Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pasta z awokado

Pasta z awokado

To moja najlepsza pasta z awokado. Jest szybka do zrobienia a do tego bardzo prosta. Pasta z awokado i jajka składa się u mnie tylko z niezbędnych składników. Przepis jest sprawdzony i dopracowany. Zapraszam!

- super pasta na kanapki
- do pracy, szkoły lub na przyjęcia
- bardzo prosta, szybka i zdrowa pasta

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: około 500 g pasty

Kaloryczność kcal: 190 w 100 g pasty
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 2 mniejsze awokado - łącznie 330 g
  • 4 średnie jajka na twardo - 220 g
  • kawałek czerwonej cebuli - 40 g
  • garść świeżej kolendry
  • 3 łyżki delikatnej oliwy
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • przyprawy: pół płaskiej łyżeczki soli, szczypta pieprzu

Pasta z awokado

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 500 gramów pysznej pasty z awokado i jajka. 

W dalszej części przepisu podam jeszcze kilka dodatków, jakimi można wzbogacić smak pasty. A będą to np. szczypiorek lub majonez. Zachęcam do robienia..

Pasta z awokado, 1

Pasta z awokado, 2

Pasta z awokado przepis

Aby zrobić pastę z awokado sięgnij po dojrzałe awokado. U mnie były to dwie sztuki awokado Hass o łącznej wadze około 330 gramów. Zatem dwa dojrzałe awokado umyj i natnij po całości, aż do pestki. Rozdziel na dwie połówki. Usuń pestkę a miąższ wyjmij przy pomocy łyżki lub też najpierw delikatnie zdejmij palcami twardą skórkę. Połówki awokado pokrój na bardzo cienkie plasterki a następnie jeszcze na mniejsze kawałki. 

Tak naprawdę z miąższem możesz postąpić dowolnie, zatem awokado ugniecione widelcem też będzie dobre. Ostatecznie wyszło mi 215 gramów gotowego do jedzenia awokado.

Pasta z awokado, 3

W jednej dużej misce umieść pokrojone lub ugniecione awokado oraz pozostałe składniki pasty: cztery średniej wielkości jajka ugotowane na twardo (przestudzone) posiekaj drobno nożem. Do miski dodaj też kawałek drobno siekanej czerwonej cebulki, którą możesz zastąpić cebulą czosnkową, szczypiorkiem lub cebulą dymką. 

Dorzuć garść siekanej kolendry lub natki pietruszki i wlej minimum trzy łyżki delikatnej oliwy. Oliwę można w stateczności zastąpić olejem rzepakowym, lnianym lub też olejem z awokado. 

Na składniki wyciśnij cztery łyżki soku z cytryny lub soku z limonki. Całość oprósz pieprzem i solą. 
Pasta z awokado, 4

Dokładnie wymieszaj całą pastę i sprawdź jej smak. Być może wolisz ostrzejsze i bardziej słone pasty i zapragniesz dodać soli lub pieprzu. 

Porada: Pasta z awokado i jajka bardzo dobrze smakuje również z dodatkiem łyżki majonezu. Możesz zatem dodać go do pasty. Do całości idealnie pasuje też tuńczyk z puszki, z zalewy własnej lub z oleju. Polecam zatem nie dodawać go do całej pasty. Warto podzielić pastę na dwie porcje i tuńczyka dodać tylko do jednej miski. W ten sposób w kilka minut zrobisz dwie różne pasty. 

Pasta z awokado, 5

Pasta z awokado, 6

Z czym podawać pastę z awokado:
- na kanapki lub na krakersy
- na pieczywo ryżowe i typu wasa
- jako jeden ze składników domowej tortilli
- jako pasta do nabierania na grissini oraz słupki z warzyw (marchew, seler naciowy)
- farsz do połówek małych papryk lub listków cykorii
Pasta z awokado, 7

Nawet najprostszą pastę można ładnie podać. Polecam zatem nadprogramowy kawałek awokado pokroić na drobne plasterki i ułożyć na miseczce z pastą. Do tego troszkę świeżo mielonego kolorowego pieprzu, kilka listków kolendry i chlust oliwy.

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (2077 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pasta z awokado

W naszym domu zawsze mamy pod ręką przynajmniej jedno awokado. Awokado używam do sałatek, past, na kanapki, krojone w plasterki, czy też do koreczków albo ciast. Zarówno smak jak i konsystencja awokado jest tak uniwersalna, że można z nim zrobić bardzo dużo zdrowych, kolorowych i ciekawych potraw. Moja pasta z awokado z jajkiem jest według mnie najlepszym sposobem na pastę z awokado. Składa się bowiem z bardzo dostępnych i lubianych składników. Do tego samo jajko stanowi idealne uzupełnienie smaku oraz struktury pasty. Na Święta i nie tylko idealne będą jajka faszerowane awokado. Awokado jest ostatnio bardzo szeroko dostępne. Kiedyś nie było łatwo je kupić. Awokado było drogie a do tego nigdy nie miałam pewności, czy na pewno ładnie dojrzeje. niestety czasem zostawało twardo lub psuło się zanim zmiękło. Ostatnio jednak jest szybciej przewożone a lepsze ceny sprawiają, że konsument częściej kupuje awokado. Sprawdź też moje inne pomysły na awokado przepisy.

Awokado pasta

Czasem szykują taką wersję i powstaje mi pyszna i kolorowa pasta z awokado i jajkiem. Czasem jednak wolę bardziej kremową konsystencję. wówczas powstaje kremowa pasta z awokado i jajka. Moja pasta z awokado zmienia się w zależności od tego na co mam ochotę oraz od tego jakie aktualnie składniki mam w domu. To naprawdę rewelacyjna pasta z awokado do chleba. Bardzo dobre są awokado hass, ale i te zwykłe zielone są pyszne. Oprócz dobrego awokado potrzebujesz też jajka na twardo oraz odrobinę cebuli lub szczypiorku. Do tego zawsze sok z cytryny lub limonki, oliwa oraz trochę zieleniny i podstawowe przyprawy. Jeśli pasta z awokado, to koniecznie również guacamole, które gorąco Ci polecam. 

Pasty z awokado

W paście znajdują się same zdrowe składniki. Mogę więc śmiało nazwać ją pasta z awokado fit. Same zdrowe tłuszcze, witaminy i białko. Pasta z awokado przepis, który warto znać. Taka pasta z awokado jest nie tylko świetna na kanapki. Bardzo dobrze sprawdza się jako sałatka lub dip. Moja pasta z awokado nie jest mocno rozdrobniona, więc kusi swoim wyglądem.. nie tylko zapachem i smakiem. Pasta awokado z jajkami gotowanymi na twardo stanowi pełnowartościowy posiłek. Jest świetna przed szkołą i pracą. Pasta z awokado to rewelacyjny pomysł na jedną z past na przyjęcia. Zapraszam też po inne moje super przepisy. Na moim blogu kulinarnym każdy znajdzie coś dla siebie. Wszystkie przepisy są bardzo dokładnie opisane. Dodatkowo każdy ważniejszy krok ma również dwoje zdjęcie.