Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kanapeczki

Kanapeczki

Kanapeczki bankietowe, czyli super piękne, kolorowe i pyszne mini kanapeczki imprezowe, to rewelacyjny pomysł na przekąskę na każde przyjęcie. Koniecznie sprawdź moje propozycje!

Czas szykowania jednego smaku: 25 minut
Liczba porcji: po 8 każdego smaku

Kaloryczność kcal: 87 w 1 kanapeczce [ więcej ]

Składniki na kanapeczki z łososiem [ więcej ]

  • 80 g bagietki - krojona na 8 kromek
  • 120 g łososia wędzonego na zimno
  • 80 g serka poszystego np. naturalnego
  • do 40 g świeżego ogórka np. szklarniowego
  • odrobina świeżego koperku i pieprzu

Składniki na kanapeczki parmeńskie

  • 80 g bułki z ziarnami - krojona na 8 kromek
  • 40 g plasterków szynki parmeńskiej
  • 80 g ulubionego sera pleśniowego
  • 4 winogrona - około 15 g
  • do 40 g orzechów włoskich - 8 połówek

Składniki na kanapeczki z mozzarellą

  • 80 g bagietki - krojona na 8 kromek
  • pół awokado + łyżeczka soku z cytryny i oliwy + pieprz
  • 120 g mozzarelli z zalewy - najlepiej mini kulki
  • 40 g mini pomidorków - do 8 sztuk
  • listki bazylii i suszone oregano

Składniki na kanapeczki z kabanosem

  • 80 g bułki grahamki - krojona na 8 kromek
  • 40 g cienkich kabanosów
  • 80 g ulubionej pasty - np. domowy Ajvar
  • 80 g plasterków żółtego sera
  • 25 ulubionych oliwek - u mnie kalamata
  • odrobiona szczypiorku

Składniki na kanapeczki z salami

  • 80 g bułki grahamki - krojona na 8 kromek
  • 40 g plasterków ulubionego salami
  • 40 g sera Camembert np. z pieprzem
  • 25 g mini ogórków konserwowych
  • kilka listków sałaty karbowanej
  • odrobina natki pietruszki

Kanapeczki

Na początku warto zaznaczyć, że podczas szykowania mini kanapeczek nie smarujemy ich ani masłem, ani margaryną. Zalecam za to stosowanie różnych past: hummus, Baba ghanoush, Tapenada, Ajvar, czy też ulubiona salsa. Pieczywo nie musi być idealnie świeże (podane w dniu pieczenia), ale dotyczy to głównie bagietki, którą można wcześniej przygotować jak grzankę. Kromka będzie wtedy dodatkowo aromatyczna i chrupiąca. 

Bardzo ważna jest też sama baza. Podczas szykowania kanapeczek używaj wąskich bułek oraz pieczywa, które można od razu kroić na małe kanapeczki na dwa kęsy. Kanapeczki bankietowe nie mogą być bowiem za duże i za grubo krojone. Nie mogą być też za cienkie. Zwróć uwagę na to, by wybrane pieczywo nie było za delikatne i za kruche. Jeśli na większy kawałek pieczywa typu Pumpernikiel położysz kilka cięższych składników, to kanapeczka może się złamać zanim zostanie zjedzona. 

Kanapeczki, 1

Kanapeczki, 2
Krok 1: Zrób kanapeczki z łososiem

Kawałek bagietki pokrój w poprzek na osiem kromek grubości około 1-1,5 cm. Każdą kromkę posmaruj grubszą warstwą ulubionego serka puszystego lub też serka typu Philadelphia. Kolejno wyłóż po kawałku łososia wędzonego na zimno, krojonego w plastry (można go podwinąć lub zwinąć w rurkę). Obok lub też na łososiu ułóż po dwa, cienko krojone plasterki świeżego ogórka (najlepiej ze skórką). Całość udekoruj świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną koperku.

