Ciasto z powidłami
Prosty i sprawdzony przepis na pyszne ciasto czekoladowe z powidłami śliwkowymi. Ciasto jest wilgotne i pięknie wyrasta. To jedne z moich ulubionych ciast z dodatkiem czekolady. Śliwki pasują do niego idealnie!
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: forma 20/30
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto
- 3 szklanki mąki pszennej - 420 g
- 3 średnie jajka
- 1,5 szklanki mleka - niecałe 400 ml
- pół szklanki cukru
- 150 g masła
- tabliczka gorzkiej czekolady - 100 g
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- płaska łyżeczka sody
- słoiczek powideł lub konfitury ze śliwek - do 250 g
Składniki na polewę
- 50 ml śmietanki słodkiej 30%
- pół tabliczki czekolady gorzkiej - 50 g
- pół tabliczki czekolady mlecznej - 50 g
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Ciasto z powidłami śliwkowymi
Mleko i masło umieść razem w małym rondelku. Zagotuj i zdejmij z palnika. Dodaj tabliczkę gorzkiej czekolady i mieszaj co całkowitego połączenia składników. Najważniejsze, by masło i czekolada się rozpuściły. Rondelek odstaw do przestudzenia. Ja zazwyczaj przelewam masę czekoladową do szklanego naczynia, by szybciej się przestudziła.
Mąkę oraz proszek do pieczenia i sodę przesiej do większej miski. Wlej przestudzony krem czekoladowy i miksuj całość chwilę. Ciasto będzie gęste.
Jajka wbij do średniej wielkości miski. Dodaj cukier i ubijaj całość mikserem na puszystą, jasną masę. Kilka łyżek masy dodaj do gęstego ciasta czekoladowego. Miksuj całość chwilę na najmniejszych obrotach. Powoli dodawaj resztę kremu jajecznego.
Dno formy wyłóż papierem do pieczenia. Dodatkowo wysmaruj formę resztkami masła i obsyp bułką tartą. Wylej ciasto. Na ciasto wyłóż również powidła lub konfiturę ze śliwek. Łyżka po łyżce. Dobrze sprawdzi się w tym przepisie również mój prosty dżem ze śliwek.
Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni i piecz około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika (tylko mała szparka) i odczekaj 20 minut. Wyjmij formę, zdejmij boki i poczekaj aż ciasto się przestudzi.
W trakcie pieczenia ciasta przygotuj polewę. W małym rondelku podgrzej śmietankę. Ma być gorąca. Dodaj oba rodzaje czekolady - najlepiej pokrojenie wcześniej na drobne kawałki. Całość mieszaj do całkowitego połączenia się czekolady ze śmietanką. Powinien powstać jednolity krem.
Przestudzone ciasto polej kremem czekoladowym... i gotowe.

Polecam Ci także mój przepis na blok czekoladowy oraz pyszne ciasto śliwkowe.
Smacznego.