Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf powstała w Nowym Jorku w 1896 roku. To niezwykle pyszna i bardzo ciekawa sałatka owocowa z dodatkiem majonezu oraz orzechów włoskich. Przepis jest super prosty a sama sałatka bardzo uniwersalna.

- sałatka gotowa w niecałe 20 minut
- tylko kilka pysznych składników
- można ją wzbogacić o wiele dodatków

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 500 gramów sałatki

Kaloryczność kcal: 230 w 100 gramach sałatki
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 3 łyżki Majonez Kielecki Lekki 310 g [zobacz]
  • pół szklanki winogron - 100 g
  • pół szklanki orzechów włoskich - 100 g
  • pół szklanki selera naciowego - 80 g
  • małe słodkie jabłko - 150 g
  • kilka listków sałaty np. lodowej
  • łyżka soku z cytryny
  • przyprawy: 1/4 płaskiej łyżeczki soli, szczypta pieprzu

Waldorf

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 500 gramów sałatki Waldorf. Będą to dwie naprawdę spore porcje. 

Sałatka Waldorf, 1

Sałatka Waldorf, 2

Sałatka Waldorf

Dla moich stałych Czytelników nie będzie to niespodzianka, że w większości przepisów pojawia się Majonez Kielecki. Tym razem sięgnęłam po nowość dla mnie, czyli Majonez Kielecki Lekki w słoiku o pojemności 310 gramów. Jest delikatniejszy i lżejszy niż ten tradycyjny, więc idealnie nadaje się do sałatek. A tym bardziej do sałatek z owocami. Warto zaznaczyć, że Majonez Kielecki Lekki ma o 31% mniej tłuszczu i o 38% mniej cukru niż tradycyjny Majonez Kielecki.

Trzy łyżki majonezu wymieszałam w miseczce z łyżką soku z cytryny, 1/4 płaskiej łyżeczki soli oraz ze szczyptą świeżo mielonego pieprzu. U mnie w młynku zawsze znajduje się mieszanka najróżniejszych pieprzy :)

Sałatka Waldorf, 3

Do sałatki wybierz soczyste, twarde, słodkie i nieduże jabłko. Moje ważyło z początku 150 gramów. Po umyciu, obraniu i usunięciu gniazda nasiennego wyszło mi 120 gramów jabłka gotowego do pokornienia w kostkę. Jabłko pokrój tak, by było Ci wygodnie zajadać je z innymi składnikami. 

Dwie łodygi młodego selera naciowego umyj i pokrój w plasterki. Powinno Ci wyjść około pół szklanki plasterków, czyli 80 gramów selera. 

Porada: Możesz też zamiast selera naciowego użyć młodego korzenia bulwy selera. Kawałek takiej bulwy należy obrać i zetrzeć na tarce na bardzo grubych oczkach lub pokroić w cienkie słupki. 

Sałatka Waldorf, 4

Potrzebujesz pół szklanki winogron, czyli około 100 gramów soczystych winogron. Do harmonii kolorów w sałatce zaleca się używać winogrona jasne. Ja jednak wybrałam te ciemne, drobne. Jeśli trafisz na winogrona rodzynkowe bezpestkowe, to super. Możesz dodać je do sałatki w całości lub ewentualnie przekroić każde winogrono na pół. Moje winogrona miały pestki, więc obowiązkowo przekroiłam każdą sztukę wzdłuż na pół i usunęłam wszystkie pestki przy pomocy małej łyżeczki. 

Porada: Zamiennikiem dla winogron są rodzynki. Niektórzy sięgają też po figi, ale u nas ciężko jest zdobyć te świeże figi. Po figi suszone nie sięgam, ponieważ są zbyt twarde do tej sałatki. 
Sałatka Waldorf, 5

Użyłam trochę więcej niż pół szklanki orzechów włoskich bez łupinek. Wysypałam orzechy i obejrzałam dokładnie, czy nie została wśród nich jakaś zagubiona łupinka a następnie pokruszyłam każdego orzecha w dłoni. Lubię większe kawałki orzechów w tej sałatce, więc nie siekałam ich nożem.
Sałatka Waldorf, 6

Przygotuj sobie średnią miseczkę na sałatkę Waldorf. Dno i boki sałatki wyłóż umytymi i osuszonymi liśćmi sałaty. Ja użyłam sałaty lodowej oraz kilka listków mieszanki sałat z mojego ogródka. Oczywiście możesz też zwyczajnie porwać kawałki sałaty i wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki. Wybór należy do Ciebie :)
Sałatka Waldorf, 7

