Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Pizza bianca

Pizza bianca

Pizza bianca to niesamowicie pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu pizza bez użycia sosu pomidorowego. Biała pizza z serem gorgonzola to świetny przepis dla każdego miłośnika włoskich dań.

- tylko kilka składników
- idealnie dobrane dodatki
- dokładny opis wykonania pizzy

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia pizzy: 12 minut
Liczba porcji: pizza o średnicy około 26 cm
W 1 kawałku pizzy: Wartość energetyczna 130 kcal Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto do pizzy

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej - najlepiej typ. 00* - 180 g
  • nie więcej niż pół szklanki lekko ciepłej wody - do 125 ml
  • 1 płaska łyżka oliwy extra vergine
  • pół łyżeczki drożdży instant - do 5 g
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Dodatki do pizzy

  • 70 g sera Gorgonzola DOP - Dolce lub Piccante
  • mały kawałek cebuli - około 20 g
  • mały kawałek gruszki - około 20 g
  • przyprawy i zioła: szczypta pieprzu; rozmaryn

Pizza bianca

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników otrzymasz pizzę o średnicy około 26 cm po upieczeniu.

Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz osiem kawałków pizzy. Jest to ilość idealna dla dwóch osób.

Przed szykowaniem białej pizzy z Gorgonzolą DOP (Denominazione di origine protetta - chroniona nazwa pochodzenia) zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej pizzy np. pieczarki portobello lub odrobinę zielonych oliwek.

Pizza bianca, 1

Pizza bianca, 2

Biała pizza przepis

Do białej pizzy pasuje zarówno delikatny i miększy ser Gorgonzola DOP Dolce, jak i  Gorgonzola DOP Piccante, który to charakteryzuje się ostrzejszym smakiem i większą ilością żyłek pleśni. Na jedną pizzę o średnicy około 26 cm (średnica po upieczeniu) potrzebujesz około 70 gramów sera Gorgonzola. Przed pokrojeniem/podzieleniem sera pamiętaj o tym, by najpierw usunąć niejadalną skórkę.

Pizza bianca, 3

Do miski wlej niecałe pół szklanki lekko ciepłej wody (temperatura do 30 stopi). Wsyp pół łyżeczki drożdży suszonych instant (do 5 gramów) oraz niewielką szczyptę cukru. Poczekaj kilka minut, by drożdże same rozpuściły się w wodzie, po czym do miski wsyp też 180 gramów (pełna szklanka) mąki pszennej do pizzy lub też mąki tortowej. Na koniec wlej jeszcze płaską łyżkę oliwy extra vergine i wsyp pół płaskiej łyżeczki soli. 

Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 5 minut. Elastyczne i gładkie ciasto powinno się ładnie formować w kulę. W razie potrzeby możesz je lekko podsypać mąką, uformować kulę i odłożyć do miski. Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrastania na godzinę. Wybierz cieplejsze miejsce np. blisko kaloryfera. 
Pizza bianca, 4

Po godzinie ciasto nie musi bardzo wyrosnąć. Ważne, by się ładnie napuszyło (musi być widać, że zwiększyło objętość i zrobiło się pulchne i pełniejsze). 

W piekarniku umieść na środkowej półce blachę/szufladę na której będzie się piekła pizza. Ustaw maksymalną moc piekarnika (minimum 250 stopni) z opcją pieczenia pizzy, grzaniem góra dół lub z termoobiegiem z grzałką od dołu. Nawet jeśli Twój piekarnik wskaże wymaganą temperaturę.. nie śpiesz się. Im mocniej się nagrzeje, tym lepiej.

Arkusz sprawdzonego papieru do pieczenia umieść na desce (najlepiej cienka i z drewna). Papier mocno obsyp mąką. Na arkusz wyłóż napuszoną kulę ciasta pod pizzę. Ciasto rozciągaj dłońmi na kształt placka o średnicy około 24-25 cm. Ranty zostaw grubsze. 

Pizza bianca, 5

Na uformowaną pizzę wyłóż 70 gramów sera Gorgonzola. Ser pokrój na mniejsze kawałki lub rwij w dłoniach i rozkładaj równo na całej powierzchni pizzy (z wyjątkiem wyższych rantów). 
Pizza bianca, 6

Niewielki kawałek zwykłej, cukrowej lub czosnkowej cebuli pokrój w cieniusieńkie piórka (prawie przezroczyste) i rozłóż na pizzy. Tak samo przygotuj i wyłóż na pizzę kawałek twardej gruszki (tylko umyta, bez obierania). 

Porada: Zamiast lub razem z cebulą, do białej pizzy z serem Gorgonzola pasują też pieczarki portobello oraz delikatniejsze zielone oliwki. Zarówno pieczarki, jak i oliwki tak samo kroimy w jak najcieńsze plasterki. Jeśli dajesz pieczarki i/lub oliwki, to pomijasz w składnikach gruszkę. 

