Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana

Cukinia faszerowana mielonym mięsem wieprzowym lub mięsem z indyka oraz pyszne warzywa, rozpływający się ser i idealnie dobrane przyprawy! Zapraszam po przepis.

- pysznie, zdrowo i kolorowo
- super pomysł na obiad z cukinią
- wiele porad oraz zdjecia i opis krok po kroku

Czas przygotowania: 30 minut
Czas podpiekania cukinii: 15 minut
Czas pieczenia cukinii faszerowanej: 25 minut
Liczba porcji: 6 polówek cukinii

Kaloryczność kcal: 350 w 1 połówce cukinii faszerowanej

Składniki:
  • 3 młode, spore i grubsze cukinie - około 1200 g
  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej lub filetu z indyka
  • 1 duża cebula - około 200 g
  • 1 pomidor lub spora garść pomidorków koktajlowych - około 200 g
  • garść szczypiorku
  • 3 ząbki czosnku - 15 g
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 200 g sera mozzarella
  • 20 g sera typu parmezan
  • 5 łyżek oleju do smażenia
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczka soli i słodkiej papryki, 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu, pół łyżeczki ziół prowansalskich

Cukinia faszerowana

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz sześć łódeczek z cukinii faszerowanej mięsem mielonym i warzywami. Zanim zaczniesz szykować faszerowaną cukinię, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Cukinia faszerowana, 1

Cukinia faszerowana, 2

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Przygotuj sobie trzy młode, ale już spore cukinie. Moje ważyły po około 400 gramów. Wybrałam cukinie grubsze i krótsze, ponieważ takie lepiej się faszeruje. Moje były zielone, ale jeśli wolisz te żółte, to śmiało możesz po nie sięgnąć. Każdą sztukę dokładnie umyj pod zimną, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. 

Cukinia faszerowana, 3

Końców cukinii nie obcinaj. Każdą sztukę przekrój wzdłuż na pół przy pomocy ostrego noża. Środek możesz wydrążyć wyłącznie przy pomocy narzędzia, które służy do wykrawania kulek np. z melona lub arbuza. Ja jednak zawsze na początku nacinam małym i cieniutkim nożykiem obrys całego gniazda nasiennego.

Po skosie zagłębiam ostrze i robię pełny obrys w miejscu gdzie zaczyna się gniazdo nasienne oraz robię nacięcie przez środek wzdłuż połówki cukinii. W ten sposób jednym palcem podważam całą miękką część środka i wyjmuję obie połówki miąższu. 
Cukinia faszerowana, 4

Łyżeczką do wykrawania kulek tylko wyskrobuję resztki nasion. Otrzymuję w ten sposób idealnie i głęboko wydrążone łódeczki z cukinii. Po wydrążeniu moje połówki cukinii ważyły już razem tylko 700 gramów. 
Cukinia faszerowana, 5

Z wyjętego środka cukinii wybieram najtwardsze fragmenty (mokre gniazdo nasienne wyrzucam) i kroję na mniejsze kawałki. Tym razem zostawiłam około 130 gramów twardszego środka. Użyję go potem do farszu.
Cukinia faszerowana, 6

Wydrążone łódeczki z cukinii przecieram od środka ręcznikiem papierowym (cukinia puściła wodę) a następnie smaruję z obu stron olejem do smażenia lub oliwą. Zużywam do tego celu trzy łyżki oleju a cukinie smaruję tłuszczem przy pomocy pędzelka kuchennego. Gotowe połówki układam jedna obok drugiej na większej blaszce do pieczenia (jak na zdjęciu poniżej). 

Środki posypuję jeszcze solą, pierzem i mieszanką ziół prowansalskich lub samym oregano. Używam do tego celu: pół płaskiej łyżeczki soli, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki ziół prowansalskich lub oregano. 
Cukinia faszerowana, 7

Blaszkę z przygotowanymi do wstępnego podpieczenia łódeczkami z połówek cukinii umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wybierz środkową półkę a piekarnik ustaw na pieczenie góra dół lub ustaw termoobieg z temperaturą 170 stopni. Cukinie podpiekaj tak przez 15 minut. 
Cukinia faszerowana, 8

W trakcie podpiekania cukinii przygotuj sobie farsz. Potrzebujesz około 500 gramów mięsa mielonego. Ja użyłam łopatki wieprzowej. Mięso zmiel w maszynce na średnicy oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie.

Porada 1: Aby ograniczyć ilość mięsa mielonego podczas szykowania farszu polecam dodać ugotowany ryż. Z 50 gramów ryżu (waga przed ugotowaniem) otrzymasz po ugotowaniu około 140 gramów ryżu. Możesz zatem użyć 350 gramów mięsa mielonego plus około 140 gramów ugotowanego ryżu. Ugotowany ryż dodajesz do farszu na sam koniec, już przed faszerowaniem cukinii. Jeśli ryż wyszedł sypki, to można też wbić do farszu jedno małe jajko. 

Porada 2: Zamiast łopatki możesz też użyć chudej karkówki lub szynki wieprzowej. Sprawdzi się też mielony udziec z indyka. 

Cukinia faszerowana, 9

Nagrzej średniej wielkości patelnię i wlej pozostałe dwie łyżki oleju. Dużą cebulę posiekaj. Cebulkę podsmażaj na odrobinę wyższej niż mała moc palnika przez 5 minut a następnie dodaj też pozostawione kawałki twardszego miąższu wydrążonego z cukinii. Dodaj też drobno posiekane lub przepuszczone przez praskę trzy ząbki czosnku. Całość podsmażaj na mniejszej mocy palnika przez kolejne 5 minut. 
Cukinia faszerowana, 10

Kolejno dodaj też mięso mielone oraz płaską łyżeczkę słodkiej papryki, a także po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Całość zamieszaj przy pomocy drewnianej szpatułki i smaż przez 15 minut (warto przez pierwsze minuty mieszać i rozdzielać kawałki mielonego mięsa).  

