Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Bresaola w sałatce

Bresaola w sałatce

Wyjątkowa i szybka do przygotowania szynka dojrzewająca Bresaola w sałatce z orzechami i parmezanem, to super pomysł na przekąskę na każdą okazję. Sprawdzi się nawet na grilla. 

- sałatka w stylu Carpaccio
- bardzo kolorowa, pyszna i piękna
- uniwersalny przepis do szykowania przez cały rok 

Czas przygotowania: 15 minut
Liczba porcji: 500 g sałatki

Kaloryczność kcal: 330 w 100 g sałatki

Składniki

  • 90 g Breasoli w plasterkach - wołowina dojrzewająca
  • 60 g parmezanu pokrojonego w płatki
  • 60 g sałaty rukoli, roszponki lub młodych listków szpinaku
  • 150 g mini pomidorków - koktajlowe lub inne
  • 100 g orzechów włoskich, pekan, piniowych (można je wymieszać)
  • 6 łyżek ulubionej oliwy z oliwek
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • spora szczypta świeżo mielonego pieprzu

Bresaola

Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 500 gramów sałatki z szynką, serem dojrzewającym i orzechami. 

Przed szykowaniem sałatki z Bresaolą zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej sałatki kawałki gruszki lub też grillowanej cukinii. Bresaola w sałatce to również świetna alternatywa dla typowego Carpaccio szykowanego z surowej, świeżej polędwicy wołowej.

Bresaola w sałatce, 1

Bresaola carpaccio przepis

90 gramów plasterków dojrzewającej wołowiny lub innej szynki dojrzewającej, np. parmeńskiej przygotuj, oddzielając je od siebie i zwijając w kulkę lub też jeszcze dzieląc każdy plasterek na pół. Umyj dokładnie 150 gramów mini pomidorków. Większe sztuki przekrój na pół. 60 gramów sałaty rukoli umyj pod zimną wodą i osusz. 

Porady: Sałatę rukolę można zamienić na roszponkę lub młode listki szpinaku. Można też użyć gotowej mieszanki sałat. Pomidory świeże można zamienić na suszone pomidory z oleju lub też nawet na soczyste, ale lekko twarde gruszki. Bardzo dobrze sprawdzają się też winogrona oraz owoce grantu.

Bresaola w sałatce, 2

Na patelni upraż osobno orzechy. Użyłam mieszanki orzechów włoskich, pekan i piniowych o łącznej wadze 100 gramów. Orzechy prażymy razem, na suchej patelni, na niskiej mocy palnika, do 10 minut. Warto je co minutę zamieszać. Będą gotowe, gdy lekko się zarumienią. 

Porada: Można użyć tylko jednego typu orzechów i podprażyć je nawet na 1-2 dni wcześniej. Przestudzone orzechy trzymaj w szklanym naczyniu, w szafce. 

Bresaola w sałatce, 3

W dużej, szerokiej misce umieść przygotowaną sałatę, pomidorki oraz plasterki Bresaoli. Dodaj też przestudzone, uprażone orzechy oraz parmezan pokrojony w cienkie płatki. Możesz też użyć innego twardego, dojrzewającego sera. Całość delikatnie wymieszaj. 6 łyżek oliwy, 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny (lub 2 łyżki octu z białego wina) wymieszaj ze sporą szczyptą świeżo mielonego pieprzu. Mieszanką polej sałatkę, a następnie sprawdź jej smak i zdecyduj, czy dodasz może trochę soli lub też więcej pieprzu, czy oliwy.  

Porady: Jeśli sałatkę szykujesz na grilla, to możesz też dołożyć doi niej plasterki grillowanej cukinii. Sos z oliwy i soku z cytryny możesz zastąpić kremem z octu balsamicznego. 
Bresaola w sałatce, 4

Bresaola w sałatce, 5

Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (170 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Bresaola

Bresaola to jeden z najbardziej znanych i cenionych wędlin na świecie, której korzenie sięgają północnych Włoch. Ta wyjątkowa szynka jest prawdziwym skarbem włoskiej tradycji kulinarnej, będąc jednocześnie doskonałym składnikiem różnorodnych potraw, dającymi dowód na bogactwo smaków i aromatów kuchni włoskiej. Pochodzenie Bresaoli sięga regionu Lombardia, a dokładniej doliny Valtellina, położonej w prowincji Sondrio. Nazwa wędliny pochodzi z języka włoskiego, w którym „bre”, to tłumaczenie słowa „tłuszczowy” lub „tłustawy”. Ta otoczka z odrobiną tłuszczu sprawiaja, że Bresaola jest tak delikatna i wyjątkowa w smaku. Proces produkcji Bresaoli oparty jest na starannie wyselekcjonowanym mięsie wołowym, najczęściej z udźca, które jest doprawiane mieszanką ziół i przypraw. Mięso jest następnie suszone. Bresaola jest powszechnie stosowana jako przystawka bądź antipasto w kuchni włoskiej. Tradycyjnie podaje się ją pokrojoną w cienkie plastry, zwykle na talerzu z innymi wędlinami. Bresaola w sałatce to super przekąska na każde przyjęcie. Doskonale komponuje się z rukolą, serem oraz oliwą z oliwek. Istnieje zatem naprawdę wiele przepisów na potrawy, w których Bresaola odgrywa główną rolę, takie jak np. sałatki czy kanapki. Jednym z klasycznych dań z Bresaolą, które zdobyło popularność na całym świecie, jest carpaccio. Wystarczy kilka plastrów Bresaoli na talerzu, posypanych sałatą rukolą, cienkimi plasterkami Parmezanu i skropionych oliwą z oliwek i mamy prostą i smakowitą przystawkę, która znakomicie wprowadza w klimat włoskiej uczty. Bresaola jest też doskonałym dodatkiem do sałatek, rozszerzając ich smak o wyrazistą nutę wołowiny. W niektórych wariantach, można ją również serwować z warzywami, takimi jak pomidory świeże, suszone pomidory, czy cukinia. Włoska Bresaola to przede wszystkim symbol tradycji, smaków oraz prostoty. Ona sama, to esencja tego, co kryje się w kuchni włoskiej: świeżości, doskonałych surowców i niezapomnianych doznań smakowych. Bez względu na to, czy zdecydujemy się na tradycyjne danie, czy też na nieco bardziej pomysłowe rozwiązanie, z pewnością będziemy mogli poczuć ducha Włoch na naszym talerzu. Super pyszna jest też sałatka z wędzonym kurczakiem oraz słodka sałata ze śmietaną do młodych ziemniaków. Sałatka z ryżem i ananasem sprawdzi się nawet na kolację. Rewelacyjna jest też sałatka ziemniaczana do grilla. Polecam ją zrobić. Rewelacyjna i bardzo zdrowa jest też sałatka z pomidorów, idealna na lato.