Jak zrobić kluski śląskie

Jak zrobić kluski śląskie

W tej wersji z dodatkiem jajka :-)

Łączny czas przygotowywania: około 1 godziny
Ilość porcji: około 35 klusek wielkości orzecha włoskiego

Składniki:
• 1 kg obranych ziemniaków
• 1 średnie jajko
• 3 płaskie łyżki mąki pszennej
• 200 g mąki ziemniaczanej - niecałe 3/4 szklanki
• pół łyżeczki soli

Potrzebne będą:
miska; praska do ziemniaków; duży garnek oraz cedzak.


Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ziemniaki (tylko nie młode) obierz.

Proporcje:
Na 1 kg obranych ziemniaków - 200 g mąki ziemniaczanej + 3 płaskie łyżki mąki pszennej
Na 1,5 kg obranych ziemniaków - 300 g mąki ziemniaczanej + 5 płaskich łyżek mąki pszennej

Zobacz też film na moim kanale YouTube

Ziemniaki włóż do osolonej wody i gotuj do miękkości. Ugotowane ziemniaki bardzo dobrze odcedź z wody i zmiel. Najlepiej zmielić je lub przepuścić przez prasę jeszcze ciepłe.

Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj jajko, mąkę pszenną oraz mąkę/skrobię ziemniaczaną i sól. Całość bardzo dokładnie wymieszaj np. dłońmi.

W dużym garnku gotuj wodę. Posól ją płaską łyżką soli w momencie, gdy zacznie się gotować.

Formowanie klusek:
- Z masy ziemniaczanej formuj w dłoniach np. po 6 kulek wielkości orzecha włoskiego.
- Zegnij palec wskazujący i wykonaj nim dołek w każdej klusce. Zanurzaj je w gotującej się wodzie.
- Po wypłynięciu klusek na powierzchnię, odczekaj jeszcze około 4 minuty.
- Wyłów wszystkie kluski i umieść na szerokim talerzu lub salaterce.
- W ten sposób ugotuj wszystkie porcje klusek.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ORzlbArE6pc[/embed]

Uwaga
Możesz również formować mniejsze kulki a dołek wykonać np. końcówką drewnianej łyżki. Gotuj je wówczas nie dłużej niż 3 minuty od wypłynięcia.

jak-zrobic-kluski-slaskie-1

Jak podawać kluski:
- same, prosto z garnka
- polane roztopionym masłem lub ciepłym olejem
- okraszone cebulką smażoną na maśle lub oleju
- okraszone słoniną lub kawałkami boczku zasmażonymi na patelni
- pokrojone w plasterki i podsmażone na patelni, na oleju lub smalcu

jak-zrobic-kluski-slaskie-2

jak-zrobic-kluski-slaskie-3

Smacznego :-)

Średnia 4.1 / 5 (7 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Roxana11
2017-03-16 12:06
akurat dzisiaj musiałam trafić na ten post?! Tak mi ochoty narobiłaś, że nie ma wyjścia muszę je przyrządzić!
Masz świetny przepis i w ogóle cały blog jest świetny!
Pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-16 12:15
aaa... ! :-) Dziękuję Ci!
Nataia
2017-07-06 15:29
Uwielbiam kluski śląskie i chyba zrobię je w ten weekend :).

Beata
2017-07-20 20:45
Masz wiele fajnych przepisów,ale..przepraszam..mówię to jako urodzona ślązaczka,to nie jest przepis na kluski śląskie.Do klusek śląskich nie dodajemy mąki pszennej,lecz ziemniaczaną.Ugotowane,przecisniete przez praskę ziemniaki,układamy na dnie miski,wyjmujemy 1/4 część ziemniakow,w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną,wyrabiamy wszystko razem na zwarte,gładkie ciasto..formujemy niewielkie kluseczki robiąc w środku dziurkę na sosik:) Mniej wprawna gospodyni moze dodac jajko by ciasto łatwiej się wyrabiało.Pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-21 09:43
Dziękuję Beatko :-)
Już czytałam dziesiątki dyskusji np. na grupach jaki jest ten jeden właściwy przepis. Jedni piszą tak, inni inaczej :-) W mojej starej książce kucharskiej (kupiłam ją sobie za czerwony pasek w ósmej klasie :-) ) jest przepis bardzo podobny do mojego...
Beatko, jak możesz, to napisz do mnie na maila i opisz swój przepis na kluski. Zrobię i umieszczę na Blogu (zaznaczę, że dostałam go od Czytelniczki Beaty :-) - prawdziwej Ślązaczki. Z przyjemnością zrobię kilka wersji tych pysznych klusek.
Beata
2017-07-21 10:13
Miło mi,Aniu:) myslę,że nie uraziłam Cię swoim komentarzem,bo ani myślę pouczac..chylę czoła,bo na swoim blogu zamieszczasz wiele wspaniałych przepisów..o zdjęciach już nie wspominając:) pozdrawiam serdecznie:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-21 10:16
Coś Ty Beatko! Jestem bardzo otwarta i super cieszy mnie to, że chcesz poświęcić swój czas na to, by do mnie napisać. A na przepis czekam z niecierpliwością :-) <3