Panini

Panini

Panini to pyszne, włoskie kanapki szykowane na bazie ciabatty żytniej lub pszennej i podawane na ciepło. Przepis jest bardzo prosty, zaś przekąska pachnąca i bardzo sycąca.

- kilka propozycji na różne dodatki
- świetne jako przekąska, ale i danie główne
- bardzo dokładny opis wykonania i zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4 połówki Panini

Kaloryczność kcal: 310 w 1 połówce Panini

Podstawowe składniki do panini

  • 2 bułki do panini - polecam żytnią ciabattę
  • 4 plasterki ulubionej szynki - około 12 g
  • 4 plasterki ulubionego sera żółtego - około 16 g
  • około 10 g czarnych oliwek - najlepiej kalamata
  • kawałek czerwonej cebuli - około 20 g
  • kilka listków świeżej bazylii lub rukoli
  • pół średniego pomidora - około 60 g

Zielona pasta do panini

  • 3 połówki suszonych pomidorów z oleju - około 40 g
  • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • garść listków bazylii - około 30 g

Składniki na sałatkę do panini

  • spora garść sałaty rukoli - około 50 g
  • 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 3 łyżki soku z cytryny lub z limonki
  • po szczypcie soli i pieprzu

Panini

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych idealnie co do grama. Wagi podaję po to, by łatwiej było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.

Panini szykujemy z włoskich bułek ciabatta, które są u nas bardzo popularne i według mnie najlepiej sprawdzają się one do robienia Panini. Bułki typu rosetta i michetta, które również używane są do robienia Panini, przypominają nasze kajzerki. Są zatem wyższe i okrągłe. Do przepisu użyłam jednej ciabatty pszennej i jednej żytniej. Jeśli miałabym wybierać, to zdecydowane wolę bułki żytnie. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników zrobisz dwie kanapki, każda przekrojona na pół. Zanim zaczniesz szykować Panini, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Panini, 1

Panini przepis

Obie bułki przekrój na pół, równolegle do deski, tak samo jak szykuje się kanapki dla dzieci do szkoły😀. Każdą połówkę wysmaruj od środka zieloną pastą. Aby zrobić pastę do Panini wystarczy umieścić wszystkie składniki pasty w jednym naczyniu (około 40 gramów suszonych pomidorów z oleju; około 30 gramów świeżych listków bazylii; 4 łyżki ulubionej oliwy) i utrzeć na grubszą pastę (nie trzeba idealnie na gładko). Polecam użyć do tego tradycyjnej metody i utrzeć składniki w moździerzu. Jeśli nie masz moździerza to sięgnij np. po ręczny blender lub użyj robota kuchennego z rozdrabniaczem. 

Panini, 2

Resztę składników wykładaj już tylko na spód obu bułek. Zacznij od jednego plasterka żółtego sera (u mnie szerokie, wiec przekrojone wzdłuż na pół). Kolejno wyłóż również po kilka plasterków świeżego pomidora oraz odrobinę (lub więcej jeśli lubisz) czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie piórka lub w krążki. 

Porada: Ser żółty w pasterkach można zastąpić mozzarellą w kostce, którą kroisz w pasterki lub ścierasz na tarce. Cebulę czerwoną możną śmiało zastąpić cebulą cukrową, ostrzejszą cebulą czosnkową lub zwykłą. 
Panini, 3

Dalej rozłóż również po dwa plasterki szynki (u mnie drobiowa) oraz czarne oliwki (u mnie kalamata, z których wyjęłam wcześniej pestki). Oliwki przekrój na pół lub pokrój je w plasterki. 

