Kluski śląskie

Kluski śląskie

Sprawdź mój tradycyjny i sprawdzony przepis na pyszne kluski śląskie. To świetne, mięciutkie i elastyczne kluseczki, które można jeść same lub jako dodatek do domowego obiadu. Uwielbiane przez dzieci!

- idealny przepis i proporcje składników
- dokładny opis i wykonanie krok po kroku
- propozycja podania oraz wiele ciekawych porad

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania klusek: 15 minut
Ilość porcji: około 47 klusek

Kaloryczność kcal: 35 w 1 klusce
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 200 g skrobi ziemniaczanej - niepełna szklanka
  • 1 średnie jajko (można pominąć)
  • pół płaskiej łyżeczki soli

Kluski śląskie

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Potrzebujesz również: miska, praska do ziemniaków lub maszynka do mielenia, duży garnek, cedzak do łowienia klusek.
Z podanej ilości składników powinno wyjść około 47 kluseczek śląskich. Będą to cztery większe porcje. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Podając kaloryczność nie uwzględniłam cebulki podsmażonej na oleju. 

Zapraszam po mój pyszny przepis na kluski śląskie. Zanim jednak zaczniemy napiszę tylko czemu kluski śląskie mają taki ciekawy kształt. Kluseczki mają mieć około 4 cm szerokości i około 2 cm wysokości (umownie). Z masy formuje się kulkę wielkości małego orzecha włoskiego a następnie palcem robi na środku małe wgłębienie. To wgłębienie sprawia, że kluseczki szybko i równomiernie się gotują a do tego, w tym właśnie zagłębieniu zbiera się sos, którym polewane są śląskie. Teraz możemy już zaczynać :)

Kluski śląskie, 1

Jak zrobić kluski śląskie

Potrzebujesz kilogram ugotowanych już ziemniaków. Ugotowane ziemniaki najlepiej jest zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę jeszcze ciepłe. Pamiętaj o tym, że ciepłe ziemniaki łatwiej jest przepuścić przez praskę niż zimne z lodówki, które robią się wtedy twarde. Jeśli jednak mielisz ziemniaki w maszynce, to możesz też użyć ziemniaków z obiadu, z dnia poprzedniego. 

Jeśli dopiero planujesz gotować ziemniaki, to polecam użyć około 1400 gramów ziemniaków (waga przed obraniem). Ziemniaki włóż do osolonej wody i gotuj do miękkości. Ważne jest, by zawsze dobrze osuszyć ziemniaki po ugotowaniu. Polecam po odlaniu wody postawić jeszcze na minutę garnek z samymi ziemniakami na małej mocy palnika, by odparować resztki wody z pomiędzy ziemniaków.

Zmielone na gładko ziemniaki umieść w szerszej misce i uklep. Nożem zaznacz tylko w miarę równy krzyżyk na masie. Wyjmij na chwilę jedną czwartą porcji zmielonych ziemniaków i na ich miejsce wsyp skrobię ziemniaczaną. Skrobia powinna całkowicie wypełnić lukę po ziemniakach. Jeśli Twoje zmielone ziemniaki ważyły jeden kilogram, to użyjesz zapewne idealnie 200 gramów skrobi ziemniaczanej (niepełna szklanka). Czwartą część ziemniaków ponownie umieść w misce. 

Kluski śląskie, 2

Do miski wbij też jedno średniej wielkości jajko (można je pominąć, ale ja zazwyczaj daję jedno jajko) i wsyp pół płaskiej łyżeczki soli. Całość bardzo dokładnie wymieszaj np. dłońmi. Masa powinna być bardzo plastyczna. Kolor masy na kluski śląskie zależy od tego jakich ziemniaków użyjesz oraz od tego, czy dodasz jajko czy też nie. Kluski mogą zatem wyjść bardzo jasne lub też lekko żółte.

W dużym garnku można już zacząć gotować wodę. Posól ją płaską łyżką soli w momencie, gdy zacznie się gotować.

Kluski śląskie formujemy w dłoniach. Weź odrobinę masy i uformuj z niej kulkę wielkości małego orzecha włoskiego. Zegnij palec wskazujący i wykonaj nim dołek klusce. Dołek możesz też wykonać np. końcówką drewnianej łyżki. Gotowe do gotowania kluski śląskie powinny mieć około 4 cm szerokości i 2 cm wysokości.

Kluski gotuj w kilku seriach. Swoje kluski gotowałam w trzech seriach. Umieść porcję uformowanych klusek w gotującej się wodzie. Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, odczekaj jeszcze około trzy minuty. Wyłów wszystkie kluski i umieść na szerokim talerzu lub salaterce. W ten sposób ugotuj wszystkie porcje klusek.
Kluski śląskie, 3

Ważne jest, by kluski nie gotowały się na wysokiej mocy palnika. Inaczej zaczną się pienić i zamiast się ugotować, szybko napuchną i zrobią się zbyt miękkie. Z tego samego powodu, klusek nie można też gotować za długo.
Kluski śląskie, 4

Kluski śląskie są pyszne jedzone na gorąco prosto z garnka. Świetnie smakują okraszone słoniną lub kawałkami boczku podsmażonymi na patelni. Kluski są przepyszne polane sosem z mięsa lub też tylko roztopionym masłem lub ciepłym olejem. 

