Pizza bianca

Pizza bianca

Pizza bianca to niesamowicie pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu pizza bez użycia sosu pomidorowego. Biała pizza z serem gorgonzola to świetny przepis dla każdego miłośnika włoskich dań.

- tylko kilka składników
- idealnie dobrane dodatki
- dokładny opis wykonania pizzy

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia pizzy: 12 minut
Liczba porcji: pizza o średnicy około 26 cm

Kaloryczność kcal: 130 w 1 kawałku pizzy
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto do pizzy

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej - najlepiej typ. 00* - 180 g
  • nie więcej niż pół szklanki lekko ciepłej wody - do 125 ml
  • 1 płaska łyżka oliwy extra vergine
  • pół łyżeczki drożdży instant - do 5 g
  • pół płaskiej łyżeczki soli
  • szczypta cukru

Dodatki do pizzy

  • 70 g sera Gorgonzola DOP - Dolce lub Piccante
  • mały kawałek cebuli - około 20 g
  • mały kawałek gruszki - około 20 g
  • przyprawy i zioła: szczypta pieprzu; rozmaryn

Pizza bianca

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników otrzymasz pizzę o średnicy około 26 cm po upieczeniu.

Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz osiem kawałków pizzy. Jest to ilość idealna dla dwóch osób.

Przed szykowaniem białej pizzy z Gorgonzolą DOP (Denominazione di origine protetta - chroniona nazwa pochodzenia) zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej pizzy np. pieczarki portobello lub odrobinę zielonych oliwek.

Pizza bianca, 1

Pizza bianca, 2

Biała pizza przepis

Do białej pizzy pasuje zarówno delikatny i miększy ser Gorgonzola DOP Dolce, jak i  Gorgonzola DOP Piccante, który to charakteryzuje się ostrzejszym smakiem i większą ilością żyłek pleśni. Na jedną pizzę o średnicy około 26 cm (średnica po upieczeniu) potrzebujesz około 70 gramów sera Gorgonzola. Przed pokrojeniem/podzieleniem sera pamiętaj o tym, by najpierw usunąć niejadalną skórkę.

Pizza bianca, 3

Do miski wlej niecałe pół szklanki lekko ciepłej wody (temperatura do 30 stopi). Wsyp pół łyżeczki drożdży suszonych instant (do 5 gramów) oraz niewielką szczyptę cukru. Poczekaj kilka minut, by drożdże same rozpuściły się w wodzie, po czym do miski wsyp też 180 gramów (pełna szklanka) mąki pszennej do pizzy lub też mąki tortowej. Na koniec wlej jeszcze płaską łyżkę oliwy extra vergine i wsyp pół płaskiej łyżeczki soli. 

Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 5 minut. Elastyczne i gładkie ciasto powinno się ładnie formować w kulę. W razie potrzeby możesz je lekko podsypać mąką, uformować kulę i odłożyć do miski. Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrastania na godzinę. Wybierz cieplejsze miejsce np. blisko kaloryfera. 
Pizza bianca, 4

Po godzinie ciasto nie musi bardzo wyrosnąć. Ważne, by się ładnie napuszyło (musi być widać, że zwiększyło objętość i zrobiło się pulchne i pełniejsze). 

W piekarniku umieść na środkowej półce blachę/szufladę na której będzie się piekła pizza. Ustaw maksymalną moc piekarnika (minimum 250 stopni) z opcją pieczenia pizzy, grzaniem góra dół lub z termoobiegiem z grzałką od dołu. Nawet jeśli Twój piekarnik wskaże wymaganą temperaturę.. nie śpiesz się. Im mocniej się nagrzeje, tym lepiej.

Arkusz sprawdzonego papieru do pieczenia umieść na desce (najlepiej cienka i z drewna). Papier mocno obsyp mąką. Na arkusz wyłóż napuszoną kulę ciasta pod pizzę. Ciasto rozciągaj dłońmi na kształt placka o średnicy około 24-25 cm. Ranty zostaw grubsze. 

Pizza bianca, 5

Na uformowaną pizzę wyłóż 70 gramów sera Gorgonzola. Ser pokrój na mniejsze kawałki lub rwij w dłoniach i rozkładaj równo na całej powierzchni pizzy (z wyjątkiem wyższych rantów). 
Pizza bianca, 6

Niewielki kawałek zwykłej, cukrowej lub czosnkowej cebuli pokrój w cieniusieńkie piórka (prawie przezroczyste) i rozłóż na pizzy. Tak samo przygotuj i wyłóż na pizzę kawałek twardej gruszki (tylko umyta, bez obierania). 

Porada: Zamiast lub razem z cebulą, do białej pizzy z serem Gorgonzola pasują też pieczarki portobello oraz delikatniejsze zielone oliwki. Zarówno pieczarki, jak i oliwki tak samo kroimy w jak najcieńsze plasterki. Jeśli dajesz pieczarki i/lub oliwki, to pomijasz w składnikach gruszkę. 