Modyfikacje: Koperek można zamienić na szczypiorek, zaś ogórka na rzodkiewkę. Serek może być smakowy, chociaż uważam, że tutaj zdecydowanie wystarczy naturalny. Dodatkowo pasuje też plaster dojrzałego awokado oraz sałata rukola. 

Zrób kanapeczki z łososiem

Krok 2: Zrób kanapeczki parmeńskie

Kawałek podłużnej, ciemnej bułeczki z ziarnami lub bagietki pokrój na osiem kromek grubości około 1-1,5 cm. Na połowę każdej kanapeczki wyłóż zwinięty kawałek plasterka szynki parmeńskiej. Obok połóż mały trójkącik ulubionego sera pleśniowego. W wolne miejsca daj po połówce orzecha włoskiego oraz po polówce lub po całym winogronie. Jako dekorację polecam świeży listek mięty. 

Modyfikacje: W wersji bez mięsa szynkę parmeńską zamień na cienko krojone plasterki gruszki moczone w sosie balsamicznym. Dodaj do tego sałatę rukolę i orzechy. Winogrona można zamienić na oliwki.  

Zrób kanapeczki parmeńskie

Krok 3: Zrób kanapeczki z mozzarellą

Kawałek bagietki pokrój w poprzek na osiem kromek grubości około 1-1,5 cm. W osobnej miseczce miąższ z awokado ugnieć widelcem z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny, odrobiną oliwy i świeżo mielonym pieprzem. Pastę podziel na kanapeczki i rozsmaruj. Na to wyłóż po dwie mini kulki mozzarelli z zalewy lub plasterki większego kawałka. Dodatkowo ułóż plater pomidora lub kawałki mini pomidorków i listki bazylii. Na końcu polecam posmarować mozzarellę odrobiną oliwy z dodatkiem suszonego oregano. 

Modyfikacje: Mozzarellę można zamienić na ugotowane na twardo jajka przepiórcze albo gotowane lub smażone krewetki. Do kanapeczek można dołożyć piórka czerwonej cebuli, oliwki lub sałatę rukolę albo roszponkę. 

Zrób kanapeczki z mozzarellą

Krok 4: Zrób kanapeczki z kabanosem

Kawałek bułki grahamki lub bagietki pokrój na osiem kromek grubości około 1-1,5 cm. Na każdej kanapeczce wyłóż porcję pasty Ajvar (domowa lub sklepowa). Kabanosy pokrój na krótkie kawałki np. długości około 3 cm. Plasterek żółtego sera zawiń w rulon i umieść w nim po dwa kawałki kabanosa. Taką roladkę wyłóż na każdej kanapeczce. Obok połóż oliwkę (u mnie drylowane kalamata), a całość posyp drobnym szczypiorkiem.

Modyfikacje: Ajvar można zamienić na inną pastę: hummus, Baba ghanoush, Tapenada, pasta z ciecierzycy lub soczewicy. Zamiast oliwek można dać pikle lub marynowane pieczarki. 

Zrób kanapeczki z kabanosem

Krok 5: Zrób kanapeczki z salami

Kawałek bułki grahamki lub bagietki pokrój na osiem kromek grubości około 1-1,5 cm. Wyłóż kawałki karbowanej sałaty oraz po kilka plasterków bardzo cienko krojonego salami. Obok połóż mały trójkącik ulubionego sera Camembert (u mnie z pieprzem). Obok daj pokrojone mini ogórki konserwowe oraz natkę pietruszki. 

Modyfikacje: W wersji bez mięsa salami zastąp plasterkami pieczonych buraczków lub karmelizowaną czerwoną cebulą. Zamiast ogórków można dać duże kapary zalewy, żurawinę ze słoika, pieczone gruszki lub świeże figi w plasterkach. 

