Surówka do obiadu
Lubisz smak surówki, którą zamawia się w daniach u sławnego "chińczyka" w barze? To bardzo prosta do zrobienia surówka do obiadu, którą możesz zrobić samodzielnie w domu. Zobacz jak ją robię i daj się skusić!
Najważniejsza w tej surówce jest zalewa, która łączy wszystkie smaki i sprawia, że surówka smakuje perfekcyjnie. Wszystkie składniki są bardzo tanie i łatwo dostępne przez cały rok. Warto spróbować. Zapraszam.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas chłodzenia: 4 godziny
Liczba porcji: 1500 gramów surówki
Kaloryczność kcal: 100 w 100 gramach surówki
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
- 1 kg kapusty białej
- 2 średnie marchewki - 200 g
- 1 cebula - 200 g
- 100 ml oleju roślinnego - 90 g
- 100 ml wody
- 90 ml octu spirytusoweo
- 70 g cukru
- płaska łyżeczka soli
Szybka surówka do obiadu
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia tej pysznej surówki do obiadu możesz użyć zarówno młodej, jak i starej główki kapusty. Jeśli chodzi o cebulę, to polecam zwykłą białą cebulę. Ta cukrowa też jest dobra, ale może być odrobinę za delikatna.
Surówki na bazie białej kapusty są najczęściej wybierane w polskiej kuchni. Kapusta jest niesamowitym warzywem, które podajemy zarówno na surowo, jak i na ciepło. Bez kapusty nie byłoby sławnych gołąbków.. domowe gołąbki tradycyjne znane są w każdym domu. Surówka Colesław, czy boska kapusta zasmażana. Nie można nie wspomnieć o zupach.. zupa kapuściana to prawdziwy hit. Kapustę dusimy, kisimy, siekamy i gotujemy przez cały rok.
Bardzo proszę.. tym razem robimy super prostą i bardzo smaczną surówkę z białej kapusty jak u chińczyka!

Surówka do obiadu
Jeden kilogram białej kapusty, to połówka kapusty dużej lub cała, mniejsza główka kapusty młodej. Średniej wielkości zwykłą cebulę obierz. Marchewki umyj i również obierz ze skórki.

Zdejmij wierzchnie liście kapusty. Kapustę poszatkuj na większe lub tak jak u mnie, na mniejsze kawałki. Ja użyłam maszynki z nakładką do siekania warzyw.

Marchewkę zetrzyj na tarce, na dużych oczkach do warzyw lub tak jak ja, przepuść przez maszynkę. Cebulę posiekaj bardzo drobno lub zetrzyj jak marchewkę. Wszystkie warzywa wymieszaj razem w jednej, szklanej misce.

Pozostaje już tylko zagotowanie zalewy do surówki do obiadu. Do małego rondelka wlej 100 ml oleju roślinnego o delikatnym smaku. Wlej 100 ml wody z kranu oraz 90 ml octu spirytusowego. Wsyp 70 gramów cukru oraz płaską łyżeczkę soli. Garnuszek z zalewą umieść na palniku. Ustaw średnią moc i mieszaj zalewę aż do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Zalewę zagotuj i wyłącz.

Od razu po zdjęciu z palnika zalewę możesz wlać do miski ze startymi warzywami. Wszystko razem dokładnie wymieszaj.

Tak przygotowaną surówkę do obiadu ugnieć lekko łyżką i wyrównaj powierzchnię. Przykryj mniejszym talerzykiem lub folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum cztery godziny. Surówka ma się przez ten czas schłodzić. Wszystkie składniki muszą się połączyć, a warzywa lekko zmięknąć.

Wspaniała surówka do obiadu jest już gotowa. Sprawdź koniecznie ten przepis i napisz, czy smakowała jak u chińczyka?
Inspiracja do tego przepisu z lekkimi modyfikacjami pochodzi z Bloga SmacznaPyza.
Smacznego!