Sałatka nicejska

Sałatka nicejska

Jedna z pyszniejszych sałatek kuchni Francuskiej! Sałatka nicejska to przepis, który musisz poznać. Jest piękna, kolorowa i niezwykle pyszna. Możesz ją podać jako przystawkę lub nawet drugie danie. Polecam!

- świetna sałatka na przyjęcia 
- oryginalny przepis na sałatkę nicejską
- dokładny opis wykonania i wiele porad

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas gotowania jajek: 8 minut
Czas gotowania fasolki : 10 minut
Ilość porcji: około 1600 g sałatki

Kaloryczność kcal: 120 w 100 g sałatki
Dieta: bezglutenowa

Składniki na sałatkę nicejską

  • 500 g ziemniaków - najlepiej młodych i małych
  • 250 g zielonej fasolki szparagowej - może być mrożona
  • 150 g pomidorów - polecam małe pomidorki typu cherry
  • 60 czerwonej cebuli - pół średniej sztuki
  • 150 g sałaty rzymskiej lub mieszanki sałat
  • 70 g oliwek drylowanych - garść czarnych lub zielonych oliwek
  • 160 g tuńczyka z puszki z naturalnej zalewy
  • 60 g anchois z korzennej zalewy - można zamienić na kapary
  • 4 duże jajka - gotowane na półtwardo lub na twardo

Składniki na sos musztardowy

  • 6 łyżek delikatnej oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sok z połowy cytryny lub 3 łyżki octu winnego
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • po sporej szczypcie soli i pieprzu

Sałatka nicejska

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1600 gramów pysznej sałatki nicejskiej. 

Zanim zaczniesz szykować sałatkę, polecam przeczytać najpierw cały przepis. W treści podałam bowiem kilka zamienników oraz zaznaczyłam produkty, które można pominąć. Zatem zanim pobiegniesz do sklepu by uzupełnić zapasy.. sprawdź czego naprawdę Ci jeszcze potrzeba :)

Sałatka nicejska, 1

Sałatka nicejska z tuńczykiem

Zacznij od ziemniaków, ponieważ będą się one gotowały najdłużej. Najlepsze będą młode i małe ziemniaki gotowane w mundurkach. Jeśli jednak masz tylko "stare" ziemniaki, to obierz je i gotuj w osolonej wodzie tak samo, jak te młode.

To jak długo będą się gotowały ziemniaki zależy od ich wielkości, typu oraz tego, czy są stare czy młode. Młode ziemniaki będą się gotowały od 10 do 20 minut. Stare ziemniaki będą się zapewne gotowały trochę dłużej. 

Ziemniaki gotujmy w całości. Postaraj się nie rozgotować ziemniaków, by można je było po przestudzeniu pokroić na mniejsze kawałki lub na grube plasterki. 

Porada: Gotowane ziemniaki nie są niezbędne w sałatce nicejskiej, więc można je pominąć. Ja jednak uwielbiam je dodawać, więc polecam mimo wszystko nie pomijać ich w składnikach ;)

Sałatka nicejska, 2

Kolejny składnikiem jaki trzeba sobie wcześniej ugotować jest zielona fasolka szparagowa. Ona tez nie jest niezbędna w sałatce, jednak warto ją dodać. Możesz użyć zarówno fasolki świeżej, jak i tej mrożonej. Fasolka szparagowa gotuje się około 10 minut. Dokładną instrukcję znajdziesz w poście: fasolka szparagowa.
Sałatka nicejska, 3

Jednocześnie ugotuj sobie też jajka na twardo lub na półtwardo. Aby jajka były ugotowane na półtwardo polecam skrócić czas gotowania jajek o 1-2 minut. A tutaj pomocna instrukcja na jajka na twardo.

W trakcie gotowania warzyw i jajek warto przygotować sobie sos winegret. W jednym naczynku umieść razem wszystkie składniki na sos. Oryginalny przepis nie zawiera musztardy francuskie, ale ja bardzo lubię dodawać ją do sosu. Wówczas zamiast dwóch łyżeczek musztardy Dijon, daję jedną łyżeczkę Dijon i jedną łyżeczkę musztardy francuskiej.

Ja daję też zawsze sok z cytryny. Francuzi jednak preferują ciemny ocet winny. Oprócz oliwy z oliwek oraz szczypty soli i pieprzu daję jeszcze mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Nie jest on konieczny, ale uważam, że warto go dodać. 
Sałatka nicejska, 4

Do sałatki nicejskiej dodajemy tuńczyka. Jeśli nie mamy świeżego mięsa, z którego możemy usmażyć steki i pokroić je na mniejsze kawałki, to dajemy tuńczyka z puszki.

Najlepszy będzie tuńczyk jednolity lub w kawałkach. Do sałatki użyłam dwóch puszek tuńczyka Nixe: jednolity w zalewie własnej lub ta sama marka z Lidla, ale filety w oleju słonecznikowym. Używałam go już do innych przepisów - np do sałatki z tuńczyka. Jedna puszka tuńczyka ma pojemność 185 gramów.  Po odlaniu/odsączeniu oleju lub sosu zostaje minimum 150 gramów tuńczyka.

