Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

Zapraszam Cię po przepis na perfekcyjne schabowe. To mój najlepszy i bardzo prosty sposób na przyrządzenie idealnych kotletów schabowych. Kotleciki wychodzą idealnie soczyste i super pyszne. Zapraszam!

- panierka nie za gruba i dobrze przylegająca do kotleta
- mięso powinno być cienko i równomiernie ubite
- smażone na tłuszczu wieprzowym
- w środku białe i soczyste

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 4 kotlety ze schabu środkowego - po 1,5 cm grubości sztuka
  • 2 większe jajka
  • niecała szklanka bułki tartej
  • pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
  • smalec wieprzowy do smażenia

Schabowe

Poproś w sklepie, by ekspedientka ukroiła Ci 4 kotlety ze schabu środkowego - po 1,5 cm grubości każdy. W domu przepłucz mięso pod bieżąca, zimną wodą i od razu osusz ręcznikiem papierowym.

Na blacie połóż złożoną na pół ściereczkę lub łapkę kuchenną. Na ścierce połóż deskę drewnianą. Na desce kładź po kolei kotlety i ubijaj tłuczkiem do mięsa, aż rozpłaszczą się do 7 mm grubości, czyli o połowę. Pamiętaj, by przed ubijaniem kotleta położyć najpierw na niego woreczek śniadaniowy i dopiero ubijać. Nie zapryskasz wówczas całek kuchni wodą z mięsa :-)

Przygotuj dwa, głębsze talerze, dużą patelnię z grubym dnem oraz smalec. Do jednego talerza wbij jajka i rozbełtaj widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą. Każdego kotleta lekko posyp solą i pieprzem - możesz śmiało solić mięso przed smażeniem. 

Bardzo dobrze nagrzej patelnię. Dodaj smalec - tyle, by rozpuszczony przykrył całą powierzchnię patelni. Kotlety pojedynczo zanurz w jajku a następnie od razu obtocz w bułce. Wystarczy jedna warstwa. Kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron an rumiano. Kotlety nie powinny potrzebować więcej niż 2 minuty na stronę. Zwróć uwagę na moc palnika. Kotlety powinny się równomiernie podsmażać na brązowo-złoto. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika. Jeśli zaś po minucie są nadal blade i słabo się smażą - zwiększ moc palnika. 

Po każdej serii (smażysz kotlety po 1 lub 2 na patelnię) usuń palące się resztki bułki oraz dołóż smalcu.

Kotlety polecam podawać tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami, domowymi kopytkami, kluskami śląskimi czy też domowymi pyzami ziemniaczanymi oraz najlepszą pod słońcem surówką z białej kapusty. Idealne będą również domowe ogórki małosolne i pyszna surówka z ogórków i cebuli. Zobacz mój przepis na kluski śląskie

Kotlety schabowe, 1

Wypróbuj też mój przepis na idealne kotlety mielone.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (141 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Schabowe

Kotlety schabowe, czyli pyszne kotlety ubijanie szykowane ze schabu wieprzowego, to jeden z najpopularniejszych przepisów i pomysłów na obiad. Panierka z roztrzepanego jajka i bułki tartej jest super prosta do zrobienia. Jeśli tylko sięgniemy po dobrej jakości schab, to nasze kotlety schabowe wyjdą pyszne i soczyste. 

Kotlety schabowe

Nie znam nikogo, kto by nie lubił czasem zjeść dobrego schabowego. Każdy chyba zna przepis na schabowego. Mój przepis na schabowe jest bardzo prosy i sprawdzony. Oczywiście różne są przepisy na schabowe, Jenak jest kilka rzeczy, które trzeba wiedzieć.  Jak zrobić schabowe, by były pyszne? Trzeba pamiętać o tym, że dobrej jakości mięso, to udany przepis. A najprzyjemniej połowa sukcesu. Mięso ma być świeże i nie ociekać wodą. Polecam Ci też mój przepis na najlepsze bitki wołowe

Schabowe przepis

Zapraszam Cię po moje najbardziej klasyczne schabowe. Na moim Blogu znajdziesz też pyszny przepis na kotlety schabowe inaczej czy też pieczone schabowe