Sałatka z figami

Sałatka z figami

Oto moja ulubiona sałatka z figami świeżymi i twarogiem. Przepis jest bardzo prosty i uniwersalny. W treści podaję kilka zamienników produktów oraz porady dotyczące podawania takich sałatek z owocami. Polecam!

- pyszny i zdrowy sposób na świeże figi
- szybka i bardzo delikatna sałatka z twarogiem
- świetny pomysł na ciekawe danie na przyjęcia 

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 800 g - 4 porcje

Kalorie: 180 w 100 g sałatki

Składniki:
  • 4 świeże figi - minimum 200 g
  • 100 g szpinaku baby lub rukoli
  • 200 g twarogu typu krajanka lub fety (wówczas pomijasz sól w przepisie)
  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 duża cytryna
  • 6 łyżek delikatnej oliwy
  • łyżka miodu np. lipowego
  • garść orzeszków piniowych lub włoskich
  • przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

Sałatka z figami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie.  Z podanej ilości składników otrzymasz cztery porcje sałatki ze świeżymi figami i twarogiem.

W sezonie na świeże figi zawsze robię jakąś sałatkę oraz tartę z figami. To taki piękny i bardzo ciekawy owoc, że warto czasem po niego sięgnąć. Bazowy przepis jest delikatny, ponieważ używam twarogu oraz liści szpinaku. Poniżej podam jednak kilka zamienników oraz ciekawe pomysły na podanie takiej sałatki ze słodką nutą. Zapraszam :)

Sałatka z figami, 1

Sałatka z figami przepis

Wybierz dojrzałe i nieuszkodzone figi. Dojrzała figa jest bardzo ciemna i miękka. Figi umyj delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Odetnij im tylko wystający krótki i twardy ogonek. Fig nie obieramy ze skórki. Każdą figę pokrój na ćwiartki lub na ósemki.

Sałatka z figami, 2

100 gramów (pół standardowego opakowania o pojemności 200 g) szpinaku baby umyj pod zimną bieżącą wodą i osusz. Dłuższe ogonki możesz oderwać. Dwa dojrzałe awokado (u mnie awokado Hass) umyj i natnij po całości, aż do pestki. Rozdziel na dwie połówki. Usuń pestkę a miąższ wyjmij przy pomocy łyżki lub też najpierw delikatnie zdejmij palcami twardą skórkę. Miąższ awokado pokrój na kawałki na "jeden kęs".

Porada: Do tej sałatki użyłam młodych liści szpinaku baby. Możesz jednak śmiało zamienić je na mieszankę sałat lub roszponkę. Lekko ostrzejszy smak sałatki uzyskasz, jeśli użyjesz sałatę rukolę. 
Sałatka z figami, 3

Na szeroki półmisek wykładaj najpierw liście szpinaku, kawałki awokado oraz figi. Twaróg półtłusty typu krajanka pokrój w kostkę nie większą niż 1,5 cm i tak samo ułóż na półmisku. 

Porada: Twaróg krowi można śmiało zastąpić serem owczym lub kozim. Aby sałatka miała wyraźny, bardziej słony smak możesz też użyć sera feta. Wówczas pomiń sól w dalszych składnikach.

Przygotuj sobie lekki dressing. Do miseczki wlej sześć łyżek delikatnej oliwy. Wyciśnij cały sok z większej cytryny lub z 1,5 limonki. Dodaj płaską łyżkę jasnego miodu płynnego np. lipowego oraz przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli (pomijasz jeśli dajesz ser feta) i 1/4 płaskiej łyżeczki świeżo mielonego pieprzu. Całość dokładnie wymieszaj, by miód połączył się z oliwą i sokiem z cytryny. 