Pizza bianca, 7

Gotową do pieczenia pizzę umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Otwórz drzwi i lekko wysuń nagrzaną blachę. Pizzę razem z papierem do pieczenia zsuń z deski na środek gorącej blachy z piekarnika. Taka pizza piecze się błyskawicznie. Polecam kontrolować jej wygląd od samego początku. Brzegi pizzy powinny urosnąć i zrobić się rumiane. Jeśli piec był super nagrzany, a do tego również i blacha, to pizza będzie gotowa po około 12 minutach od umieszczenia jej w gorącej komorze (do 15 minut maksymalnie). 

Pizzę wyjmujemy z pieca od razu po upieczeniu. Od razu też można ją kroić na kawałki i podawać. Fantastycznie smakuje ze świeżymi listkami rozmarynu, tymianku lub też z sałatą rukolą. Warto oprószyć ją też przed podaniem świeżo mielonym pieprzem.

Pizza bianca, 8

Pizza bianca, 9

Pizza bianca, 10


Ciekawostka: Tylko 427 osób na świecie wie, jak wyprodukować prawdziwą Gorgonzolę, która jest źródłem witaminy A, B2, B6 i B12. Witamina B6 wspomaga normalne funkcjonowanie systemu nerwowego i odpornościowego, natomiast witaminy B6 i B12 wspomagają normalne funkcjonowanie czerwonych ciałek krwi.

Pizza bianca, 11

Pizza bianca, 12


Wpis powstał we współpracy z Gorgonzola.com i i Italian Trade Agency - biuro w Warszawie.

Zobacz też mój przepis pizza pepperoni.

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (399 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pizza bianca

Biała pizza, czyli pizza bianco to pizza bez dodatku sosu pomidorowego. Ciasto na pizzę szykujemy dokładnie tak samo, jak do każdej innej klasycznej pizzy. Pizza zazwyczaj składa się z ciasta na pizzę, sera lub różnych serów oraz ewentualnie jakiegoś białego sosu i dodatków warzywnych lub owocowych. Czy to będzie zwykła, czy też biała pizza, zawsze szykuję ją z oliwą extra vergine oraz szczyptą świeżo mielonego pieprzu zwykłego lub białego albo zielonego. Jeśli pizza bianca powstaje u mnie z sera Gorgonzola, to rezygnuję z mocniejszych dodatków typu czosnek. Pizza z Gorgonzolą DOP nie potrzebuje też soli i sosów. Ponieważ pizza z Gorgonzolą należy do moich ulubionych wersji na białą pizzę, to postanowiłam dodać na Bloga taki właśnie przepis. Jest to oczywiście pizza z serem Gorgonzola bez pomidorów i sosu pomidorowego. Dlatego właśnie pizza bez sosu pomidorowego nazywana jest białą pizzą. W Stanach Zjednoczonych popularna jest wersja z mieszanką rozmaitych serów, gdzie zazwyczaj zawsze daje się delikatny ser ricotta. W Polsce jednak lubimy ostrzejsze i bardziej wyraziste pizze, dlatego właśnie pizza bianca z serem Gorgonzola jest jak dla mnie najlepszym wyborem. Można zastosować i tutaj prosty sos ze śmietany lub też przygotować sos beszamelowy, jednak w przypadku tej pizzy jest on raczej zbędny. Na Blogu znajdziesz też takie przeboje jak pizza margherita. Zapraszam też po przepis na pizzę zawijaną, czyli Stromboli z mnóstwem dodatków. 

Biała pizza

Wiadomo, że pizza należy do dość kalorycznych dań. Warto jednak wiedzieć, że Gorgonzola, dzięki proteolizie Penicillium, jest jednym z bardziej lekkostrawnych serów. Do tego podkreśla smak warzyw i owoców. Ser Gorgonzola DOP charakteryzuje się niepowtarzalnym słodko-pikantnym smaku. Jest kontrolowany i nadzorowany przez Konsorcjum ds. Ochrony Sera Gorgonzola przez 365 dni w roku. Prawdziwy ser Gorgonzola wyróżnia się znakiem CG i każda jego partia posiada numer zawierający identyfikacje wytwórni, która go wyprodukowała. W ten właśnie sposób każdy może się dowiedzieć, kto go “wyprodukował” i wybrać wyłącznie Gorgonzolę DOP. Na pizza bianca przepis jest super prosty, a smak pizzy wręcz zachwycający. Wyszukując hasło: biała pizza przepis, znajdziesz dużo różnych przepisów. Ja jednak polecam mój sprawdzony i ulubiony przepis na pizzę z serem Gorgonzola. Przy okazji bardzo gorąco polecam też inne dania z użyciem tego niezwykłego sera. Jest to pyszny, szybki i bardzo syty makaron z sosem serowym, który można szykować na romantyczny wieczór. Przepyszna i bardzo kolorowa sałatka z serem pleśniowym i owocami to również niezwykła przekąska, którą warto zrobić. Jeżeli szukasz innych pomysłów na pizzę to zacznij od mojego przepisu na ciasto na pizze. Wypróbuj też koniecznie przepis pizza z szynką parmeńską. Zapraszam do przepisów i życzę smacznego.