Makowa panienka

Makowa panienka

Makowa panienka to jedne z najpyszniejszych ciast przekładanych z makiem. Do tego jest to ciasto, które pieczemy bez użycia mąki. Jest wilgotne, delikatne, mięciutkie i piękne. To też idealny przepis na Święta!

- cudowne ciasto bezglutenowe
- dokładny opis i zdjęcia krok po kroku
- świetna propozycja na słodki, świąteczny wypiek

Czas przygotowania: 2 godziny
Czas pieczenia ciasta: 25 minut
Czas chłodzenia ciasta : 6 godzin
Ilość porcji: forma do 24 x 34 cm

Kaloryczność kcal: 280 w 100 g ciasta
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na bezglutenowe ciasto

  • 4/5 szklanki suchego maku - 150 g
  • 4/5 szklanki mielonych migdałów - 100 g
  • 1 szklanka wiórków kokosowych - 90 g
  • pół szklanki cukru drobnego - 130 g
  • 7 średnich lub 6 dużych jajek
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową

Składniki na poncz do ciasta

  • sok z jednej cytryny
  • 1/4 szklanki wody

Pozostałe składniki

  • słoik dżemu z czarnej porzeczki - 280 g
  • 1 galaretka bezglutenowa cytrynowa
  • 400 ml wrzątku
  • 4 łyżki wiórków kokosowych
  • łyżka suchego maku

Ciasto makowa panienka

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki. Masło użyte do zrobienia kremu budyniowego musi być idealnie miękkie. 
Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach około 22 x 35 cm lub 24 x 34 cm lub mniejsza. 

Pieczenie ciasta z makiem: 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z termoobiegiem. Czas pieczenia: około 25 minut

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. W kaloriach nie uwzględniłam tylko kandyzowanych owców, którymi udekorowane zostało ciasto. Przed szykowaniem ciasta polecam przeczytać najpierw cały przepis, by móc odpowiednio przygotować wszystkie składniki oraz zdecydować co i kiedy robić. 

Makowa panienka to cudownie pyszne ciasto nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej. Smakuje tak wspaniale, że każdy sięgnie po kawałek. Zapraszam do pieczenia..

Makowa panienka, 1

Makowa panienka, 2

Makowa panienka

Na samym początku ugotuj budyń do masy budyniowej. Będzie on potrzebował kilku godzin, by naturalnie przestygnąć na blacie kuchennym. Pamiętaj też o tym, by wyjąć na blat całą kostkę masła - 200 gramów. Masło również potrzebuje kilku godzin, by naturalnie zmiękło. 

Do rondelka wlej dwie szklanki mleka (najlepiej pełnotłustego) oraz wsyp pół szklanki cukru. Do trzeciej szklanki mleka wsyp dwa opakowania proszku budyniowego o smaku śmietankowym bez glutenu Dr. Oetker. Mają to być dwa budynie bez cukru o wadze 40 gramów na jedną saszetkę. 

Mleko z cukrem doprowadź do wrzenia. Zmniejsz moc palnika do minimum i wlej dobrze wymieszany proszek budyniowy z mlekiem. Od razu zacznij mieszać budyń. Możesz trochę zwiększyć moc palnika. Budyń mieszaj krótko, ale energicznie. Powinien się ponownie zagotować i zgęstnieć. Nie mieszaj go też za długo. Tylko tyle, by otrzymać odpowiednią konsystencję.

Budyń odstaw do przestudzenia, przekrywając go wcześniej kawałkiem folii (ja używam do tego woreczków śniadaniowych). Absolutnie nie odkładaj go do lodówki. Zarówno budyń, jak i masło powinny mieć tę samą temperaturę. Budyń powinien się naturalnie przestudzić.

Makowa panienka, 3

Budyń stygnie a masło cały czas mięknie gdzieś w misce na blacie kuchennym, więc pora na upieczenie ciasta makowego bez mąki.

Potrzebujesz: 4/5 szklanki suchego maku, czyli około 150 g maku niebieskiego; 4/5 szklanki mielonych migdałów, czyli około 100 gramów blanszowanych migdałów zmielonych na mąkę (możesz je kupić już zmielone lub zmielić migdały samodzielnie w malakserze); jedną szklankę wiórków kokosowych, czyli około 90 gramów wiórków (mogą być zarówno te grubsze, jak i drobniejsze wiórki). 

