Ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek

Ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek

Prosty i sprawdzony przepis na pyszne ciasto czekoladowe z konfiturą ze śliwek. Ciasto jest wilgotne i pięknie wyrasta. To jedne z moich ulubionych ciast z dodatkiem czekolady. Śliwki pasują do niego idealnie!

Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: forma 20/30

Składniki na ciasto

  • 3 szklanki mąki pszennej - 420 g
  • 3 średnie jajka
  • 1,5 szklanki mleka - niecałe 400 ml
  • pół szklanki cukru
  • 150 g masła
  • tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • płaska łyżeczka sody
  • słoiczek powideł śliwkowych - do 250 g

Składniki na polewę

  • 50 ml śmietanki słodkiej 30%
  • pół tabliczki czekolady gorzkiej - 50 g
  • pół tabliczki czekolady mlecznej - 50 g

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia - wymiary 20/30 cm lub tortownica 26-28 cm średnicy
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki. 

CIASTO
Mleko i masło umieść razem w małym rondelku. Zagotuj i zdejmij z palnika. Dodaj tabliczkę gorzkiej czekolady i mieszaj co całkowitego połączenia składników. Najważniejsze, by masło i czekolada się rozpuściły. Rondelek odstaw do przestudzenia. Ja zazwyczaj przelewam masę czekoladową do szklanego naczynia, by szybciej się przestudziła. 

Mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę przesiej do większej miski. Wlej przestudzony krem czekoladowy i miksuj całość chwilę. Ciasto będzie gęste.

Jajka wbij do średniej wielkości miski. Dodaj cukier i ubijaj całość mikserem na puszystą, jasną masę. Kilka łyżek masy dodaj do gęstego ciasta czekoladowego. Miksuj całość chwilę na najmniejszych obrotach. Powoli dodawaj resztę kremu jajecznego.

Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Dodatkowo wysmaruj formę resztkami masła i obsyp bułką tartą. Wylej ciasto. Na ciasto wyłóż również powidła. Łyżka po łyżce.

Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika (tylko mała szparka) i odczekaj 20 minut. Wyjmij formę, zdejmij boki i poczekaj aż ciasto się przestudzi. 

POLEWA

W trakcie pieczenia ciasta przygotuj polewę. W małym rondelku podgrzej śmietankę. Ma być gorąca. Dodaj oba rodzaje czekolady - najlepiej pokrojenie wcześniej na drobne kawałki. Całość mieszaj do całkowitego połączenia się czekolady ze śmietanką. Powinien powstać jednolity krem.

Przestudzone ciasto polej kremem czekoladowym... i gotowe ;-)

ciasto-czekoladowe-z-konfitura-ze-sliwek-1

Jeśli lubicie takie czekoladowe ciasta gorąco polecam najlepszy torcik czekoladowy z truskawkami w galaretce. Z ciastek zaś cudownie smakują czekoladowe ciasteczka z mąki gryczanej.

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (21 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
zofia
2017-10-01 09:38
zaraz wypróbujęto ciasto wygląda i pewnie smakuje pysznie
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-01 09:58
Jest cudowne.. polecam :-)
user pic
Candy Pandas
2017-10-01 17:37
Pyszne są takie murzynkowe ciasta <3
user pic
Pichceniomania
2017-10-01 23:02
Z taką konfiturą zawsze robię piernik. Takie czekoladowe też może być świetne, w każdym razie tak wygląda :)
user pic
Jadwiga
2017-10-02 08:27
Moje smaki.Na pewno wypróbuje.Dziekuje za przepis.Pozdrawiam.
user pic
Joanna
2017-10-09 13:50
Moje pyszne ciasto 🍰
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-09 15:10
Joanno, dziękuję za piękne zdjęcie ciasta czekoladowego!!! Brawo :-)