Sałatka z buraków i fety
Uwielbiam tę sałatkę z pieczonym burakiem. Ten cudowny przepis na sałatkę z czerwonych buraków z fetą i granatem robię często zimą, gdy trwa sezon na granaty. To moja ulubiona sałatka z buraków i fety.
Wszystkie składniki tej pięknej i bardzo zdrowej sałatki pasują do siebie idealnie. Sałatka z pieczonych buraków z fetą i rukolą to najlepszy wybór na każde przyjęcie!
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na pieczone buraki
- 2 średnie czerwone buraki lub jeden duży
- 4 łyżki oliwy
- po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
Pozostałe składniki sałatki
- 200 g dobrej twardej fety
- pół dużego owocu granatu
- 50 g rukoli
- 3 łyżki soku z cytryny
- do podania: kolendra, świeżo mielony pieprz oraz oliwa
Sałatka z burakiem i rukolą
Buraki obierz i pokrój na cieniutkie plasterki. Ja użyłam do tego tarki do warzyw typu mandolina. Im cieńsze plasterki, tym lepiej.
Plasterki buraków przełóż do naczynia do zapiekania. Polej olejem i posyp solą oraz pieprzem. Przykryj szczelnie folią i umieść w piekarniki nagrzanym do 200 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia - 30 minut.
Po tym czasie buraki wyjmij z piekarnika. Zdejmij folię i odstaw na kilka minut do przestudzenia. Do szerokiego naczynia przełóż umytą rukolę. Na rukoli ułóż pieczone buraczki. Kolejno wyłóż fetę pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj pestki granatu. Całość polej sokiem z cytryny, oprósz świeżo mielonym pieprzem i polej oliwą. Sałatka smakuje cudownie z dodatkiem świeżej kolendry.
Sprawdź też mój przepis na idealne pieczone buraczki, które możesz wykorzystać na wiele sposobów.
Smacznego.