Do zmielonych migdałów wsyp łyżeczkę proszku do pieczenia (w ofercie marki Dr. Oetker znajdziesz bezglutenowy proszek do pieczenia). Wymieszaj "mąkę" migdałową. 
Makowa panienka, 4

Oddziel białka od żółtek. Żółtka odłóż na bok w małej miseczce, zaś białka umieść w większej misce (szklana lub metalowa).

Białka ubijaj chwilę na sztywno przy pomocy miksera. Możesz do nich dodać szczyptę soli. Nie ubijaj samych białek za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Gdy białko zacznie zamieniać się w puszystą pianę, możesz zacząć dokładać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty lub dłużej. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i błyszcząca masa białkowa.

Dodaj wszystkie żółtka i tylko chwilę miksuj całość na wysokich obrotach. Wyłącz mikser. 
Makowa panienka, 5

Do miski ze słodkim puchem jajecznym dodaj przygotowane mielone migdały, suchy mak oraz wiórki. Całość wymieszaj delikatnie, aż do połączenia się całości w jednolitą masę, przy pomocy szpatułki lub łyżki. 
Makowa panienka, 6

Na dno formy wyłóż papier do pieczenia. Boki wysmaruj tylko delikatnie tłuszczem np. olejem. Wylej ciasto i rozprowadź równo po całej powierzchni foremki. 
Makowa panienka, 7

Formę z przelanym ciastem umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 160 stopni z termoobiegiem. Ciasto jest dość niskie, więc nie powinno się piec dłużej niż 20 do 25 minut.

Po około 20 minutach sprawdź, czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto makowa panienka jest już upieczone. 

Po wyłączeniu piekarnika, lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca.

W trakcie pieczenia ciasta możesz już zrobić galaretkę cytrynową. Torebkę galaretki cytrynowej bezglutenowej wsyp do miski. Wlej 400 ml wrzątku i mieszaj galaretkę, aż do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Miskę z galaretką odstaw na bok do przestudzenia.  

Makowa panienka, 8

Uwolnij ciasto z boków formy. Po lekkim przestudzeniu przekrój je ostrożnie w poprzek na dwa blaty. Górny blat ma być cieńszy od dolnego. 
Makowa panienka, 9

Dolny blat ponownie umieść w foremce i zamknij boki. Górny przesuń na bok, na papierze do pieczenia.

Przygotuj poncz do nasączenia dolnego blatu ciasta. Wyciśnij sok z jednej cytryny i połącz z 1/4 szklanki wody i łyżka po łyżce wylewaj na całej powierzchni ciasta, by równo rozprowadzić wodę w sokiem. Górnego blatu nie będziesz już nasączać ponczem.

Na nasączone ciasto wyłóż równo cały słoik kwaśnego dżemu. Potrzebujesz około 280 gramów dżemu np. z czarnej porzeczki.
Makowa panienka, 10

Jak tylko bezglutenowy budyń śmietankowy całkowicie przestygnie a kostka masła zmięknie, możesz zacząć szykować krem budyniowy. Do niedużej, ale wysokiej miski przełóż miękkie masło. Ubijaj je mikserem na najwyższych obrotach, aż zrobi się puszyste i jasne. Bardzo ważne jest, by cierpliwie ubijać masło czekając na właściwą konsystencję.

Ja napuszone masło przekładam do większego naczynia. Stopniowo, łyżka po łyżce dodaję całkowicie przestudzony budyń śmietankowy. Po każdej łyżce miksuję masę do całkowitego jej połączenia. Uważam, by nie ubijać kremu za długo.

Gotowy krem budyniowy można od razu wyłożyć na ciasto makowe wysmarowane dżemem. Masa budyniowa nie jest jeszcze sztywna. Dopiero po schłodzeniu w lodówce, masło zawarte w kremie stężeje. Wówczas krem budyniowy będzie można kroić nożem.

Makowa panienka, 11

Na wyrównaną warstwę kremu budyniowego przełóż ostrożnie górny, cienki blat ciasta. Ja robię to tak: Przesuwam ciasto razem z papierem na cienką deskę lub szklaną podkładkę i na takim usztywnieniu przenoszę nad formę. Wysuwam powoli ciasto idealnie do formy. 

