Piernik świąteczny
Gorąco polecam ten przepis na pyszny piernik świąteczny. Dodatek powideł śliwowych lub porzeczkowych oraz cudownego marcepanu sprawia, że jest to wymarzone ciasto na Święta.
- bez użycia miksera
- bardzo dokładny przepis
- piękny piernik na świąteczny stół
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: foremka 18/26 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 50 g cukru
- 130 g masła
- szklanka mleka - 250 ml
- 3 małe jajka
- 6 łyżek dobrego miodu
- garść suszonych śliwek (około 100 g)
- 2 łyżeczki sody
- przyprawy: po 2 łyżeczki cynamonu i kakao i kawy inki, łyżeczka mielonej kolendry
Składniki na przełożenie i dekorcję
- 200 g powideł śliwkowych lub porzeczkowych
- 150 g białego marcepanu
- po łyżce kakao i cynamonu
- cukier puder
Piernik świąteczny
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z podanej ilości składników wejdzie Ci wysoki piernik o wymiarach około 18/26 cm.
Piernik świąteczny przepis
W małym garnuszki umieść masło, cukier, miód, przyprawy i pokrojone w paseczki śliwki. Podgrzewaj na małej mocy palnika przez 5 minut. Zdejmij garnek z palnika i powoli wlewaj mleko. Zamieszaj całość. Masa powinna być już tylko lekko ciepła. Wbij jajka i dobrze wymieszaj całość łyżką.
W misce wymieszaj mąkę z sodą. Do mąki wlej całą masę z garnka i mieszaj całość łyżką aż do połączenia składników. Blaszkę wysmaruj resztkami masła i delikatnie obsyp od środka mąką.
Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (środkowa półka z grzaniem góra/dół). Piecz około 50 minut, do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.
Na tym etapie można już zakończyć robienie piernika. Wystarczy go pokroić i podać. Jeśli chcesz, by nadać mu Świątecznego wyglądu i dodać kilka pysznych akcentów.. zapraszam danej.
Po lekkim wystudzeniu odetnij odstający w cieście "grzybek" - odcięte ciasto można od razu zjeść.
Ciasto przekrój ostrożnie na pół (równolegle, by powstały dwa cienkie płaty ciasta). Dół wysmaruj powidłami śliwkowymi. Odcięty płat ułóż ponownie na dolnym blacie ciasta.
Połowę marcepanu rozwałkuj na cienki placek. Pamięta o tym, by podsypywać go cukrem pudrem. Placek marcepanu połóż na górnej części ciasta. Odetnij nożykiem wystające kawałki.
Ciasto przetnij na pól, tym razem prostopadle. Jedną połówkę połóż na drugą. Górę ciasta - tam gdzie jest marcepan - oprósz cynamonem wymieszanym z kakao. Resztę marcepanu rozwałkuj i powycinaj gwiazdki. Gwiazdki oprósz cukrem pudrem i ostrożnie - najlepiej na małym nożyku - przenieś na ciasto, jedna obok drugiej.
Gotowy piernik najlepiej kroić na małe kwadraty.
Piernik przechowuj w lodówce "pod kloszem" do 7 dni.
Pierniki można przygotować na wiele sposobów. Ja polecam również mój puszysty i wilgotny piernik tradycyjny.
Smacznego.