W jednej misce wymieszaj razem: kawałki orzechów włoskich, plasterki selera naciowego, jabłko pokrojone w kostkę, połówki wypestkowanych winogron oraz sos majonezowy. 
Sałatka Waldorf, 8

Gotową sałatkę przełóż do miseczki wyścielonej liśćmi sałaty i gotowe. Polecam dodatkowo, przed podaniem schłodzić sałatkę przez 20 minut w lodówce. 
Sałatka Waldorf, 9

Sałatka Waldorf, 10

Sałatka Waldorf, to sałatka o bardzo uniwersalnym smaku. Można ją jeść samą np. na lunch lub na kolację. Jest to też świetna sałatka na Święta, ponieważ znajdziesz w niej orzechy oraz jabłka. Jest bardzo lubiana przez dzieci. Coraz częściej pojawia się też na różnych imprezach a nawet na grillach. 
Sałatka Waldorf, 11

Ponieważ do sałatki dodaję Majonez Kielecki Lekki 310 gramów, mogę śmiało sięgnąć po wiele innych składników, które wzbogacą smak tej ciekawej sałatki owocowej. Majonez jest lekki i delikatny, więc bardzo dobrze łączy wszystkie składniki i sprawia, że pasuje do nich nawet mięso. Do sałatki idealne będą kawałki piersi z kurczaka lub filety z indyka pokrojone w kostkę i podsmażane wcześniej na patelni z solą i pieprzem. Ja osobiście uwielbiam dodać do tej sałatki gotowany kuskus lub też twarde, ale słodkie gruszki. 

Napiszcie koniecznie, czy jedliście już kiedyś sałatkę Waldorf i czy lubicie ją w wersji oryginalnej (pierwsza sałatka Waldorf składała się wyłącznie z majonezu, jabłka i selera), czy też dodajecie do niej jakieś inne ciekawe składniki.

Źródło przepisu: simplyrecipes.com
Wpis zawiera lokowanie produktu. 

Średnia 4.9 / 5 (552 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Sałatka Waldorf

Sałatka Waldorf to super ciekawa sałatka, którą szykuje się z owoców i orzechów. Tradycyjnie sięga się po świeżego selera lub po łodygi selera naciowego, słodkie i soczyste jabłka, orzechy włoskie oraz winogrona. Do sałatki Waldorf obowiązkowo dodaje się też majonez. To właśnie majonez łączy ze sobą wszystkie smaki. Taka sałatka może stanowić jeden z posiłków w ciągu dnia. Ze względu na to, że w składnikach są jabłka i orzechy bardzo często sięga się po nią na Święta. Aby ta prawdziwa sałatka Waldorf była ideałem, najlepiej jest wybrać winogrona w kolorze zielonym, by większość kolorów pasowała do siebie. Taka harmonia może się bardzo podobać. Ja jednak wolę trochę zaszaleć i sięgam po ciemne winogrona. Wspaniała na śniadanie jest również jajecznica z pomidorami. Bardzo smaczna i szybka do zrobienia jest też moja sałatka z makaronem ryżowym, czyli makaronem pszennym orzo. Fantastyczna jest też moja wielkanocna sałatka z jajek

Sałatka Waldorf przepis

Skąd jednak wzięła się nazwa Sałatka Waldorf? Nazwa pochodzi od hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku. To tam po raz pierwszy przygotował ją Oscar Tschirky. Została ona stworzona na bal charytatywny wydany 14 marca 1896 roku na cześć szpitala św. Marii dla dzieci. Bal wydano w hotelu Maître d'hôtel Waldorf-Astoria. W 1896 r. Sałatka Waldorf pojawiła się też w książce kucharskiej „Oscar of the Waldorf”. Ciekawostka jest taka, że oryginalna sałatka Waldorf składała się tylko z jabłka, selera i majonezu. Orzechy włoskie zaczęto dodawać do niej po 1928 roku, kiedy to pojawiła się książka Rektora Cooka. Sałatka Waldorf jest bardzo wdzięczną sałatką o uniwersalnym smaku i pasuje do niej wiele dodatków. Nie bój my się dodać do niej podsmażonego w kawałki kurczaka lub indyka. Suszone owoce takie jak rodzynki i daktyle też są mile widziane. Sama nigdy nie dodawałam, ale można tez pokusić się o odrobinę skórki z cytryny lub pomarańczy. Ja osobiście uwielbiam dodawać do sałatki Waldorf gotowany kuskus. Jeśli miałabym doradzić jeszcze jakieś danie z udziałem majonezu, to polecam moje super jajka faszerowane pieczarkami! Gorąco zapraszam też po inne moje przepisy kulinarne