Pizza bianca
Pizza bianca to niesamowicie pyszna i bardzo prosta w przygotowaniu pizza bez użycia sosu pomidorowego. Biała pizza z serem gorgonzola to świetny przepis dla każdego miłośnika włoskich dań.
- tylko kilka składników
- idealnie dobrane dodatki
- dokładny opis wykonania pizzy
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia pizzy: 12 minut
Liczba porcji: pizza o średnicy około 26 cm
W 1 kawałku pizzy:
Wartość energetyczna
130 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto do pizzy
- 1 pełna szklanka mąki pszennej - najlepiej typ. 00* - 180 g
- nie więcej niż pół szklanki lekko ciepłej wody - do 125 ml
- 1 płaska łyżka oliwy extra vergine
- pół łyżeczki drożdży instant - do 5 g
- pół płaskiej łyżeczki soli
- szczypta cukru
Dodatki do pizzy
- 70 g sera Gorgonzola DOP - Dolce lub Piccante
- mały kawałek cebuli - około 20 g
- mały kawałek gruszki - około 20 g
- przyprawy i zioła: szczypta pieprzu; rozmaryn
Pizza bianca
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników otrzymasz pizzę o średnicy około 26 cm po upieczeniu.
Warzywa/owoce ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz osiem kawałków pizzy. Jest to ilość idealna dla dwóch osób.
Przed szykowaniem białej pizzy z Gorgonzolą DOP (Denominazione di origine protetta - chroniona nazwa pochodzenia) zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do swojej pizzy np. pieczarki portobello lub odrobinę zielonych oliwek.
Biała pizza przepis
Do białej pizzy pasuje zarówno delikatny i miększy ser Gorgonzola DOP Dolce, jak i Gorgonzola DOP Piccante, który to charakteryzuje się ostrzejszym smakiem i większą ilością żyłek pleśni. Na jedną pizzę o średnicy około 26 cm (średnica po upieczeniu) potrzebujesz około 70 gramów sera Gorgonzola. Przed pokrojeniem/podzieleniem sera pamiętaj o tym, by najpierw usunąć niejadalną skórkę.
Do miski wlej niecałe pół szklanki lekko ciepłej wody (temperatura do 30 stopi). Wsyp pół łyżeczki drożdży suszonych instant (do 5 gramów) oraz niewielką szczyptę cukru. Poczekaj kilka minut, by drożdże same rozpuściły się w wodzie, po czym do miski wsyp też 180 gramów (pełna szklanka) mąki pszennej do pizzy lub też mąki tortowej. Na koniec wlej jeszcze płaską łyżkę oliwy extra vergine i wsyp pół płaskiej łyżeczki soli.
Ciasto wyrabiaj ręcznie lub mikserem z hakami do ciasta drożdżowego przez minimum 5 minut. Elastyczne i gładkie ciasto powinno się ładnie formować w kulę. W razie potrzeby możesz je lekko podsypać mąką, uformować kulę i odłożyć do miski. Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrastania na godzinę. Wybierz cieplejsze miejsce np. blisko kaloryfera.
Po godzinie ciasto nie musi bardzo wyrosnąć. Ważne, by się ładnie napuszyło (musi być widać, że zwiększyło objętość i zrobiło się pulchne i pełniejsze).
W piekarniku umieść na środkowej półce blachę/szufladę na której będzie się piekła pizza. Ustaw maksymalną moc piekarnika (minimum 250 stopni) z opcją pieczenia pizzy, grzaniem góra dół lub z termoobiegiem z grzałką od dołu. Nawet jeśli Twój piekarnik wskaże wymaganą temperaturę.. nie śpiesz się. Im mocniej się nagrzeje, tym lepiej.
Arkusz sprawdzonego papieru do pieczenia umieść na desce (najlepiej cienka i z drewna). Papier mocno obsyp mąką. Na arkusz wyłóż napuszoną kulę ciasta pod pizzę. Ciasto rozciągaj dłońmi na kształt placka o średnicy około 24-25 cm. Ranty zostaw grubsze.
Na uformowaną pizzę wyłóż 70 gramów sera Gorgonzola. Ser pokrój na mniejsze kawałki lub rwij w dłoniach i rozkładaj równo na całej powierzchni pizzy (z wyjątkiem wyższych rantów).
Niewielki kawałek zwykłej, cukrowej lub czosnkowej cebuli pokrój w cieniusieńkie piórka (prawie przezroczyste) i rozłóż na pizzy. Tak samo przygotuj i wyłóż na pizzę kawałek twardej gruszki (tylko umyta, bez obierania).
Porada: Zamiast lub razem z cebulą, do białej pizzy z serem Gorgonzola pasują też pieczarki portobello oraz delikatniejsze zielone oliwki. Zarówno pieczarki, jak i oliwki tak samo kroimy w jak najcieńsze plasterki. Jeśli dajesz pieczarki i/lub oliwki, to pomijasz w składnikach gruszkę.
Gotową do pieczenia pizzę umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Otwórz drzwi i lekko wysuń nagrzaną blachę. Pizzę razem z papierem do pieczenia zsuń z deski na środek gorącej blachy z piekarnika. Taka pizza piecze się błyskawicznie. Polecam kontrolować jej wygląd od samego początku. Brzegi pizzy powinny urosnąć i zrobić się rumiane. Jeśli piec był super nagrzany, a do tego również i blacha, to pizza będzie gotowa po około 12 minutach od umieszczenia jej w gorącej komorze (do 15 minut maksymalnie).
Pizzę wyjmujemy z pieca od razu po upieczeniu. Od razu też można ją kroić na kawałki i podawać. Fantastycznie smakuje ze świeżymi listkami rozmarynu, tymianku lub też z sałatą rukolą. Warto oprószyć ją też przed podaniem świeżo mielonym pieprzem.
Ciekawostka: Tylko 427 osób na świecie wie, jak wyprodukować prawdziwą Gorgonzolę, która jest źródłem witaminy A, B2, B6 i B12. Witamina B6 wspomaga normalne funkcjonowanie systemu nerwowego i odpornościowego, natomiast witaminy B6 i B12 wspomagają normalne funkcjonowanie czerwonych ciałek krwi.
Wpis powstał we współpracy z Gorgonzola.com i i Italian Trade Agency - biuro w Warszawie.
Zobacz też mój przepis pizza pepperoni.
Smacznego.