Leczo z cukinii
Cudownie smaczne i wyjątkowo proste do zrobienia domowe leczo z cukinii. Przepis na to pyszne leczo z cukinią polecam szczególnie latem, w pełni sezonu na młode warzywa. A gotujesz je w jednym garnku.. polecam!
- proste danie jednogarnkowe
- zdrowe i kolorowe leczo z cukinią
- świetny pomysł na letni obiad dla rodziny
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania leczo: 50 minut
Liczba porcji: 2200 g leczo
Kaloryczność kcal: 90 w 100 g leczo
Dieta: bezglutenowa
- 3 większe cukinie - 1300 g
- 2 duże cebule - 330 g
- 2 duże pomidory - 500 g
- 3 krótsze pętka kiełbasy - 400 g
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1/3 szklanki wody
- przyprawy: po łyżce oregano i majeranku, po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
Leczo z cukinią
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz ponad dwa kilogramy pysznego leczo z cukinii.
Leczo z cukinii szykuję od początku do końca w jednym, większym garnku. Nie podsmażam warzyw ani mięsa osobno na patelni. Można to śmiało zrobić w garnku z zachowaniem odpowiedniej kolejności dodawania składników. Zanim zaczniesz szykować leczo, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Przepis na leczo z cukinii
Zacznij od przygotowania cukinii z przyprawami. Ponieważ szykuję leczo z dużą ilością cukinii i to cukinia gra tu najważniejszą rolę, to lubię ją odpowiednio doprawić. Trzy większe, młode cukinie powinny ważyć łącznie około 1300-1500 gramów. Jeśli masz mniejsze cukinie, to możesz potrzebować nawet sześciu, czy ośmiu sztuk. Warto je zatem zważyć.
Cukinie umyj pod zimną, bieżącą wodą i odetnij im końce, ale nie obieraj cukinii ze skórki (chyba, że skórka w cukinii jest już twarda). Każdą cukinię przekrój wzdłuż na pół a następnie pokrój w plasterki grubości około 5-6 mm. Grubsze sztuki możesz pokroić na mniejsze kawałki.
W misce umieść wszystkie przyprawy: po łyżce oregano i majeranku, po płaskiej łyżeczce soli i słodkiej papryki, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu. Jeśli masz w ogrodzie zioła, to możesz dodatkowo dodać też trochę oregano, bazylii, tymianku, rozmarynu lub mięty. Całość zamieszaj dokładnie i odstaw na bok.

Dwie duże lub trzy średnie cebule obierz i poszatkuj na większe kawałki. W tym czasie zacznij już nagrzewać w garnku cały olej lub oliwę z oliwek. Zamiast delikatnej oliwy możesz użyć popularny olej rafinowany rzepakowy, olej z pestek winogron, czy też olej ryżowy.
Cebulkę podsmażaj na średniej mocy palnika przez 10 minut. Kilka razy zamieszaj ją przy pomocy drewnianej łyżki.

Do ładnie zeszklonej, ale nie zarumienionej mocno cebuli możesz już dodać kiełbasę. Do leczo z cukinią nie daję boczku wędzonego a tylko kiełbasę. Jest jej sporo, ale takie leczo nam bardzo smakuje.
Potrzebujesz około trzy krótsze pętka dobrej kiełbasy. Będzie to 400 gramów. Nie polecam kiełbas mocno suszonych. Całość podsmażaj kolejne dziesięć minut. Smażysz cały czas bez przykrycia.

Gdy kiełbasa już się ładnie podsmaży można dodać kawałki cukinii z przyprawami. Dorzuć też trzy obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Wlej 1/3 szklanki wody i zamieszaj leczo z cukinią. Garnek przykryj przykrywką i gotuj całość na odrobinę mniejszej niż średnia moc palnika przez około 20-25 minut. Kilka razy zamieszaj leczo. Cukinia powinna być miękka, ale nie rozpadająca się.

Na samym końcu dodaj pomidory. Ja daję świeże i duże pomidory malinowe o łącznej wadze 500 gramów. Pomidory możesz obrać cienko ze skórki lub dodać je ze skórką. Ja skórkę obieram przy pomocy specjalnej obieraczki do warzyw. Możesz też lekko naciąć pomidory przy wgłębieniu po szypułce. Następnie sparzyć je wrzątkiem i zdjąć palcami cienką skórkę. Pomidory pokrój na większe kawałki i dodaj do leczo z cukinii.
Zamieszaj leczo z pomidorami i gotuj nie dłużej niż pięć minut, już bez przykrycia.

Leczo z cukinią jest już gotowe. Polecam na koniec sprawdzić jeszcze smak dania. Być może wolisz dodać jeszcze trochę soli lub też pieprzu. Takie leczo możesz jeść samo, bez niczego. Bardzo dobrze smakuje też z kromką pieczywa, z ryżem lub ulubioną kaszą.


Jeśli zaś masz ochotę na to, by przygotować sobie zapas pysznego leczo na zimę, to wypróbuj też przepis na leczo do słoików.
Smacznego!