Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto na maślance

Ciasto na maślance

Wilgotny, prosty i pyszny deser do kawy lub herbaty.. Ciasto na maślance z chrupiącą kruszonką bardzo przypomina puszyste ciasto drożdżowe. Długo zachowuje świeżość. Można je też zabrać do pracy lub do szkoły.

To sprawdzony przepis na ciasto maślankowe, które polecam wzbogacić o dodatek owoców, dżemu lub syropu. Kilka plasterków jabłka lub gruszki wyłożone na ciasto przed kruszonką wzbogaci smak maślankowca. 

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Liczba porcji: 1300 gramów ciasta

Kaloryczność kcal: 390 w 100 gramach ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto

  • 2,5 szklanki mąki pszennej - 400 g
  • 1 szklanka maślanki naturalnej - 250 ml
  • 3 średnie jajka
  • pół szklanki cukru - 150 g
  • pół szklanki leju - 120 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kruszonkę

  • 150 g mąki pszennej - niecała szklanka
  • 100 g cukru - pół szklanki
  • 100 g masła - pół kostki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma na ciasto: blacha 18/27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm.
Jajka oraz maślankę wyjmij wcześniej z lodówki. Kalorie policzone zostały razem z kruszonką.

Ciasto maślankowe, czyli ciasto pieczone na naturalnej maślance i oleju roślinnym, to jedno tych ciast, które smakują wszystkim. Jest wilgotne i ładnie wyrasta. Do tego świetnie smakuje z domową kruszonką. Moja kruszonka, to sprawdzony zestaw trzech składników. Jest uniwersalna i pasuje zarówno do ciast ucieranych, jak i drożdżowych. 

Ciasto na maślance, 1

Ciasto na maślance 

Do dużej miski wbij trzy średnie jajka i wsyp pół szklanki cukru. Sięgam po cukier drobny, ponieważ szybko się rozpuszcza. Jajka z cukrem ubijaj mikserem na najwyższych obrotach przez minimum dwie minuty. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch.

Ciasto na maślance, 2

Zmniejsz moc miksera. Do puchu jajecznego wlewaj cienką strużką olej roślinny: rzepakowy, ryżowy lub z pestek winogron. Kolejno wlej maślankę i miksuj całość chwilę na niskich obrotach. Do miski wsyp na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj dokładnie łyżką lub chwilę mikserem na najniższych obrotach.
Ciasto na maślance, 3

Gotowe ciasto przełóż z miski do przygotowanej formy do pieczenia. Użyłam formy prostokątnej o wymiarach 18/27 cm z odpinanym bokiem. Możesz też użyć tortownicy o średnicy 24 cm. Dno formy wyłóż wcześniej papierem do pieczenia a boki wysmaruj resztkami oleju. 
Ciasto na maślance, 4

Na tym etapie możesz na ciasto z maślanką wyłożyć kruszonkę i wstawić je do pieca. Możesz też dodać kilka łyżeczek ulubionego dżemu, a dopiero potem posypać ciasto kruszonką. Możesz również pokroić w plasterki jabłko lub gruszkę a następnie rozłożyć na cieście i przykryć kruszynką. Ja wylałam na ciasto trzy łyżki domowego syropu. Sok z aronii będzie idealny. 
Ciasto na maślance, 5

Na samym końcu, na ciasto z maślanką wyłóż domową kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie wymieszaj i rozetrzyj w dłoniach. Jeśli pierwszy raz robisz kruszonkę, to koniecznie zobacz dokładny przepis na kruszonkę do ciasta.
Ciasto na maślance, 6

Formę z ciastem umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz środkową półkę. Ciasto piecz około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi i wyjmij ciasto z pieca.
Ciasto na maślance, 7

Smacznego.
Średnia 4.8 / 5 (1771 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Ciasto na maślance

Bardzo proste i pyszne ciasto z maślanką naturalną. To jedno z szybszych ciasto ucieranym na oleju. Ciasta pieczone na oleju są tańsze i dłużej zachowują świeżość. Szybkie ciasto z maślanką może być Twoim ulubionym ciastem do kawy. Jest świetnie nie tylko dlatego, że szybko i prosto się je robi. Można do niego dodać trochę dżemu, np. dżem morelowy lub kawałki ulubionych owoców. Kruszonka to podstawa! Jest kaloryczna, ale do tego pyszna i chrupiąca, więc warto wyłożyć ją na ciasto przed pieczeniem.

Szybkie ciasto na maślance

Ciasta ucierane zazwyczaj dość szybko i prosto się robi. Moje ciasto maślankowe należy do ciast uniwersalnych. To ciasto na co dzień, czyli takie, które piecze się z przyjemnością, ponieważ zawsze wychodzi. Ważne jest jednak, to by zarówno maślanka jak i jajka miały temperaturę pokojową. Maślankę warto nawet odrobinę podgrzać przed użyciem. Koniecznie spróbuje też  placków z maślanką! Racuchy na maślance to najpyszniejsza kolacja jaką można sobie wymarzyć... jeśli tylko lubisz placki. Bułeczki maślane też są świetne. Dzieciaki lubią też bardzo placki z serem twarogowym.