Porada: Razem z kawałkami cukinii można też podsmażyć dodatkowe składniki np. kilka grubiej pokrojonych pieczarek lub też małą paprykę pokrojoną w drobną kostkę. 
Cukinia faszerowana, 11

Na koniec dołóż również dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko wymieszaj i wyłącz. 
Cukinia faszerowana, 12

W trakcie szykowania farszu minie zapewne 15 minut podpiekania cukinii. Blaszkę z łódeczkami ostrożnie wyjmij z piekarnika (piekarnika nie wyłączaj) i odstaw na bok. Jak tylko farsz będzie już gotowy można zacząć nadziewać nim cukinie. Farsz może być jeszcze gorący. Dokładnie wypełnij środek każdej łódeczki i wyłóż farsz "górką". 

Porada: Zużyłam cały farsz i nic mi nie zostało. Jeśli jednak nie udało Ci się całkowicie wypełnić cukinii, to farsz możesz śmiało podać z ulubionym makaronem, tartym serem i siekanymi pomidorkami. 
Cukinia faszerowana, 13

Na mięsny farsz wysyp odrobinę tartego sera typu parmezan. Polecam sery dojrzewające, jak ser Parmigiano Reggiano lub Grana Padano oraz ser owczy Pecorino Romano. Wystarczy łącznie 20 gramów bardzo drobno tartego sera. Blaszkę z cukiniami faszerowanymi posypanymi serem ponownie umieść w piekarniku i piecz przez 20 minut. Ta sama temperatura i te same ustawienia, co podczas podpiekania. 
Cukinia faszerowana, 14

Po 20 minutach pieczenia ostrożnie wysuń blaszkę a ca cukinie wyłóż po dwa plasterki sera mozzarella. Całość piecz przez ostatnie pięć minut. Na ten czas możesz ustawić opcję grillowania od góry. 

Po upieczeniu każdą cukinię faszerowaną udekoruj posiekanymi na mniejsze kawałkami pomidorami (u mnie koktajlowe oraz pół pomidora w kolorze pomarańczowym) i posyp siekanym szczypiorkiem. Podawaj od razu lub nawet po przestudzeniu. 
Cukinia faszerowana, 15

Cukinia faszerowana, 16


Jaką cukinię faszerowaną wolisz.. z mięsem mielonym, czy tylko z warzywami?

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (699 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Cukinia faszerowana

Faszerowana cukinia zapiekana w piekarniku musi być przepyszna i kusząca skoro tak często decydujemy się na nią właśnie latem. Gdy jest gorąco staram się unikać używania piekarnika, jednak cukinia faszerowana mięsem jest tak pyszna, że dla niej zawsze robię wyjątek. Cukinia faszerowana mielonym nie musi być wyłącznie na wieprzowinie, czyli łopatce lub chudszej karkówce. Lżejsza wersją jest szynka wieprzowa lub nawet droższa i delikatniejsza polędwiczka jeśli ktoś woli. Cukinia faszerowana tak samo dobrze smakuje z mielonym mięsem z kurczaka lub też indyka. Ma wówczas zdecydowanie mniej kalorii i może bardziej smakować dzieciom. Mój przepis na cukinię faszerowaną jest bardzo uniwersalny, ponieważ w treści przepisu podaję na bieżąco jakie składniki można pominąć lub czym je zastąpić, by było tak samo smacznie. Od razu polecam przy okazji również mój przepis na coś wspaniałego z bakłażanem, czyli bakłażan faszerowany. Zapraszam również po rewelacyjny przepis na ketchup z cukinii. Jeśli szukasz czegoś bez mięsa to zapraszam po przepis na makaron z cukinii

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Tak więc jest to przepis, który bazuje na mięsie mielonym wieprzowym lub drobiowym. Jednak aby wyszła nam pyszna cukinia faszerowana, to potrzeba jeszcze trochę warzyw i dobrze dobranych przypraw. Zatem cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami oraz dekoracja z soczystych pomidorków oraz szczypiorku, to coś co zachwyca również wyglądem. Faszerowana cukinia to przepis, który szykowałam już tak wiele razy, że sama dziwię się czemu dopiero zdecydowałam się na to, by przepis umieścić również na Blogu. Może dobrze wyszło, ponieważ moja cukinia faszerowana jest teraz tak dobrze dopracowana, że sama nic bym w niej już nie zmieniła. Cukinia faszerowana mielonym, którą opiszę jako tę podstawową będzie zatem moją ulubioną wersją. Sama nie dodaję do farszu pieczarek, które są dość popularne w przepisie na cukinię faszerowaną, ale napiszę również i o tym.. kiedy i jak ją dodać, jeśli ktoś woli wersję właśnie z pieczarkami. Moja cukinia z mięsem mielonym to też sery. Nie może ich zabraknąć na szczycie faszerowanej cukinii. Dodaję zatem odrobinę parmezanu lub mojego ulubionego sera Parmegiano Regiano oraz po dwa plastry sera mozzarella z zalewy, który wspaniale roztapia się i rozpływa co faszerowanej cukinii. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na najlepszą cukinię faszerowaną oraz po mój przepis na makaron z cukinią. Świetną przekąską jest też cukinia smażona w panierce. Oczywiście nie może też zabraknąć mojej rekomendacji na inne danie faszerowane. Papryka faszerowana mięsem mielonym jest super pyszna.