Surówka do obiadu

Surówka do obiadu

Lubisz smak surówki, którą zamawia się w daniach u sławnego "chińczyka" w barze? To bardzo prosta do zrobienia surówka do obiadu, którą możesz zrobić samodzielnie w domu. Zobacz jak ją robię i daj się skusić!

Najważniejsza w tej surówce jest zalewa, która łączy wszystkie smaki i sprawia, że surówka smakuje perfekcyjnie. Wszystkie składniki są bardzo tanie i łatwo dostępne przez cały rok. Warto spróbować. Zapraszam. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Liczba porcji: 1500 gramów surówki

Kaloryczność kcal: 100 w 100 gramach surówki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg kapusty białej
  • 2 średnie marchewki - 200 g
  • 1 cebula - 200 g
  • 100 ml oleju roślinnego - 90 g
  • 100 ml wody
  • 90 ml octu spirytusoweo
  • 70 g cukru
  • płaska łyżeczka soli

Szybka surówka do obiadu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia tej pysznej surówki do obiadu możesz użyć zarówno młodej, jak i starej główki kapusty. Jeśli chodzi o cebulę, to polecam zwykłą białą cebulę. Ta cukrowa też jest dobra, ale może być odrobinę za delikatna.

Surówki na bazie białej kapusty są najczęściej wybierane w polskiej kuchni. Kapusta jest niesamowitym warzywem, które podajemy zarówno na surowo, jak i na ciepło. Bez kapusty nie byłoby sławnych gołąbków..  domowe gołąbki tradycyjne znane są w każdym domu. Surówka Colesław, czy boska kapusta zasmażana. Nie można nie wspomnieć o zupach.. zupa kapuściana to prawdziwy hit. Kapustę dusimy, kisimy, siekamy i gotujemy przez cały rok. 

Bardzo proszę.. tym razem robimy super prostą i bardzo smaczną surówkę z białej kapusty jak u chińczyka!

Surówka do obiadu, 1

Surówka do obiadu

Jeden kilogram białej kapusty, to połówka kapusty dużej lub cała, mniejsza główka kapusty młodej. Średniej wielkości zwykłą cebulę obierz. Marchewki umyj i również obierz ze skórki.

Surówka do obiadu, 2

Zdejmij wierzchnie liście kapusty. Kapustę poszatkuj na większe lub tak jak u mnie, na mniejsze kawałki. Ja użyłam maszynki z nakładką do siekania warzyw.
Surówka do obiadu, 3

Marchewkę zetrzyj na tarce, na dużych oczkach do warzyw lub tak jak ja, przepuść przez maszynkę. Cebulę posiekaj bardzo drobno lub zetrzyj jak marchewkę. Wszystkie warzywa wymieszaj razem w jednej, szklanej misce. 
Surówka do obiadu, 4

Pozostaje już tylko zagotowanie zalewy do surówki do obiadu. Do małego rondelka wlej 100 ml oleju roślinnego o delikatnym smaku. Wlej 100 ml wody z kranu oraz 90 ml octu spirytusowego. Wsyp 70 gramów cukru oraz płaską łyżeczkę soli. Garnuszek z zalewą umieść na palniku. Ustaw średnią moc i mieszaj zalewę aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zalewę zagotuj i wyłącz. 
Surówka do obiadu, 5

Od razu po zdjęciu z palnika zalewę możesz wlać do miski ze startymi warzywami. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. 
Surówka do obiadu, 6

Tak przygotowaną surówkę do obiadu ugnieć lekko łyżką i wyrównaj powierzchnię. Przykryj mniejszym talerzykiem lub folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum cztery godziny. Surówka ma się przez ten czas schłodzić. Wszystkie składniki muszą się połączyć, a warzywa lekko zmięknąć.

Surówka do obiadu, 7

Wspaniała surówka do obiadu jest już gotowa. Sprawdź koniecznie ten przepis i napisz, czy smakowała jak u chińczyka?
Inspiracja do tego przepisu z lekkimi modyfikacjami pochodzi z Bloga SmacznaPyza
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (962 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Surówka do obiadu

Jaka jest najlepsza surówka do obiadu? Długo się nad tym zastanawiałam i postawiłam na surówkę bazującą na białej kapuście. Kapusta obok ziemniaków, to najpopularniejsze warzywa wykorzystywane w polskiej kuchni. Kapusta jest też bardzo docenianym warzywem, które uwielbiają również w Azji. Surówka z białej kapusty z marchewką i cebulą jest fantastyczna. To bardzo tania do zarobienia surówka obiadowa. Surówka do obiadu z kapusty raz na jakiś czas pojawia się w każdym domu. Bardzo gorąco polecam też przy okazji przepis na pyszne, domowe Kimchi w wersji super prostej. 

Surówka jak u chińczyka

Jest kilka wersji na surówkę, jaką podaje się u chińczyka w barze. Moja wersja to popularna surówka z białej kapusty jak w restauracji, czyli surówka z białej kapusty po wietnamsku. Bardzo często można też zamówić surówkę z majonezem. To znana surówka Colesław, która częściej serwowana jest w sieci restauracji KFC. My kapustę uwielbiamy i szykujemy z niej wiele pysznych dań. Jeśli szukasz też innych warzywnych przepisów, to zerknij też na inne moje surówki obiadowe.