Sałatka z szynką parmeńską
Bardzo kolorowa i zdrowa jesienna sałatka z orzechami włoskimi, szynką i owocem granatu. Sałatka z szynką parmeńską to pyszny pomysł na obiad lub na zdrową kolację.
- dokładny przepis
- świetna sałatka do pracy
- idealnie jesienny przepis
Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Liczba porcji: 1000 gramów sałatki
W 100 gramach sałatki:
Wartość energetyczna
200 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki na sałatkę
- 200 g szynki dojrzewającej - lub więcej
- 200 g pomidorków cherry
- 150 g mieszanki sałat lub rukoli
- mały owoc granatu - lub melon albo gruszka
- 100 g orzechów włoskich łuskanych lub pekan
- malutka czerwona cebula - 60 g
Składniki na dressing musztardowo miodowy
- 8 łyżek delikatnej oliwy
- sok z małej cytryny
- 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
- łyżeczka miodu
- świeżo mielony pieprz
Sałatka z szynką parmeńską
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed obraniem.
Z tej ilości składników powstanie sześć porcji pysznej sałatki, którą możesz podać na obiad lub na romantyczną kolację. Sałatka z szynką dojrzewająca i orzechami włoskimi świetnie sprawdzi się również jako posiłek do lunchboxa, do pracy lub do szkoły. Do tej sałatki możesz też śmiało dodać trochę nabiału. Polecam sery owcze oraz kozie w roladce.
Sałatka z szynką parmeńską przepis
Przygotuj sobie szeroki półmisek. Zacznij od umycia sałat. Wymieszałam ze sobą kilka rodzajów sałat oraz młodych listków. Były to: szpinak baby, rukola oraz młode listki buraków. Możesz też użyć sałaty lodowej, karbowanej, rzymskiej, masłowej oraz np. roszponkę. Sałaty i szpinak umieść razem na półmisku. Świetnie sprawdzi się też rukola lub sałata rukola pół na pół z ulubioną mieszanką.
Do sałat dodaj też umyte pomidorki cherry lub pomidorki koktajlowe. Każdą sztukę przekrój na pół. Ja użyłam pomidorków w kolorze czerwonym i żółtym. Malutką czerwoną cebulę lub połówkę większej obierz i pokrój w cienkie krążki. Niewielki owoc granatu otwórz i wyjmij wszystkie pestki.
Porada: Zamiast owoców granatu możesz dodać twarde gruszki lub melon.
Do sałatki dodaj sto gramów łuskanych orzechów włoskich. Jeśli masz orzechy niełuskane, to musisz się najpierw dostać do środka. Nie używaj orzechów świeżych i mokrych, które mają jeszcze elastyczną i gorzką otoczkę. Te suche sprawdzą się idealnie.
Orzechy włoskie łuszczone zawsze wysypuj na blat i oglądaj dokładnie. Może się bowiem trafić kawałek łupinki od orzechów. Bardzo często takie niespodzianki czekają na nas w gotowych paczkach, które kupujemy w sklepie. Orzechy włoskie można też zastąpić orzechami pekan.
Cieniutkie plasterki szynki dojrzewającej porwij w dłoniach na mniejsze kawałki i wyłóż na półmisek z resztą składników. Polecam najpopularniejszą szynkę wieprzową, czyli szynkę parmeńską. Bardzo dobrze sprawdzi się też szynka szwarcwaldzka.
Na koniec jeszcze coś, co połączy wszystkie smaki, czyli dressing musztardowo miodowy. W małym naczyniu umieść razem wszystkie składniki dressingu. Wlej osiem łyżek delikatnej oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron. Małą cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej cały sok. Dodaj jeszcze dwie łyżeczki nie za ostrej musztardy oraz łyżeczkę ulubionego miodu. Na koniec odrobina świeżo mielonego pieprzu.
Składniki dressingu dokładnie wymieszaj i wylej na sałatkę. Całość wymieszaj i podawaj. Możesz też odłożyć sałatkę na 20 minut do lodówki, by wszystkie smaki się przegryzły.
Do gotowej sałatki można jeszcze dołożyć: ser feta, parmezan, ser mozzarella, suszone pomidory z oleju lub też kawałki smażonej piersi z kurczaka.
Jaka jest Twoja ulubiona wersja?
Smacznego.