Porada: Możesz pominąć miód w składnikach, jeśli do sałatki dodasz dodatkowo połowę miąższu z dojrzałego owocu mango. Jeśli zaś zamiast soku z cytryny dajesz sok z limonki, to gorąco polecam do sałatki dodać na końcu siekaną, świeżą kolendrę (nie za dużo).
Sałatka z figami, 4

Zanim polejesz wszystkie składniki dressingiem, zostały jeszcze orzechy. Sporą garść orzeszków piniowych wrzuć na suchą, średnio nagrzaną patelnię. Praż je kilka minut, by lekko się zarumieniły. Nie praż ich jednak za mocno, by nie zrobiły się gorzkie.

Porada: Orzeszki piniowe można też śmiało zastąpić innymi, delikatnymi orzechami o dość miękkie strukturze. Polecam wówczas orzechy włoskie, orzechy nerkowca oraz orzechy pekan. Należy je przed uprażeniem lekko pokruszyć. W ostateczności można też użyć pestek słonecznika. 

Na sałatkę wylej cały dressing oraz rozsyp prażone orzeszki. Podawaj od razu lub po schłodzeniu. 
Sałatka z figami, 5

Sałatka z figami może stanowić samodzielny posiłek oraz ciekawą sałatkę na wszelkie przyjęcia. Bardzo dobrze komponuje się też z drobiem (kurczak oraz indyk).

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (51 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Komentarze

2019-09-25 15:35
Pierwsze co mnie skusiło to wygląd. Mniam wygląda i smakuje. Zrobiłam 100 procent jak w przepisie. Idealne smaki.
-- Ania z AniaGotuje.pl 👍
2019-09-27 19:17
Robię już drugi raz. Pyszna jest.
-- Ania z AniaGotuje.pl 🙂🙂
Reklama
2019-10-08 17:54
Już figi są droższe więc kierując się rada z Fb zrobilam z mango. Dzięki 🙂

Sałatka z figami

We wrześniu oraz w czerwcu rozpoczynają się zbory fig. Ponieważ uprawia się je w wielu rajach np. w Hiszpanii, Grecji, czy Turcji, trafiają one one do nas dwa razy do roku. Najlepszy sezon na figi jest u nas raczej od września do początku listopada, choćby ze względu na łatwiejszy transport i bardziej obfite powakacyjne zbiory. Z roku na rok świeże figi robią się u nas coraz bardziej popularne, ale i coraz tańsze jednocześnie. To bardzo pozytywne zjawisko, ponieważ kupujemy ich coraz więcej i mamy możliwość zakupić te owoce nie tylko po korzystnej cenie, ale i takie, które są atrakcyjne dla oka i dla podniebienia. Prosta sałatka z figami świeżymi to jeden z najczęściej szykowanych przeze mnie przepisów z figami. 

Sałatka z figami przepis

Figi świeże można jeść zarówno na surowo, jak i po obróbce termicznej. Wystarczy je umyć i odciąć zgrubiały ogonek. Dojrzałe figi zjadamy w całości. Nie ma potrzeby obierania ich ze skórki. Szybka sałatka z figami świeżymi, to super pomysł na podwieczorek lub jedno z pyszniejszych dań na spotkanie ze Znajomymi. Sałatka z figami i twarogiem jest bardzo delikatna. U mnie jest to sałatka z figami i awokado, ponieważ w tym samym okresie awokado jest również idealnie pyszne. Sałatka z figami jest bardzo uniwersalna i dominuje w niej smak słodyczy przełamany solą i sokiem z cytryny. Ser twarogowy można tu zamienić na fetę, zaś zamiast orzeszków piniowych użyć bardziej powszechnych orzechów włoskich lub tez orzechów nerkowca, czy też pekan. Wszystko to jednak bardzo dokładnie opisałam w moim przepisie na sałatkę z figami świeżymi. Zapraszam zatem do szykowania jej razem ze mną. Jeśli zaś uwielbiasz dobrze zjeść, to mój Blog Kulinarny jest dla Ciebie idealny. Zaproponuję na koniec coś tradycyjnego dla odmiany. Sałatka jarzynowa jest super pyszna i można ją szykować przez cały rok!