Tatar
Zapraszam po mój ulubiony i sprawdzony przepis na pyszny tatar wołowy, który podaję w postaci przekąski. Zobacz jak pięknie podać i jak wzbogacić smak tego pysznego dania.
- przepis krok po kroku
- wiele porad oraz cennych wskazówek
- kilka wersji wykonania oraz propozycji podania
Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 4 porcje
W 1 porcji:
Wartość energetyczna
230 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 400 g surowej polędwicy wołowej lub ligawy
- 5 surowych żółtek małych jajek
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- łyżka oliwy
- 2 łyżki ziemnej wody
- Składniki dodatkowe: cebula; ogórki kiszone lub konserwowe; marynowane grzybki, kurki lub pieczarki; oliwki; kapary
Tatar
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz cztery porcje tatara wołowego, gdzie na każdą porcję przypada 100 gramów wołowiny. Kaloryczność tatara liczona była bez składników dodatkowych.
Zanim zaczniesz szykować tę pyszną przekąskę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. W przepisie podaję bardzo dużo zamienników do składników oraz dodatków, dzięki którym Twój tatar będzie wspaniale smakował.
Tatar przepis
Potrzebujesz 400 gramów surowego mięsa wołowego. Najlepsza będzie polędwica wołowa. Moim drugim wyborem będzie ligawa, która tak jak polędwica pozbawiona jest białej tkanki łącznej. Idealnie sprawdzi się też polędwica sezonowana. Polędwica wołowa jest znacznie delikatniejsza i ma miej intensywny smak niż ligawa. Za to ligawa będzie miała konkretniejszy smak i łatwiej jest ją posiekać, ponieważ jest twardsza i nie trzeba mieć takiego wyczucia podczas siekania. Mięso ma być jak najświeższe oraz powinno pochodzić ze sprawdzonego źródła. Zakupione mięso wołowe (zanim zostanie użyte to tatara) powinno być trzymane w lodówce, w komorze o temperaturze 4 °C nie dłużej niż dwie doby. Polecam jednak szykować tatar jeszcze tego samego dnia od "zdobycia" mięsa.
Mięso należy drobno posiekać przy pomocy dobrego, ostrego noża. Najpierw pokrój wołowinę w plastry (w poprzek włókien) a potem w paseczki i dalej siekaj mięso na bardzo drobno. Uważaj jednak, by nie posiekać mięsa zbyt drobno, czyli na papkę, która będzie przypominała mięso mielone lub pastę mięsną.
Do posiekanej wołowiny dodaj łyżkę oliwy lub ewentualnie olej nierafinowany np. rzepakowy. Dodaj jedno, surowe żółtko małego jajka (mogą być też dwa żółtka przepiórcze) oraz płaską łyżeczkę soli (najlepiej grubo mielonej) oraz pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu (również grubo mielonego). Wlej dwie łyżki lodowatej wody lub wody gazowanej (pomaga zachować intensywniejszą barwę mięsa na dłużej) i bardzo dokładnie wymieszaj masę mięsną. Jeśli tatar wydaje Ci się za ścisły, to dodaj więcej wody. Nie bój się sprawdzić jak smakuje tatar i w razie potrzeby dodaj więcej przypraw. Pamiętaj jednak również i o tym, że na talerzu pojawi się jeszcze ostrzejsza cebulka oraz kwaśne ogórki lub grzybki i inne dodatki, które wzbogacą smak dania.
Porada 1: Do tatara nigdy nie używaj mięsa rozmrażanego, ani mięsa mielonego z tacki lub mięsa, które nie było mielone przy Tobie. Mięso jest produktem, które szybko się psuje a po zmieleniu proces ten zachodzi jeszcze szybciej. W wyższej temperaturze bardzo szybko namnażają się drobnoustroje, które psują smak oraz pogarszają zapach mięsa.
Porada 2: Zamiast soli i wody możesz dodać sos sojowy. Z dodatków w płynie polecam też dobrej jakości Maggi oraz sos Worcestershire. Uważaj jednak z ich ilością i sprawdzaj smak tatara. Do masy podstawowej pod tatar można też dodać bardzo drobno posiekaną cebulę, jednak ja polecam ułożyć ją wraz z innymi dodatkami wokół podawanego tatara.
Porada 3: Ponieważ do tatara dodajemy surowe żółtka, to użyte jajko należy wcześniej zalać wrzątkiem. Jeśli nadal obawiasz się surowych jajek, to możesz też ugotować jajka na miękko i z takiego jajka dodać płynne żółto prosto do tatara.
Przygotuj sobie dodatki do tatara. Wszystkie dodatki mają być bardzo drobno posiekane. Swojego tatra wołowego podaję zawsze z czterema dodatkami. Tym razem były to u mnie: marynowane podgrzybki, ogórek kiszony, czerwona cebulka, oliwki kalamata.
Możesz też wybrać spośród innych dodatków: ogórek konserwowy, cebula czosnkowa lub dymka, kapary, marynowane kurki lub pieczarki
Znacznie rzadziej używane przeze mnie dodatki to: anchois, kiełki, tarty chrzan, musztarda, papryczki chili, papryka konserwowa, rydze marynowane, szczypior, natka pietruszki lub kolendra
Staraj się by w dodatkach do tatara znalazła się zawsze jakaś cebulka oraz jeden typ ogórków i grzybków marynowanych.
Z gotowej masy pod tatara uformuj cztery porcje i umieść je na środku każdego talerzyka. Możesz uformować dowolny kształt lub użyć pierścienia do formowania potraw. Dookoła tatara wyłóż siekane dodatki, zaś na środku masy wykonaj lekkie wgłębienie i umieść tam po jednym żółtku małego jajka.
Możesz oczywiście podać swojego tatra w dowolnej formie. Ogranicza Cię tylko wyobraźnia. Możesz też wymieszać razem wszystkie składniki. Pamiętaj jednak o tym, by składniki dodatkowe nie stanowiły łącznie większej masy, niż sam tatar wołowy. Zachowaj również proporcje dodatków i nie przesadź z cebulą, ani z kwaśnymi dodatkami.
Porada: Tatar podajemy mocno schłodzony, wiec możesz go podawać na talerzach wyjętych z chłodni lub też talerzyk z tatarem umieścić na większym naczyniu wypełnionym pokruszonym lodem.
Tatar wołowy podawaj w formie przystawki. Uwielbiam mieszać go z siekanymi dodatkami i nakładać na świeżo krojoną bagietkę. Jeśli znasz jeszcze jakieś ciekawe dodatki do tatara wołowego lub podajesz go w inny pyszny sposób, to śmiało pisz w komentarzu.
Jeżeli lubisz wołowinę to sprawdź też moje przepisy na forszmak, strogonow czy kanapka drwala.
Smacznego!
Inspiracja do przepisu: "Praktyczna kuchnia domowa" Danuta Wyrybkowska, 1937 rok