Sałatka z łososiem
Cudowna fit sałatka z łososiem wędzonym i suszonymi pomidorami. Krucha sałata, świeżość cytryny oraz słodycz prażonych orzeszków piniowych.. To wspaniała sałatka, która zachwyci Cię niepowtarzalnym smakiem.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 10 minut
Liczba porcji: 4 duże porcje
Kaloryczność kcal: 230 w jednej porcji
Dieta: bezglutenowa
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- 100 g delikatnej sałaty np. insalatina
- pół czerwonej papryki
- 3 cebulki szalotki lub 1 mała zwykła
- 4 kawałki suszonego pomidora z oleju + 2 łyżki oleju ze słoika
- sok z połowy cytryny
- 50 g orzechów pinii
Do podania: natka pietruszki, świeżo mielony pieprz, oliwa
Sałatka z łososiem wędzonym
Zakupiłam ją przypadkowa w Lidlu. Zachwycił mnie jej świeży wygląd i piękny kolor. Już w kolejce do kasy wiedziałam, że muszę z nią zrobić jakąś delikatną, wyjątkową sałatkę.
Sałata insalatina pochodzi z Włoch. Jest odmianą zielonej sałaty. W smaku jest delikatna. Struktura krucha, przyjemna. Tak naprawdę to sałata jak każda inna. Możesz ją zastąpić sałatą: masłową, kruchą karbowaną. Insalatina jest bardzo wygodna, ponieważ nie trzeba jej rwać na mniejsze kawałki.
Właściwości odżywcze sałaty insalatina są takie same jak każdej innej sałaty zielonej. Sałata dzięki chlorofilowi ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie ran oraz chroni przed zarazkami. Sałata zawiera przeciwutleniacze: zeaksantynę oraz luteinę. Sałata jest źródłem kwasu foliowego i witamin B, E i C. Jest bogata w potas, żelazo, kwasy organiczne, mangan, magnez. Sałata zielona jest jednym z najmniej kalorycznych warzyw. W 100 g sałaty jest tylko 12 kcal.
Sałatę przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i osusz delikatnie ręcznikiem papierowym. Umieść ją w dużej misce.

Dobrej jakości suszone pomidory z oleju to podstawa. Odrobinę oleju ze słoika użyj do polania sałatki. Kawałki pomidorów zaś pokrój w kosteczkę i dodaj do sałaty.

Paprykę pokrój w cienkie paski a plastry wędzonego na zimno łososia podziel palcami na mniejsze kawałki. Cebulki drobno poszatkuj w piórka lub krążki. Całość wymieszaj razem w misce.
Na suchą patelnię wrzuć orzeszki piniowe. Praż je kilka minut, by lekko się zarumieniły. Nie praż ich jednak za mocno, by nie zrobiły się gorzkie.

Miskę z sałatką polej na koniec sokiem z cytryny i posyp orzeszkami pinii. Możesz też dodać siekaną natkę pietruszki oraz świeżo mielony pieprz kolorowy.

Koniecznie zobacz też mój kolorowy przepis sałatka z awokado!
Smacznego.
Źródło informacji o właściwościach sałaty pochodzi z www.poradnikzdrowie.pl