Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Ciasto z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem

Super pyszne i niezwykle proste do zrobienia ciasto z rabarbarem i budyniem. Przepis krok po kroku wraz ze zdjęciami pomoże Ci w upieczeniu jednego z lepszych ciast z dodatkiem rabarbaru! Zapraszam serdecznie. 

- uniwersalne ciasto półkruche
- długo zachowuje świeżość
- sprawdzony i niezawodny przepis

Czas przygotowania: 30 minut
Czas szykowania budyniu: 10 minut
Czas pieczenia ciasta: 45 minut
Liczba porcji: 2350 g ciasta - forma 24 x 24 cm

Kaloryczność kcal: 230 w 100 g ciasta
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto półkruche

  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 3 małe lub 2 duże jajka
  • 3/4 kostki masła - 150 g
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18 % - do 40 g
  • 1 szklanka cukru - około 220 g
  • 1 saszetka cukru wanilinowego - 16 g
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na warstwę budyniową

  • 3 budynie waniliowe bez cukru (saszetki po około 45 g)
  • 4 łyżki cukru
  • 3,5 szklanki mleka - 875 ml

Składniki na wsad rabarbarowy

  • 1 kg łodyg rabarbaru

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Forma do pieczenia: blaszka o wymiarach 24 x 24 cm i wysokich rantach lub tortownica o średnicy 24-25 cm.
Pieczenie: 180 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół
Czas pieczenia: do 45 minut.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet mąka lub rodzaj użytego tłuszczu mogą mieć inną ilość kalorii niż te składniki, których użyłam ja. 

Placek z rabarbarem

Świetne ciasto półkruche, kremowy i gęsty budyń waniliowy oraz kwaśny i wyraźny smak rabarbaru. Ciasto kruche z budyniem i rabarbarem to jeden z deserów, który zwyczajnie trzeba upiec w sezonie na rabarbar. To jedno z ciast, które najlepiej smakuje na dwa lub nawet na trzy dni po upieczeniu. 

Ciasto z rabarbarem, 1

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Szykowanie ciasta zaczynam od ugotowania budyniu. Do rondelka wlej trzy szklanki mleka i wsyp cztery łyżki cukru. (U mnie był to domowy cukier waniliowy). Ustaw średnią moc palnika. Do szklanki wlej pozostałe mleko - około 125 ml i wsyp cały proszek budyniowy. Mleko w szklance dokładnie wymieszaj z proszkiem budyniowym i wlej do prawie wrzącego mleka w rondelku.

Zmniejsz moc palnika i od razu zacznij mieszać całość łyżką lub rózgą kuchenną. Na początku mogą pojawić się grudki, jednak z każdą chwilą budyń będzie się robił bardziej gładki. Po chwili lekkiego bulgotania budyniu można go odstawić z palnika. Budyń powinien być gęsty. Przykryj go folią, by nie pojawił się kożuch i odstaw do przestudzenia. Możesz też przełożyć go do szklanego naczynia. Przełożony szybciej się schłodzi, niż w nagrzanym rondelku. 

Ciasto z rabarbarem, 2

Teraz ciasto półkruche. Bardzo dokładny opis na ciasto półkruche znajdziesz w innym moim wpisie. Pod linkiem jest dokładnie to samo ciasto z dokładnie takimi samymi proporcjami i składnikami. Jeśli jednak praca z ciastem kruchym i półkruchym idzie Ci dobrze, to skorzystaj z krótszego opisu wykonania poniżej. 

Do tej porcji ciasta potrzebujesz 500 gramów mąki. Mąkę wymieszaj ją lub najlepiej przesiej do sporej miski razem z proszkiem do pieczenia - 2,5 łyżeczki. Dodaj masło. Masło może być wyjęte prosto z lodówki. Kroję je na mniejsze kawałki, by było mi łatwiej rozetrzeć masło z mąką. Masło rozcieram sprawnie z mąką, aż powstanie mi bardzo miałki i lekko lepki piasek.

Ciasto z rabarbarem, 3

Do osobnej miski wsyp szklankę cukru drobnego oraz cukier wanilinowy jeśli używasz. Wbij dwa duże lub trzy małe jajka. Całość miksuj na wysokich obrotach przez kilka minut. Jajka z cukrem powinny się zamienić w jasny puch. Jajeczny puch przelej do miski z mąką i masłem. Dodaj też śmietanę. Całość zamieszaj najpierw szpatułką. 
Ciasto z rabarbarem, 4

Po chwili możesz użyć miksera z hakami do wyrabiania cięższych ciast lub ciasto wyrób ręcznie. Zrób to szybko i sprawnie, by niepotrzebnie nie ocieplać dłońmi ciasta i nie roztapiać drobinek masła. Uformuj z ciasta kulę i podziel na pół.
Ciasto z rabarbarem, 5

Przy tym cieście nie odkładam kuli ciasta półkruchego do lodówki, tylko od razu z nim pracuję. Jeśli Twoje ciasto wydaje Ci się za "mokre" to odłóż je do lodówki na 30 minut. Zawiń je wcześniej w folię. 

