Roladki schabowe z serem i szpinakiem

Roladki schabowe z serem i szpinakiem

Roladki wieprzowe ze schabu to jeden z lepszych pomysłów na obiad z wykorzystaniem plastrów schabu. Takie devolay z mięsa wieprzowego z serem to świetna alternatywa do tradycyjnych kotletów schabowych. 

Koniecznie zobacz jak robię takie zawijasy ze schabu. Z opisem i zdjęciami krok po kroku nauczysz się smażyć idealne roladki z kotletów schabowych.. z dowolnym farszem. Polecam też schab duszony w warzywach.. 

Reklama

 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 6 dużych roladek schabowych

 

Składniki na kotlety schabowe

  • 800 g schabu - grubszych 6 kotletów
  • płaska łyżeczka pieprzu
  • łyżeczka soli

Składniki na farsz

  • 150 g szpinaku - świeży lub mrożony w lisciach
  • 200 g sera np. mozzarella lub ser żółty
  • 6 kawałków suszonego pomidora z oliwy
  • garść siekanej natki pietruszki

Składniki na panierkę

  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 2 małe jajka


Do zrobienia roladek potrzebujesz również: około 1/3 szklanki oleju do smażenia lub smalcu wieprzowego, deskę drewnianą, tłuczek do kotletów, szeroką patelnię z grubym dnem.

Schab wyjmij wcześniej z lodówki. Przepłucz go pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Mięso pokrój w równe plastry. Z 800 gramów schabu wychodzi 6 kotletów. Białe włókna możesz usunąć. 

 

Jak ubić kotlety schabowe?

Na blat kuchenny połóż grubą podkładkę z materiału lub rękawicę kuchenną. Na podkładce umieść drewnianą deskę. Na środek deski wyłóż osuszony ręcznikiem papierowym kotlet z mięsa wieprzowego. Na plaster mięsa połóż torebkę foliową. Tak przygotowany kotlet możesz zacząć ubijać tłuczkiem do mięsa. Mięso ubijaj dłużej niż zawsze, gdy smażysz tradycyjne schabowe. Plaster mięsa musi być bardzo cienki.

Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 1

Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 2

W ten sposób ubij wszystkie kotlety. Użyj tej samej torebki. Pamiętaj, by nie zmieniać jej strony, ponieważ od spodu jest mokra. Dzięki tej metodzie kotlety nie chlapią na kuchnię podczas ubijania. Podkładka pod deskę tłumi hałas i chroni blat kuchenny. Każdy kotlecik obsyp z jednej strony solą wymieszaną z pieprzem.
Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 3

Jeśli używasz szpinaku mrożonego w liściach, umieść go na suchej i lekko nagrzanej patelni i pozwól mu rozmięknąć. Gdy część glazury rozpuści się, możesz ją wylać. Szpinak ma się całkowicie rozmrozić i lekko podgrzać. Na koniec możesz do niego dodać łyżkę oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami. Szpinak świeży przepłucz i osusz. Umieść go na patelni z łyżką oliwy z pomidorów ze słoika i mieszaj tylko do "zemdlenia" liści.
Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 4

Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 5

Szpinak przełóż do miseczki. W osobnej miseczce umieść 6 posiekanych drobno kawałków suszonego pomidora ze słoika. Do miseczki z pomidorem dodaj też ser mozzarella pokrojony w kostkę (może być też ser żółty lub pleśniowy). Na koniec wrzuć posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj farsz do roladek schabowych.
Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 6

Jak zawijać roladki schabowe?

Farsz podziel sobie na 6 części lub postaraj się tak rozdzielać porcje, by równo obdzielić każdy plaster mięsa. Na desce układaj kolejno ubite kotlety schabowe. Na środek wykładaj porcję farszu - tak jak na zdjęciu. Najpierw trochę szpinaku, potem porcja farszu z sera i pomidorów. Roladki zawijaj ścisło i powoli. W ten sposób zawiń wszystkie roladki i ułóż obok siebie na desce. 

Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 7

Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 8

Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 9

Jak zrobić chrupiącą panierkę do kotletów?

Przygotuj sobie dwa głębsze talarze. Do jednego wsyp bułkę tartą. Do drugiego wbij jajka. Jajka roztrzep dokładnie widelcem na jednolitą masę. Każdą roladkę schabową maczaj najpierw w jajku a potem od razu obtaczaj w bułce. Roladki układaj obok siebie na suchej desce.

Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 10

Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 11

Bardzo ważny jest teraz moment nakładania roladek schabowych na patelnię. Najpierw bardzo dobrze nagrzej szeroką patelnię z grubym dnem. Wlej olej. Wystarczy tyle, by przykrył całe dno patelni. Ponieważ jest to danie ze wieprzowiny, do smażenia roladek możesz też użyć smalcu. 

Devolay schabowe kładź na dobrze rozgrzany olej i smaż na rumiano po kilka minut na stronę. Możesz przekręcać je na 2-4 boki (zależy jak na patelni ułożą się roladki. Mogą Ci wyjść bardziej okrągłe lub bardziej płaskie). Ważne, by równomiernie podsmażyć roladki na całej ich powierzchni. Roladek nie smaż łącznie dłużej niż 20 minut. Będą wówczas soczyste w środku. Nie kładź ich też na zimny/niedograny olej, ponieważ panierka wchłonie olej i może odpaść.

