Odwrócone ciasto jogurtowe z pomarańczą

Odwrócone ciasto jogurtowe z pomarańczą

Ciasto odwrócone.. to brzmi co najmniej dziwnie?

Uwierz mi, upieczenie takiego ciasta jest bardzo proste, efekt zaś powalający i zachęcający do dalszego eksperymentowania.

A jeśli dodam do tego, że nie potrzebujesz miksera? Tak, wystarczy Ci łyżka, by połączyć ze sobą wszystkie składniki.

Pieczemy? :-)

Czas przygotowywania: 25 minut
Czas pieczenia: 45-50 minut
Ilość porcji: 8-10 kawałków z tortownicy o średnicy 24 cm

Składniki:
• 4 jajka s/m
• 120 g cukru - pół szklanki + dwie łyżki do pomarańczy
• 200 g jogurtu naturalnego
• 200 g mąki pszennej
• 100 g mąki migdałowej*
• 100 g miękkiego masła
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 czerwone pomarańcze (mogą być zwykłe)

*Mąkę migdałową możesz zastąpić pszenną. Wówczas używasz do przepisu 300 g mąki pszennej.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pomieszczenia (masło, jogurt i jajka wyjmij wcześniej z lodówki).

Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i zapnij obręcz. Papier i boki wysmaruj dowolnym olejem roślinnym.

Pomarańcze obierz i pokrój w plasterki grubości 1 cm. Wyłóż nimi dno tortownicy. Obsyp dodatkowo 2 łyżkami cukru i odstaw.

odwrocone-ciasto-jogurtowe-z-pomarancza-1

Do dużej miski wbij jajka, dodaj cukier oraz miękkie masło i jogurt. Wymieszaj energicznie łyżką. Przesiej mąki z proszkiem do pieczenia i dalej ucieraj łyżką. Jeśli chcesz możesz użyć miksera . Nie jest to jednak konieczne.

Piekarnik ustaw na 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Odstaw ciasto na kilka minut na czas nagrzewania się piekarnika.

Ciasto wylej na pomarańcze i rozsmaruj równomiernie - jest gęste. Jeśli w cieście widzisz małe kawałki masła, nic nie szkodzi. Masa nie musi być całkiem gładka.

Ciasto wstaw do piekarnika na środkową szynę, na 45-50 minut do tzw. suchego patyczka.

Po wyłączeniu uchyl drzwi piekarnika na kilka minut. Po wyjęciu i lekkim ostygnięciu ciasta zdejmij obręcz. Jeśli Twoje ciasto urosło z "górką" - odetnij ją nożem, by powierzchnia była równa. Nadprogramowe ciasto możesz zjeść :-)

Przygotuj talerz/tortownicę i szybkim ruchem odwróć ciasto na drugą stronę. Najpierw zdejmij dno tortownicy a potem delikatnie papier do pieczenia.

odwrocone-ciasto-jogurtowe-z-pomarancza-2

odwrocone-ciasto-jogurtowe-z-pomarancza-3

Dodam jeszcze, że czerwone pomarańcze będą dawały lekko gorzki posmak. Jest to według mnie duża zaleta, przy tego typu jogurtowym cieście :-)

Życzę smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Sylwia
2016-03-03 13:58
Super! To przepis dla mnie, prosty, szybki i pyszny, muszę wypróbować :)
Ania
2016-03-03 19:31
Polecam Ci Sylwio :-)
Agata
2016-03-03 14:52
wygląda niepzreciętnie ;) Kiedyś jadłam podobne ciasto chyba z ananasem, pychotka!
Ania
2016-03-03 19:32
Agato, z ananasem jest chyba najpopularniejsze.. i bardzo smaczne :-)
Zielona Karuzela
2016-03-03 15:10
Wygląda rewelacyjnie, uwielbiam ciasto jogurtowe z jabłkami :) Bardzo lubię takie ciasta więc na pewno spróbuję Twojej wersji :)
Ania
2016-03-03 19:32
Świetnie :-)
Emaliowany Czajnik
2016-03-03 15:13
Ciekawy przepis, szukałam właśnie jakiegoś łatwego do wykonania ciasta. Będę testować w najbliższy weekend.
Ania
2016-03-03 19:32
To miłego, smacznego weekendu ;-)
Asia | Byłem tu. Tony Halik.
2016-03-04 10:58
Wygląda cudownie, niestety jestem uczulona na cytrusy (pomarańcze, grejpfruty, cytryny), dlatego zastanawiam się, czym by je zastąpić. Może ananasem?
Ania
2016-03-04 12:09
Tak Asiu.. ananas, morele, brzoskwinie z puszki.
Anna
2016-03-04 11:02
fajny pomysł, spróbuję kiedyś :)
Kamila Kołodziejczak
2016-03-04 11:16
Smakowicie wygląda i w końcu przepis bez orzechów! Dziękuje :D
Vermilion
2016-03-06 17:55
Mniam, o takim cieście to ja jeszcze nie słyszałam. Ostatnio wpadłam w szał pieczenie i zajadam się właśnie swoimi ciasteczkami maślanymi, więc może niedługo skorzystam z Twojego przepisu :)
Ania
2016-03-07 09:13
Serdecznie polecam :-)
Barbara
2017-02-27 23:52
Świetne ciacho, takie jakie lubię. :-)
Ania
2017-02-28 09:25
Super Basiu :-) Smacznego!