Kotlety schabowe

Kotlety schabowe

Jak powinien wyglądać i smakować perfekcyjnie usmażony kotlet schabowy?

- mięso powinno być cienko i równomiernie ubite
- panierka nie za gruba i dobrze przylegająca do kotleta
- smażone na tłuszczu wieprzowym
- w środku białe i soczyste

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • 4 kotlety ze schabu środkowego - po 1,5 cm grubości sztuka
  • 2 większe jajka
  • niecała szklanka bułki tartej
  • pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
  • smalec wieprzowy do smażenia

Poproś w sklepie, by ekspedientka ukroiła Ci 4 kotlety ze schabu środkowego - po 1,5 cm grubości każdy. W domu przepłucz mięso pod bieżąca, zimną wodą i od razu osusz ręcznikiem papierowym.

Na blacie połóż złożoną na pół ściereczkę lub łapkę kuchenną. Na ścierce połóż deskę drewnianą. Na desce kładź po kolei kotlety i ubijaj tłuczkiem do mięsa, aż rozpłaszczą się do 7 mm grubości, czyli o połowę. Pamiętaj, by przed ubijaniem kotleta położyć najpierw na niego woreczek śniadaniowy i dopiero ubijać. Nie zapryskasz wówczas całek kuchni wodą z mięsa :-)

Przygotuj dwa, głębsze talerze, dużą patelnię z grubym dnem oraz smalec. Do jednego talerza wbij jajka i rozbełtaj widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą. Każdego kotleta lekko posyp solą i pieprzem - możesz śmiało solić mięso przed smażeniem. 

Bardzo dobrze nagrzej patelnię. Dodaj smalec - tyle, by rozpuszczony przykrył całą powierzchnię patelni. Kotlety pojedynczo zanurz w jajku a następnie od razu obtocz w bułce. Wystarczy jedna warstwa. Kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron an rumiano. Kotlety nie powinny potrzebować więcej niż 2 minuty na stronę. Zwróć uwagę na moc palnika. Kotlety powinny się równomiernie podsmażać na brązowo-złoto. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika. Jeśli zaś po minucie są nadal blade i słabo się smażą - zwiększ moc palnika. 

Po każdej serii (smażysz kotlety po 1 lub 2 na patelnię) usuń palące się resztki bułki oraz dołóż smalcu.

Kotlety polecam podawać tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami, domowymi kopytkami, kluskami śląskimi czy też domowymi pyzami ziemniaczanymi oraz najlepszą pod słońcem surówką z białej kapusty. Idealne będą również domowe ogórki małosolne i pyszna surówka z ogórków i cebuli

kotlety-schabowe-1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Blanka
2017-06-14 23:43
kotlety schabowe, należy najpierw wymoczyć w mleku. Rozbić i obtoczyć w mące ( to zapobiegnie odpadaniu panierki), potem w jajku, na koniec w bułce. Smażyć należy zaczynając od zimnego smalcu. Jezeli tłuszcz się nieco przypalił, należy go usunąć, wylać - usuwanie bułki nic nie da.
Gosia
2017-06-21 22:28
Zawsze kotlety obtaczamy w samej bułce , nigdy nie smażymy w zimnym tłuszczu ,