Ciasto z jabłkami
Czasem mam ochotę upiec coś słodkiego i szybkiego do herbaty. Ciasto z jabłkami jest bardzo proste do zrobienia. Wyrasta za każdym razem a wszystkie składniki mam zazwyczaj w domu. Świetne ciasto na co dzień!
Śmiało mogę Ci też polecić inne moje przepisy na słodkości z jabłkami. Będzie to oczywiście najlepsza, klasyczna szarlotka lub bardzo ciekawa wersja o której słyszy się często w schroniskach w górach, czyli szarlotka tatrzańska. Najlepsza szarlotka na dużą blachę.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: forma 18/27 cm - 1500 g ciasta
Kaloryczność kcal: 310 w 100 gramach
Dieta: wegetariańska
- 3 szklanki mąki pszennej - do 500 g
- 5 średnich jajek
- kostka masła - 200 g
- pół szklanki jogurtu naturalnego - do 160 g
- pół szklanki cukru - do 140 g
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 700 g jabłek - 4 średnie jabłka
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 18/27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Jajka oraz jogurt wyjmij wcześniej z lodówki.
Kalorie policzone zostały bez posypki z cynamonu i cukru.
Prościutkie ciasto z jabłkami.. szybkie do zrobienia. Bezproblemowe. Słyszałam o takiej nazwie: "ciasto jadą goście". Myślę, że śmiało można je nazwać i tak. Składniki podstawowe. Wykonanie też super proste. A smak? Smak prawdziwego ciasta ucieranego z dużymi kawałkami jabłek. Zapraszam!

Ciasto z jabłkami
Aby zrobić to proste ciasto z jabłkami polecam najpierw roztopić kostkę masła i odstawić do przestudzenia. Ja roztapiam masło w mikrofalówce. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a resztkami masła wysmaruj sobie boki formy. Ja użyłam średniej wielkości formy prostokątnej o wymiarach 27/18 cm, ale możesz też użyć tortownicy o średnicy 24 cm.
Do tego ciasta psują każde twardsze jabłka. Możesz użyć tych słodszych odmian. Jeśli wolisz kwaśniejsze, to sięgnij po antonówki. U mnie tym razem wczesne pirosy (te bardziej dojrzałe robią się już zbyt miękkie). Jabłka obierz i pokrój na pół. Następnie na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne i przekrój każdy kawałek jeszcze na pół. Nie polewam jabłek sokiem z cytryny, ale jeśli masz ochotę, to jak najbardziej możesz to zrobić.

W jednej misce wymieszaj lub przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Do tego ciasta używam zazwyczaj mąki pszennej tortowej. Daję też symboliczną szczyptę soli.
Do dużej miski wbij pięć średnich jajek i wsyp pół szklanki cukru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum cztery minuty. To bardzo ważny etap. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch.
Do puchu jajecznego wlej roztopione i przestudzone masło i miksuj krem, ale tylko przez chwilę i na niskich obrotach miksera. Kolejno dodaj też jogurt naturalny i mieszankę mąki i proszku do pieczenia. Te składniki wmieszaj już przy pomocy łyżki.

Gęste ciasto przełóż do uprzednio przygotowanej formy. Na dnie papier do pieczenia a na bokach resztki masła.

Na cieście wyłóż ósemki z jabłek. Możesz kawałki jabłek lekko wcisnąć w ciasto. Ja tym razem skusiłam się na posypanie całości cukrem wymieszanym z łyżeczką cynamonu. Nie jest to jednak konieczne i nie zawsze tak robię.

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około czterdziestu.. maksymalnie do 45 minut. Po około 35-40 minutach pieczenia sprawdź przy pomocy drewnianego patyczka, czy ciasto jest już gotowe. Jeśli po wyjęciu z ciasta patyczek jest suchy, to możesz śmiało wyłączyć piekarnik. Nie obawiaj się, że ciasto się nie dopiekło i staraj się nie wydłużać za mocno czasu pieczenia. Za długo pieczone ciasto może się przesuszyć i nie będzie już tak wilgotne.
Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca. Zdejmij boki i przełóż ciasto na kratkę, do przestudzenia.


Smacznego!