Swoje kluski śląskie podałam z podsmażoną na oleju cebulką. Dwie duże cebule obierz i poszatkuj drobno. Nagrzej dobrze średniej wielkości patelnię. Wlej minimum sześć łyżek oleju ryżowego lub np. z pestek winogron, czy też rzepakowego i dodaj cebulkę. 

Podsmażaj ją na oleju, na małej mocy palnika przez minimum 10 minut, aż zrobi się rumiana. Cebulę zamieszaj kilka razy przy pomocy drewnianej łyżki. Nie przykrywaj patelni przykrywką. Gorącą cebulką z olejem polej dopiero co wyłowione z wody kluski śląskie i podawaj!

Kluski śląskie, 5

Kluski śląskie, 6

Jeśli marzycie o śląskich podanych tradycyjnie po Śląsku, to polecam przygotować buraczki.. do tego jeszcze modra/o kapusta oraz wołowe roladki w sosie.. coś wspaniałego!

Piszcie z czym Wy najchętniej jadacie kluski śląskie. Jestem ciekawa, czy dajecie jajko do masy, czy szykujecie śląskie wyłącznie z ziemniaków i skrobi. A może dodajecie też trochę mąki pszennej?

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (410 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kluski śląskie

Domowe kluski slaskie to przepyszne danie, które zna chyba każdy. Kluski śląskie jak sama nazwa wskazuje to danie prosto ze śląska. I chociaż jest na nie milion sposobów, to główna zasada jest niezmienna. Przepis na kluski śląskie musi zawierać ugotowane i przepuszczone przez praskę ziemniaki oraz skrobię ziemniaczaną. Przepis n a kluski śląskie jest naprawdę bardzo prosty i łatwo go zapamiętać. Kluski śląskie to danie, które jest uwielbiane nie tylko przez dorosłych, ale i dzieci. Kluseczki są mięciutkie, lekko ciągnące.. po prostu super pyszne. Kluski sląskie można zrobić z dowolnych ziemniaków. Ostateczny kolor klusek zależy od tego jakich ziemniaków użyjesz. Jeśli ziemniaki są białe i sypkie, to i kluski będą jasne. Samy, typem ziemniaków nie należy się bardzo martwić, ponieważ do masy dodajemy sporo dodatkowej skrobi, która sprawia, że kluseczki nie rozpadają się i są bardzo elastyczne i gładkie. Zapraszam Cię też po przepis na najlepszy bigos staropolski. To perełka wśród naszych dań tradycyjnych. Myślę, że kluseczki śląskie i kotlety mielone to byłby idealnie zgrany duet. 

Kluski śląskie przepis

Zacznijmy od tego jak zrobić kluski śląskie? Mój przepis na kluski slaskie zmienił się już kilka razy odkąd je gotuję. Kiedyś do masy dodawałam jeszcze trochę mąki pszennej. Wówczas kluski robią się trochę twardsze. Od dawna jednak nie daję już mąki pszennej, chociaż jej dodatek jest jak najbardziej akceptowalny i w mojej książce kucharskiej występuje. Oczywiście wiele rodowitych Ślązaków uważa, że kluski śląskie szykujemy wyłącznie z ziemniaków oraz skrobi z odrobiną soli. Niektórzy akceptują jeszcze symboliczny dodatek jajka. Ja sama dodaję jedno średnie jajko do masy. Na blisko 50 klusek śląskich to jedno jajko jest naprawdę symbolicznym dodatkiem. 

Jak zrobić kluski śląskie

Jest jedna zasada, której trzymają się praktycznie wszyscy i polega ona na tym, że niezależnie od tego czy masz pół kilograma ugotowanych i zmielonych ziemniaków, czy dwa kilogramy to gotową masę dzielisz w misce na cztery części. Jedną część wyjmujesz i jej miejsce wypełniasz skrobią ziemniaczaną. Do takiej masy wystarczy już tylko dodać trochę soli i zagnieść masę na kluski śląskie. Kluski slaskie przepis, który warto poznać. Są one świetnym zastępstwem do zwykłych ziemniaków ugotowanych do obiadu. Gorąco zachęcam też do zrobienia innych tradycyjnych klusek gotowanych we wrzątku. Pierogi leniwe to kluseczki, które gotuje się bez ziemniaków, za to używa się twarogu. Kopytka to kluseczki z ziemniaków gotowanych z dodatkiem mąki pszennej. Mój Blog Kulinarny, to również pyszne knedle, dania z mięsem, desery, sałatki, czy napoje. Zapraszam!