Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem

Szarlotka z budyniem to super pyszne ciasto kruche połączone z lekko uprażonymi jabłkami i solidną warstwą gęstego budyniu. Mój przepis jest wyjątkowo prosty, wiec zapraszam do pieczenia.

- bez podpiekania spodu
- tylko niezbędne składniki
- dokładny opis wykonania i zdjęcia

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas chłodzenia ciasta: 1 godzina
Czas pieczenia szarlotki: 45 minut
Liczba porcji: forma 22 x 26 cm

Kaloryczność kcal: 220 w 100 g ciasta

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej + jedna łyżka mąki = około 330 g
  • niecałe pół szklanki cukru pudru - około 80 g
  • kostka masła - 200 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 średnie jajko

Składniki na warstwę budyniową

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru - 2 x 35 g
  • 800 ml mleka
  • 4 łyżki cukru - 60 g

Składniki na warstwę z jabłek

  • 1,5 kg jabłek - najlepiej szarej renety
  • płaska łyżeczka cynamonu

Szarlotka z budyniem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 22/26 cm lub tortownica o średnicy minimum 26 cm.
Pieczenie szarlotki: opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 190 stopni; czas pieczenia - około 40-45 minut

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasta zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania szarlotki z budyniem. 

Szarlotka z budyniem, 1

Szarlotka z budyniem przepis

W pierwszej kolejności zagnieć ciasto na szarlotkę z budyniem. W dużej misce umieść razem: dwie szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml) plus dodatkowo jedną łyżkę mąki (łącznie 330 gramów mąki); jedno średnie jajko, które może być wyjęte prosto z lodówki; pół szklanki cukru pudru, czyli około 80 gramów; 200 gramów masła, czyli całą kostkę, którą polecam pokroić nożem na mniejsze kawałki; jedną łyżeczkę proszku do pieczenia. Masło możesz wyjąć prosto z lodówki. Na koniec możesz dodać też szczyptę soli. 

Szarlotka z budyniem, 2

Ciasto wyrabiaj dłońmi lub mikserem z hakami do ciasta kruchego. Postaraj się to zrobić szybko. Na początku może Ci się wydawać, że ciasto jest zbyt sypkie, jednak w trakcie rozcierania masła powinno połączyć się w zwartą kulę. Wolę wyrabiać ciasto w dużej misce, ale możesz też zrobić to na dużej desce, czystym blacie lub stolnicy. 

Przy tych proporcjach składników ciasto powinno wyjść idealne. Jeśli jednak dodasz za dużo mąki i okaże się, że ciasto nie łączy się w kulę polecam dodać łyżkę lodowatej wody lub płaską łyżkę kwaśnej śmietany 18 %.

Z ciasta uformuj kulę. Zawiń je w folię i umieść w lodówce na godzinę.

Szarlotka z budyniem, 3

W trakcie chłodzenia ciasta ugotuj budyń. Przygotuj sobie 800 ml mleka (trzy i dwie piąte szklanki). Do garnka wlej większość mleka i wsyp cztery łyżki cukru (około połowę szklanki mleka zostaw do rozrobienia proszku budyniowego). Ustaw średnią moc palnika i zagotuj mleko a następnie zmniejsz moc palnika do takiej, by mleko tylko lekko mrugało.

Do szklanki wlej pozostałe mleko i wsyp dwie saszetki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru. Mleko w szklance dokładnie wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do wrzącego mleka w rondelku. Od razu zacznij mieszać całość łyżką lub rózgą kuchenną, aż do ponownego zagotowania się budyniu. Nie mieszaj budyniu zbyt gwałtownie, ale też nie za wolno. Gdy zgęstnieje i zacznie się gotować mieszaj go jeszcze powoli przez około 30 sekund a następnie zdejmij z palnika. 

Od razu przelewam budyń do miseczki i przykrywam przezroczystą folią spożywczą, by szybciej przestygł a na górze nie robił się kożuszek. Gotowy budyń odstawiam na bok. 

