Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa jest pysznym i bardzo zdrowym warzywem strączkowym. Jeśli chcesz dowiedzie się jak ją przygotować, jak długo gotować i z czym podawać.. serdecznie zapraszam po przepis i garść cennych porad.

Tak samo przygotowuje się do gotowania zarówno fasolkę żółtą, jak i zieloną. Fasolka żółta ma delikatniejszą strukturę i zazwyczaj gotuje się szybciej niż ta zielona... Ale o tym i o kilku innych ciekawostkach przeczytasz w przepisie poniżej. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 10 minut
Liczba porcji: 1 kg fasolki

Kaloryczność kcal: 28 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska

Składniki na gotowaną fasolkę

  • 1 kg zielonej lub żółtej fasolki szparagowej
  • 2,5 litra wody
  • łyżka soli

Składniki na zasmażkę maślaną

  • pół szklanki bułki tartej - 50 g
  • pół kostki masła - 100 g

Fasolka szparagowa

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały bez uwzględnienia dodatku podsmażanej bułki tartej. Z zasmażką z bułki i masła będzie około 82 kcal w 100 gramach fasolki. 

Najlepsza do gotowania jest fasolka szparagowa młoda. Niezależnie od tego, czy wolisz fasolkę żółtą czy też zieloną, to smak i struktura młodej fasolki będą zawsze lepsze niż u tej starej.

Po czym poznać, że fasolka szparagowa jest już bardzo wyrośnięta?
Po pierwsze po kolorze. Stara fasolka nie będzie już tak intensywnie żółta, czy też zielona (w zależności jaką kupujesz). Kolor fasolki jest bledszy. Nie kieruj się jednak tylko kolorem fasolki, ponieważ uzależniony jest on również od odmiany. Stara fasolka jest też dość gruba i długa. Zaczynają być bardziej widoczne nasiona fasoli, które uwypuklają się pod skórką. Jeśli przełamiesz taką fasolkę na pół, to zazwyczaj obie części nadal pozostaną złączone drewniejącym już łykiem.

Fasolkę młodą kupujemy i jadamy już w maju i można ją śmiało kupować aż do końca wakacji. Sezon na młodą fasolkę jest dość długi, ponieważ w Polsce uprawiane są zarówno odmiany wczesne, jak i późne.
 

Fasolka szparagowa, 1

Fasolka szparagowa przepis

Niezależnie od tego, czy gotujesz fasolką żółtą, czy też zieloną najpierw zacznij od umycia strączków. Polecam przełożyć strączki fasolki do dużego durszlaka, w komorze zlewu i przelać zimną bieżącą wodą.

Fasolka szparagowa, 2

Używając małego nożyka odetnij oba końce w każdej fasolce. Staraj się obciąć jak najmniej, by podczas gotowania do środka strączka nie dostawała się woda. To chyba najdłuższy proces szykowania fasolki. Odcinając stronę od ogonka od razu zauważysz, czy z odciętym kawałkiem nie ciągnie się lekko łyko. Jeśli tak się dzieje, to fasolka nie jest już taka młoda. 

Gotowe strączki przełóż do dużego i szerokiego garnka. Wlej około 2,5 litra wody, czyli 10 szklanek zimnej wody z kranu. Fasolka lekko się uniesie i może lekko wstawać ponad powierzchnię wody. 

Garnek przykryj przykrywką i ustaw wysoką moc palnika. Jak tylko woda zacznie się gotować dodaj łyżkę soli i zmniejsz moc palnika do takiej, by fasolka tylko lekko się gotowała. Fasolka ma się dalej gotować pod przykrywką. Niektórzy dają też do gotującej się fasolki łyżeczkę cukru, by wyostrzyć jej smak. Ja tego nie robię, ale jeśli chcesz spróbować to jest taka możliwość. 

Ile gotować fasolkę szparagową?
Fasolka szparagowa młoda ugotuje się znacznie szybciej niż ta stara. Fasolka żółta gotuje się też trochę szybciej niż fasolka zielona. 

Fasolka żółta: 5-12 minut od zagotowania wody
Fasolka zielona: 8-18 minut od zagotowania wody

Nie ma jednego, uniwersalnego czasu na gotowanie fasolki. Po kilku minutach gotowania zawsze polecam wyłowić jedną sztukę i spróbować. W razie potrzeby dalej gotujesz fasolkę. Ważne jest, by jej nie przegotować. Przegotowana fasolka rozpada się, puchnie i gorzej smakuje. 

