Jak zrobić pyzy ziemniaczane

Jak zrobić pyzy ziemniaczane

Pyzy, to jedne z najsmaczniejszych dań, jakie można wyczarować z samych ziemniaków.

Zapraszam do robienia razem ze mną :-)

Łączny czas przygotowywania: około 1 godziny
Ilość porcji: około 25 pyz wielkości orzecha włoskiego

Składniki:
• 2 kg ziemniaków
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• szczypta soli

Potrzebne będą:
kilka misek; praska i tarka do ziemniaków; gaza, pielucha tetrowa lub bawełniana ściereczka do odciskania ziemniaków; duży garnek oraz cedzak.


Ziemniaki (tylko nie młode) obierz. Powinno Ci wyjść około 1,5 kg obranych ziemniaków.

1/3 - czyli około 0,5 kg surowych ziemniaków włóż do osolonej wody i gotuj do miękkości.
2/3 - czyli około 1 kg surowych i ziemniaków zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach lub zmiel w maszynce.

Ugotowane ziemniaki bardzo dobrze odcedź z wody i zmiel. Najlepiej zmielić je lub przepuścić przez prasę jeszcze ciepłe.

Surowe, starte ziemniaki należy bardzo dobrze odcisnąć z wody. Do tego najlepsza będzie duża gaza, pielucha tetrowa (nieużywana i czysta :-) lub ściereczka kuchenna, bawełniana. Sitka nie polecam.

Gazę umieść nad miską. Porcjami nakładaj masę ziemniaczaną. Zawijaj lekko w kulkę i dobrze odciskaj nad miską. Suchą masę dodawaj do miski z ugotowanymi, przepuszczonymi przez praskę ziemniakami. 

Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj starte, odciśnięte, surowe ziemniaki oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej - skrobi ziemniaczanej.

Z miski, w której jest woda po odciskaniu surowych ziemniaków odlej całą wodę. Zbierz mączkę, która zebrała się na dnie i również dodaj do masy ziemniaczanej. Lekko posól masę i bardzo dobrze wymieszaj np. dłońmi.

W dużym garnku gotuj wodę. Posól ją łyżką soli, gdy zacznie się gotować. Z masy ziemniaczanej formuj w dłoniach np. po 5-7 kulek wielkości orzecha włoskiego i zanurzaj w gotującej się wodzie. Po wypłynięciu pyz na powierzchnię, odczekaj jeszcze maksymalnie 3 minuty. Wyłów wszystkie pyzy, poczekaj aż odcedzisz nadmiar  wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce. W ten sposób ugotuj wszystkie porcje pyz.

jak-zrobic-pyzy-ziemniaczane-1

Jak podawać pyzy:
- same, prosto z garnka
- polane roztopionym masłem lub ciepłym olejem
- okraszone cebulką smażoną na maśle lub oleju
- okraszone słoniną lub kawałkami boczku zasmażonymi na patelni
- pokrojone w plasterki i podsmażone na patelni, na oleju lub smalcu

Smacznego :-)

 

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-01 12:57
Takie obeschnięte jak dłużej postoją lubimy najbardziej xD