Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany i zapiekany w piekarniku, to według mnie jeden z lepszych pomysłów na pyszny obiad z wykorzystaniem tego warzywa. Do tego idealnie doprawione mięso mielone i mamy bardzo apetyczne danie.

Z bakłażana można też śmiało zrobić pasty oraz placki. Placki z bakłażana to błyskawiczna przekąska, którą polecam również dzieciom. Z warzywnych placków świetne będą także placki z dyni - na słodko!

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: 4 połówki bakłażana

Kalorie: 430 w 1 porcji

Składniki:
  • 2 średnie bakłażany - około 800 g
  • 400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 1 cebula - 170 g
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 łyżek oleju roślinnego
  • przyprawy: 2 płaskie łyżeczki soli, łyżeczka pieprzu ziołowego, łyżeczka słodkiej papryki
  • do 50 g tartego parmezanu
  • garść natki pietruszki

Bakłażana piekłam na szufladzie piekarnika, na folii do wypieków. Nie ma potrzeby używania naczyń do zapiekania. Jeśli jednak masz szeroką formę, w której zmieszczą się 4 połówki bakłażana, to oczywiście możesz z niej skorzystać. 

Jestem pewna, że nie raz mieliście ochotę kupić w sklepie bakłażana. Wygląda niezwykle atrakcyjnie i wyróżnia się wśród innych warzyw. Zdaję sobie sprawę z tego, że na bakłażana trzeba mieć pomysł. Dlatego też przygotowałam ten super prosty i pyszny przepis. Bakłażan faszerowany mięsem mielonym to piękny i bardzo smaczny obiad. 

Bakłażan faszerowany, 1

Bakłażan faszerowany

Umyj i osusz ręcznikiem papierowym dwa średniej wielkości bakłażany o świeżym wyglądzie i błyszczącej skórce. Przetnij je wzdłuż na pół. Każdy z moich bakłażanów ważył po około 400 gramów. Połówki ponacinaj lekko nożem od wewnątrz. Nie nacinaj jednak okolic skórki. Tylko środek.

Bakłażan faszerowany, 2

Odmierz łyżeczkę soli i rozdziel ją na 4 połówki. Natrzyj solą bakłażany od środka. Na każdą połówkę wylej po łyżce oleju. Olej rozprowadź po wnętrzu każdej z połówek. Tłuszcz szybko wsiąka w gąbkowate wnętrze bakłażana. Użyłam oleju rzepakowego, ale możesz też użyć oleju z pestek winogron, czy też oliwy lub oleju ryżowego. 

Połówki bakłażana wyłóż na folię do wypieków. Folię z warzywami umieść w szufladzie piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wybierz środkową półkę i piecz warzywa przez około 30 minut. 
Bakłażan faszerowany, 3

W trakcie pieczenia się połówek bakłażana przygotuj sobie mięsny farsz. Możesz użyć zmielonej już łopatki wieprzowej zakupionej w sprawdzonym sklepie lub u rzeźnika. Ja swój kawałek łopatki zmieliłam w maszynce na średnich oczkach.
Bakłażan faszerowany, 4

Do zmielonej łopatki dodaj też płaską łyżeczkę soli, łyżeczkę pieprzu ziołowego lub zwykłego pieprzu czarnego oraz łyżeczkę słodkiej papryki. Wymieszaj razem mięso i przyprawy. 
Bakłażan faszerowany, 5

Nagrzej średniej wielkości patelnię i wlej dwie łyżki oleju. Cebulę i czosnek obierz i posiekaj. Cebulkę razem z czosnkiem podsmażaj przez około dwie minuty na odrobinę wyższej niż mała moc palnika. Cebulka powinna się tylko zeszklić. Na patelnię wyłóż też farsz mięsny. Całość podsmażaj kilka minut, aż mięso zblednie. Zawartość patelni mieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. 
Bakłażan faszerowany, 6

Pod koniec dodaj przecier pomidorowy. Wszystko wymieszaj i zdejmij z palnika. 
Bakłażan faszerowany, 7

Po trzydziestu minutach podpiekania połówek bakłażana możesz na chwilę wyjąć szufladę z warzywami. Nie wyłączaj piekarnika. Małym nożykiem obkrój wnętrze bakłażana przy skórce, tak jak na zdjęciu. Ostrożnie wydrąż miękki środek. Możesz to zrobić dłońmi urywając kawałki miąższu lub przy pomocy np. łyżeczki do wykrawania melonów. 
Bakłażan faszerowany, 8

W ten sposób usuń cały środek w każdej polówce. Miękki miąższ pokrój na mniejsze kawałki i wymieszaj z farszem mięsnym z patelni. Gotowym farszem wypełnij ponownie środek w wydrążonych połówkach bakłażanów. Farszu jest sporo, ale możesz śmiało nałożyć go znacznie więcej, by wystawał w górę poza krawędzie warzywa. 

Tak przygotowane bakłażany ponownie umieść w piekarniku. Ten sam czas, ta sama temperatura oraz środkowa szuflada. 
Bakłażan faszerowany, 9

Tarty ser typu parmezan dodaję do faszerowanego bakłażana od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem zaś całą porcję posypuję siekaną natką pietruszki. Bakłażan faszerowany mięsem mielonym świetnie smakuje z domowym sosem na bazie śmietany i majonezu. Polecam zatem mój przepis na sos czosnkowy
Bakłażan faszerowany, 10

Bakłażan faszerowany, 11

Smacznego.

Średnia 5.0 / 5 (17 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/128514

Komentarze

2018-09-23 13:44
Bardzo dobra propozycja dania, pyszne wyszlo 👏️👌❤️
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Pięknie podane 😍
Reklama

Bakłażan faszerowany

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym i zapiekany w piekarniku to jeden z pyszniejszych pomysłów na niezwykle piękny i ciekawy obiad. Wiem, że czasem ciężko wymyślić dobry sposób na to jak przyrządzić bakłażana. Można go dodać do leczo warzywnego, czyli zrobić leczo wegetariańskie z bakłażanem. Można z bakłażana zrobić placki, czy pastę. Jednak bakłażan faszerowany znajduj się na samym szczycie mojej listy z przepisami na na bakłażana. 

Bakłażan faszerowany mięsem mielonym

Połówki bakłażana można zapiekać z najróżniejszymi dodatkami. Mam pyszny przepis na bakłażana z soczewicą, czyli bakłażan faszerowany soczewicą. To piękne i niezwykle ciekawe warzywo jest wręcz stworzone do dań z piekarnika. Jeśli szukasz jeszcze innych inspiracji, to mam dla Ciebie znacznie więcej pomysłów na obiad.. z mięsem i nie tylko. Mój Blog Kulinarny to również zbiór przepisów na ciasta, placki, naleśniki czy domowe kisiele.. zapraszam!