Pasta z awokado
To moja najlepsza pasta z awokado. Jest szybka do zrobienia a do tego bardzo prosta. Pasta z awokado i jajka składa się u mnie tylko z niezbędnych składników. Przepis jest sprawdzony i dopracowany. Zapraszam!
- super pasta na kanapki
- do pracy, szkoły lub na przyjęcia
- bardzo prosta, szybka i zdrowa pasta
Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 500 g pasty
Kaloryczność kcal: 190 w 100 g pasty
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 mniejsze awokado - łącznie 330 g
- 4 średnie jajka na twardo - 220 g
- kawałek czerwonej cebuli - 40 g
- garść świeżej kolendry
- 3 łyżki delikatnej oliwy
- 4 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, szczypta pieprzu
Pasta z awokado
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 500 gramów pysznej pasty z awokado i jajka.
W dalszej części przepisu podam jeszcze kilka dodatków, jakimi można wzbogacić smak pasty. A będą to np. szczypiorek lub majonez. Zachęcam do robienia..
Pasta z awokado przepis
Aby zrobić pastę z awokado sięgnij po dojrzałe awokado. U mnie były to dwie sztuki awokado Hass o łącznej wadze około 330 gramów. Zatem dwa dojrzałe awokado umyj i natnij po całości, aż do pestki. Rozdziel na dwie połówki. Usuń pestkę a miąższ wyjmij przy pomocy łyżki lub też najpierw delikatnie zdejmij palcami twardą skórkę. Połówki awokado pokrój na bardzo cienkie plasterki a następnie jeszcze na mniejsze kawałki.
Tak naprawdę z miąższem możesz postąpić dowolnie, zatem awokado ugniecione widelcem też będzie dobre. Ostatecznie wyszło mi 215 gramów gotowego do jedzenia awokado.
W jednej dużej misce umieść pokrojone lub ugniecione awokado oraz pozostałe składniki pasty: cztery średniej wielkości jajka ugotowane na twardo (przestudzone) posiekaj drobno nożem. Do miski dodaj też kawałek drobno siekanej czerwonej cebulki, którą możesz zastąpić cebulą czosnkową, szczypiorkiem lub cebulą dymką.
Dorzuć garść siekanej kolendry lub natki pietruszki i wlej minimum trzy łyżki delikatnej oliwy. Oliwę można w stateczności zastąpić olejem rzepakowym, lnianym lub też olejem z awokado.
Na składniki wyciśnij cztery łyżki soku z cytryny lub soku z limonki. Całość oprósz pieprzem i solą.
Dokładnie wymieszaj całą pastę i sprawdź jej smak. Być może wolisz ostrzejsze i bardziej słone pasty i zapragniesz dodać soli lub pieprzu.
Porada: Pasta z awokado i jajka bardzo dobrze smakuje również z dodatkiem łyżki majonezu. Możesz zatem dodać go do pasty. Do całości idealnie pasuje też tuńczyk z puszki, z zalewy własnej lub z oleju. Polecam zatem nie dodawać go do całej pasty. Warto podzielić pastę na dwie porcje i tuńczyka dodać tylko do jednej miski. W ten sposób w kilka minut zrobisz dwie różne pasty.
Z czym podawać pastę z awokado:
- na kanapki lub na krakersy
- na pieczywo ryżowe i typu wasa
- jako jeden ze składników domowej tortilli
- jako pasta do nabierania na grissini oraz słupki z warzyw (marchew, seler naciowy)
- farsz do połówek małych papryk lub listków cykorii
Nawet najprostszą pastę można ładnie podać. Polecam zatem nadprogramowy kawałek awokado pokroić na drobne plasterki i ułożyć na miseczce z pastą. Do tego troszkę świeżo mielonego kolorowego pieprzu, kilka listków kolendry i chlust oliwy.
Smacznego.