Makowiec ucierany

Makowiec ucierany

Makowiec ucierany to jedno z ciast, które gorąco polecam upiec na Święta. Jest bardzo prosty i szybki do przygotowania. Zawsze wychodzi i pięknie wyrasta a do tego cudownie smakuje i długo zachowuje świeżość.

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Ilość porcji: 1400 g ciasta - tortownica 25 cm

Kalorie: 380 w 100 gramach ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 400 g masy makowej
  • 2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
  • około pół szklanki cukru drobnego - 150 g
  • kostka masła - 200 g
  • 5 średnich jajek
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • lukier cytrynowy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: tortownica o średnicy 25 cm lub blaszka 24 x 24 cm. 
Jajka i jogurt wyjmij wcześniej z lodówki a masło roztop w mikrofali lub kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
Kalorie policzone zostały z uwzględnieniem lukru cytrynowego na cieście.

Makowiec ucierany to po prostu puszyste i wilgotne ciasto ucierane z dodatkiem masy makowej. Gdyby ciasto szykować na oleju z większą ilością jajek, to można by go nazwać makowiec lany. Lany, dlatego, że ciasto przed pieczeniem ma rzadszą konsystencję. Do upieczenia tego ciasta świątecznego możesz użyć zarówno maku gotowego z puszki, jak domowego. Domowa masa makowa z mojego przepisu będzie idealna. 

Makowiec ucierany, 1

Makowiec ucierany

Aby szybko upiec makowiec ucierany musisz mieć już gotową masę makową. Możesz użyć gotowej masy makowej z puszki lub zrobić własną masę. Masa makowa z mojego przepisu idealnie sprawdzi się do tego ciasta. Ja użyłam tylko 400 gramów masy makowej, ale to ciasto śmiało udźwignie jeszcze dodatkowe 200 gramów, więc możesz użyć więcej masy makowej.

Jeśli decydujesz się na masę makową z puszki, to pamiętaj, że zawsze możesz ją wzbogacić o dodatek drobnych rodzynek w całości oraz pokruszonych orzechów włoskich. 

Makowiec ucierany, 2

W dużej, metalowej lub szklanej misce umieść około pół szklanki drobnego cukru, czyli około 150 g cukru i wbij pięć średniej wielkości jajek. Cukier zwykły możesz zamienić na trzcinowy lub brązowy.
Makowiec ucierany, 3

Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum trzy minuty. To bardzo ważny etap. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Cukier powinien całkowicie rozpuścić się w puchu jajecznym.

Zmniejsz moc miksera do minimum i zacznij wlewać masło. Masło powinno być wcześniej roztopione i przestudzone. Masło wlewaj do miski cienką strużką ciągle miksując masę. Następnie dodaj jeszcze trzy łyżki jogurtu naturalnego (temperatura pomieszczenia). Wyłącz mikser.

Wsyp mieszankę składników sypkich, czyli mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Mąkę z proszkiem polecam wcześniej bardzo dokładnie wymieszać w osobnej misce. Do tego ciasta polecam mąkę pszenną tortową. Potrzebujesz 400 gramów mąki. Ciasto wymieszaj delikatnie używając łyżki lub trzepaczki kuchennej.
Makowiec ucierany, 4

Makowiec ucierany, 5

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż papierem do pieczenia. Boki formy możesz wysmarować lekko resztkami roztopionego masła. Jeśli chcesz, to możesz też boki formy wyłożyć papierem do pieczenia.

Gęste ciasto przełóż do formy. Przy pomocy łyżki zrób na powierzchni ciasta fale.
Makowiec ucierany, 6

Na ciasto wyłóż masę makową. Ja używam do tego małej łyżeczki rozkładając masę po cieście. Masę makową można też przed wyłożeniem na surowe ciasto wymieszać z trzema białkami jajek, które należy wcześniej ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ja jednak do tego ciasta używam samej masy makowej. 
Makowiec ucierany, 7

Tortownicę lub inną foremkę z makowcem ucieranym umieść w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około 40 minut. Po około 38 minutach sprawdź czy ciasto jest już upieczone. Ostrożnie uchyl drzwi piekarnika i wbij w ciasto drewniany patyczek do szaszłyków. Jeśli po wyjęciu patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Polecam zablokować drzwiczki rękawicą kuchenną, by zrobić tylko małą szparkę. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca.

Po lekkim przestudzeniu zdejmij boki formy a ciasto przenieś na kratę do całkowitego przestudzenia. Całkowicie przestudzone ciasto ucierane z masą makową polecam udekorować lukrem. Tym razem najlepszy będzie lukier cytrynowy.

Makowiec ucierany, 8

Makowiec ucierany trzymaj w chłodnym i ciemnym miejscu, ale nie w lodówce. Całkowicie przestudzony zawiń np. w papier i reklamówkę, czy folię do przechowywania żywności. Ciasto zachowuje świeżość do kilku dni.
Makowiec ucierany, 9

Makowiec ucierany, 10

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (50 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/166128
Reklama

Makowiec ucierany

Ciasta z makiem zawsze mają największe wzięcie na Święta. Taka już jest tradycja. Zimą używamy tego co udało nam się zamarynować, zasuszyć czy zebrać do jesieni. Pojawiają się zatem suszone owoce, orzechy oraz mak i przyprawy korzenne. Makowiec z ciasta ucieranego z masą makową to bardzo prosta i szybka wersja makowca. Oczywiście królem wśród makowców jest i będzie chyba zawsze makowiec zawijany. Ten jednak makowiec ucierany jest szybszą i prostszą alternatywą. Makowiec ucierany z masą makową z puszki to najszybszy makowiec jaki tylko można upiec. 

Prosty makowiec ucierany

Na ciasto ucierane należy wyłożyć masę makową. Jest jeszcze jedna możliwość. Możesz część ciasta wyłożyć na formę. Dać masę makową i przykryć ją drugą warstwą ciasta. Wybór umiejscowienia masy makowej zależy od Ciebie. Koniecznie zobacz też inne moje przepisy na Święta. Pyszny sernik wiedeński oraz prosty sernik bez spodu z twarogu z wiaderka to Hity mojego Bloga Kulinarnego.