Suszone pomidory

Suszone pomidory

Domowe suszone pomidory to pyszny dodatek do wielu dań. Przepis na pomidory suszone w oleju przyda się nie tylko do sałatek, ale i do dań z makaronem oraz do różnych past.

- kilka sposobów na suszenie pomidorów
- wiele porad i pomysłów na podanie pomidorów suszonych
- bardzo dokładny przepis wraz ze zdjęciami i ciekawymi sugestiami 

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas suszenia w piekarniku: 5 godzin
Liczba porcji: 2 słoiki po 600 ml każdy

Kaloryczność kcal: 220 w 100 g pomidorów w oleju
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki na suszone pomidory

  • 2 kg mięsistych pomidorów - polecam San Marzano

Składniki na pomidory suszone w oleju

  • 2 kg mięsistych pomidorów - polecam San Marzano
  • 3 szklanki oleju lub pół na pół z oliwą
  • 2 łyżki octu spirytusowego 10 %
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • dodatki do wyboru: kapary z zalewy lub świeży czosnek; suszone zioła typu oregano lub rozmaryn

Suszone pomidory

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Na podaną ilość składników użyłam 2 słoiki o pojemności 600 ml każdy, ale pomidory śmiało zmieszczą się też w dwóch słoikach o pojemności 500 ml każdy. Dodasz wówczas zapewne trochę mniej oleju. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Kaloryczność słoika z suszonymi pomidorami w oleju jest bardzo orientacyjna. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Przed szykowaniem pomidorów suszonych, zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do słoików np. papryczki chili lub też inne podsuszone zioła. A może zostaniesz tylko przy wersji suszenia pomidorów bez zamykania ich w oleju. Poniżej opisuję również trzy metody suszenia pomidorów. Warto zatem przeczytać o każdej z nich, by wybrać tę, która będzie dla Ciebie idealna. 

Suszone pomidory, 1

Suszone pomidory przepis

Umyj i osusz dokładnie około 2000-2200 gramów świeżych, mięsistych i słodkich pomidorów z intensywnie czerwoną skórką. Najlepsze będą zatem pomidory paprykowe, śliwkowe oraz rzymskie (pewnie malutkie typu koktajlowe też da radę ususzyć, ale z nimi akurat nie próbowałam). Sama użyłam pomidorów San Marzano, które charakteryzują się tym, że mają mniej soku, a więcej miąższu. Z pomidorów usuń zieloną szypułkę, a następnie każdą sztukę przekrój wzdłuż na pół. 

Suszone pomidory, 2

Pomidory suszone w suszarce

Tym razem suszyłam swoje pomidory w suszarce spożywczej, którą podłącza się do prądu. Możecie ją znać pod nazwami: suszarka do grzybów, do owoców, czy też suszarka do warzyw. Połówki pomidorów rozłóż w niedużych odstępach na kilku poziomach suszarki, a następnie przykryj całość górną przykrywką. Suszarki posiadają zazwyczaj regulację temperatury suszenia. Do suszenia pomidorów ustawiamy 70 stopni. Pomidory w suszarce suszą się około 2 dni lub dłużej (suszymy bez przerwy, bez odłączania suszarki na noc). 

Porada: Nie spotkałam się jeszcze z suszarką, w której można ustawić wyższą temperaturę. Jeśli jednak taką posiadasz, to najlepsza do suszenia pomidorów będzie temperatura 80 stopni. W takiej temperaturze pomidory wysuszą się znacznie szybciej. Być może w Twojej suszarce czas suszenia będzie dłuższy lub krótszy. W dużej mierze zależne jest to od samego sprzętu oraz rozmieszczenia i wielkości pomidorów. 

