Piernik świąteczny

Piernik świąteczny

Gorąco polecam ten przepis na pyszny piernik świąteczny. Dodatek powideł śliwowych lub porzeczkowych oraz cudownego marcepanu sprawia, że jest to wymarzone ciasto na Święta. A do tego bez użycia miksera. 

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: foremka 18/26 cm

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej tortowej (niecałe 2 szklanki)
  • 50 g cukru
  • 130 g masła
  • szklanka mleka - 250 ml
  • 3 małe jajka
  • 6 łyżek dobrego miodu
  • garść suszonych śliwek (około 100 g)
  • 2 łyżeczki sody
  • przyprawy: po 2 łyżeczki cynamonu i kakao i kawy inki, łyżeczka mielonej kolendry

Składniki na przełożenie i dekorcję

  • 200 g powideł śliwkowych lub porzeczkowych
  • 150 g białego marcepanu
  • po łyżce kakao i cynamonu
  • cukier puder

Piernik

Piernik świąteczny, 1

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

W małym garnuszki umieść masło, cukier, miód, przyprawy  i pokrojone w paseczki śliwki. Podgrzewaj na małej mocy palnika przez 5 minut. Zdejmij garnek z palnika i powoli wlewaj zimne mleko. Zamieszaj całość. Masa powinna być już tylko lekko ciepła. Wbij jajka i dobrze wymieszaj całość łyżką.

W misce wymieszaj mąkę z sodą. Do mąki wlej całą masę z garnka i mieszaj całość łyżką aż do połączenia składników. Blaszkę wysmaruj resztkami masła i delikatnie obsyp od środka mąką.

Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (środkowa półka z grzaniem góra/dół). Piecz około 50 minut, do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

Piernik świąteczny, 2

Piernik świąteczny, 3

Na tym etapie można już zakończyć robienie piernika. Wystarczy go pokroić i podać. Jeśli chcesz, by nadać mu Świątecznego wyglądu i dodać kilka pysznych akcentów.. zapraszam danej.

Po lekkim wystudzeniu odetnij odstający w cieście "grzybek" - odcięte ciasto można od razu zjeść.

Piernik świąteczny, 4

Ciasto przekrój ostrożnie na pół (równolegle, by powstały dwa cienkie płaty ciasta). Dół wysmaruj powidłami śliwkowymi. Odcięty płat ułóż ponownie na dolnym blacie ciasta.

Połowę marcepanu rozwałków na cienki placek. Pamięta o tym, by podsypywać go cukrem pudrem. Placek marcepanu połóż na górnej części ciasta. Odetnij nożykiem wystające kawałki.

Ciasto przetnij na pól, tym razem prostopadle. Jedną połówkę połóż na drugą. Górę ciasta - tam gdzie jest marcepan - oprósz cynamonem wymieszanym z kakao. Resztę marcepanu rozwałków i powycinaj gwiazdki. Gwiazdki oprósz cukrem pudrem i ostrożnie - najlepiej na małym nożyku - przenieś na ciasto, jedna obok drugiej.

Gotowy piernik najlepiej kroić na małe kwadraty.

Piernik świąteczny, 5

Piernik świąteczny, 6

Piernik świąteczny, 7

Piernik przechowuj w lodówce "pod kloszem" do 7 dni.
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (32 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Piernik świąteczny

Ten piernik jest jednym z piękniejszych ciast, jakie można przygotować na Święta. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi. Udekorowany i przełożony marcepanem pachnie i smakuje cudownie! To jeden z moich lepszych przepisów na piernik z powidłami. Piernik świąteczny jest nie tylko piękny, ale i super pyszny. 

Piernik

Ciasto na piernik powinno pachnieć przyprawami korzennymi i Świętami. Ten piernik przygotowałam z masłem i dobrej jakości miodem. Ciasto piernikowe jest idealnie wyrośnięte i puszyste. Z szybkich pierników na Święta polecam również przepis na piernik pod wrzącymi wiśniami.. bardzo ciekawe ciasto.