Jak zrobić kluski śląskie

Jak zrobić kluski śląskie

W tej wersji z dodatkiem jajka :-)

Łączny czas przygotowywania: około 1 godziny
Ilość porcji: około 35 klusek wielkości orzecha włoskiego

Składniki:
• 1 kg obranych ziemniaków
• 1 średnie jajko
• 3 płaskie łyżki mąki pszennej
• 200 g mąki ziemniaczanej - niecałe 3/4 szklanki
• pół łyżeczki soli

Potrzebne będą:
miska; praska do ziemniaków; duży garnek oraz cedzak.


Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ziemniaki (tylko nie młode) obierz.

Proporcje:
Na 1 kg obranych ziemniaków - 200 g mąki ziemniaczanej + 3 płaskie łyżki mąki pszennej
Na 1,5 kg obranych ziemniaków - 300 g mąki ziemniaczanej + 5 płaskich łyżek mąki pszennej

Ziemniaki włóż do osolonej wody i gotuj do miękkości. Ugotowane ziemniaki bardzo dobrze odcedź z wody i zmiel. Najlepiej zmielić je lub przepuścić przez prasę jeszcze ciepłe.

Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj jajko, mąkę pszenną oraz mąkę/skrobię ziemniaczaną i sól. Całość bardzo dokładnie wymieszaj np. dłońmi.

W dużym garnku gotuj wodę. Posól ją płaską łyżką soli w momencie, gdy zacznie się gotować.

Formowanie klusek:
- Z masy ziemniaczanej formuj w dłoniach np. po 6 kulek wielkości orzecha włoskiego.
- Zegnij palec wskazujący i wykonaj nim dołek w każdej klusce. Zanurzaj je w gotującej się wodzie.
- Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, odczekaj jeszcze około 4 minuty.
- Wyłów wszystkie kluski i umieść na szerokim talerzu lub salaterce.
- W ten sposób ugotuj wszystkie porcje klusek.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ORzlbArE6pc[/embed]

Uwaga
Możesz również formować mniejsze kulki a dołek wykonać np. końcówką drewnianej łyżki. Gotuj je wówczas nie dłużej niż 3 minuty od wypłynięcia.

jak-zrobic-kluski-slaskie-1

Jak podawać kluski:
- same, prosto z garnka
- polane roztopionym masłem lub ciepłym olejem
- okraszone cebulką smażoną na maśle lub oleju
- okraszone słoniną lub kawałkami boczku zasmażonymi na patelni
- pokrojone w plasterki i podsmażone na patelni, na oleju lub smalcu

jak-zrobic-kluski-slaskie-2

jak-zrobic-kluski-slaskie-3

Smacznego :-)

Roxana11
2017-03-16 12:06
akurat dzisiaj musiałam trafić na ten post?! Tak mi ochoty narobiłaś, że nie ma wyjścia muszę je przyrządzić! Masz świetny przepis i w ogóle cały blog jest świetny! Pozdrawiam :)
Ania
2017-03-16 12:15
aaa... ! :-) Dziękuję Ci!