Piernik przekładany z suszoną śliwką

Piernik przekładany z suszoną śliwką

Wbrew pozorom, to jest bardzo prosty piernik. Pyszny, z dodatkiem suszonej śliwki, powideł i marcepanu...

Bez użycia miksera :-)

Gorąco polecam!

Czas przygotowywania: około 20 minut
Czas pieczenia: około 50 minut
Opcjonalne dekorowanie: do 30 minut
Ilość porcji: foremka 18/26 cm dla 10-12 osób

Składniki:
• 350 g mąki pszennej tortowej (niecałe 2 szklanki)
• 50 g cukru
• 130 g masła
• szklanka mleka
• 3 małe jajka
• 6 łyżek dobrego miodu
• garść suszonych śliwek (około 100 g)
• 2 łyżeczki sody
• przyprawy: po 2 łyżeczki cynamonu i kakao i kawy inki, łyżeczka mielonej kolendry

Przełożenie i dekoracja - opcjonalnie:
• 200 g powideł śliwkowych lub porzeczkowych
• 150 g białego marcepanu
• po łyżce kakao i cynamonu
• cukier puder


W małym garnuszki umieść masło, cukier, miód, przyprawy  i pokrojone w paseczki śliwki. Podgrzewaj na małej mocy palnika przez 5 minut.

Zdejmij garnek z palnika i powoli wlewaj zimne mleko. Zamieszaj całość. Masa powinna być już tylko lekko ciepła. Wbij jajka i dobrze wymieszaj całość łyżką.

W misce wymieszaj mąkę z sodą. Do mąki wlej całą masę z garnka i mieszaj całość łyżką aż do połączenia składników.

Blaszkę wysmaruj resztkami masła i delikatnie obsyp od środka mąką.

Ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piecz około 50 minut, do suchego patyczka. 

Po wyłączeniu piekarnika lekko uchyl drzwi na 10 minut. Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie.

piernik-przekladany-z-suszona-sliwka-1

piernik-przekladany-z-suszona-sliwka-2

 

Na tym etapie można już zakończyć robienie piernika. Wystarczy go pokroić i podać.

Jeśli chcesz, by nadać mu Świątecznego wyglądu i dodać kilka pysznych akcentów.. zapraszam danej ;-)

Po lekkim wystudzeniu odetnij odstający w cieście "grzybek" - odcięte ciasto można od razu zjeść :-)

piernik-przekladany-z-suszona-sliwka-3

Ciasto przekrój ostrożnie na pół (równolegle, by powstały dwa cienkie płaty ciasta). Dół wysmaruj powidłami śliwkowymi. Odcięty płat ułóż ponownie na dolnym blacie ciasta.

Połowę marcepanu rozwałków na cienki placek. Pamięta o tym, by podsypywać go cukrem pudrem. Placek marcepanu połóż na górnej części ciasta. Odetnij nożykiem wystające kawałki.

Ciasto przetnij na pól, tym razem prostopadle. Jedną połówkę połóż na drugą.
Górę ciasta - tam gdzie jest marcepan - oprósz cynamonem wymieszanym z kakao. Resztę marcepanu rozwałków i powycinaj gwiazdki. Gwiazdki oprósz cukrem pudrem i ostrożnie - najlepiej na małym nożyku - przenieś na ciasto, jedna obok drugiej.

Gotowy piernik najlepiej kroić na małe kwadraty.

piernik-przekladany-z-suszona-sliwka-4

piernik-przekladany-z-suszona-sliwka-5

piernik-przekladany-z-suszona-sliwka-6

piernik-przekladany-z-suszona-sliwka-7

Piernik przechowuj w lodówce "pod kloszem" do 7 dni.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Ania in progress
2016-12-21 13:57
wygląda mega smakowicie!!! niestety pieczenie nie jest moją mocną stroną, ale chętnie bym teraz zjadła kawałeczek do mojej kawki :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-21 13:59
Aniu, jeśli zatrzymasz się na wersji "piernika golasa" - gwarantuję Ci, że upiecze się pyszne ciasto. A kto wie, może skusisz się też trochę go upiększyć ;-)
user pic
Małgosia
2016-12-21 14:08
Wygląda bajecznie i ma wszystko to co lubię: piernik, marcepan i powidła śliwkowe:)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-21 14:47
W takim razie pozostaje mi tylko życzyć Ci udanego wypieku.
user pic
Magda
2016-12-21 20:03
Aniu, czy ten piernik sam w sobie jest suchym ciastem? Jutro zabieram się za pieczenie! Mam nadzieje,ze posmakuje gościom na świątecznym stole! :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-22 10:16
Magdo, ten piernik nie jest suchy, ale nie jest też bardzo wilgotny. Będzie bardzo dobry nawet bez przełożenia.
user pic
Martita
2016-12-22 10:12
Jak z bajki! Te gwiazdki to na prawdę fantastyczny pomysł :) A w ogóle połączenie piernika i marcepana... Aż mi ślinka cieknie :) Ja w tym roku stawiam wyłącznie na ciasta bez użycia miksera - bo mój się wysłużył staruszek. Zastanawiam się nad zakupem nowego - mam dylemat między tym: http://wisebears.pl/okazja/robot-kuchenny-kmx50bk-kenwood-623pln/ a tym: http://www.mediaexpert.pl/roboty-kuchenne/robot-kuchenny-sencor-stm-47gg-zielony,id-604331 Może miałaś/masz któryś z nich i szczególnie polecasz? :) Chcę sobie sprawić prezent na nowy rok :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-22 10:21
Kochana, dziękuję Ci za miłe słowa. Gwiazdki wymyśliłam w trakcie przekładania piernika ;-) Jeśli chodzi o robot, to też bym chętnie wymieniła swój stary.. aż wstyd by go było pokazać ;-) Z tych dwóch wybrałabym jednak Kenwood.. ale tylko dlatego, że znam tę markę. Ja myślałam o http://kitchenaid.pl/linia-artisan/16-mikser-5.html :-)
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-12-23 19:03
Marcepan, powidła i śliwki suszone <3 Czyli wszystko wprost uwielbiamy :D