Zrób kanapeczki z salami

Kanapeczki, 8

Kanapeczki, 9

Mini kanapeczki bankietowe przechowuj przed podaniem w lodówce, najlepiej pod kloszem.
Smacznego. 
Średnia 4.9 / 5 (15 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kanapeczki

Z całą pewnością prawie zawsze, gdy planujecie jakieś mniejsze lub większe przyjęcie, zastanawiacie się co przygotować do zjedzenia. Jeśli goście bywają u was dość często, to na pewno macie już kilka sprawdzonych przekąsek. Sama bardzo lubię robić np. deskę serów, hummus oraz Carpaccio z buraków. Jeśli chcecie zrobić coś co zawsze zniknie ze stołu, to pomyślcie o mini kanapeczkach, czyli kanapeczkach bankietowych! Są one nie tylko apetyczne, ale także niezwykle efektowne. Te najpopularniejsze kanapeczki, to kanapeczki z łososiem wędzonym na zimno, które oczywiście pokażę jako pierwsze do zrobienia. Przygotowanie ich samodzielnie to doskonała okazja, aby wyrazić swoją kreatywność w kuchni i zaoferować gościom coś naprawdę wyjątkowego. Możliwości są nieograniczone, co sprawia, że każda kanapeczka może być małym dziełem sztuki kulinarnej. Od prostych kombinacji z klasycznymi składnikami takimi jak szynka i ser, po bardziej wyszukane połączenia z egzotycznymi dodatkami, bo pole do popisu jest ogromne. Dlaczego mini kanapeczki są tak fantastyczne na imprezy? Po pierwsze, są one niezwykle wygodne w jedzeniu. Goście mogą swobodnie sięgać po niewielkie przekąski, nie przerywając rozmów i nie martwiąc się o utratę elegancji. Po drugie, wyglądają niesamowicie na stole. Kanapeczki są małe, kolorowe i różnorodne, natychmiast przyciągają wzrok i zachęcają do spróbowania. Zachęcam Was do eksperymentowania i odkrywania własnych ulubionych kombinacji. Przygotowywanie mini kanapeczek na imprezę to prawdziwa sztuka, która sprawi, że każde przyjęcie będzie niezapomniane. Jeśli imprezujesz latem, to na obiad polecam zrobić makaron z kurkami w aksamitnym sosie. 

Mini kanapeczki

Moje kanapeczki na imprezę zawsze się sprawdzają. Nie można zapomnieć również o ich funkcjonalności. Kanapeczki bankietowe można przygotować z wyprzedzeniem, co pozwala na spokojne zarządzanie czasem przed przyjściem gości. Dzięki różnorodnym dodatkom, można trafić w gusta zarówno mięsożerców, jak i wegetarian. Od warzyw i owoców, przez różnorodne sery, po wędliny i delikatne pasty. Jeśli zrobisz różne kanapeczki imprezowe, to każdy znajdzie coś dla siebie. Jeśli myślisz czasem o tym, jaki pomysł na kanapeczki będzie dobry, to zastanów się kto do Ciebie przychodzi. Jeśli dobrze znasz swoich gości, to wiesz, że jeden lubi mocne sery do wina, zaś ktoś inny raczej delikatną mozzarellę i aromatyczną bazylię. Z pewnością zawsze sprawdzają się kanapeczki z bagietki, która jest pyszna, można ją podpiec i pasuje do niej wiele składników. Zatem kanapeczki imprezowe z bagietki to zazwyczaj coś w stylu caprese lub kanapeczki z łososiem. Popularnością cieszą się też zawsze kanapeczki z camembertem lub z salami, albo z kabanosami. Do tego domowa produkcja mini kanapeczek to świetna zabawa! Możesz zaangażować rodzinę lub przyjaciół do wspólnego ich tworzenia i spędzić czas w miłej atmosferze jeszcze zanim przyjęcie się rozpocznie. Na koniec, pamiętajcie: dobrze skomponowana kanapeczka bankietowa to nie tylko uczta dla podniebienia, ale także uczta dla oka. Bawcie się kolorami, fakturami i kształtami, a wasz stół stanie się prawdziwym centrum zainteresowania. A tutaj jeszcze super przekąska, czyli melon z szynką parmeńską.. polecam!