Makaron z brokułami

Makaron z brokułami

Makaron z brokułami to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad. Jeśli szukasz ciekawego przepisu na pyszne wykorzystanie brokułów, to jestem pewna, że to danie przypadnie Ci do gustu.

- sprawdzony przepis
- fantastyczny obiad dla całej rodziny
- wiele porad oraz zdjęcia krok po kroku

Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotowania makaronu: 12 minut
Czas gotowania bokułów: 7 minut
Liczba porcji: około 1330 g dania

Kaloryczność kcal: 150 w 100 g dania
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 300 g makaronu np. Rigatoni - waga przed gotowaniem
  • trochę ponad pół szklanki wody po gotowanym makaronie - około 130 ml
  • 1 średni lub mały brokuł - około 580 g
  • 1 spora cebula - do 220 g
  • 1 ząbek czosnku - około 5 g
  • 6 łyżek śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej
  • 40 g sera typu parmezan lub cheddar
  • przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, po 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej
  • ewentualne dodatki: sok z cytryny, ketchup, mleko, więcej tartego sera

Makaron z brokułami

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1330 gramów dania.

Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć innego sera lub też makaronu lub też użyć makaronu bezglutenowego. 

Makaron z brokułami, 1

Makaron z brokułami przepis

W pierwszej kolejności polecam ugotować brokuły. Mój brokuł ważył około 580 gramów. Odcięłam same różyczki i wyszło mi 410 gramów różyczek. W garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej płaską łyżeczkę soli. Na wrzątek "wrzuć" różyczki brokułu i gotuj je bez przykrycia przez około siedem minut. Brokuły powinny być wystarczająco miękkie, ale jędrne jednocześnie. Po siedmiu minutach gotowania wyłów różyczki brokułu i odcedź je na sitku. Po przestudzeniu można je drobniej pokroić i umieścić w misce.

Makaron z brokułami, 2

Kolejno polecam ugotować makaron i zacząć szykować sos (najlepiej makaron gotować równocześnie z szykowaniem sosu). Do garnka wlej wodę i dorowadź ją do wrzenia. Na ugotowanie 300 gramów makaronu potrzebujesz 10 szklanek wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp też płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę lub dwie dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Tym razem jednak gotowałam go tak długo, jak wskazywały zalecenia na opakowaniu, czyli 12 minut.

Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale miękki. Uwaga - podczas odlewania wody z makaronu odlej pół szklanki wody, w której gotował się makaron. Użyjesz jej do sosu. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka, w którym się gotował lub do miski. Makaron ma być mokry. Po ugotowaniu makaron ważył u mnie około 585 gramów.

Porada: Użyłam makaron Rigatoni, ale możesz też śmiało ugotować inny makaron: świderki, muszelki, kopytka, czy nawet spaghetti lub tagliatelle. Możesz też sięgnąć po makaron gryczany lub makaron z ciecierzycy lub soczewicy. 
Makaron z brokułami, 3

Nagrzej średniej wielkości patelnię z grubszym dnem. Na patelni umieść łyżkę masła klarowanego oraz wlej łyżkę oliwy lub oleju do smażenia. Cebulę obierz i posiekaj drobno. Umieść ją na patelni z tłuszczem i podsmażaj na średniej mocy palnika przez około 10 minut. Cebula ma się zeszklić. Może się też lekko zarumienić. Po tym czasie na patelnię dodaj też nieduży ząbek czosnku, który wcześniej obierz i przeciśnij przez praskę. Zmniejsz moc palnika do niskiej i podgrzewaj cebulę z czosnkiem nie dłużej niż pięć minut (uważaj, by czosnek się nie rumienił, ponieważ może się zrobić gorzki). 
Makaron z brokułami, 4

Na patelnię z podsmażoną cebulą z czosnkiem dodaj przyprawy: 1/3 łyżeczki soli, po 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej. W osobnym naczyniu wymieszaj ze sobą: przestudzone pół szklanki wody po gotowanym makaronie, sześć łyżek śmietanki kremówki 30 % oraz jedną łyżeczkę skrobi ziemniaczanej lub mąki pszennej. Dokładnie rozetrzyj mąkę w płynie, by całość miała gładką konsystencję. Płyn wlej na patelnię. Dodaj również około 40 gramów drobno startego sera typu parmezan lub cheddar.