Suszone pomidory, 3

Poniżej zdjęcie pomidorów po około jednej dobie suszenia. Ponieważ połówki pomidorów znacznie się skurczą, część z nich można przełożyć na niższy poziom. Po dobie suszenia z pięciu poziomów zeszłam do trzech. Najniższy poziom zamieniłam też z najwyższym, ponieważ niżej utrzymuje się wyższa temperatura. 
Suszone pomidory, 4

Swoje połówki pomidorów suszyłam prawie trzy dni, by straciły jak najwięcej wody. Z 2200 gramów pomidorów otrzymałam 135 gramów pomidorów suszonych. Dobrze wysuszone (nie miękkie, ale też nie kruche) pomidory można umieścić w czystym i suchym słoiku, puszce lub w specjalnych woreczkach do przechowywania żywności. Takie pomidory przechowujemy około 6-8 miesięcy w szafce, w temperaturze pokojowej. Pomidory ususzone w taki sposób używane są w kuchni podobnie jak suszone grzyby. Można je bowiem dodawać do bigosu, do gulaszy i różnych dań jednogarnkowych. 

Z tak ususzonych pomidorów można zrobić pomidory suszone w oleju. Będą one jednak potrzebowały znacznie więcej czasu na to, by zmiękły w słoiku. Jeśli więc decydujesz się na pomidory suszone w oleju, to możesz suszyć swoje pomidory nieco krócej. Mają być pomarszczone, elastyczne i lekko mięsiste, ale nie może z nich wyciekać woda, ponieważ takie pomidory mogą się zepsuć w słoiku. Waga takich pomidorów po wysuszeniu nie powinna przekraczać 250 gramów (zatem z 2 kg pomidorów powinno Ci wyjść ostatecznie do 250 gramów ususzonych pomidorów). 
Suszone pomidory, 5

Pomidory suszone na słońcu
Jeśli mieszkasz nisko (gdzieś w bloku mieszkalnym) lub masz dom z ogrodem i dookoła mnóstwem owadów, to suszenie na słońcu może być problematyczne i raczej odradzam tę metodę. Druga sprawa to nasłonecznienie i temperatury. Za suszenie na słońcu bierzemy się tylko wtedy, gdy na dworze jest naprawdę gorąco i w prognozie przynajmniej przez cztery dni pod rząd nie ma zapowiedzianych opadów. Balkon lub taras musi być mocno nasłoneczniony i z dopływem świeżego powietrza. Tak więc nie może to być zamknięte pomieszczenie, a promienie słoneczne mają padać bezpośrednio na pomidory.

A teraz szybki opis jak wysuszyć pomidory na słońcu. Myję, osuszam i przekrajam pomidory wzdłuż na pół, a następnie usuwam gniazda nasienne, ponieważ suszenie na słońcu nawet w upalne dni trwałoby bardzo długo. Połówki pomidorów bez soku i pestek układam (jedna obok drugiej z zachowaniem niewielkich odstępów) na szerokiej blaszce lub na desce wyłożonej pergaminem lub papierem śniadaniowym. Blaszki z gotowymi do suszenia pomidorami postaw w najbardziej nasłonecznionym miejscu na tarasie lub na balkonie. Na noc blaszki zabieram do domu, a rano ponownie wynoszę na taras. Przestawiam je też w ciągu dnia, by jak najwięcej czasu leżały na pełnym słońcu. Mniejsze sztuki będą zapewne ususzone po 2-3 dniach, zaś te większe po 3-4 dniach. 

Pomidory suszone w piekarniku
To najpopularniejsza i najszybsza metoda suszenia pomorów. Myję, osuszam i przekrajam pomidory wzdłuż na pół, a następnie połówki układam (jedna obok drugiej z zachowaniem niewielkich odstępów) bezpośrednio na blaszce z wyposażenia piekarnika lub na blaszce wyłożonej pergaminem (papierem do pieczenia). Ustawiam maksymalnie 80 stopni z termoobiegiem oraz dodatkowo jeszcze odrobinę uchylam drzwiczki piekarnika (blokuję je rękawicą kuchenną). Jak masz tylko opcję góra/dół to ustaw 85-90 stopni i trochę mocniej uchyl drzwiczki piekarnika (uchylenie drzwiczek jest konieczne). W obu przypadkach suszenie zajmuje około pięciu godzin (dłużej lub krócej w zależności od wielkości połówek pomidorów). Zalecam zaglądać do pomidorów i sprawdzać, czy temperatura nie jest za wysoka (pomidorki nie mogą ciemnieć i przypiekać się na brzegach). Dobrze wysuszone, czyli gotowe połówki wyjmuj z piekarnika. Dosuszaj te, które jeszcze tego potrzebują. 