Fasolka szparagowa, 3

Jeśli uznasz, że fasolka jest już idealnie ugotowana wyłóż ją ponownie na durszlak umieszczony w komorze zlewu i szybko i krótko przelej zimną, bieżącą wodą. Zatrzymasz w ten sposób proces gotowania.
 
Fasolka szparagowa, 4

Fasolkę możesz odcedzić i przełożyć na półmisek do zjedzenia. Ugotowana fasolka szparagowa jest świetnym dodatkiem do obiadu. Można ją podać samą w całości lub drobniej pokrojoną. Można polać ją sosem, czy nawet tylko ciepłym, płynnym masłem. Super smakuje też podana z jajkiem sadzonym - jajko sadzone
Fasolka szparagowa, 5

Fasolka szparagowa z bułką tartą 

Ugotowaną fasolkę szparagową można podać jako samodzielne danie polaną bułką tartą z masłem. Do jednego kilograma fasolki idealne jest użycie połowy szklanki bułki tartej z połową kostki prawdziwego masła. 

Jakość bułki tartej ma znaczenie. Bułka tarta ukręcona w domu, z dobrej jakości bułek będzie zawsze lepsza niż ta ze sklepu. Jeśli nie ścierasz domowej bułki, to polecam kupować ją w piekarni. Dobra bułka tarta nie pali się podczas prażenia.

Pół szklanki bułki tartej wysyp na suchą patelnię.

Fasolka szparagowa, 6

Ustaw odrobinę wyższą niż mała moc palnika i "praż" bułkę przez kilka minut na rumiano. Co chwilę trzeba przemieszać bułkę przy pomocy drewnianej łyżki. Jeśli uznasz, że bułka jest idealnie rumiana możesz dodać masło. Polecam masło pokroić na mniejsze kawałki.
Fasolka szparagowa, 7

Pozostaje tylko roztopienie masła i wymieszanie go z bułką. Jeśli najpierw dodasz masło, a potem bułkę, to masło niepotrzebnie będzie się długo podgrzewało i paliło, a bułka potrzebować będzie więcej czasu na podsmażenie lub nie podsmaży się wcale i pozostanie blada. 

Bułkę tartą z masłem wyłóż do salaterki z fasolką szparagową i delikatnie wymieszaj całość, by masło i bułka oblepiła ugotowane strączki fasolki. 
Fasolka szparagowa, 8

Fasolka szparagowa, 9

Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (1028 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Fasolka szparagowa

Zarówno fasolka szparagowa żółta, jak i fasolka szparagowa zielona są pysznymi i bardzo zdrowymi warzywami strączkowymi. Fasolka szparagowa żółta ma mało kalorii i dostarcza więcej potasu oraz fosforu niż fasolka szparagowa zielona. Zielona fasolka szparagowa ma za to więcej witaminy A oraz kwasu foliowego. Fasolka szparagowa właściwości: działa moczopędnie, dobra na odchudzanie, poprawia krążenie i obniża poziom cholesterolu. 

Fasolka szparagowa ile gotować

Fasolkę szparagową daje się na zimną wodę. Od momentu zagotowania soli się wodę i odlicza czas. Nie ma jednak jednej recepty na to, by zawsze ugotować fasolkę w tym samym czasie. Czas gotowania zależny jest bowiem od wielu czynników. Fasolka żółta gotuje się zazwyczaj szybciej niż zielona. Za to fasolka stara, niezależnie czy żółtka czy zielona, będzie się gotowała dłużej niż młoda. Należy zawsze po kilku minutach gotowania spróbować jedną fasolkę i zdecydować czy i na ile należy wydłużyć czas gotowania fasolki szparagowej. Fasolka szparagowa po angielsku to "green beans"

Fasolka szparagowa z bułką tartą

Myślę, że fasolka szparagowa podana z bułką tarta podsmażoną z masłem jest najczęściej wybieranym i szykowanym danie w polskich domach. Jest szybka, prosta i pyszna. Ugotowaną fasolkę szparagową polecam też kroić na mniejsze kawałki i dodawać do sosów mięsnych lub sałatek. Z dań z wykorzystaniem fasolki szparagowej polecam barszcz ukraiński. Zapraszam też po inne moje przepisy wegetariańskie. Jeśli lubisz mięso, to polecam schab duszony z warzywami.