Tortilla z łososiem
Najlepsza przekąska na każdą imprezę! Tortilla z łososiem, czyli roladki z tortilli pszennej z łososiem wędzonym na zimno i kremowym serkiem typu Philadelphia. Do tego idealnie dobrane warzywa - super przepis!
- roladki z tortilli gotowe w kilka minut
- super przekąska na zimno
- idealne do podania na każde przyjęcie
Czas przygotowania: 10 minut
Czas chłodzenia: 10 minut
Liczba porcji: 16 roladek
Kaloryczność kcal: 50 w 1 roladce
Składniki
- 2 duże placki z tortilli pszennej
- 200 g łososia wędzonego na zimno
- 50 g serka kremowego serka typu Philadelphia
- 100 g ogórka świeżego
- 50 g czarnych oliwek bez pestek - garść
- garść liści szpinaku baby lub rukoli
- szczypta soli i pieprzu
Do zrobienia mini roladek użyłam gotowych placków pszennych, tortilli o średnicy 25 cm. Możesz też użyć tortilli pełnoziarnistych lub zrobić własne placuszki z mojego przepisu: domowa tortilla.
Z dwóch placków wyszło mi 16 roladek o szerokości około 3 cm.
Tortille pszenne z łososiem wędzonym na zimno, to bardzo dobra i super szybka do zrobienia przekąska. Roladki z tortilli i łososia podaje się na zimno, więc są idealne na każde przyjęcie. Można je wcześniej przygotować i trzymać w lodówce do czasu podania. Na stole zaś mogą śmiało poleżeć nawet kilka godzin. Będą tak samo smaczne.
Tortilla z łososiem
Przygotuj sobie dwa duże placki pszenne. Wybierz te o jak największej średnicy. Moje placki miały 25 cm średnicy. Placki wysmaruj kremowym serkiem typu Philadelphia. Możesz też użyć dowolnego kremowego serka serka śmietankowego z dodatkiem chrzanu, czy też koperku. Do posmarowania tortilli możesz też użyć serka mascarpone albo nawet serka kremowego, śmietankowego Tartare, Almette, Hochland, Turek.. Jeśli masz zwykły serek kremowy śmietankowy a chcesz, by roladki miały wyraźniejszy smak, to możesz serek wymieszać wcześniej z płaską łyżeczką chrzanu ze słoiczka.
Na serek wyłóż kolejno plasterki łososia wędzonego na zimno. Na łososia wyłóż też cieniutko pokrojone plasterki świeżego ogórka. Użyj gruntowego ogórka lub 1/3 ogórka węża. Ogórka wcześniej umyj i obierz. Plasterki układaj jeden na drugim, by na siebie nachodziły. Układaj je w dwóch rzędach. W tym momencie plasterki łososia możesz skropić sokiem z cytryny (ja tego nie robię).
Pod jednym rzędem plasterków ogórka wyłóż czarne oliwki bez pestek. Jeśli nie masz oliwek, to polecam użyć dowolnej papryki pokrojonej w cienkie paski (żółtka lub zielna). Pod oliwkami zaś umieść umyte i osuszone listki szpinaku baby. Zamiast szpinaku możesz też użyć sałatę rukolę lub roszponkę. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem oraz solą.
Tortilla jest już gotowa do zwinięcia. Zacznij ją powoli zwijać w ścisły rulon. Tak samo zwiń drugiego placka z dodatkami. Tortille z łososiem zwijaj od strony z oliwkami, tak jak na zdjęciu.
Rolady z tortilli pokrój ostrym nożem na roladki o szerokości około 3 cm każda. Roladki z tortilli z łososiem są gotowe do podania od razu po zrobieniu. Możesz je też dodatkowo schłodzić w lodówce.
Smacznego.