Odwrócone ciasto jogurtowe z pomarańczą
Ciasto odwrócone.. to brzmi co najmniej dziwnie? Upieczenie takiego ciasta jest bardzo proste, efekt zaś powalający i zachęcający do dalszego eksperymentowania. A jeśli dodam do tego, że nie potrzebujesz miksera? Tak, wystarczy Ci łyżka, by połączyć ze sobą wszystkie składniki.
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Liczba porcji: tortownicy 24 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 4 jajka s/m
- 120 g cukru - pół szklanki + dwie łyżki do pomarańczy
- 200 g jogurtu naturalnego
- 200 g mąki pszennej
- 100 g mąki migdałowej*
- 100 g miękkiego masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czerwone pomarańcze (mogą być zwykłe)
*Mąkę migdałową możesz zastąpić pszenną. Wówczas używasz do przepisu 300 g mąki pszennej.
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pomieszczenia (masło, jogurt i jajka wyjmij wcześniej z lodówki).
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Papier i boki wysmaruj dowolnym olejem roślinnym.
Pomarańcze obierz i pokrój w plasterki grubości 1 cm. Wyłóż nimi dno tortownicy. Obsyp dodatkowo 2 łyżkami cukru i odstaw.
Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier oraz miękkie masło i jogurt. Wymieszaj energicznie łyżką. Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i dalej ucieraj łyżką. Jeśli chcesz możesz użyć miksera . Nie jest to jednak konieczne.
Piekarnik ustaw na 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Odstaw ciasto na kilka minut na czas nagrzewania się piekarnika.
Ciasto wylej na pomarańcze i rozsmaruj równomiernie - jest gęste. Jeśli w cieście widzisz małe kawałki masła, nic nie szkodzi. Masa nie musi być całkiem gładka.
Ciasto wstaw do piekarnika na środkową szynę, na 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Po wyłączeniu uchyl drzwi piekarnika na kilka minut. Po wyjęciu i lekkim ostygnięciu ciasta zdejmij obręcz. Jeśli Twoje ciasto urosło z "górką" - odetnij ją nożem, by powierzchnia była równa. Nadprogramowe ciasto możesz zjeść :-)
Przygotuj talerz/tortownicę i szybkim ruchem odwróć ciasto na drugą stronę. Najpierw zdejmij dno tortownicy a potem delikatnie papier do pieczenia.
Dodam jeszcze, że czerwone pomarańcze będą dawały lekko gorzki posmak. Jest to według mnie duża zaleta, przy tego typu jogurtowym cieście :-)
Życzę smacznego!