Bakłażan faszerowany
Bakłażan faszerowany i zapiekany w piekarniku, to według mnie jeden z lepszych pomysłów na pyszny obiad z wykorzystaniem tego warzywa. Do tego idealnie doprawione mięso mielone i mamy bardzo apetyczne danie.
- pysznie i zdrowo
- szybki przepis na obiad
- przepis i zdjęcia krok po kroku
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 4 połówki bakłażana
Kaloryczność kcal: 430 w 1 porcji
Dieta: bezglutenowa
- 2 średnie bakłażany - około 800 g
- 400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 1 cebula - 170 g
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 łyżek oleju roślinnego
- przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka słodkiej papryki
- do 50 g tartego parmezanu
- garść natki pietruszki
Bakłażan faszerowany
Bakłażana piekłam na szufladzie piekarnika, na folii do wypieków. Nie ma potrzeby używania naczyń do zapiekania. Jeśli jednak masz szeroką formę, w której zmieszczą się 4 połówki bakłażana, to oczywiście możesz z niej skorzystać.
Jestem pewna, że nie raz mieliście ochotę kupić w sklepie bakłażana. Wygląda niezwykle atrakcyjnie i wyróżnia się wśród innych warzyw. Zdaję sobie sprawę z tego, że na bakłażana trzeba mieć pomysł. Dlatego też przygotowałam ten super prosty i pyszny przepis. Bakłażan faszerowany mięsem mielonym to piękny i bardzo smaczny obiad.

Bakłażan faszerowany przepis
Umyj i osusz ręcznikiem papierowym dwa średniej wielkości bakłażany o świeżym wyglądzie i błyszczącej skórce. Przetnij je wzdłuż na pół. Każdy z moich bakłażanów ważył po około 400 gramów. Połówki ponacinaj lekko nożem od wewnątrz. Nie nacinaj jednak okolic skórki. Tylko środek.

Odmierz łyżeczkę soli i rozdziel ją na 4 połówki. Natrzyj solą bakłażany od środka. Na każdą połówkę wylej po łyżce oleju. Olej rozprowadź po wnętrzu każdej z połówek. Tłuszcz szybko wsiąka w gąbkowate wnętrze bakłażana. Użyłam oleju rzepakowego, ale możesz też użyć oleju z pestek winogron, czy też oliwy lub oleju ryżowego.
Połówki bakłażana wyłóż na folię do wypieków. Folię z warzywami umieść w szufladzie piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wybierz środkową półkę i piecz warzywa przez około 30 minut.

W trakcie pieczenia się połówek bakłażana przygotuj sobie mięsny farsz. Możesz użyć zmielonej już łopatki wieprzowej zakupionej w sprawdzonym sklepie lub u rzeźnika. Ja swój kawałek łopatki zmieliłam w maszynce na średnich oczkach.

Do zmielonej łopatki dodaj też płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu ziołowego lub zwykłego pieprzu czarnego oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszaj razem mięso i przyprawy.

Nagrzej średniej wielkości patelnię i wlej dwie łyżki oleju. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Cebulkę razem z czosnkiem podsmażaj przez około dwie minuty na odrobinę wyższej niż mała moc palnika. Cebulka powinna się tylko zeszklić. Na patelnię wyłóż też farsz mięsny. Całość podsmażaj kilka minut, aż mięso zblednie. Zawartość patelni mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki.

Pod koniec dodaj przecier pomidorowy. Wszystko wymieszaj i zdejmij z palnika.

Po trzydziestu minutach podpiekania połówek bakłażana możesz na chwilę wyjąć szufladę z warzywami. Nie wyłączaj piekarnika. Małym nożykiem obkrój wnętrze bakłażana przy skórce, tak jak na zdjęciu. Ostrożnie wydrąż miękki środek. Możesz to zrobić dłońmi urywając kawałki miąższu lub przy pomocy np. łyżeczki do wykrawania melonów.

W ten sposób usuń cały środek w każdej polówce. Miękki miąższ pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z farszem mięsnym z patelni. Gotowym farszem wypełnij ponownie środek w wydrążonych połówkach bakłażanów. Farszu jest sporo, ale możesz śmiało nałożyć go znacznie więcej, by wystawał w górę poza krawędzie warzywa.
Tak przygotowane bakłażany ponownie umieść w piekarniku. Ten sam czas, ta sama temperatura oraz środkowa szuflada.

Tarty ser typu parmezan dodaję do faszerowanego bakłażana od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem zaś całą porcję posypuję siekaną natką pietruszki. Bakłażan faszerowany mięsem mielonym świetnie smakuje z domowym sosem na bazie śmietany i majonezu. Polecam zatem mój przepis na sos czosnkowy.


Smacznego.