Mieszaj sos i podgrzewaj go na trochę wyższej niż średnia moc palnika, aż sos zgęstnieje i zacznie się delikatnie gotować. Jeśli sos jest za gęsty, to dodaj trochę zwykłego mleka, bulionu (warzywny lub drobiowy jeśli jadasz mięso) lub wody. Sprawdź też smak sosu i w razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. 
Makaron z brokułami, 5

Makaron z brokułami możesz podać na dwa sposoby. Możesz cały sos z patelni wylać do miski z ugotowanym makaronem. Następnie dołożyć jeszcze pokrojone drobniej kawałki brokułu. Całość wymieszać i podawać lub umieścić w naczyniu do zapiekania. Od góry posypać makaron z brokułami tartym serem i zapiec w piekarniku z grzałką od góry - wystarczy 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Drugi sposób zastosowałam poniżej. Do prawie gotowego sosu dodaj część pokrojowych drobniej różyczek brokułu. Całość zamieszaj, zagotuj i wyłącz. 
Makaron z brokułami, 6

Makaron rozłóż na talarze. Na makaron wyłóż po porcji sosu, a na samą górę resztę posiekanych brokułów. Całość oprósz świeżo mielonym pieprzem lub posyp dodatkową porcją tartego sera. Podawaj jeszcze gorące.
Makaron z brokułami, 7

Ps. Swoją porcję czasem polewam jeszcze ketchupem :)
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (382 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Makaron z brokułami

No kto nie lubi dań z makaronem w roli głównej :) Tym razem mamy makaron z brokułami i serem, więc i brokuły są równie ważne. Mój makaron z brokułami i sosem serowym jest prosty, szybki i pyszny. Mąż jakoś strasznie lubi kupować brokuły, gdy jest na zakupach. Kupuje je nawet jak nie ma ich na liście, więc muszę potem wymyślać z nimi różne dania. Być może tak mu się podobają lub kupuje mi tak dużo różnych warzyw, bo są zwyczajnie zdrowe. A im więcej kolorów, tym lepiej. W każdym razie tym razem postanowiłam zrobić makaron z sosem brokułowym. Mam już super przepisy na zupy. Zupa brokułowa jest rewelacyjna i każdy miłośnik brokułów ją już robił. Mój krem z brokuła podbił też niejedno podniebienie. Super pyszna i godna polecenie jest też sałatka z brokuła. Tak więc kolejne danie na liście brokułowych pyszności do zrobienia. Tym razem skupmy się na tym, co mam do pokazania w tym przepisie. A wiadomo, że przepisy na makaron z brokułami są i podobne z jednej strony i różne. Co jest oczywiste, to to, że w składnikach z pewnością będzie makaron i brokuły. Swój makaron z brokulami serwuję raczej z makaronem z pszenicy durum. Lubię takie sprężyste makarony. Wybieram makaron większy, czyli np. rigatoni. Można też sięgnąć po makaron w kształcie muszelek, świderków, czy penne. Nawet makaron spaghetti lub tagliatelle bardzo dobrze się sprawdzi, ponieważ szykujemy makaron z brokułami w sosie śmietanowym. A te makarony kochają sosy. 

Makaron z brokułem

Makaron z brokułami będzie równie smaczny z użyciem makaronu gryczanego i makaronu z ciecierzycy lub soczewicy. Próbowałam każdej wersji i wszystkie mi smakują. Uwielbiam makaron z brokułami w sosie serowym i zazwyczaj w jego składzie znajduje się cebula i czosnek. Dla mnie to taka nierozłączna para. Makaron z brokułami i czosnkiem ma tę głębię smaku i zawsze daję chociaż jeden ząbeczek czosnku. Makaron z brokułem zmieniam dość często. Chodzi o to, że czasem coś zmienię. Czasem coś dodam, by zmienić odrobinę smak, lub po prostu dlatego, że ma w lodówce jakiś pasujący składnik. Już nie w wersji wegetariańskiej, ale też pysznie wychodzi makaron z brokułami i kurczakiem lub szynką. Obiadek jest pycha. Czasem dodam trochę fety, czasem dodam więcej sera cheddar lub parmezanu. Jak mam, to wleje do sosu bulion albo samo mleko. Bardzo często na mojej porcji ląduje też spory kleks z ketchupu. Mało jest go w mojej kuchni, ale tutaj tak bardzo mi pasuje do makaronu z brokułami i uwielbiam go sobie dodawać do swojej porcji. Wszystko to opisałam dokładnie w treści przepisu. Zapraszam wiec po przepis na makaron z brokułami i życzę smacznego.