Surówka do obiadu

Surówka do obiadu

Lubisz smak surówki, którą zamawia się w daniach u sławnego "chińczyka" w barze? To bardzo prosta do zrobienia surówka do obiadu, którą możesz zrobić samodzielnie w domu. Zobacz jak ją robię i daj się skusić!

Najważniejsza w tej surówce jest zalewa, która łączy wszystkie smaki i sprawia, że surówka smakuje perfekcyjnie. Wszystkie składniki są bardzo tanie i łatwo dostępne przez cały rok. Warto spróbować. Zapraszam. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Ilość porcji: 1500 gramów surówki

Kalorie: 100 w 100 gramach surówki
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg kapusty białej
  • 2 średnie marchewki - 200 g
  • 1 cebula - 200 g
  • 100 ml oleju roślinnego - 90 g
  • 100 ml wody
  • 90 ml octu spirytusoweo
  • 70 g cukru
  • płaska łyżeczka soli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia tej pysznej surówki do obiadu możesz użyć zarówno młodej, jak i starej główki kapusty. Jeśli chodzi o cebulę, to polecam zwykłą białą cebulę. Ta cukrowa też jest dobra, ale może być odrobinę za delikatna.

Surówki na bazie białej kapusty są najczęściej wybierane w polskiej kuchni. Kapusta jest niesamowitym warzywem, które podajemy zarówno na surowo, jak i na ciepło. Bez kapusty nie byłoby sławnych gołąbków..  domowe gołąbki tradycyjne znane są w każdym domu. Surówka Colesław, czy boska kapusta zasmażana. Nie można nie wspomnieć o zupach.. zupa kapuściana to prawdziwy hit. Kapustę dusimy, kisimy, siekamy i gotujemy przez cały rok. 

Bardzo proszę.. tym razem robimy super prostą i bardzo smaczną surówkę z białej kapusty jak u chińczyka!

Surówka do obiadu, 1

Surówka do obiadu

Jeden kilogram białej kapusty, to połówka kapusty dużej lub cała, mniejsza główka kapusty młodej. Średniej wielkości zwykłą cebulę obierz. Marchewki umyj i również obierz ze skórki. 

Surówka do obiadu, 2

Zdejmij wierzchnie liście kapusty. Kapustę poszatkuj na większe lub tak jak u mnie, na mniejsze kawałki. Ja użyłam maszynki z nakładką do siekania warzyw.
Surówka do obiadu, 3

Marchewkę zetrzyj na tarce, na dużych oczkach do warzyw lub tak jak ja, przepuść przez maszynkę. Cebulę posiekaj bardzo drobno lub zetrzyj jak marchewkę. Wszystkie warzywa wymieszaj razem w jednej, szklanej misce. 
Surówka do obiadu, 4

Pozostaje już tylko zagotowanie zalewy do surówki do obiadu. Do małego rondelka wlej 100 ml oleju roślinnego o delikatnym smaku. Wlej 100 ml wody z kranu oraz 90 ml octu spirytusowego. Wsyp 70 gramów cukru oraz płaską łyżeczkę soli. Garnuszek z zalewą umieść na palniku. Ustaw średnią moc i mieszaj zalewę aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zalewę zagotuj i wyłącz. 
Surówka do obiadu, 5

Od razu po zdjęciu z palnika zalewę możesz wlać do miski ze startymi warzywami. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. 
Surówka do obiadu, 6

Tak przygotowaną surówkę do obiadu ugnieć lekko łyżką i wyrównaj powierzchnię. Przykryj mniejszym talerzykiem lub folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum cztery godziny. Surówka ma się przez ten czas schłodzić. Wszystkie składniki muszą się połączyć, a warzywa lekko zmięknąć. 
Surówka do obiadu, 7

Wspaniała surówka do obiadu jest już gotowa. Sprawdź koniecznie ten przepis i napisz, czy smakowała jak u chińczyka?
Inspiracja do tego przepisu z lekkimi modyfikacjami pochodzi z Bloga SmacznaPyza
Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (171 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2018-09-01 07:28
Ok. Ale trzy rzeczy.
1.cebuli nie da się zetrzeć na tarce. 2. Ocet powoduje anemię.
3.przyprawy raczej dodaje się bezpośrednio do surówki.
2018-09-01 08:56
Ad.1 cebule da się zetrzeć (chociażby do placków ziemniaczanych), gdy przepuszczasz ja przez maszynkę, jak autorka. Ad.2 nie musisz jeść wszystkiego, co znajdziesz w necie lub sklepowych polkach, Twoja decyzja (a nie powód do krytyki przepisu). Ad.3 nie od dzis wiadomo, ze zrobienie dressingu jest lepsze - żaden szanujący się kucharz nie zrobi winegretu wsypując i wlewając wszystko bezpośrednio na sałatę. Jakies merytoryczne komentarze?
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2018-09-01 09:50
1. A dlaczego nie da się zetrzeć cebuli? Da sìę, da.
2. Ocet w malych ilościach nie powoduje anemii! Jest jeszcze ocet jabłkowy 👍 🙂
3. Cóż to znaczy "raczej"? Nie ma takiego stanowczego zarządzenia. Przecież
sosy do surówek i sałatek są doprawione i nie ma potrzeby uzupełniania potraw przyprawami.
Poza tym .... zawsze można zrobić po swojemu. 🍓 🍏 🍅
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2018-09-01 09:55
Nie wiem skąd dane, że ocet stosowany w umiarze szkodzi. W kuchni stosowany jest od wielu tysięcy lat (początkowo do konserwowania żywności) i uważany jest za produkt bezpieczny.