Niezależnie od wybranej metody suszenia można dalej przejść do etapu umieszczenia suszonych pomorów w słoikach z olejem lub z oliwą. 

Pomidory suszone w oleju

Podzieliłam ususzone pomidory na dwie porcje. Do miski z częścią suszonych pomidorów wsypałam pół płaskiej łyżeczki soli. Wlałam jedną łyżkę octu spirytusowego 10 % (można go zamienić na dwie łyżki octu z czerwonego wina). Dorzuciłam kilka gałązek rozmarynu (podsuszyłam go wcześniej kilka minut w suszarce), kilka obranych ząbków czosnku, i odrobinę suszonych płatków chili. 

Porada: Rozmaryn na gałązkach można zastąpić płaską łyżeczką rozmarynu suszonego z torebki lub też dodać łyżeczkę oregano albo ulubionej mieszanki ziół np. prowansalskich. Zamiast chili suszonego można dodać świeża papryczkę chili pokrojoną w cienkie paseczki. 

Suszone pomidory, 6

Do drugiej miski z suszonymi pomidorami również wsypałam pół płaskiej łyżeczki soli. Wlałam jedną łyżkę octu spirytusowego 10 % (można go zamienić na dwie łyżki octu z czerwonego wina). Zamiast czosnku dałam dwie łyżki kaparów z zalewy (ze słoiczka) oraz łyżeczkę suszonego oregano (może być więcej). 
Suszone pomidory, 7

Zawartość obu miseczek delikatnie chwilkę mieszałam, a następnie przełożyłam do dwóch osobnych słoików (pojemność słoika 500-600 ml). Słoiki powinny być idealnie czyste, a najlepiej wyparzone wrzątkiem. Tak samo zakrętki. Używaj tylko nieuszkodzonych słoików i zakrętek. Słoiki powinny być wypełnione przynajmniej do 2/3 wysokości. 
Suszone pomidory, 8

Do małego rondelka/garnuszka z grubym dnem wlej 3 szklanki (750 ml) oleju roślinnego lub też ulubionej oliwy (u mnie pół na pół). Zacznij powoli nagrzewać tłuszcz. Ważne jest to, by był bardzo gorący, ale nie zaczął jeszcze wrzeć. Taki prawie zagotowany tłuszcz wlewaj powoli do słoików. Ma wypełnić wszystkie przestrzenie między składnikami i całkowicie przykryć pomidory zachowując zapas przestrzeni, ponieważ z czasem pomidory zaczną wchłaniać oliwę i lekko pęcznieć. Słoiki od razu mocno zakręcaj i odstaw do przestudzenia.

W ciągu doby nakrętki powinny się zassać bez żadnej pasteryzacji. Słoiki można dodatkowo odwrócić do góry dnem (na około 1-2 godzin) oraz okryć z wierzchu małym ręcznikiem, by wolniej stygły. Mocniej ususzone pomidory będą potrzebowały przynajmniej tygodnia, by napęczniały olejem i można je było użyć. Suszone pomidory przechowujemy w chłodnej i ciemnej spiżarce, ale w nieco cieplejszym pomieszczeniu dają radę. 

Porada: Jeśli użyjesz mniejszych słoików, to zapewne użyjesz tez proporcjonalnie mniej gorącego oleju. 

Suszone pomidory, 9

Suszone pomidory, 10

Do czego używać pomidorów suszonych w wersji podstawowej (bez oleju): do dań jednogarnkowych, długo gotujących się typu bigosy, czy gulasze. Używa się ich trochę jak suszonych grzybów. Sprawdzą się zatem również do wielu sosów.
Do czego używać pomidorów suszonych w oleju: do rozmaitych past i hummusów; do sałatek i dań z makaronem lub z kaszą; na kanapki lub nawet do śledzi...
Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (89 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Suszone pomidory