Użyłam blaszki o wymiarach 24 x 24 cm. Idealna będzie też tortownica o średnicy 24 lub 25 cm. Na dno wyłóż papier do pieczenia. Boki formy również wyłóż paskami pergaminu. Wcześniej wysmaruj od ranty odrobiną masła lub margaryny, by paper do pieczenia trzymał się zewnętrznych brzegów formy. 

Połowę ciasta rozpłaszcz lub rozwałkuj (możesz w razie potrzeby podsypać blat i wałek mąką). Ciastem wyłóż całe dno formy. Ciasto pozakłuwaj widelcem. 
Ciasto z rabarbarem, 6

Umyj dokładnie rabarbar i osusz łodygi. Odetnij zgrubiałą i wygiętą część łodygi, która rośnie przy ziemi oraz część łączącą łodygę z zielonym baldachimem. Łodyg nie obieraj. Dzięki temu ciasto będzie miał ładniejszy, malinowo różowy kolor i więcej smaku. Każdą łodygę pokrój na małe plasterki nie grubsze niż 1 cm. Kawałki rabarbaru rozłóż równo po cieście.
Ciasto z rabarbarem, 7

Na cieście kładź po łyżce gęstego, jeszcze ciepłego budyniu. Postaraj się lekko wyrównać powierzchnię. Na warstwie budyniu rozłóż drugą połowę ciasta. Ja odrywam po kawałku, który spłaszczam i kładę na cieście niczym puzzle w układance.

Możesz też rozwałkować ciasto i ułożyć je na górze. Wówczas ciasto powinno się wcześniej schłodzić w lodówce. Jeśli zaś chcesz zetrzeć ciasto na tarce i takie tarte ciasto rozsypać po budyniu, to należy od razu po podzieleniu ciasta półkruchego na dwie połówki, tę część która idzie na górę odłożyć zawiniętą do zamrażalnika. 
Ciasto z rabarbarem, 8

Formę z ciastem umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 45 minut. Po około 40 minutach ciasto powinno się już pięknie zarumienić. Moje było upieczone po 45 minutach. 

Po upieczeniu lekko uchyl drzwi piekarnika. Po 10 minutach otwórz drzwi do połowy a po chwili wyjmij ciasto z pieca. Uwolnij je z foremki dopiero po godzinie od wyjęcia z piekarnika. Do krojenia zaś musi być całkowicie przestudzone. 

Ciasto z rabarbarem, 9

Ciasto z rabarbarem, 10

Ciasto z rabarbarem, 11

Ciasto z rabarbarem i budyniem po przestudzeniu można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Jeśli będzie zjedzone najpóźniej na drugi dzień po upieczeniu, to nie trzeba odkładać ciasta do lodówki. Wystarczy chłodne pomieszczenie. 

Jeżeli lubisz ciasta z budyniem to oczywiście karpatka będzie dla Ciebie doskonałym wyborem.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (3448 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placek z rabarbarem

Wiosna to sezon na rabarbar i ciasto rabarbarowe. Ja gotuję też kompot z rabarbaru, który gorąco polecam popijać na ciepło lub po schłodzeniu. Do moich ulubionych ciast należy ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Uwielbiam też ciasta z dodatkiem budyniu. Tym razem miałam ochotę na ciasto właśnie z budyniem, ale nie z ciastem kruchym a z ciastem półkruchym. Ciasto półkruche idealnie sprawdza się w przepisach na ciasta ze świeżymi owocami i budyniem. Tak właśni powstało moje pyszne ciasto półkruche z budyniem i rabarbarem. Częstujcie się przepisem, bo naprawdę warto je upiec. Jest najzwyczajniej w świecie boskie!

Ciasto z rabarbarem i budyniem

Szykując to proste ciasto z budyniem i rabarbarem zdecydowałam się na mój najlepszy i sprawdzony przepis na ciasto półkruche. Wystarczyło tylko jeszcze pokroić łodygi rabarbaru i chwilkę wcześniej ugotować trochę gęstszy budyń. To ciasto, które potrzebuje chwili po upieczeniu zanim zaczniemy je kroić. Budyń musi stężeć i schłodzić się chwilę w pomieszczeniu o niższej niż 15 stopni temperaturze. Ciasto półkruche z budyniem i rabarbarem najlepiej smakuje mi następnego dnia a nawet na dwa lub trzy dni po upieczeniu. Wieczorem przenoszę ciasto do lodówki i tam je trzymam. Wyjmuję tylko wtedy, gdy mam ochotę na pyszny deser. Jeśli zrobię ciasto na dwie blaszki, to trzymam je w lodówce śmiało do czterech dni i za każdym razem smakuje wybornie. Samo ciasto jest pyszniejsze niż pierwszego dnia. Robi się bardziej wilgotne i mięciutkie. Z rabarbarem polecam Ci również pyszną tartę, zobacz tarta z rabarbarem. Serdecznie zapraszam! Z późną wiosną pojawiają się też truskawki. Polecam Ci zatem sernik na zimno  z serków homogenizowanych, galaretką i truskawkami.