Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pizza Margherita

Pizza Margherita

Pizza Margherita to super pyszna i wyjątkowo prosta do upieczenia pizza bez mięsnych dodatków. Przepis przyda się każdemu miłośnikowi minimalizmu i idealnie dobranych składników. 

- tylko kilka składników
- grube ranty i cienki środek
- dokładny opis wykonania pizzy

Czas przygotowania: 20 minut
Czas wyrastania ciasta łącznie: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia pizzy : 12 minut
Liczba porcji: 8 małych kawałków
W 1 kawałku pizzy: Wartość energetyczna 135 kcal Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto do pizzy

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej - najlepiej typ. 00 - 180 g
  • nie więcej niż pół szklanki lekko ciepłej wody - do 125 ml
  • 1 płaska łyżka oliwy extra vergine
  • pół łyżeczki drożdży instant - do 5 g
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Dodatki do pizzy

  • 140 g pomidorów San Marzano świeżych lub z puszki
  • 100 g sera mozzarella - najlepiej mozzarella di bufala Campana
  • 1 płaska łyżka oliwy extra vergine
  • przyprawy i zioła: garść świeżych listków bazylii; 1mały ząbek czosnku; 1/3 łyżeczki suszonego oregano; po szczypcie pieprzu i soli

Pizza margherita

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników otrzymasz pizzę o średnicy około 26 cm po upieczeniu.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz osiem kawałków pizzy. Jest to ilość idealna dla dwóch osób. Przed szykowaniem pizzy zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Pizza Margherita, 1

Pizza Margherita, 2

Pizza margherita przepis

Lekki sos do pizzy można zrobić nawet dzień wcześniej i przechowywać w lodówce pod przykryciem. Nie więcej 140 gramów pomidorów San Marzano (2-3 sztuki) świeżych lub z puszki, obierz ze skórki i posiekaj na drobne kawałki. Małą patelnię nagrzej z łyżką oliwy, a następie dodaj też obrany i przepuszczony przez praskę mały ząbek czosnku (czosnek można pominąć). Po minucie dodaj też pomidory oraz przyprawy: 1/3 łyżeczki suszonego oregano oraz po szczypcie pieprzu i soli. Wymieszaj sos i po dwóch minutach podgrzewania wyłącz (nie doprowadzam pomidorów do wrzenia, ale nic się nie stanie jak to zrobisz).

Pizza Margherita, 3

Przygotuj ciasto na pizzę. Do miski wlej niecałe pół szklanki lekko ciepłej wody (temperatura do 30 stopi). Wsyp pół łyżeczki drożdży suszonych instant (do 5 gramów) oraz niewielką szczyptę cukru. Poczekaj kilka minut, by drożdże same rozpuściły się w wodzie, po czym do miski wsyp też 180 gramów (pełna szklanka) mąki pszennej do pizzy lub też mąki tortowej. Na koniec wlej jeszcze płaską łyżkę oliwy extra vergine i wsyp pół płaskiej łyżeczki soli. 

Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 5 minut. Elastyczne i gładkie ciasto powinno się ładnie formować w kulę. W razie potrzeby możesz je lekko podsypać mąką, uformować kulę i odłożyć do miski. Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrastania na godzinę. Wybierz cieplejsze miejsce np. blisko kaloryfera. 

Pizza Margherita, 4

Po godzinie ciasto nie musi bardzo wyrosnąć. Ważne, by się ładnie napuszyło (musi być widać, że zwiększyło objętość i zrobiło się pulchne i pełniejsze). 

W piekarniku umieść na środkowej półce blachę/szufladę na której będzie się piekła pizza. Ustaw maksymalną moc piekarnika (minimum 250 stopni) z opcją pieczenia pizzy, grzaniem góra dół lub z termoobiegiem z grzałką od dołu. Nawet jeśli Twój piekarnik wskaże wymaganą temperaturę.. nie śpiesz się. Im mocniej się nagrzeje, tym lepiej.

Arkusz sprawdzonego papieru do pieczenia umieść na desce (najlepiej cienka i z drewna). Papier mocno obsyp mąką. Na arkusz wyłóż napuszoną kulę ciasta pod pizzę. Ciasto rozciągaj dłońmi na kształt placka o średnicy około 24-25 cm. Ranty zostaw grubsze. 

