Ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek

Ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek

Prosty i sprawdzony przepis na pyszne ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek. Ciasto jest wilgotne i pięknie wyrasta. To jedne z moich ulubionych ciast z dodatkiem czekolady. Śliwki pasują do niego idealnie!

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: forma 20/30

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej - 420 g
  • 3 średnie jajka
  • 1,5 szklanki mleka - niecałe 400 ml
  • pół szklanki cukru
  • 150 g masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • słoiczek powideł lub konfitury ze śliwek - do 250 g

Składniki na polewę

  • 50 ml śmietanki słodkiej 30%
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej - 50 g
  • pół tabliczki czekolady mlecznej - 50 g

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. 

Ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek

Mleko i masło umieść razem w małym rondelku. Zagotuj i zdejmij z palnika. Dodaj tabliczkę gorzkiej czekolady i mieszaj co całkowitego połączenia składników. Najważniejsze, by masło i czekolada się rozpuściły. Rondelek odstaw do przestudzenia. Ja zazwyczaj przelewam masę czekoladową do szklanego naczynia, by szybciej się przestudziła. 

Mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę przesiej do większej miski. Wlej przestudzony krem czekoladowy i miksuj całość chwilę. Ciasto będzie gęste.

Jajka wbij do średniej wielkości miski. Dodaj cukier i ubijaj całość mikserem na puszystą, jasną masę. Kilka łyżek masy dodaj do gęstego ciasta czekoladowego. Miksuj całość chwilę na najmniejszych obrotach. Powoli dodawaj resztę kremu jajecznego.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Dodatkowo wysmaruj formę resztkami masła i obsyp bułką tartą. Wylej ciasto. Na ciasto wyłóż również powidła lub konfiturę ze śliwek. Łyżka po łyżce.

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika (tylko mała szparka) i odczekaj 20 minut. Wyjmij formę, zdejmij boki i poczekaj aż ciasto się przestudzi. 

W trakcie pieczenia ciasta przygotuj polewę. W małym rondelku podgrzej śmietankę. Ma być gorąca. Dodaj oba rodzaje czekolady - najlepiej pokrojenie wcześniej na drobne kawałki. Całość mieszaj do całkowitego połączenia się czekolady ze śmietanką. Powinien powstać jednolity krem.

Przestudzone ciasto polej kremem czekoladowym... i gotowe.

Ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek, 1

Jeśli lubicie takie czekoladowe ciasta gorąco polecam najlepszy torcik czekoladowy z truskawkami w galaretce. Z ciastek zaś cudownie smakują czekoladowe ciasteczka z mąki gryczanej.
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (67 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/17687

Komentarze

2017-10-01 09:38
zaraz wypróbujęto ciasto wygląda i pewnie smakuje pysznie
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-01 09:58
Jest cudowne.. polecam :-)
2017-10-01 17:37
Pyszne są takie murzynkowe ciasta <3
2017-10-01 23:02
Z taką konfiturą zawsze robię piernik. Takie czekoladowe też może być świetne, w każdym razie tak wygląda :)
2017-10-02 08:27
Moje smaki.Na pewno wypróbuje.Dziekuje za przepis.Pozdrawiam.
2017-10-09 13:50
Moje pyszne ciasto 🍰
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2017-10-09 15:10
Joanno, dziękuję za piękne zdjęcie ciasta czekoladowego!!! Brawo :-)
2017-12-18 18:22
Czy ciasto jest wilgotne czy raczej suche
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-19 10:06
To jest wilgotne ciasto.. bardzo dobre. Ciasta bywają suche, gdy się je przepiecze.
2018-02-04 09:41
Witaj Aniu z Twojego przepisu jest Tort bezowy i i jest również Murzynek z powidłami pozdrawiam serdecznie😀
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-04 09:56
Wspaniałe ciasta Elu 😍
2018-02-26 10:07
Pysznosci😍😍 polecam i czekam na wiecej przepisow 😉😘🍰🍰🍰
zdjecie uzytkownika
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-26 10:43
Przyznam Madziu, że wyszło Ci idealne ciasto czekoladowe! 👏️👏️👏️
2018-02-28 11:43
wyrosło pięknie- owszem, ale po przekrojeniu okazało sie zakalcem... 😐
Ania z AniaGotuje.pl
2018-02-28 12:16
A dawałaś coś do środka Kasiu? Podejrzewam, ze nie dopiekło się do końca..
2018-04-10 22:37
Robiłam i polecam😉
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-11 10:32
Renatko.. jak pysznie wygoda. Piękne ciasto😍
2018-07-20 15:39
No właśnie Aniu nie dawałam nic do środka a po upieczeniu okazało sie iż chyba dałam za dużo powidła bo zrobił sie zakalec :_( ale nic straconego może jeszcze raz spróbuje
-- Ania z AniaGotuje.pl Tak trzymaj.. uda się następnym razem 👌
2018-11-04 08:03
Czy te powiodła trzeba nakładać łyżka i są wtedy takie "kupki" czy tak bardziej rozsmarowac?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-11-04 09:23
Kasiu, ja zwyczajnie rozsmarowuję je delikatnie na powierzchni ciasta.
2018-11-04 17:00
Witam serdecznie Pani Aniu!😘Ciasto jest suuuuper, własnie się nim zajadam,jest pyszne!Ja nie miałam powideł,ale dałam jabłka prażone własnej roboty!Proszę o więcej!😘
-- Ania z AniaGotuje.pl 😀👏️
2018-11-05 12:42
😋 mniam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼😍
2018-11-05 14:41
Tak wygląda😍
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne!😍
2018-11-10 18:08
Dziś zrobiłam 🙂
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wspaniale ❤️
Reklama

Ciasto czekoladowe wilgotne

Ciasto czekoladowe powinno być puchate i wilgotne. Ideałem jest proste ciasto czekoladowe, które zawsze się udaje. Takie własnie jest moje ciasto, które piekę z dodatkiem powideł śliwkowych. Do takiego ciasta pasują również dżemy jagodowe, jeżynowe lub porzeczkowe. W towarzystwie kwaśnych owoców i cudownej polewy powstaje pyszne ciasto czekoladowe

Ciasto czekoladowe duża blacha

Tego typu ciasta znikają bardzo szybko, dlatego warto upiec od razu dużą blachę. Miłośnicy bakalii mogą też dodać do ciasta garść ulubionych orzechów. Tutaj polecam orzechy włoskie, które warto wcześniej pokruszyć na mniejsze kawałki. Jeśli lubisz ciasta to polecam Ci inne moje przepisy na proste ciasta