Sałatka z szynką parmeńską

Sałatka z szynką parmeńską

Bardzo kolorowa i zdrowa jesienna sałatka z orzechami włoskimi, szynką i owocem granatu. Sałatka z szynką parmeńską to pyszny pomysł na obiad lub na zdrową kolację. 

- dokładny przepis 
- świetna sałatka do pracy
- idealnie jesienny przepis

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia: 20 minut
Ilość porcji: 1000 gramów sałatki

Kaloryczność kcal: 200 w 100 gramach sałatki
Dieta: bezglutenowa

Składniki na sałatkę

  • 200 g szynki dojrzewającej - lub więcej
  • 200 g pomidorków cherry
  • 150 g mieszanki sałat lub rukoli
  • mały owoc granatu - lub melon albo gruszka
  • 100 g orzechów włoskich łuskanych lub pekan
  • malutka czerwona cebula - 60 g

Składniki na dressing musztardowo miodowy

  • 8 łyżek delikatnej oliwy
  • sok z małej cytryny
  • 2 łyżeczki musztardy delikatesowej
  • łyżeczka miodu
  • świeżo mielony pieprz

Sałatka z szynką parmeńską

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed obraniem.

Z tej ilości składników powstanie sześć porcji pysznej sałatki, którą możesz podać na obiad lub na romantyczną kolację. Sałatka z szynką dojrzewająca i orzechami włoskimi świetnie sprawdzi się również jako posiłek do lunchboxa, do pracy lub do szkoły. Do tej sałatki możesz też śmiało dodać trochę nabiału. Polecam sery owcze oraz kozie w roladce. 

Sałatka z szynką parmeńską, 1

Sałatka z szynką parmeńską przepis

Przygotuj sobie szeroki półmisek. Zacznij od umycia sałat. Wymieszałam ze sobą kilka rodzajów sałat oraz młodych listków. Były to: szpinak baby, rukola oraz młode listki buraków. Możesz też użyć sałaty lodowej, karbowanej, rzymskiej, masłowej oraz np. roszponkę. Sałaty i szpinak umieść razem na półmisku. Świetnie sprawdzi się też rukola lub sałata rukola pół na pół z ulubioną mieszanką.

Sałatka z szynką parmeńską, 2

Do sałat dodaj też umyte pomidorki cherry lub pomidorki koktajlowe. Każdą sztukę przekrój na pół. Ja użyłam pomidorków w kolorze czerwonym i żółtym. Malutką czerwoną cebulę lub połówkę większej obierz i pokrój w cienkie krążki. Niewielki owoc granatu otwórz i wyjmij wszystkie pestki.

Porada: Zamiast owoców granatu możesz dodać twarde gruszki lub melon. 
Sałatka z szynką parmeńską, 3

Do sałatki dodaj sto gramów łuskanych orzechów włoskich. Jeśli masz orzechy niełuskane, to musisz się najpierw dostać do środka. Nie używaj orzechów świeżych i mokrych, które mają jeszcze elastyczną i gorzką otoczkę. Te suche sprawdzą się idealnie.

Orzechy włoskie łuszczone zawsze wysypuj na blat i oglądaj dokładnie. Może się bowiem trafić kawałek łupinki od orzechów. Bardzo często takie niespodzianki czekają na nas w gotowych paczkach, które kupujemy w sklepie. Orzechy włoskie można też zastąpić orzechami pekan. 

Cieniutkie plasterki szynki dojrzewającej porwij w dłoniach na mniejsze kawałki i wyłóż na półmisek z resztą składników. Polecam najpopularniejszą szynkę wieprzową, czyli szynkę parmeńską. Bardzo dobrze sprawdzi się też szynka szwarcwaldzka.
Sałatka z szynką parmeńską, 4

Na koniec jeszcze coś, co połączy wszystkie smaki, czyli dressing musztardowo miodowy. W małym naczyniu umieść razem wszystkie składniki dressingu. Wlej osiem łyżek delikatnej oliwy z oliwek lub oleju z pestek winogron. Małą cytrynę przekrój na pół i wyciśnij z niej cały sok. Dodaj jeszcze dwie łyżeczki nie za ostrej musztardy oraz łyżeczkę ulubionego miodu. Na koniec odrobina świeżo mielonego pieprzu.
Sałatka z szynką parmeńską, 5

Składniki dressingu dokładnie wymieszaj i wylej na sałatkę. Całość wymieszaj i podawaj. Możesz też odłożyć sałatkę na 20 minut do lodówki, by wszystkie smaki się przegryzły. 
Sałatka z szynką parmeńską, 6

Do gotowej sałatki można jeszcze dołożyć: ser feta, parmezan, ser mozzarella, suszone pomidory z oleju lub też kawałki smażonej piersi z kurczaka.
Jaka jest Twoja ulubiona wersja?
Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (186 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Sałatka z szynką parmeńską

To bardzo ciekawa i super smaczna sałatka. Można powiedzieć, że jest to typowa jesienna sałatka ponieważ znajdziesz w niej orzechy włoskie oraz owoc granatu. Dodatek wieprzowej szynki dojrzewającej bardzo pasuje do orzechów włoskich. Bardzo lubię łączyć ze sobą szynkę parmeńską lub szwarcwaldzką oraz orzechy i słodkie pomidory. Sałatka z szynką parmeńską, granatem i szpinakiem należy do moich ulubionych jesiennych sałatek. Śmiało możesz też dodać do niej ulubiony ser owczy lub kozi. Idealne będą sery miękkie, twarogowe. Sałatka z szynką parmeńską i rukolą będzie świetna i doda całości jeszcze trochę ostrości. Możesz dołożyć rukolę lub też część mieszanki sałat zastąpić rukolą. Sałatka z szynką parmeńską i fetą również będzie wspaniała i uzyska jeszcze wyraźniejszy smak. 

Salatka z szynka parmenska

Tak, granat pasuje tu idealnie. Tak samo jak wspaniały dressing z miodem i musztardą. W kilka minut powstaje niezwykle barwna, przepyszna i zdrowa sałatka, które może stanowić samodzielny posiłek. Możesz ją jeść z kurczakiem, makaronem, ryżem lub samą. Jeśli nie masz owoców granatu to możesz dać gruszkę lub melona. Sałatka z szynką parmeńską i gruszką jest pyszna. to bardzo uniwersalna sałatka z szynką parmeńską, ponieważ można ją szykować z tak ogromną ilością różnych składników. Wybierz swoją ulubioną wersję lub też za każdym razem szykuj ją trochę inaczej. Polecam Ci też inne moje sałatki. Sałatka z kurczakiem - cudowna! Albo też niezwykła i powalająca w smaku sałatka z buraków pieczonych. Jeszcze coś z polskiej, tradycyjnej kuchni.. mizeria oraz bardzo zdrowa sałatka z kaszy jaglanejsałatka z kaszy gryczanej.