Kanapeczki
Kanapeczki bankietowe, czyli super piękne, kolorowe i pyszne mini kanapeczki imprezowe, to rewelacyjny pomysł na przekąskę na każde przyjęcie. Koniecznie sprawdź moje propozycje!
Czas szykowania jednego smaku: 25 minut
Liczba porcji: po 8 każdego smaku
Kaloryczność kcal: 87 w 1 kanapeczce
[ więcej ]
Składniki na kanapeczki z łososiem [ więcej ]
- 80 g bagietki - krojona na 8 kromek
- 120 g łososia wędzonego na zimno
- 80 g serka poszystego np. naturalnego
- do 40 g świeżego ogórka np. szklarniowego
- odrobina świeżego koperku i pieprzu
Składniki na kanapeczki parmeńskie
- 80 g bułki z ziarnami - krojona na 8 kromek
- 40 g plasterków szynki parmeńskiej
- 80 g ulubionego sera pleśniowego
- 4 winogrona - około 15 g
- do 40 g orzechów włoskich - 8 połówek
Składniki na kanapeczki z mozzarellą
- 80 g bagietki - krojona na 8 kromek
- pół awokado + łyżeczka soku z cytryny i oliwy + pieprz
- 120 g mozzarelli z zalewy - najlepiej mini kulki
- 40 g mini pomidorków - do 8 sztuk
- listki bazylii i suszone oregano
Składniki na kanapeczki z kabanosem
- 80 g bułki grahamki - krojona na 8 kromek
- 40 g cienkich kabanosów
- 80 g ulubionej pasty - np. domowy Ajvar
- 80 g plasterków żółtego sera
- 25 ulubionych oliwek - u mnie kalamata
- odrobiona szczypiorku
Składniki na kanapeczki z salami
- 80 g bułki grahamki - krojona na 8 kromek
- 40 g plasterków ulubionego salami
- 40 g sera Camembert np. z pieprzem
- 25 g mini ogórków konserwowych
- kilka listków sałaty karbowanej
- odrobina natki pietruszki
Kanapeczki
Na początku warto zaznaczyć, że podczas szykowania mini kanapeczek nie smarujemy ich ani masłem, ani margaryną. Zalecam za to stosowanie różnych past: hummus, Baba ghanoush, Tapenada, Ajvar, czy też ulubiona salsa. Pieczywo nie musi być idealnie świeże (podane w dniu pieczenia), ale dotyczy to głównie bagietki, którą można wcześniej przygotować jak grzankę. Kromka będzie wtedy dodatkowo aromatyczna i chrupiąca.
Bardzo ważna jest też sama baza. Podczas szykowania kanapeczek używaj wąskich bułek oraz pieczywa, które można od razu kroić na małe kanapeczki na dwa kęsy. Kanapeczki bankietowe nie mogą być bowiem za duże i za grubo krojone. Nie mogą być też za cienkie. Zwróć uwagę na to, by wybrane pieczywo nie było za delikatne i za kruche. Jeśli na większy kawałek pieczywa typu Pumpernikiel położysz kilka cięższych składników, to kanapeczka może się złamać zanim zostanie zjedzona.
Kawałek bagietki pokrój w poprzek na osiem kromek grubości około 1-1,5 cm. Każdą kromkę posmaruj grubszą warstwą ulubionego serka puszystego lub też serka typu Philadelphia. Kolejno wyłóż po kawałku łososia wędzonego na zimno, krojonego w plastry (można go podwinąć lub zwinąć w rurkę). Obok lub też na łososiu ułóż po dwa, cienko krojone plasterki świeżego ogórka (najlepiej ze skórką). Całość udekoruj świeżo mielonym pieprzem oraz odrobiną koperku.
Modyfikacje: Koperek można zamienić na szczypiorek, zaś ogórka na rzodkiewkę. Serek może być smakowy, chociaż uważam, że tutaj zdecydowanie wystarczy naturalny. Dodatkowo pasuje też plaster dojrzałego awokado oraz sałata rukola.
Kawałek podłużnej, ciemnej bułeczki z ziarnami lub bagietki pokrój na osiem kromek grubości około 1-1,5 cm. Na połowę każdej kanapeczki wyłóż zwinięty kawałek plasterka szynki parmeńskiej. Obok połóż mały trójkącik ulubionego sera pleśniowego. W wolne miejsca daj po połówce orzecha włoskiego oraz po polówce lub po całym winogronie. Jako dekorację polecam świeży listek mięty.
Modyfikacje: W wersji bez mięsa szynkę parmeńską zamień na cienko krojone plasterki gruszki moczone w sosie balsamicznym. Dodaj do tego sałatę rukolę i orzechy. Winogrona można zamienić na oliwki.
Kawałek bagietki pokrój w poprzek na osiem kromek grubości około 1-1,5 cm. W osobnej miseczce miąższ z awokado ugnieć widelcem z dodatkiem łyżeczki soku z cytryny, odrobiną oliwy i świeżo mielonym pieprzem. Pastę podziel na kanapeczki i rozsmaruj. Na to wyłóż po dwie mini kulki mozzarelli z zalewy lub plasterki większego kawałka. Dodatkowo ułóż plater pomidora lub kawałki mini pomidorków i listki bazylii. Na końcu polecam posmarować mozzarellę odrobiną oliwy z dodatkiem suszonego oregano.
Modyfikacje: Mozzarellę można zamienić na ugotowane na twardo jajka przepiórcze albo gotowane lub smażone krewetki. Do kanapeczek można dołożyć piórka czerwonej cebuli, oliwki lub sałatę rukolę albo roszponkę.
Kawałek bułki grahamki lub bagietki pokrój na osiem kromek grubości około 1-1,5 cm. Na każdej kanapeczce wyłóż porcję pasty Ajvar (domowa lub sklepowa). Kabanosy pokrój na krótkie kawałki np. długości około 3 cm. Plasterek żółtego sera zawiń w rulon i umieść w nim po dwa kawałki kabanosa. Taką roladkę wyłóż na każdej kanapeczce. Obok połóż oliwkę (u mnie drylowane kalamata), a całość posyp drobnym szczypiorkiem.
Modyfikacje: Ajvar można zamienić na inną pastę: hummus, Baba ghanoush, Tapenada, pasta z ciecierzycy lub soczewicy. Zamiast oliwek można dać pikle lub marynowane pieczarki.
Kawałek bułki grahamki lub bagietki pokrój na osiem kromek grubości około 1-1,5 cm. Wyłóż kawałki karbowanej sałaty oraz po kilka plasterków bardzo cienko krojonego salami. Obok połóż mały trójkącik ulubionego sera Camembert (u mnie z pieprzem). Obok daj pokrojone mini ogórki konserwowe oraz natkę pietruszki.
Modyfikacje: W wersji bez mięsa salami zastąp plasterkami pieczonych buraczków lub karmelizowaną czerwoną cebulą. Zamiast ogórków można dać duże kapary zalewy, żurawinę ze słoika, pieczone gruszki lub świeże figi w plasterkach.
Mini kanapeczki bankietowe przechowuj przed podaniem w lodówce, najlepiej pod kloszem.
Smacznego.