Co więcej, wielu badaczy uważa, że ocet może mieć właściwości prozdrowotne. Najlepiej jednak zamiast powtarzać usłyszane "prawdy" samemu poszukać w Internecie publikacji naukowych.

Cytat z publikacji w Journal of Food Science:

Badania, o których mowa w artykule pokazują, że ocet zawiera przeciwutleniacze, które mogą spowalniać procesy starzenie się, raka i choroby zwyrodnieniowe mózgu. Inne właściwości terapeutyczne obejmują korzystny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe i ciśnienie krwi, aktywność przeciwbakteryjną, zmniejszenie skutków cukrzycy i zwiększenie siły po wysiłku. Ponadto kilka badań wykazało, że osoby spożywające codziennie niektóre rodzaje octu mogą mieć zmniejszony apetyt.

Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140521162713.htm
Pełny tekst: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.12434
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2018-09-02 15:34
Kapuste ugniatam reka wtedy puszcza sok
2018-09-02 17:04
Ja dodaje jeszcze swiezy poszatkowany koperek ☺polecam 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-03 08:25
Jak najbardziej.. wtedy jeszcze pięknie pachnie.
2018-09-03 15:32
Dziś zrobiłam do obiadu ,wyszła super ,bardzo smakowita ,dodałam na wierzch pokrojony koperek polecam
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-03 17:59
Brawo Haniu! Smakowita surówka do obiadu!
2018-09-30 16:08
Robię podobną,tylko nie dodaję wody,używam ocet jabłkowy,i jabłko starte na duźych oczkach,posypuję natką pietruszki.Pozdrawiam ☺
Ania z AniaGotuje.pl
2018-10-01 10:38
Dziękuję Ewo, że napisałaś. Każdy pomysł jest cenny 🙂
2018-10-02 04:41
Surówka jest OK. U nas nie ma raczej chińskich barów, są tylko wietnamskie...
2018-10-02 10:05
Od kilku lat robię podobną do Twojej dodaję dodatkowo starty korzeń pietruszki i pokrojony pęczek natki pietruszki kroję drobniutko paprykę czerwoną a do dresingu dodaję 1 łyżkę musztardy moja rodzina ją uwielbia
-- Ania z AniaGotuje.pl Super!
2018-11-13 08:21
Surówka bardzo smaczna.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍❤️
Reklama
2019-01-05 20:00
Dziękuję za przepis - jako fanka "chińczyka" jestem naprawdę zachwycona jej podobieństwem 👌✔️😍 Zrobiłam jej jednak za dużo i zastanwiam się czy jutro na obiad nadal będzie dobra ? Jak Pani myśli? Pozdrawiam cieplutko 😀
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-06 15:26
Tak Aniu, przykryj surówkę i następnego dnia dobrze zamieszaj przed podaniem 👍
2019-01-07 00:02
Sobotni obiad: ziemniaczki z koperkiem, kotlety mielone i surówka...pychota
Mąż bardzo chwalił, goście odkryli podobieństwo do tej "u chińczyka".
Dzisiaj była jeszcze smaczniejsza niż wczoraj.
Dziękuję za przepis, nie byłam specjalistką od surówek ale ta mi się udała.
Pozdrawiam
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę 🙂🙂
2019-01-07 17:26
Witam, ja robię prawie taka samo tylko zamiast cebuli daje 2-3ząbki czosnku, i też jest pyszna
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍👍
2019-01-07 20:43
Czy taką surówke da rade przechować dłużej? W sensie zamknąć w słoiczku i zjeść za tydzień? Pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2019-01-08 10:08
Na moim Facebooku Panie pisały, że tak właśnie robiły i surówka była nadal pyszna. Ja osobiście jeszcze nie przechowywałam jej dłużej niż 2-3 dni.
2019-01-09 20:27
Przed chwilą zrobiłam na jutrzejszy obiad, jeszcze się nie przegryzła ale jest rewelacyjna 😋😋😋
-- Ania z AniaGotuje.pl Smacznego Asiu!🙂
2019-02-04 13:23
Bardzo dobra 👌 Podmieniłam cukier na miód 😜. Dodałam extra świeży koperek. Suróweczka pierwsza klasa👍😋
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję!👍❤️
2019-03-24 13:46
Pychotka Aniu.Z calej wielkiej miski zostalo bardzo niewiele.👍👍👍❤pozdrawiam serdecznie.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Surówka wygląda super!
2019-03-24 14:00
Przepyszna suroweczka zreszta jak wszystkie inne przepisy Ani
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
Reklama

Surówka do obiadu

Jaka jest najlepsza surówka do obiadu? Długo się nad tym zastanawiałam i postawiłam na surówkę bazującą na białej kapuście. Kapusta obok ziemniaków, to najpopularniejsze warzywa wykorzystywane w polskiej kuchni. Kapusta jest też bardzo docenianym warzywem, które uwielbiają również w Azji. Surówka z białej kapusty z marchewką i cebulą jest fantastyczna. To bardzo tania do zarobienia surówka obiadowa. Surówka do obiadu z kapusty raz na jakiś czas pojawia się w każdym domu. 

Surówka jak u chińczyka

Jest kilka wersji na surówkę, jaką podaje się u chińczyka w barze. Moja wersja to popularna surówka z białej kapusty jak w restauracji, czyli surówka z białej kapusty po wietnamsku. Bardzo często można też zamówić surówkę z majonezem. To znana surówka Colesław, która częściej serwowana jest w sieci restauracji KFC. My kapustę uwielbiamy i szykujemy z niej wiele pysznych dań. Jeśli szukasz też innych warzywnych przepisów, to zerknij też na inne moje surówki obiadowe.