Ciasto marchewkowe fit
Zapraszam po przepis na pyszne i proste do upieczenia ciasto marchewkowe fit. Z tartą marchewką i orzechami smakuje wspaniale. Ciasto można upiec na wiele okazji.
- długo zachowuje świeżość
- bez użycia mąki pszennej i cukru
- świetne do upieczenia np. na Wielkanoc
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia ciasta: 35 minut
Liczba porcji: tortownica 21 cm - 800 g
Kaloryczność kcal: 235 w 100 g ciasta z kremem
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na ciasto marchewkowe fit
- 1 szklanka mąki owsianej - około 130 g
- 3 średnie marchewki - około 300 g
- 2 duże jajka - około 125 g po rozbiciu
- minimum 60 g erytrolu (lub zwykłego cukru) - 4 pełne łyżki
- 50 g orzechów włoskich - mała garść
- 2 łyżki oleju roślinnego - około 20 ml
- po płaskiej łyżeczce proszku do pieczenia i sody
- ewentualnie: płaska łyżeczka cynamonu lub kakao
Składniki na krem
- 250 g serka Philadelphia light
- 1 pełna łyżka miodu - 25 g (lub więcej)
- ewentualnie: odrobina skórki otartej z cytrusów
- dekoracja: orzechy włoskie, skórka z pomarańczy
Ciasto marchewkowe fit
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: tortownica o średnicy 20-21 cm.
Opcja pieczenia góra/dół; środkowa półka w piekarniku; temperatura - 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10-15 stopni mniej.
Jajka i marchew wyjmij wcześniej z lodówki, ponieważ muszą osiągnąć temperaturę pomieszczenia. Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Przed szykowaniem ciasta marchewkowego fit zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu, by odpowiednio wcześniej przygotować się do kolejnych kroków szykowania.
Ciasto marchewkowe fit przepis
W jednej misce umieść razem składniki sypkie: szklanka mąki owsianej, czyli około 130 gramów; po jednej płaskiej łyżeczce sody oczyszczonej i proszku do pieczenia; płaska łyżeczka cynamonu lub kakao (można pominąć). Całość wymieszaj dokładnie np. przy pomocy rózgi kuchennej.
Porady: Osoby na diecie bezglutenowej kupują mąkę owsianą z dodatkowym oznaczeniem, że jest to produkt, który nie zawiera glutenu. Mąkę owsianą można zastąpić samodzielnie zrobioną "mąką" ze zmiksowanych płatków owsianych. Około 20 gramów mąki owsianej można zastąpić otrębami (dowolnymi) o wadze do 15 gramów.
Około 50 gramów (małą garść) orzechów włoskich zmiksuj na "żwirek" przy pomocy rozdrabniacza lub też ręcznie (np. wałkiem lub nożem).
Porada: Orzechy włoskie można zamienić na orzechy pekan lub orzechy nerkowca.
Zacznij już nagrzewać piekarnik: opcja pieczenia góra/dół; cienka blaszka lub kratka umieszczona na środkowej lub nieco niższej półce w piekarniku; temperatura: 175 stopni. Z termoobiegiem ustaw o 10 stopni mniej.
Do miski wbij dwa duże jajka (u mnie łącznie 125 gramów po rozbiciu) i wsyp minimum 60 gramów erytrolu. Erytrol z jajkami ubijaj mikserem na wysokich obrotach tak długo, aż słodzik całkowicie rozpuści się w jajkach. Pod koniec ubijania ma powstać puszysta i jasna masa. Ubijanie może trwać nawet 10 minut (z dobrym mikserem do 5 minut). Pod koniec zmniejsz moc miksera i wlej jeszcze dwie łyżki oleju roślinnego. Może to być też oliwa. Od razu wyłącz mikser.
Porada: Ciasto marchewkowe fit z tak niewielką ilością erytrolu wychodzi bardzo mało słodkie. Możesz zatem wsypać nawet dwa razy więcej erytrolu lub innego słodzika. Jak najbardziej sprawdzi się też zawsze zwykły cukier drobny.
Do miski z puchem jajecznym dodaj starte na średnich lub małych oczkach marchewki. Po obraniu i starciu wyszło mi 220 gramów marchewki. Od razu wsyp też sypkie składniki oraz wcześniej rozdrobione orzechy. Całość tylko wymieszaj powoli przy pomocy szpatułki.
Ciasto przełóż do tortownicy (średnica 20-21 cm) wysmarowanej od środka resztkami oleju i obsypanej mąką owsianą lub też mieszanką mąki i płatków, czy otrębów.
Formę z ciastem marchewkowym fit umieść w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową lub nieco niższą półkę. Ciasto piecz około 35-40 minut (krócej lub dłużej). Po około 30 minutach pieczenia sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest już upieczone. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, to możesz śmiało wyłączyć piekarnik. Nie obawiaj się, że ciasto się nie dopiekło i staraj się nie wydłużać za mocno czasu pieczenia. Ciasto pieczone za długo może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca.
Uwaga: To ciasto, które nie wyrasta bardzo w formie. Może Ci się nawet wydawać, że od momentu umieszczenia go w piecu nie urosło prawie wcale. Nic nie szkodzi. Ciasto było już wystarczająco napuszone od puchu jajecznego. Ważne, by nie opadło bardziej w trakcie pieczenia.
Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę do przestudzenia. Na całkowicie przestudzone ciasto można wyłożyć krem. Aby go zrobić, wystarczy bardzo dokładnie wymieszać lub zmiksować razem około 250 gramów (może być też mniej) serka Philadelphia light i minimum łyżkę (najlepiej płynnego jeszcze) miodu. Łączenie serka z miodem "stałym" zajmie więcej czasu. Aby krem miał ciekawszy smak można też zetrzeć do niego odrobinę skórki z limonki, pomarańczy, mandarynki lub cytryny. Można też dodać troszkę pasty waniliowej.
Ciasto marchewkowe fit udekorowałam przed podaniem odrobiną pokruszonych orzechów włoskich. Starłam też trochę skórki z pomarańczy. Inną jadalną dekoracją może być "korona" z domowej granoli lub prażone płatki migdałowe wymieszane z płatkami owsianymi i siekanymi, kandyzowanymi owocami.
Ciasto marchewkowe fit z kremem przechowuj w lodówce "pod kloszem". Świeżość zachowa śmiało do 3 dni lub nawet dłużej.
Smacznego.