Pizza bianca, 7

Gotową do pieczenia pizzę umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Otwórz drzwi i lekko wysuń nagrzaną blachę. Pizzę razem z papierem do pieczenia zsuń z deski na środek gorącej blachy z piekarnika. Taka pizza piecze się błyskawicznie. Polecam kontrolować jej wygląd od samego początku. Brzegi pizzy powinny urosnąć i zrobić się rumiane. Jeśli piec był super nagrzany, a do tego również i blacha, to pizza będzie gotowa po około 12 minutach od umieszczenia jej w gorącej komorze (do 15 minut maksymalnie). 

Pizzę wyjmujemy z pieca od razu po upieczeniu. Od razu też można ją kroić na kawałki i podawać. Fantastycznie smakuje ze świeżymi listkami rozmarynu, tymianku lub też z sałatą rukolą. Warto oprószyć ją też przed podaniem świeżo mielonym pieprzem.

Pizza bianca, 8

Pizza bianca, 9

Pizza bianca, 10


Ciekawostka: Tylko 427 osób na świecie wie, jak wyprodukować prawdziwą Gorgonzolę, która jest źródłem witaminy A, B2, B6 i B12. Witamina B6 wspomaga normalne funkcjonowanie systemu nerwowego i odpornościowego, natomiast witaminy B6 i B12 wspomagają normalne funkcjonowanie czerwonych ciałek krwi.

Pizza bianca, 11

Pizza bianca, 12


Wpis powstał we współpracy z Gorgonzola.com i i Italian Trade Agency - biuro w Warszawie.

Zobacz też mój przepis pizza pepperoni.

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (415 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Pizza bianca

Biała pizza, czyli pizza bianco to pizza bez dodatku sosu pomidorowego. Ciasto na pizzę szykujemy dokładnie tak samo, jak do każdej innej klasycznej pizzy. Pizza zazwyczaj składa się z ciasta na pizzę, sera lub różnych serów oraz ewentualnie jakiegoś białego sosu i dodatków warzywnych lub owocowych. Czy to będzie zwykła, czy też biała pizza, zawsze szykuję ją z oliwą extra vergine oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu zwykłego lub białego albo zielonego. Jeśli pizza bianca powstaje u mnie z sera Gorgonzola, to rezygnuję z mocniejszych dodatków typu czosnek. Pizza z Gorgonzolą DOP nie potrzebuje też soli i sosów. Ponieważ pizza z Gorgonzolą należy do moich ulubionych wersji na białą pizzę, to postanowiłam dodać na Bloga taki właśnie przepis. Jest to oczywiście pizza z serem Gorgonzola bez pomidorów i sosu pomidorowego. Dlatego właśnie pizza bez sosu pomidorowego nazywana jest białą pizzą. W Stanach Zjednoczonych popularna jest wersja z mieszanką rozmaitych serów, gdzie zazwyczaj zawsze daje się delikatny ser ricotta. W Polsce jednak lubimy ostrzejsze i bardziej wyraziste pizze, dlatego właśnie pizza bianca z serem Gorgonzola jest jak dla mnie najlepszym wyborem. Można zastosować i tutaj prosty sos ze śmietany lub też przygotować sos beszamelowy, jednak w przypadku tej pizzy jest on raczej zbędny. Na Blogu znajdziesz też takie przeboje jak pizza margherita. Zapraszam też po przepis na pizzę zawijaną, czyli Stromboli z mnóstwem dodatków. 

Biała pizza

Wiadomo, że pizza należy do dość kalorycznych dań. Warto jednak wiedzieć, że Gorgonzola, dzięki proteolizie Penicillium, jest jednym z bardziej lekkostrawnych serów. Do tego podkreśla smak warzyw i owoców. Ser Gorgonzola DOP charakteryzuje się niepowtarzalnym słodko-pikantnym smaku. Jest kontrolowany i nadzorowany przez Konsorcjum ds. Ochrony Sera Gorgonzola przez 365 dni w roku. Prawdziwy ser Gorgonzola wyróżnia się znakiem CG i każda jego partia posiada numer zawierający identyfikacje wytwórni, która go wyprodukowała. W ten właśnie sposób każdy może się dowiedzieć, kto go “wyprodukował” i wybrać wyłącznie Gorgonzolę DOP. Na pizza bianca przepis jest super prosty, a smak pizzy wręcz zachwycający. Wyszukując hasło: biała pizza przepis, znajdziesz dużo różnych przepisów. Ja jednak polecam mój sprawdzony i ulubiony przepis na pizzę z serem Gorgonzola. Przy okazji bardzo gorąco polecam też inne dania z użyciem tego niezwykłego sera. Jest to pyszny, szybki i bardzo syty makaron z sosem serowym, który można szykować na romantyczny wieczór. Przepyszna i bardzo kolorowa sałatka z serem pleśniowym i owocami to również niezwykła przekąska, którą warto zrobić. Jeżeli szukasz innych pomysłów na pizzę to zacznij od mojego przepisu na ciasto na pizze. Wypróbuj też koniecznie przepis pizza z szynką parmeńską. Zapraszam do przepisów i życzę smacznego.