Jak zrobić pyzy ziemniaczane
Pyzy to jedne z najsmaczniejszych dań, jakie można wyczarować z samych ziemniaków. Domowe pyzy ziemniaczane przygotujesz błyskawicznie. Potrzebujesz tylko trzech składników i odrobinę chęci. Z czym je podasz?
- 3 składniki
- proste, tanie i pyszne
- super do obiadu
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania: 10 minut
Liczba porcji: około 25 pyz
Kaloryczność kcal: 75 w 1 pyzie
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- szczypta soli
Do zrobienia pyz potrzebne będą:
Kilka misek; praska i tarka do ziemniaków; gaza, pielucha tetrowa lub bawełniana ściereczka do odciskania ziemniaków; duży garnek oraz cedzak.
Domowe pyzy
Ziemniaki (tylko nie młode) obierz. Powinno Ci wyjść około 1,5 kg obranych ziemniaków.
1/3 - czyli około 0,5 kg surowych ziemniaków włóż do osolonej wody i gotuj do miękkości.
2/3 - czyli około 1 kg surowych i ziemniaków zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach lub zmiel w maszynce.
Ugotowane ziemniaki bardzo dobrze odcedź z wody i zmiel. Najlepiej zmielić je lub przepuścić przez prasę jeszcze ciepłe. Surowe, starte ziemniaki należy bardzo dobrze odcisnąć z wody. Do tego najlepsza będzie duża gaza, pielucha tetrowa (nieużywana i czysta :-) lub ściereczka kuchenna, bawełniana. Sitka nie polecam.
Gazę umieść nad miską. Porcjami nakładaj masę ziemniaczaną. Zawijaj lekko w kulkę i dobrze odciskaj nad miską. Suchą masę dodawaj do miski z ugotowanymi, przepuszczonymi przez praskę ziemniakami.
Do miski ze zmielonymi ziemniakami dodaj starte, odciśnięte, surowe ziemniaki oraz 2 łyżki mąki ziemniaczanej - skrobi ziemniaczanej.
Z miski, w której jest woda po odciskaniu surowych ziemniaków odlej całą wodę. Zbierz mączkę, która zebrała się na dnie i również dodaj do masy ziemniaczanej. Lekko posól masę i bardzo dobrze wymieszaj np. dłońmi.
W dużym garnku gotuj wodę. Posól ją łyżką soli, gdy zacznie się gotować. Z masy ziemniaczanej formuj w dłoniach np. po 5-7 kulek wielkości orzecha włoskiego i zanurzaj w gotującej się wodzie. Po wypłynięciu pyz na powierzchnię, odczekaj jeszcze maksymalnie 3 minuty. Wyłów wszystkie pyzy, poczekaj aż odcedzisz nadmiar wody i umieść na szerokim talerzu lub salaterce. W ten sposób ugotuj wszystkie porcje pyz.
Z czym jeść pyzy?
- same, prosto z garnka.
- polane roztopionym masłem lub ciepłym olejem.
- okraszone cebulką smażoną na maśle lub oleju.
- okraszone słoniną lub kawałkami boczku zasmażonymi na patelni.
- pokrojone w plasterki i podsmażone na patelni, na oleju lub smalec.
- z sosem oraz mięsem.
Smacznego.