Surówka do obiadu

Surówka do obiadu

Lubisz smak surówki, którą zamawia się w daniach u sławnego "chińczyka" w barze? To bardzo prosta do zrobienia surówka do obiadu, którą możesz zrobić samodzielnie w domu. Zobacz jak ją robię i daj się skusić!

Najważniejsza w tej surówce jest zalewa, która łączy wszystkie smaki i sprawia, że surówka smakuje perfekcyjnie. Wszystkie składniki są bardzo tanie i łatwo dostępne przez cały rok. Warto spróbować. Zapraszam. 

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Ilość porcji: 1500 gramów surówki

Kalorie: 100 w 100 gramach surówki
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 kg kapusty białej
  • 2 średnie marchewki - 200 g
  • 1 cebula - 200 g
  • 100 ml oleju roślinnego - 90 g
  • 100 ml wody
  • 90 ml octu spirytusoweo
  • 70 g cukru
  • płaska łyżeczka soli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia tej pysznej surówki do obiadu możesz użyć zarówno młodej, jak i starej główki kapusty. Jeśli chodzi o cebulę, to polecam zwykłą białą cebulę. Ta cukrowa też jest dobra, ale może być odrobinę za delikatna.

Surówki na bazie białej kapusty są najczęściej wybierane w polskiej kuchni. Kapusta jest niesamowitym warzywem, które podajemy zarówno na surowo, jak i na ciepło. Bez kapusty nie byłoby sławnych gołąbków..  domowe gołąbki tradycyjne znane są w każdym domu. Surówka Colesław, czy boska kapusta zasmażana. Nie można nie wspomnieć o zupach.. zupa kapuściana to prawdziwy hit. Kapustę dusimy, kisimy, siekamy i gotujemy przez cały rok. 

Bardzo proszę.. tym razem robimy super prostą i bardzo smaczną surówkę z białej kapusty jak u chińczyka!

Surówka do obiadu, 1

Surówka do obiadu

Jeden kilogram białej kapusty, to połówka kapusty dużej lub cała, mniejsza główka kapusty młodej. Średniej wielkości zwykłą cebulę obierz. Marchewki umyj i również obierz ze skórki. 

Surówka do obiadu, 2

Zdejmij wierzchnie liście kapusty. Kapustę poszatkuj na większe lub tak jak u mnie, na mniejsze kawałki. Ja użyłam maszynki z nakładką do siekania warzyw.
Surówka do obiadu, 3

Marchewkę zetrzyj na tarce, na dużych oczkach do warzyw lub tak jak ja, przepuść przez maszynkę. Cebulę posiekaj bardzo drobno lub zetrzyj jak marchewkę. Wszystkie warzywa wymieszaj razem w jednej, szklanej misce. 
Surówka do obiadu, 4

Pozostaje już tylko zagotowanie zalewy do surówki do obiadu. Do małego rondelka wlej 100 ml oleju roślinnego o delikatnym smaku. Wlej 100 ml wody z kranu oraz 90 ml octu spirytusowego. Wsyp 70 gramów cukru oraz płaską łyżeczkę soli. Garnuszek z zalewą umieść na palniku. Ustaw średnią moc i mieszaj zalewę aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zalewę zagotuj i wyłącz. 
Surówka do obiadu, 5

Od razu po zdjęciu z palnika zalewę możesz wlać do miski ze startymi warzywami. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. 
Surówka do obiadu, 6

Tak przygotowaną surówkę do obiadu ugnieć lekko łyżką i wyrównaj powierzchnię. Przykryj mniejszym talerzykiem lub folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum cztery godziny. Surówka ma się przez ten czas schłodzić. Wszystkie składniki muszą się połączyć, a warzywa lekko zmięknąć. 
Surówka do obiadu, 7

Wspaniała surówka do obiadu jest już gotowa. Sprawdź koniecznie ten przepis i napisz, czy smakowała jak u chińczyka?
Inspiracja do tego przepisu z lekkimi modyfikacjami pochodzi z Bloga SmacznaPyza
Smacznego!