Pizza Margherita, 5

Na uformowanej pizzy rozprowadź przestudzony sos pomidorowy (około 1/3 sosu zostawiam na potem, do podania z upieczoną już pizzą). Sosem nie smaruję tylko wystających rantów. Kawałek sera mozzarella z zalewy kroję w plasterki i rozkładam równo na całej powierzchni pizzy z sosem. Można też użyć mozzarelli w kulkach. 
Pizza Margherita, 6

Gotową do pieczenia pizzę umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Otwórz drzwi i lekko wysuń nagrzaną blachę. Pizzę razem z papierem do pieczenia zsuń z deski na środek gorącej blachy z piekarnika. Taka pizza piecze się błyskawicznie. Polecam kontrolować jej wygląd od samego początku. Brzegi pizzy powinny urosnąć i zrobić się rumiane. Jeśli piec był super nagrzany, a do tego również i blacha, to pizza będzie gotowa po około 12 minutach od umieszczenia jej w gorącej komorze (do 15 minut maksymalnie). 

Pizzę wyjmujemy z pieca od razu po upieczeniu. Od razu też można ją kroić na kawałki i podawać ze świeżymi listkami bazylii. Warto oprószyć ją też przed podaniem świeżo mielonym pieprzem.

Pizza Margherita, 7

Pizza Margherita, 8

Wypróbuj też mój przepis pizza pepperoni.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (629 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pizza margherita

Pizza Margherita to typowa pizza neapolitańska, którą szykuje się głównie z pomidorów San Marzano, miękkiego sera mozzarella, świeżych listków bazylii, odrobiny soli i oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Według informacji znalezionych na serwisie Wikipedia: Powszechnie uważa się, że w czerwcu 1889 roku, szef kuchni Pizzerii Brandi - Raffaele Esposito wynalazł danie o nazwie „Pizza Margherita”. Przepis na pizza margarita powstał na cześć królowej Włoch, Margherity Sabaudzkiej i zjednoczenia Włoch, ponieważ dodatki są: czerwone - pomidory (czerwone), białe (mozzarella), i zielone (bazylia). Wszystkie składniki na pizza margarita inspirowane były kolorami flagi narodowej Włoch. Podczas gdy nazwa Pizza Margherita mogła być spopularyzowana z powodu wizyty królowej, pizza zrobiona z tymi samymi dodatkami w latach 1796-1810. Pizza Margherita w 1830 roku była już obecna w Neapolu. W książce Napoli, contorni e dintorni, napisanej przez Riccio, pizza neapolitana została opisana jako pizza z pomidorem, mozzarellą i bazylią. W 1849 Emanuele Rocco skomponował różne dodatki do pizzy, takie jak właśnie bazylia, pomidory i cienkie plasterki mozzarelli. Ser mozzarella pokrojony został w cienkie plasterki i ułożony na kształt kwiatu (na sosie pomidorowym) razem z listkami bazylii. Stąd właśnie wywodzić się może prawdziwa nazwa pochodzenia nazwy Margherita, czyli stokrotka. Koniecznie wypróbuj też przepis na pyszne Stromboli, czyli pizzę zawijaną. 

Pizza neapolitańska

Pizza Margherita to super popularna, tradycyjna pizza neapolitańska, czyli pizza margherita prosto z Neapolu. Ogólnie gdy mówi się, że szykujemy pizzę neapolitańską, to chodzi o pizzę margherita szykowaną z mozzarelli, pomidorów i bazylii. Pod hasłem: pizza neapolitańska przepis oraz pizza margherita przepis znajdziecie bardzo podobne, jak nie takie same pizze. Z całą pewnością dodatki do pizzy w składzie jaki przedstawiłam u siebie odpowiadają przepisowi na pizzę margherita, bowiem pizza neapolitańska może występować w wersji z większą ilością dodatków. Na pizza margarita składniki są takie jak podałam. Jeśli zaś chodzi o pizza margarita kcal, to również znajdziecie wszystko w opisie przepisu. Gorąco polecam też moje inne przepisy na dania kuchni włoskiej. Sałatka cezar jest super pyszna i równie prosta do zdobienia, jak pizza margherita. Polecam też mój przepis na pyszne carpaccio oraz coś do tego, czyli delikatna bruschetta. A na deser koniecznie klasyczne tiramisu na bazie żółtek. Polecam i życzę smacznego.