Porada: Możesz też użyć budyniu z cukrem. Dajesz wówczas dwa opakowania budyniu i pomijasz cukier w składnikach. 

Szarlotka z budyniem, 4

Ciasto się chłodzi, budyń stygnie, wiec pora na jabłka. Wczesną jesienią polecam antonówki, zaś późniejszą jesienią lepsza będzie szara reneta. Tę szarlotkę piekłam pod koniec października, więc użyłam 1,5 kilograma szarej renety. 

Porada: Jeśli mieszkasz w u UK, to polecam sięgnąć pod odmiany jabłek: Bramleys albo Granny Smith.
Szarlotka z budyniem, 5

Jabłka cienko obierz i podziel na ćwiartki a następnie usuń gniazda nasienne. Jabłka zetrzyj na tarte, na grubych oczkach. Miskę ze startymi jabłkami odłóż na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku. Garść po garści łap porcję tartego jabłka i odciskaj sok. Możesz to też robić przez czystą gazę lub ściereczkę bawełnianą. Ja odcisnęłam ze swoich jabłek pełną szklankę soku, który polecam od razu wypić lub zrobić z niego kisiel. (Czasem odciskam mniej soku, np. tylko pół szklanki. Wszystko zależy od samych jabłek). 

Odciśnięte tarte jabłka ważyły u mnie 800 gramów. Dodaj do nich płaską łyżeczkę cynamonu (lub mniej) i wymieszaj całość. Cynamon nie jest jednak konieczny i można go pominąć.
Szarlotka z budyniem, 6

Nie ma takiej konieczności, ale tak przygotowane tarte i odciśnięte jabłka można dodatkowo uprażyć na suchej patelni. Wystarczy przełożyć je na patelnię (bez dodatku tłuszczu) i podsmażać na średniej mocy palnika przez 5-10 minut. Cały czas mieszaj jabłka przy pomocy drewnianej łyżki. 

Tak podsmażone jabłka jeszcze odparowują i mają bardziej zwartą (dżemową) strukturę. Przełóż je z patelni do miski. Nie dosładzam jabłek cukrem i nie dodaję do nich soku z cytryny. Jeśli jednak wolisz słodsze szarlotki, to możesz dodać odrobinę cukru waniliowego lub 2-3 łyżki soku z cytryny - jeśli jabłka w szarlotce mają być kwaśne. 
Szarlotka z budyniem, 7

Po godzinie leżakowania ciasta w lodówce możesz je wyjąć. Zdejmij folię a ciasto podziel na dwie części. Jedna może być trochę większa od drugiej. Tę mniejszą zawiń ponownie w folię i umieść w zamrażalniku. (Odkładam ciasto do zamrażalnika, ponieważ na koniec ścieram je na tarce i wykładam na wierzch budyniu w formie z ciastem. Jeśli odłożysz ciasto do lodówki, to ciężko będzie Ci je potem zetrzeć. Pozostaje wówczas opcja rwania ciasta kawałek po kawałku i wykładanie go po całej powierzchni szarlotki).

Formę o wymiarach około  22 x 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta pokrój na cienkie plastry i wypełnij nimi dno foremki. Resztkami ciasta wypełnij luki i połącz ciasto w płaski placek, który wypełni całe dno formy. Na ciasto wyłóż wcześniej starte, odciśnięte i podprażone jabłka (mogą być jeszcze ciepłe). 

Porada: Spód ciasta można też wyłożyć na dwa inne sposoby. Pierwszy jest taki, że ciasto po zagnieceniu od razu dzielisz na dwie części i każdą zawijasz w folię i odkładasz do zamrażarki. Większą część ścierasz na tarce na dużych oczkach i takim starym ciastem wypełniasz dno formy. Drugi sposób to rozwałkowanie schłodzonego ciasta na cienki placek i wypełnienie nim dna formy (ciasto rozwałkowujesz trzymając je pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia). 
Szarlotka z budyniem, 8

Na warstwę tartych jabłek wyłóż cały budyń i rozprowadź go równomiernie po całej powierzchni ciasta. Budyń może być jeszcze ciepły. Mniejszą część ciasta wyjmij z zamrażalnika i od razu zetrzyj bezpośrednio na warstwę budyniu. Ciasto ścieraj na tarce, na grubych oczkach. 
Szarlotka z budyniem, 9

Szarlotka z budyniem jest już gotowa do pieczenia. Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około 40-45 minut. Moje ciasto piekło się równo 45 minut (mam dużą komorę piekarnika i grzałki nie podpiekają mi ciasta od góry tak szybko, jak w mniejszych piekarnikach). 

