Burrata
Zapraszam na pyszny ser Burrata, który przygotujesz dosłownie w kilka minut. Jet to bardziej inspiracja do podania, niż konkretny przepis. Polecam spróbować.
- szybko i pysznie
- do podania na zimno
- idealne połączenie smaków
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2 spore porcje
W 1 porcji:
Wartość energetyczna
480 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 ser Burrata - 200 g
- pół dojrzałego awokado - można pominąć
- pół pomidora lub garść pomidorków koktajlowych - 50 g
- mała garść listków rukoli lub/i bazylii
- łyżka soku z cytryny lub limonki
- 2 łyżki dobrej oliwy
- szczypta soli i pieprzu
- do podania: ulubione pieczywo
Burrata
Ten włoski ser przypomina trochę dużą kulę mozzarelli z zalewy. Jest jednak znacznie miększy a po przekrojeniu wypływa z niego gęsta śmietanka o niejednolitej strukturze. Jedna "kula" waży zazwyczaj około 200 gramów, więc można ją śmiało podzielić na dwie większe lub cztery małe porcje. Ser Burrata podaje się przeważnie bez podgrzewania, więc idealnie sprawdzi się jako pyszna przekąska z dodatkami lub jeden ze składników sałatki.
Ser Burrata można zostawić w całości lub pokroić na kilka mniejszych porcji. Tak naprawdę wystarczy polać go dobrą oliwą z pierwszego tłoczenia a następnie skropić świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny lub limonki. Do tego mielony pieprz i sól oraz kilka listków bazylii.
Ser Burrata podaję jeszcze z dojrzałym awokado i świeżymi pomidorami. Ostrzejsza sałata rukola też bardzo dobrze komponuje się z tym delikatnym serem.
Burratę z wyżej wymienionymi dodatkami można śmiało podać na śniadanie. Do tego obowiązkowo świeże pieczywo lub bagietka.
Co jeszcze pasuje do Burraty.. lekko podprażone orzeszki piniowe oraz siekane orzechy włoskie lub pekan. Zamiast oliwy i świeżych pomidorów można wyłożyć na Burratę siekane pomidory z oleju. Świetnym pomysłem jest też podanie Burraty z ulubionym pesto. Zamiast sałaty rukoli warto sięgnąć po czerwoną cebulę pokrojoną w cieniutkie piórka lub też po szczypiorek.
Jeśli zaś chcesz dodać ser Burrata do sałatki, to będzie on pasował do większości sałatek, których składnikiem jest mozzarella. Ser burrata pysznie komponuje się też z prostymi sałatkami typu: rukola, truskawki, Burrata, oliwa, sok z cytryny, sól i pieprz.
Wolisz takie szybkie danie, czy raczej dodasz ser Burrata do sałatki?
Smacznego!