Sałatka z łososiem
Pyszna i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka z łososiem wędzonym na zimno i suszonymi pomidorami, to rewelacyjny przepis na każdą okazję. To piękna i uniwersalna sałatka, którą zrobisz w 10 minut.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 10 minut
Liczba porcji: około 540 g sałatki
Kaloryczność kcal: 215 w 100 g sałatki
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa
Składniki [ więcej ]
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- 100 g ulubionej mieszanki sałat - u mnie z rukolą
- pół czerwonej papryki - do 80 g
- 3 małe cebulki szalotki - około 40 g
- 4 kawałki suszonego pomidora z oleju (około 60 g) + 2 łyżki oleju ze słoika
- 3-4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 50 g orzechów pinii lub włoskich
- do podania: natka pietruszki, świeżo mielony pieprz, ewentualnie oliwa
Sałatka z łososiem
W misce umieść 100 gramów ulubionej mieszanki sałat. Tym razem wybrałam mieszankę z dodatkiem sałaty rukoli. Małe cebulki szalotki obierz z wierzchnich warstw, odetnij końce i pokrój w cienkie plasterki. Pół papryki czerwonej pokrój w cienkie, nie za długie paski.
Porada: Możesz sięgnąć wyłącznie po samą sałatę np. karbowaną. Sprawdzi się też roszponka lub mieszanka z młodymi listkami. Cebulki szalotki można zamienić na kawałek czerwonej cebuli lub szczypior.
Dobrej jakości suszone pomidory z oleju to podstawa. Odrobinę oleju ze słoika użyj do polania sałatki. Kawałki pomidorów zaś pokrój w kosteczkę i dodaj do miski z sałatką.
Około 200 gramów plastrów wędzonego na zimno łososia podziel palcami na mniejsze kawałki lub pokrój nożem.
Miskę z sałatką polej na koniec sokiem z cytryny (zacznij od dwóch łyżek i sprawdź smak sałatki) i posyp orzechami włoskimi, które można też zastąpić orzechami pekan lub porażonymi na suchej patelni orzeszkami piniowymi.
Wymieszaj sałatkę. Oprósz ją świeżo mielonym pieprzem. Jeśli masz natkę pietruszki, to również ją dodaj. Na koniec można też wlać więcej oleju z pomidorów lub oliwy.
Porada: W sezonie zimowym warto dorzucić owoce granatu lub/oraz trochę parmezanu.
Sałatka z łososia wędzonego na zimno, najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce do dnia następnego. Przed podaniem delikatnie wymieszaj sałatkę. Smacznego.