Burrata

Burrata

Zapraszam na pyszny ser Burrata, który przygotujesz dosłownie w kilka minut. Jet to bardziej inspiracja do podania, niż konkretny przepis. Polecam spróbować. 

- szybko i pysznie
- do podania na zimno 
- idealne połączenie smaków

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 2 spore porcje

Kaloryczność kcal: 480 w 1 porcji

Składniki:
  • 1 ser Burrata - 200 g
  • pół dojrzałego awokado - można pominąć
  • pół pomidora lub garść pomidorków koktajlowych - 50 g
  • mała garść listków rukoli lub/i bazylii
  • łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 2 łyżki dobrej oliwy
  • szczypta soli i pieprzu
  • do podania: ulubione pieczywo

Burrata

Ten włoski ser przypomina trochę dużą kulę mozzarelli z zalewy. Jest jednak znacznie miększy a po przekrojeniu wypływa z niego gęsta śmietanka o niejednolitej strukturze. Jedna "kula" waży zazwyczaj około 200 gramów, więc można ją śmiało podzielić na dwie większe lub cztery małe porcje. Ser Burrata podaje się przeważnie bez podgrzewania, więc idealnie sprawdzi się jako pyszna przekąska z dodatkami lub jeden ze składników sałatki. 

Burrata, 1

Ser Burrata można zostawić w całości lub pokroić na kilka mniejszych porcji. Tak naprawdę wystarczy polać go dobrą oliwą z pierwszego tłoczenia a następnie skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki. Do tego mielony pieprz i sól oraz kilka listków bazylii. 

Ser Burrata podaję jeszcze z dojrzałym awokado i świeżymi pomidorami. Ostrzejsza sałata rukola też bardzo dobrze komponuje się z tym delikatnym serem.

Burrata, 2

Burratę z wyżej wymienionymi dodatkami można śmiało podać na śniadanie. Do tego obowiązkowo świeże pieczywo lub bagietka. 

Co jeszcze pasuje do Burraty.. lekko podprażone orzeszki piniowe oraz siekane orzechy włoskie lub pekan. Zamiast oliwy i świeżych pomidorów można wyłożyć na Burratę siekane pomidory z oleju. Świetnym pomysłem jest też podanie Burraty z ulubionym pesto. Zamiast sałaty rukoli warto sięgnąć po czerwoną cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka lub też po szczypiorek. 
Burrata, 3

Burrata, 4

Jeśli zaś chcesz dodać ser Burrata do sałatki, to będzie on pasował do większości sałatek, których składnikiem jest mozzarella. Ser burrata pysznie komponuje się też z prostymi sałatkami typu: rukola, truskawki, Burrata, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz. 

Wolisz takie szybkie danie, czy raczej dodasz ser Burrata do sałatki?
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (23 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Burrata

Burrata po włosku wymawiamy: [burˈrata]). Jest to zatem włoski ser z mleka krowiego lub też z mleka bawolego, który szykowany jest z mozzarelli i śmietany a dokładniej z mleka krowiego, podpuszczki i śmietany. Ser Burrata ma wyjątkowy wygląd i teksturę. Jest z zewnątrz twardszy i przypomina z wyglądu kulkę mozzarelli, jednak po przekrojeniu kryje w sobie miękką i kremową konsystencję, która przypomina trochę granulki miękkiego sera pływające w śmietance kremówce. Jest to najbardziej znany ser produkowany na południu Włoch w Apulii. Ser burrata podaje się zazwyczaj w temperaturze pokojowej lub schłodzony. W najprostszej formie można ją tylko polać oliwą i posypać solą oraz pieprzem. Burrata idealnie nadaje się jako składnik do wielu sałatek np. w zastępstwie sera mozzarella. Przy okazji polecam coś pysznego, ale już z sera mozzarella. Sałatka z mozzarelli jest pyszna i uniwersalna. Bardzo dobra jest też moja uniwersalna sałatka ziemniaczana.

Ser Burrata

Warto wiedzieć, że ser Burrata produkuje się też w Stanach Zjednoczonych, szczególnie w rzemieślniczych sklepach z serami w miastach na wschodnim wybrzeżu, gdzie zamieszkuje duża populacja włoskich Amerykanów. Jednak w przypadku pierwotnego „Burrata di Andria” (ChOG) cały proces, od przetwarzania surowców pod produkcję produktu końcowego, musi odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym regionu Apulia. Czym jednak różni się sposób tworzenie mozzarelli od Sera Burrata.. Otóż sam początek szykowania jest bardzo podobny. Działy z podpuszczką i ciepłym mlekiem, ale świeżutkie twarogi zanurzane są następnie w gorącej serwatce lub lekko osolonej wodzie. Kolejno są zagniatane i wyciągane w celu uzyskania znanych elastycznych "strun" a na koniec kształtowane do pożądanego kształtu. Podczas tworzenia sera Burrata jeszcze gorący ser formuje się w torebkę, którą następnie wypełnia się resztkami mozzarelli i przed zamknięciem uzupełnia świeżą śmietaną.

Burrata przepis

Jak już wcześniej napisałam Burrata najlepiej smakuje z niewielką ilością dodatków smakowych. Bardzo dobra będzie podana na grzankach z plasterkiem pomidorów i listami bazylii. Ponieważ Burrata ma bardzo atrakcyjny wygląd i po rozcięciu wypływa z niej gęsta śmietanka, to najchętniej podajemy ją w całości. Po otwarciu zaleca się zjadać ją nie później niż w ciągu doby. Burrata jest świetna do sałatek oraz na grzankach lub jako przystawka z włoskimi szynkami, oliwkami i innymi serami. W przepisie podam kilka najpopularniejszych sposobów na smacznie podanie tego niezwykłego sera prosto z Włoch. A skoro już mowa o Włoskiej kuchni, to polecam gorąco mój przepis na Calzone oraz najpyszniejsze spaghetti Carbonara