Kotlety schabowe
Zapraszam Cię po przepis na perfekcyjne schabowe. To mój najlepszy i bardzo prosty sposób na przyrządzenie idealnych kotletów schabowych. Kotleciki wychodzą idealnie soczyste i super pyszne. Zapraszam!
- panierka nie za gruba i dobrze przylegająca do kotleta
- mięso powinno być cienko i równomiernie ubite
- smażone na tłuszczu wieprzowym
- w środku białe i soczyste
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki
- 4 kotlety ze schabu środkowego - po 1,5 cm grubości sztuka
- 2 większe jajka
- niecała szklanka bułki tartej
- pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
- smalec wieprzowy do smażenia
Schabowe
Poproś w sklepie, by ekspedientka ukroiła Ci 4 kotlety ze schabu środkowego - po 1,5 cm grubości każdy. W domu przepłucz mięso pod bieżąca, zimną wodą i od razu osusz ręcznikiem papierowym.
Na blacie połóż złożoną na pół ściereczkę lub łapkę kuchenną. Na ścierce połóż deskę drewnianą. Na desce kładź po kolei kotlety i ubijaj tłuczkiem do mięsa, aż rozpłaszczą się do 7 mm grubości, czyli o połowę.
Przygotuj dwa, głębsze talerze, dużą patelnię z grubym dnem oraz smalec. Do jednego talerza wbij jajka i rozbełtaj widelcem. Do drugiego wsyp bułkę tartą. Każdy kotlet lekko posyp solą i pieprzem - możesz śmiało solić mięso przed smażeniem.
Bardzo dobrze nagrzej patelnię. Dodaj smalec - tyle, by rozpuszczony przykrył całą powierzchnię patelni. Kotlety pojedynczo zanurz w jajku a następnie od razu obtocz w bułce. Wystarczy jedna warstwa. Kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron an rumiano. Kotlety nie powinny potrzebować więcej niż 2 minuty na stronę. Zwróć uwagę na moc palnika. Kotlety powinny się równomiernie podsmażać na brązowo-złoto. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika. Jeśli zaś po minucie są nadal blade i słabo się smażą - zwiększ moc palnika.
Po każdej serii (smażysz kotlety po 1 lub 2 na patelnię) usuń palące się resztki bułki oraz dołóż smalcu.
Kotlety polecam podawać tradycyjnie z gotowanymi ziemniakami, domowymi kopytkami, kluskami śląskimi czy też domowymi pyzami ziemniaczanymi oraz najlepszą pod słońcem surówką z białej kapusty. Idealne będą również domowe ogórki małosolne i pyszna surówka z ogórków i cebuli. Zobacz mój przepis na kluski śląskie.
Wypróbuj też mój przepis na idealne kotlety mielone.
Smacznego.