Ja swoje roladki smażyłam w dwóch partiach, ale na patelni o średnicy 28 cm pewnie zmieściłyby mi się wszystkie na raz. 
Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 12

Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 13

Po usmażeniu roladki są gotowe do zjedzenia. U mnie podane z kolorową sałatką i siekanym koperkiem.
Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 14

Z czym podawać roladki wieprzowe? Jaka będzie najlepsza surówka do roladek wieprzowych? Z surówek gorąco polecam mój przepis na najlepszą surówkę Colesław
Roladki schabowe z serem i szpinakiem, 15

Do maczania lub polewania roladek zawsze sprawdza się przepis na domowy sos czosnkowy. Oprócz tego tłuczone ziemniaki, kluski śląskie lub kopytka.. Oczywiście wszystkie te przepisy znajdziesz na moim Blogu Kulinarnym.

Jak zrobić roladki ze schabu z piekarnika:

Po zwinięciu roladek z farszem w środku ułóż je obok siebie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym wcześniej tłuszczem. (Pomijasz etap panierowania roladek). Naczynie z roladkami polej kilkoma łyżkami oleju i umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Devolay ze schabu piecz w piekarniku około 40-50 minut bez przykrycia. Na koniec możesz ustawić na kilka minut opcję grillowania, by roladki się podpiekły od góry. W trakcie pieczenia możesz też czasem polać je sosem, który zebrał się w naczyniu.
Smacznego!

Średnia 4.5 / 5 (86 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/38714

Komentarze

2018-02-25 10:58
Wyszły pięknie. Trzeba tylko porządnie związać aby nadzienie nie uciekło. Przyszłym razem spróbuję z fetą bo to mój ulubiony składnik do szpinaku 👏️👍👍
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-25 11:17
Brawo Aga! Twoje roladki schabowe mają super towarzystwo na talerzu. Tłuczone ziemniaki i buraczki.. same pyszności!😍
2018-02-25 12:53
Bardzo smaczne roladki ale ja dodałam po 2 pomidorki suszone na roladkę żeby były bardziej wyczuwalne a tak wyglądały w przekroju😍
P.S dziękuje za przepis 😘
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-25 13:57
Bardzo smakowicie wyglądająca roladka wieprzowa😍... pycha Marto!
2018-02-25 20:47
Och jakie to pyszne.Ja znowu dałam za mało szpinalu.U Marty widzę dużą ilość i baaardzo smakowicie to wygląda.W każdym razie mąż nie mógł przestać jeść.A ja pod odpowiednim przepisem będę rozpływać się w pochwałach nad surówką😉.
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-26 09:35
Ha ha!! Małgosiu.. czuć od Ciebie bardzo pozytywną energię👍 A obiadek pyszny.. ile surówki! Mniam😍
2018-02-26 20:35
I to moja porcja z taką ilością surówki😜.
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo zdrowo🌼
2018-07-23 20:04
Weszlam przypadkiem na twoj blog,szukalam cos nowego,prostego i dobrego na obiad i mialam problem z wyborem przepisu,bo tyle ciekawych przysmakow znalazlam,ze nie wiadomo od czego zaczac hihi😂😂 wybralam wlasnie te roladki z schabu polecane przez Ciebie Aniu i innych ktorzy probowali i sie zachwycali smakiem. Bardzo dziekuje za przepis jest bombowy naprawde pyszny,polecam bo warto👍😉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-24 11:06
Dziękuję Gabrysiu! Twoje roladki schabowe wyglądają przepysznie 👍 Wcale się nie dziwię, że wszystkim smakowały.

Roladki wieprzowe ze schabu

Najlepszy i sprawdzony przepis na perfekcyjne roladki schabowe z serem i suszonym pomidorem z oleju. Jeśli tylko opanujesz umiejętność szykowania kotletów pod zawijasy ze schabu, to możesz usmażyć roladki schabowe z dowolnym farszem. Bardzo popularne są roladki schabowe z pieczarkami, czy też po prostu roladki ze schabu z serem i szynką. Roladki ze schabu z serem mozzarella i suszonym pomidorem to jednak moje ulubione zawijańce schabowe. Koniecznie więc sprawdź mój przepis na roladki wieprzowe

Jaki ser do roladek schabowych?

Aby zrobić pyszne i soczyste dewolaje ze schabu z serem wybierz ser, który po zapieczeniu jest płynny i ciągnący. Devolay z mięsa wieprzowego z serem mozzarella lub zwykłym serem żółtym będą super. Jeśli lubisz ostre i wyraźne smaki możesz też zrobić roladki wieprzowe z serem pleśniowym lub kozim. 

Roladki ze schabu z piekarnika

Roladki wieprzowe oprócz smażenia w panierce można też udusić na patelni pod przykryciem, bez panierki. Można tez zrobić devolay ze schabu w piekarniku. W przepisie na blogu opisałam jak zrobić dewolaje ze schabu w piekarniku. Wyjdą wówczas pyszne i miej kaloryczne roladki schabowe w sosie własnym. Takie devolay ze schabu ze szpinakiem polecam każdemu! Zobacz też inne moje super pomysły na obiad! Do takich obiadków pasuje surówka z kapusty pekińskiej