Po upieczeniu możesz od razu wyjąć szarlotkę z piekarnika. 

Szarlotka z budyniem, 10

Po lekkim przestudzeniu wyjmij ciasto z formy razem z papierem do pieczenia lub zdejmij boki i przełóż je na kratkę do przestudzenia. Przed podaniem możesz oprószyć szarlotkę z budyniem cukrem pudrem lub mieszanką cukru pudru i cynamonu. 

Pamiętaj o tym, że jeszcze gorąca szarlotka nie będzie się dobrze kroić a budyń może być luźniejszy. Po całkowitym przestudzeniu można ją już śmiało kroić i podawać. 
Szarlotka z budyniem, 11

Jeśli szarlotka nie zostanie zjedzona w dniu upieczenia, trzymaj ją pod przykryciem w lodówce.

Polecam też moje inne przepisy na szarlotki. Wypróbuj przepis szarlotka z bezą czy szarlotka z kratką.

Smacznego. 

Średnia 4.8 / 5 (504 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Szarlotka z budyniem

Tradycyjna szarlotka to jedno z najpopularniejszych ciast, jakie piecze się w naszym kraju. Pieczemy ją przez cały rok, chociaż największą popularność zyskuje na jesieni, kiedy to mamy dostęp do świeżych jabłek. Na początku jesieni najlepsza wychodzi z kwaśnych jabłek. Chodzi oczywiście o antonówkę. Późną jesienią sięgamy już znacznie częściej po szarą renetę, która w Polsce jest bardzo lubiana i wyjątkowo popularna. Moja szarlotka z budyniem na kruchym cieście powstała na bazie przepisu na kruchą szarlotkę, która jest najpopularniejszym ciastem na moim Blogu. Dodałam do niech pyszną i bogatą warstwę budyniu waniliowego lub śmietankowego. Taka szarlotka z budyniem waniliowym jest nieziemsko pyszna i znika praktycznie od razu po przestudzeniu. Bardzo dużą popularnością cieszy się tez mój przepis na puszysty jabłecznik szykowany na niezwykle delikatnym cieście biszkoptowym. 

Szarlotka z budyniem i kruszonką

Wracając jednak do przepisu na tę pyszną szarlotkę z budyniem, jest to według mnie idealne połączenie kruchego ciasta z warstwą jabłek z dodatkiem cynamonu oraz pysznym i gęstym budyniem. Szarlotka z budyniem przepisy ma różne, jednak ja stawiam na to, by nie utrudniać sobie pracy i nie szykuję osobno kruszonki. Ugniatam bowiem pyszne ciasto kruche i jedną połową ciasta wykładam dno a drugą ścieram na tarce i wykładam przed samym pieczeniem ciasta. Moja szarlotka z budyniem i jabłkami jest więc niezwykle prosta. Szarlotka z budyniem przepis, który spodoba się każdemu, ponieważ nie ma potrzeby podpiekania wcześniej spodu. Wystarczy ułożyć każdą warstwę w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w odpowiedniej temperaturze około 40 minut, do zarumienienia góry ciasta. Szarlotka z budyniem posmakuje nie tylko na co dzień, gdy mamy ochotę na coś szybkiego, ale i pięknego i pysznego. Szarlotka z budyniem i kruszonką z części ciasta będzie też wspaniała na specjalne okazje, przyjęcia i rodzinne uroczystości. Zapraszam po mój sprawdzony przepis i życzę smacznego.