Na formę z ciastem wyłóż tężejącą już galaretkę cytrynową (aby szybciej zaczęła tężeć, możesz po przestudzeniu umieścić ją w lodówce. Sprawdzaj jednak, czy nie tężeje za szybko, by można ją było równo wyłożyć na ciasto). Uważaj - Galaretka nie może być też za rzadka, bo wsiąknie w ciasto. Formę z ciastem i galaretką umieść w lodówce. Gdy galaretka stężeje możesz na nią wysypać wiórki kokosowe. 
Makowa panienka, 12

Gotowe ciasto makowa panienka umieść w lodówce do całkowitego stężenia masy budyniowej i galaretki. Ciasto potrzebuje około sześciu godzin chłodzenia. Możesz je też śmiało odstawić do lodówki na całą noc, by następnego dnia podać gościom.

Przed pokrojeniem makowej panienki rozsypałam po cieście jeszcze trochę suchego maku a na każdy kawałek ciasta wyłożyłam mieszankę kandyzowanych owoców. 
Makowa panienka, 13

Makowa panienka, 14

Moja makowa panienka to ciasto bezglutenowe, w którym budyń śmietankowy możesz śmiało zastąpić budyniem waniliowym Dr. Oetker.

W ofercie znajdziesz też bezglutenową galaretkę cytrynową, którą użyłam do tego przepisu. Chociaż możesz też śmiało sięgnąć po inne smaki galaretek: truskawkowa, wiśniowa. Wszystkie smaki galaretek pasują do tego ciasta. 

Zachęcam do zapoznania się z całą ofertą na produkty bezglutenowe marki Dr. Oetker
Makowa panienka, 15

Przepis zawiera lokowanie produktu. 

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (129 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Makowa panienka

Ciasto makowa panienka ma bardzo wdzięczną i subtelną nazwę. Nie bez powodu zresztą. Makowa panienka to ciasto lekkie, delikatne, wilgotne.. ma dużo warstw i jest zwyczajnie piękne. Jest też oczywiście dość kaloryczne, ale uwierzcie mi.. dla tak przepysznych kalorii czasem warto zaszaleć. Ten przepis na ciasto makowa panienka jest przepisem całkowicie bezglutenowym. Ciasto makowa panienka to ciasto nie tylko bez mąki pszennej, ale i bez żadnej innej typowej mąki. Każdy inny składnik w przepisie można również bez problemu zakupić w wersji nie zawierającej glutenu. To idealne ciasto bezglutenowe na Święta oraz na każdą inną, wyjątkową okazję. Sprawdź też mój przepis na ciasteczka świąteczne

Ciasto makowa panienka

Moja makowa panienka ciasto, które polecam każdemu, kto lubi ciasta warstwowe. Samo ciasto pieczesz za jednym razem i tylko przekrawasz wzdłuż blat ciasta na dwie części. Spód ciasta powinien być grubszy. Spód w cieście makowa panienka można polać mieszanką wody i soku z cytryny. Będzie bardziej wilgotny. Na spód wykładasz ulubiony kwaśny dżem a potem krem budyniowy. Na już tylko drugi, cieńszy blat. Tego blatu już nie trzeba ponczować. Makowa panienka przepis w moi wykonaniu ma jeszcze super pyszną i bardzo pasującą do tego wypieku warstwę cytrynowej galaretki. Uważam bowiem, że jedna warstwa kremu budyniowego zdecydowanie wystarczy i nakładanie kolejnej warstwy takiego kremu, czy też masy lukru z czekolady nie jest już potrzebne. Zaś smak i struktura galaretki sprawiają, że ciasto makowa panienka jest jak dla mnie ideałem. Bardzo dobry i również bez glutenu jest mój makowiec japoński

Makowa panienka ciasto

Makowa panienka jest moją ulubioną propozycją na wypiek na  Święta, który nie zawiera glutenu. Jest to bowiem ciasto, które w nawet najmniejszym stopniu nie odbiega smakowo od ciast, które zawierają mąkę. Mało tego.. nikt nie jest w stanie rozpoznać, że ciasto makowa panienka jest ciastem bezglutenowym i bez-mącznym. Gorąco zachęcam też do spróbowania innych moich ciast z dodatkiem maku. Polecam mój ukochany makowiec. Z ciast również świątecznych, ale z dodatkiem kremu budyniowego polecam gorąco ciasto orzechowiec, który jest również ciastem warstwowym. Klasycznie polecam też mój sernik oraz cudownie pyszny i bardzo zimowy sernik złota rosa