Oprócz tuńczyka dodaję też anchois. Polecam anchois w zalewie korzennej, które sprzedawane jest w małych, płaskich puszkach o ujemności 90 gramów. Po odlaniu zalewy wychodzi około 60 gramów ryby. 

Porada: Anchois w zalewie można zastąpić anchois w oleju, ale ja zdecydowaniem polecam te pierwsze. Filety ze szprotów (anchois) można zastąpić kaparami z zalewy. 
Sałatka nicejska, 5

Pozostałe składniki sałatki to pomidory, cebula czerwona oraz oliwki i sałata rzymska. Najlepsze będą delikatniejsze oliwki czarne, ale i te zielone będą smaczne. 

Sałatę rzymską można zastąpić mieszanką sałat. 
Sałatka nicejska, 6

Pomidory cherry pokrój na pół. Jeśli masz większe pomidory to podziel je na mniejsze kawałki. Z sałaty zdejmij liście i opłucz każdy pod zimną, bieżącą wodą. Następnie osusz i podziel w dłoniach na mniejsze kawałki. Czerwoną cebulę pokrój w cienkie pół-piórka.

Jajka na półtwardo lub na twardo obierz i przekrój wzdłuż na pół. 
Sałatka nicejska, 7

Sałatkę nicejską można podać na dużym talerzu wykładając obok siebie poszczególne składniki. Wówczas każdy nakłada sobie na talerz te składniki sałatki, na które ma ochotę. 

Talerz z wyłożonymi składnikami polej gotowym sosem winegret. 
Sałatka nicejska, 8

Możesz też pokroić drobniej ziemniaki oraz fasolkę i wymieszać razem wszystkie składniki.
Sałatka nicejska, 9

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (111 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sałatka nicejska

Warto poznać jedną z najciekawszych francuskich sałatek. Sałatka nicejska, czyli Salade Niçoise. Nazwa pochodzi oczywiście z jednej dzielnic Nicei. To tam właśnie powstała pierwsza salatka nicejska. Sałatka nicejska podawana jest zazwyczaj jako przystawka. Warto wiedzieć, że sałatkę nicejską można podawać też jako ziemne drugie danie. Bardzo często sałatka nicejska na ciepło podawana jest na obiad właśnie latem. Aby jednak był to pełnowartościowy obiad, poleca się ugotować więcej jajek. Na jedną osobę musi przypadać przynajmniej jedno jajko ugotowane na półtwardo lub też na twardo. Jeszcze jedna ważna ciekawostka.. Sałatka nicejska bez takich składników jak anchois, tuńczyk oraz oliwki nazywana jest już "sałatka letnia". Wtedy też podaje się ją jako przystawkę lub też jako dodatek do wędlin lub też dań mięsnych. Sałatka nicejska polewana jest na koniec musztardowym sosem winegret. Czasem dodaje się do niego również czosnek. Z tuńczykiem bardzo dobra jest też sałatka z tuńczykiem z puszki. Gorąco polecam ten przepis. 

Sałatka nicejska z tuńczyka

Co zatem wchodzi w skład klasycznej sałatki nicejskiej. Zawsze są to oczywiście świeże i pachnące słońcem pomidory. U nas można sięgnąć po takie pomidory tylko latem. Polecam wówczas pomidory malinowe. Poza sezonem bardzo dobrze sprawdzają się małe pomidorki typu cherry lub truskawkowe. Drugim ważnym składnikiem jest tuńczyk. Oryginalnie należałoby usmażyć lub grillować świeże mięso z tuńczyka. W zastępstwie można też zastosować tuńczyka z puszki. Sałatka nicejska nie obędzie się bez jajek. I tutaj mamy różna szkoły. Można bowiem wybrać jajka gotowane na twardo lub też wersję jajek ugotowanych na półtwardo. Sałatka nicejska przepis z oliwkami! Najlepsze są oliwki czarne, jednak te zielone tez będą bardzo dobre. Sałatka nicejska z tuńczykiem i anchois to u mnie podstawa. Wybieram achois wyłącznie z zalewy korzennej. Te z oleju nie są już tak aromatyczne. Bardzo popularna, chociaż już z zupełnie innej kuchni jest moja sałatka gyros. Pyszna jest też sałatka z kurczakiem, którą można podać nawet na obiad. 

Nicejska sałatka

Czy istnieje coś takiego jak sałatka nicejska przepis oryginalny? Ciężko jest znaleźć ten jeden jedyny "wzór" na sałatkę nicejską, ponieważ w każdym regionie oraz w każdym domu robi się ją trochę inaczej. Salatka nicejska jest też bardzo popularne na całym świecie, zatem jest już wiele najróżniejszych sposobów na jej przyrządzenie. Moja sałatka nicejska ma też zieloną fasolkę szparagową oraz ziemniaki. Jeśli już szykuję tę sałatkę, to zazwyczaj daję takie składniki, by byłą to sałatka syta i można ją było podać nawet na obiad. Super byłoby dodać też sałatę rzymską, ale i mieszanki sałat też się tu sprawdzą. Do tego jeszcze obowiązkowo według mnie czerwona cebula lub ewentualnie szalotka. Papryki raczej nigdy nie dodaję. Staram się tez nie zastępować nachois kaparami. Jeśli tak jak ja, uwielbiasz szykować sałatki, to zapraszam też po inne moje super pyszne przepisy kulinarne.