Piernik przekładany z suszoną śliwką

Piernik przekładany z suszoną śliwką

Gorąco polecam ten przepis na pyszny piernik z suszonymi śliwkami. Wbrew pozorom to jest bardzo prosty piernik. Ciasto piernikowe jest pachnące i puszyste. Dodatek powideł śliwowych lub porzeczkowych oraz cudownego marcepanu sprawia, że jest to wymarzone ciasto na Święta. A do tego bez użycia miksera. 

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: foremka 18/26 cm

Składniki na ciasto

  • 350 g mąki pszennej tortowej (niecałe 2 szklanki)
  • 50 g cukru
  • 130 g masła
  • szklanka mleka - 250 ml
  • 3 małe jajka
  • 6 łyżek dobrego miodu
  • garść suszonych śliwek (około 100 g)
  • 2 łyżeczki sody
  • przyprawy: po 2 łyżeczki cynamonu i kakao i kawy inki, łyżeczka mielonej kolendry

Składniki na przełożenie i dekorcję

  • 200 g powideł śliwkowych lub porzeczkowych
  • 150 g białego marcepanu
  • po łyżce kakao i cynamonu
  • cukier puder


Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Wykonanie ciasta
W małym garnuszki umieść masło, cukier, miód, przyprawy  i pokrojone w paseczki śliwki. Podgrzewaj na małej mocy palnika przez 5 minut. Zdejmij garnek z palnika i powoli wlewaj zimne mleko. Zamieszaj całość. Masa powinna być już tylko lekko ciepła. Wbij jajka i dobrze wymieszaj całość łyżką.

W misce wymieszaj mąkę z sodą. Do mąki wlej całą masę z garnka i mieszaj całość łyżką aż do połączenia składników. Blaszkę wysmaruj resztkami masła i delikatnie obsyp od środka mąką.

Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (środkowa półka z grzaniem góra/dół). Piecz około 50 minut, do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

Piernik przekładany z suszoną śliwką, 1

Piernik przekładany z suszoną śliwką, 2

Na tym etapie można już zakończyć robienie piernika. Wystarczy go pokroić i podać. Jeśli chcesz, by nadać mu Świątecznego wyglądu i dodać kilka pysznych akcentów.. zapraszam danej.

Po lekkim wystudzeniu odetnij odstający w cieście "grzybek" - odcięte ciasto można od razu zjeść.

Piernik przekładany z suszoną śliwką, 3

Ciasto przekrój ostrożnie na pół (równolegle, by powstały dwa cienkie płaty ciasta). Dół wysmaruj powidłami śliwkowymi. Odcięty płat ułóż ponownie na dolnym blacie ciasta.

Połowę marcepanu rozwałków na cienki placek. Pamięta o tym, by podsypywać go cukrem pudrem. Placek marcepanu połóż na górnej części ciasta. Odetnij nożykiem wystające kawałki.

Ciasto przetnij na pól, tym razem prostopadle. Jedną połówkę połóż na drugą. Górę ciasta - tam gdzie jest marcepan - oprósz cynamonem wymieszanym z kakao. Resztę marcepanu rozwałków i powycinaj gwiazdki. Gwiazdki oprósz cukrem pudrem i ostrożnie - najlepiej na małym nożyku - przenieś na ciasto, jedna obok drugiej.

Gotowy piernik najlepiej kroić na małe kwadraty.

Piernik przekładany z suszoną śliwką, 4

Piernik przekładany z suszoną śliwką, 5

Piernik przekładany z suszoną śliwką, 6

Piernik przekładany z suszoną śliwką, 7

Piernik przechowuj w lodówce "pod kloszem" do 7 dni.
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (16 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2016-12-21 13:57
wygląda mega smakowicie!!! niestety pieczenie nie jest moją mocną stroną, ale chętnie bym teraz zjadła kawałeczek do mojej kawki :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-21 13:59
Aniu, jeśli zatrzymasz się na wersji "piernika golasa" - gwarantuję Ci, że upiecze się pyszne ciasto. A kto wie, może skusisz się też trochę go upiększyć ;-)
2016-12-21 14:08
Wygląda bajecznie i ma wszystko to co lubię: piernik, marcepan i powidła śliwkowe:)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-21 14:47
W takim razie pozostaje mi tylko życzyć Ci udanego wypieku.
2016-12-21 20:03
Aniu, czy ten piernik sam w sobie jest suchym ciastem? Jutro zabieram się za pieczenie! Mam nadzieje,ze posmakuje gościom na świątecznym stole! :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-22 10:16
Magdo, ten piernik nie jest suchy, ale nie jest też bardzo wilgotny. Będzie bardzo dobry nawet bez przełożenia.
2016-12-22 10:12
Jak z bajki! Te gwiazdki to na prawdę fantastyczny pomysł :) A w ogóle połączenie piernika i marcepana... Aż mi ślinka cieknie :) Ja w tym roku stawiam wyłącznie na ciasta bez użycia miksera - bo mój się wysłużył staruszek. Zastanawiam się nad zakupem nowego - mam dylemat między tym: http://wisebears.pl/okazja/robot-kuchenny-kmx50bk-kenwood-623pln/
a tym: http://www.mediaexpert.pl/roboty-kuchenne/robot-kuchenny-sencor-stm-47gg-zielony,id-604331
Może miałaś/masz któryś z nich i szczególnie polecasz? :) Chcę sobie sprawić prezent na nowy rok :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-22 10:21
Kochana, dziękuję Ci za miłe słowa. Gwiazdki wymyśliłam w trakcie przekładania piernika ;-) Jeśli chodzi o robot, to też bym chętnie wymieniła swój stary.. aż wstyd by go było pokazać ;-) Z tych dwóch wybrałabym jednak Kenwood.. ale tylko dlatego, że znam tę markę. Ja myślałam o http://kitchenaid.pl/linia-artisan/16-mikser-5.html :-)
Marcepan, powidła i śliwki suszone <3 Czyli wszystko wprost uwielbiamy :D
2017-11-12 18:12
Aniu wszystkie pierniki pieczesz w 170stopniach. Piekarnik grzejesz góra, dół ?
Ja chętnie piekę w termoobiegu z dolną grzałką, czy tak próbowałaś?Jeśli tak to w jakiej temperaturze?
Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-14 09:59
Jadwigo, tak piekę w 170 stopniach z grzałką góra/dół. Z termoobiegiem możesz włączyć na 160-165 stopni z tym samym czasem.
2017-11-25 17:05
Piernik jest przepyszny. Bardzo szybki w przygotowaniu. Coś pysznego. Mój przełożyłam powidłami śliwkowymi i polałam rozpuszczoną gorzką czekoladą.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-11-25 19:53
Bardzo miło czytać Aniu! :-)

Piernik z suszonymi śliwkami

Ten piernik jest jednym z piękniejszych ciast, jakie można przygotować na Święta. Piernik przekładany powidłami śliwkowymi lub porzeczkowymi. Udekorowany i przełożony marcepanem pachnie i smakuje cudownie! To jeden z moich lepszych przepisów na piernik z powidłami

Ciasto piernikowe

Ciasto na piernik powinno pachnieć przyprawami korzennymi i Świętami. Ten piernik przygotowałam z masłem i dobrej jakości miodem. Ciasto piernikowe jest idealnie wyrośnięte i puszyste. Z szybkich pierników na Święta polecam również przepis na piernik pod wrzącymi wiśniami.. bardzo ciekawe ciasto.