Porada: Szynkę możesz zamienić na salami, mortadelę lub smażone kawałki piersi z kurczaka (oprószone wcześniej ulubioną mieszanką przypraw). Oliwki można zamienić na suszone pomidory

Panini, 4

Na oliwki wyłóż resztę żółtego sera. Obie kanapki ponownie zamknij/złącz. 
Panini, 5

Lekko spłaszcz dłonią każdą kanapkę Panini, a następnie umieść na dolnej płycie nagrzanego opiekacza. Następnie ostrożnie zamknij opiekacz. U mnie był to grill elektryczny, więc tylko opuściłam powoli górną płytę grzewczą. W trakcie podgrzewania Panini zdążyłam jeszcze zrobić szybką sałatkę do kanapek. 

Sałatę rukolę polałam dwiema łyżkami oliwy i skropiłam trzema łyżkami soku z cytryny. Całość oprószyłam jeszcze solą i pierzem, a następnie wymieszałam. Lubię mocno kwaśną sałatę do Panini. Jeśli więc wolisz wersję delikatniejszą, to wlej tylko jedną łyżkę soku. Cytrynę można zamienić na limonkę. 
Panini, 6

Po kilku minutach można sprawdzić, czy Panini jest już ładnie zarumienione, a ser zaczyna się ciągnąć. Każdą kanapkę przekrój po skosie na pół i podawaj z sałatką z rukoli. 

Panini, 7

Panini, 8

Smacznego. 

Średnia 4.9 / 5 (111 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Panini

Panini to dość popularna kanapka włoska na ciepło. Szykowana jest z włoskiego chleba typu ciabatta, rosetta lub michetta. U nas najbardziej znana i łatwo dostępna jest bułka ciabatta w wersji pszennej lub żytniej. bułeczki panini przed podaniem należy podpiec w opiekaczu lub na grillu. U nas nazwa Panini nie jest tak popularna, ale w innych krajach w tej właśnie sposób określa się większość kanapek na ciepło. Na panini przepisy mogą być naprawdę bardzo różne. Aby można je było nazwać paninis uważam, że należy użyć odpowiedniego pieczywa oraz pasty z bazylii, oliwy i suszonych pomidorów. Dobre bułki panini powinny mieć lekko spłaszczony i wydłużony kształt. Struktura bułki powinna być puszysta i ciągnąca. Kanapka panini krojona jest na dwie połówki. Obie połówki pod panini smaruje się pastą wykonaną na świeżo z listków bazylii, suszonych pomidorów i oliwy. Jeśli chodzi o dodatki, jakie idą do środka, to najczęściej jest to świeży pomidor, dobrej jakości oliwki, jakaś szynka lub kawałki kurczaka oraz ser mozzarella lub zwykły ser żółty. Kanapki panini mogą mieć jeszcze w środku dodatkowe świeże listki bazylii lub sałaty rukoli. Dość popularne jest panini z kurczakiem, jednak ja wolę szykować swoje panini z szynką. Panini kanapki będą też smaczne z salami oraz z mortadelą. Ciekawą i szybką przekąską lub daniem głównym będzie też Spaghetti Neapolitana bez mięsa. 

Panini przepis

Wiele osób zastanawia się nad tym jak podgrzać takie Panini. Można zakupić specjalne opiekacze do panini, które śmiało sprawdzą się też do podpiekania zwykłych tostów i innych kanapek na ciepło. Opiekacz do panini nie różni się specjalnie niczym do obustronnego, czyli zamykanego grillownika. Zatem opiekacz panini można śmiało zastąpić grillowanikiem, który podłącza się do kontaktu. Panini kanapka smakuje  świetnie podana od razu na ciepło. Bułka jest gorąca i chrupiąca, zaś środek cieplutki, a ser wspaniale się ciągnie. Mój przepis na panini opiera się głownie na typowo włoskich składnikach. Kanapki panini są dość tłuste, ale nie czuć tego podczas jedzenia. Panini są pyszne, sycące i naprawdę wspaniale pachną Z daleka czuć ten nieziemski zapach. Gorąco polecam też przepis na takie przekąski jak kolorowe spring rolls oraz rewelacyjne quesadilla z kurczakiem. Z włoskich pyszności sprawdzi się też pizza margherita oraz równie smaczna pizza bianca