Średnia 4.5 / 5 (97 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-09-01 07:28
Ok. Ale trzy rzeczy.
1.cebuli nie da się zetrzeć na tarce. 2. Ocet powoduje anemię.
3.przyprawy raczej dodaje się bezpośrednio do surówki.
2018-09-01 08:56
Ad.1 cebule da się zetrzeć (chociażby do placków ziemniaczanych), gdy przepuszczasz ja przez maszynkę, jak autorka. Ad.2 nie musisz jeść wszystkiego, co znajdziesz w necie lub sklepowych polkach, Twoja decyzja (a nie powód do krytyki przepisu). Ad.3 nie od dzis wiadomo, ze zrobienie dressingu jest lepsze - żaden szanujący się kucharz nie zrobi winegretu wsypując i wlewając wszystko bezpośrednio na sałatę. Jakies merytoryczne komentarze?
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2018-09-01 09:50
1. A dlaczego nie da się zetrzeć cebuli? Da sìę, da.
2. Ocet w malych ilościach nie powoduje anemii! Jest jeszcze ocet jabłkowy 👍 🙂
3. Cóż to znaczy "raczej"? Nie ma takiego stanowczego zarządzenia. Przecież
sosy do surówek i sałatek są doprawione i nie ma potrzeby uzupełniania potraw przyprawami.
Poza tym .... zawsze można zrobić po swojemu. 🍓 🍏 🍅
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2018-09-01 09:55
Nie wiem skąd dane, że ocet stosowany w umiarze szkodzi. W kuchni stosowany jest od wielu tysięcy lat (początkowo do konserwowania żywności) i uważany jest za produkt bezpieczny.

Co więcej, wielu badaczy uważa, że ocet może mieć właściwości prozdrowotne. Najlepiej jednak zamiast powtarzać usłyszane "prawdy" samemu poszukać w Internecie publikacji naukowych.

Cytat z publikacji w Journal of Food Science:

Badania, o których mowa w artykule pokazują, że ocet zawiera przeciwutleniacze, które mogą spowalniać procesy starzenie się, raka i choroby zwyrodnieniowe mózgu. Inne właściwości terapeutyczne obejmują korzystny wpływ na zdrowie sercowo-naczyniowe i ciśnienie krwi, aktywność przeciwbakteryjną, zmniejszenie skutków cukrzycy i zwiększenie siły po wysiłku. Ponadto kilka badań wykazało, że osoby spożywające codziennie niektóre rodzaje octu mogą mieć zmniejszony apetyt.

Źródło: https://www.sciencedaily.com/releases/2014/05/140521162713.htm
Pełny tekst: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/1750-3841.12434
-- Ania z AniaGotuje.pl ❤️
2018-09-02 15:34
Kapuste ugniatam reka wtedy puszcza sok
Reklama
2018-09-02 17:04
Ja dodaje jeszcze swiezy poszatkowany koperek ☺polecam 😊
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-03 08:25
Jak najbardziej.. wtedy jeszcze pięknie pachnie.
2018-09-03 15:32
Dziś zrobiłam do obiadu ,wyszła super ,bardzo smakowita ,dodałam na wierzch pokrojony koperek polecam
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-09-03 17:59
Brawo Haniu! Smakowita surówka do obiadu!

Surówka do obiadu

Jaka jest najlepsza surówka do obiadu? Długo się nad tym zastanawiałam i postawiłam na surówkę bazującą na białej kapuście. Kapusta obok ziemniaków, to najpopularniejsze warzywa wykorzystywane w polskiej kuchni. Kapusta jest też bardzo docenianym warzywem, które uwielbiają również w Azji. Surówka z białej kapusty z marchewką i cebulą jest fantastyczna. To bardzo tania do zarobienia surówka obiadowa. Surówka do obiadu z kapusty raz na jakiś czas pojawia się w każdym domu. 

Surówka jak u chińczyka

Jest kilka wersji na surówkę, jaką podaje się u chińczyka w barze. Moja wersja to popularna surówka z białej kapusty jak w restauracji, czyli surówka z białej kapusty po wietnamsku. Bardzo często można też zamówić surówkę z majonezem. To znana surówka Colesław, która częściej serwowana jest w sieci restauracji KFC. My kapustę uwielbiamy i szykujemy z niej wiele pysznych dań. Jeśli szukasz też innych warzywnych przepisów, to zerknij też na inne moje surówki obiadowe.