ze skórki lub dodać je ze skórką. Ja skórkę obieram przy pomocy specjalnej obieraczki do warzyw. Możesz też lekko naciąć pomidory przy wgłębieniu po szypułce. Następnie sparzyć je wrzątkiem i zdjąć palcami cienką skórkę. Pomidory pokrój na większe kawałki i dodaj do leczo z cukinii. 

Zamieszaj leczo z pomidorami i gotuj nie dłużej niż pięć minut, już bez przykrycia. 
Leczo z cukinii, 6

Leczo z cukinią jest już gotowe. Polecam na koniec sprawdzić jeszcze smak dania. Być może wolisz dodać jeszcze trochę soli lub też pieprzu. Takie leczo możesz jeść samo, bez niczego. Bardzo dobrze smakuje też z kromką pieczywa, z ryżem lub ulubioną kaszą.
Leczo z cukinii, 7

Leczo z cukinii, 8

Jeśli zaś masz ochotę na to, by przygotować sobie zapas pysznego leczo na zimę, to wypróbuj też przepis na leczo do słoików
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (2880 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Leczo z cukinii

Kto powiedział, że nie można sobie zrobić pysznego leczo z cukinią? Moje leczo z cukinii ma w składzie bardzo dużo pysznej i zdrowej młodej cukinii oraz kilka najważniejszych warzyw. Ogólnie jeśli chodzi o samą nazwę "leczo", to jest to danie węgierskie, które w wersji podstawowej zawiera przede wszystkim dużo papryki. A co zabawne.. w tym leczo papryki nie dodałam. Skąd zatem u mnie nazwa leczo z cukinii? Otóż każdy wie jak mniej więcej wygląda i smakuje domowe leczo. Jeśli zatem dodam, że jest to leczo z cukinii, to wówczas każdy już chyba wie czego się spodziewać. Trochę szybsza i prostsza nazwa niż np. danie jednogarnkowe z duszonej cukinii i innych warzyw z dodatkiem kiełbasy. ;) Fantastyczna jest też moja sałatka z cukinii, którą robię z cukinii surowej. Koniecznie muszę też wspomnieć o najbardziej klasyczny przepisie na leczo

Leczo z cukinią

Tak więc w sezonie na piękne i zieloniutkie cukinie trzeba zrobić kilka najważniejszych dań. I jest to właśnie to leczo z cukini, ale i moje ulubione placki z cukinii. Takie domowe leczo z cukini jest super proste i dość szybkie do zrobienia. Ważną informacją jest to, że ja zawsze przepis na leczo z cukinii szykuję w jednym garnku. Moje leczo z cukinia znika w godzinę, więc uwierzcie mi, że gotuję je dość często. Kurczę.. sama uwielbiam jeść leczo z cukinia łyżka po łyżce. Uwielbiam ten smak. Jeśli ciekawi Cię mój przepis na leczo z cukinią, to gorąco zapraszam do gotowania razem ze mną. Fantastyczna jest również zapiekanka z cukinii

Przepis na leczo z cukinii

Leczo z cukinii można przygotować na wiele sposobów. Robię je naprawdę różnie. Zdecydowałam się jednak na ten konkretnie przepis i na te konkretnie składniki, bo to wersja leczo z cukinią jaką wybieram najczęściej. Przepis na leczo z cukini dopracowałam sobie tak, że mogę je robić niemal z zamkniętymi oczami. Jeden garnek i ciach mach warzywa lecą jedne po drugich. A same leczo z cukinii wychodzi boskie. Jeśli lubisz gotować, to zapraszam też po inne moje sprawdzone, domowe przepisy kulinarne. A jeśli lubisz przygotować sobie pyszne śniadanko, to jajecznica z pomidorami będzie wspaniała.