Jeśli używasz w kuchni suszonych pomidorów, to warto pod koniec lata samodzielnie ususzyć sobie pomidory do torebki lub też od razu przygotować pomidory suszone w oleju. Twoje suszone pomidory w oleju mogą mieć różne dodatki. Do każdego słoiczka można bowiem dodać inne zioła i składniki. Pomidory suszone z czosnkiem  oraz suszone pomidory z kaparami to moje ulubione wersje na domowe suszone pomidory. Na suszone pomidory przepis jest bardzo prosty, a do tego można je ususzyć na kilka sposobów. Warto jednak zacząć od tego jakie pomidory sprawdzą się do suszenia. Należy zakupić takie, by suszenie pomidorów nie było udręką trwającą wiele dni. Na pomidory suszone przepis wybieraj super świeże i idealne pomidory. Na suszone pomidory, Twoje pomidory nie mogą mieć uszkodzeń, śladów pleśni itp. Pomidory suszone szykujemy zawsze z mięsistych pomidorów. Najlepsze będą zatem pomidory paprykowe, śliwkowe takie jak pomidory San Marzano oraz rzymskie. Na suszone pomidory, pomidorki powinny być słodkie, intensywnie czerwone oraz z małą ilością pestek i soku. To bardzo ważne, ponieważ podczas suszenia pomidorów pozbywamy się wody. Im mniej soczyste pomidory, tym szybciej będą ususzone, a do tego ostatecznie otrzymasz więcej ususzonego miąższu. 

Pomidory suszone

Oczywiście na suszone pomidory przepisy są różne. Pomidory suszone można nie tylko szykować bez oleju lub z olejem, ale i z różnymi dodatkami. Pomidory można też suszyć na słońcu i tak jak Włosi zajadać poza sezonem pomidory suszone na słońcu. Są też pomidory suszone przepisy, gdzie pomidory suszy się w piekarniku. Pomidory suszone w piekarniku są najbardziej popularnym sposobem na domowe suszone pomidory. Trzecią metodą jest suszenie pomidorów w specjalnych suszarkach do warzyw i owoców. Wracając do dodatków, jakie można przygotować sobie podczas szykowania przepisu na suszone pomidory, może to być tylko sól i ewentualnie jakieś wybrane zioło lub mieszanka ziół naturalnych. Można też dodać świeże, obrane ząbki czosnku lub poduszone gałązki ziół. Suszone pomidory z dodatkiem kaparów z zalewy są również super popularne. Ciekawy jest też przepis na pomidory suszone w oleju z całymi ziarnami pieprzu. Jeśli chcesz zobaczyć jak zrobić suszone pomidory, a do tego różnymi metodami, to zapraszam po mój przepis na suszone pomidory. 

Suszone pomidory przepisy 

Jak już wspominałam wcześniej, na suszone pomidory są różne przepisy. Pomidory suszone w oleju z dodatkiem kaparów lub czosnku, albo i tego i tego, to chyba najpopularniejszy sposób na suszone pomidorów w oleju. Do czego w takim razie można wykorzystać suszone pomidory. Takie tylko mocno wysuszone pomidory trzymane w szczelnym woreczku strunowym spożywczym dodaje się do dań z gara od z piekarnika. Pomidory suszone można dodawać do bigosu tak samo jak suszone grzyby. Pomidory suszone z oleju są bardziej popularne i trochę łatwiejsze i bardziej uniwersalne w użyciu. Sama robię np. hummus z suszonych pomidorów oraz śledzie z suszonymi pomidorami. Bardzo smaczny jest makaron z suszonymi pomidorami oraz wątróbka z suszonymi pomidorami. Suszone pomidory dodajemy zazwyczaj do sosów, do sałatek. Pomidory suszone z oleju można dodać do stromboli. Do panini też się sprawdzą. Moja kasza pęczak z warzywami również zawiera w składnikach suszone pomidory z oleju. Suszone pomidory świetnie sprawdzają się do wszelkich past. Dobrze się je miksuje a do tego nadają paście super smak. Zyskujesz i aromatyczną oliwę, i słodko kwaśny smak pomidorów. Nawet mój pyszny makaron z łososiem ma również skuszone pomidory z oleju. Zapraszam zatem po domowy przepis na suszone pomidory w wersji klasycznej oraz od razu na suszone pomidory z oleju.