Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Zobacz jak szybko i super pysznie zrobić idealny makaron ze szpinakiem. To mój ulubiony przepis na makaron ze szpinakiem i serem, który polecam każdemu. Posypany parmezanem smakuje wybornie. Zapraszam!

- prosty sposób na danie z makaronem
- tylko 10 minut szykowania składników
- szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad

Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania makaronu: 14 minut
Czas szykowania szpinaku: 20 minut
Liczba porcji: 4 porcje
W 1 porcji: Wartość energetyczna 460 kcal Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 200 g suchego makaronu np. Rigatoni
  • 250 g liści szpinaku
  • 1 cebula - 100 g
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 150 ml śmietanki 30 %
  • 100 g sera twardego typu parmezan
  • przyprawy: 1/4 łyżeczki soli, po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej

Makaron ze szpinakiem i serem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet makaron lub śmietanka mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz cztery duże porcje makaronu ze szpinakiem.

Makaron ze szpinakiem to proste a do tego przepyszne danie. Połączenia makaronu i sera to już połowa sukcesu. Poniżej podaję moją najbardziej uniwersalną wersję dania, ale możesz też podsmażyć osobno kawałki piersi z kurczaka lub tofu i dodać je do swojej porcji. Bardzo dobrze pasują też podprażone na suchej patelni orzeszki piniowe lub orzechy nerkowca. 

Makaron ze szpinakiem, 1

Makaron ze szpinakiem przepis

Możesz równocześnie gotować makaron i szykować na patelni szpinak lub też w pierwszej kolejności zrobić szpinak. Jeśli makaron ze szpinakiem robisz latem, to świeży szpinak umyj i oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. Możesz go też porwać na mniejsze kawałki. Zimą sięgnij po szpinak świeży baby, który zazwyczaj pakowany jest w paczki po 200 lub 250 gramów. 

Możesz też użyć szpinaku mrożonego, ale tylko takiego, którego liście mrożone są w całości. Nie polecam szpinaku siekanego oraz mielonego. Szpinak mrożony rozmroź i odlej ewentualną wodę z glazury oraz dodatkowo odciśnij w dłoniach wodę z liści. 

Do zrobienia tego dania użyłam tym razem szpinaku baby. Cały szpinak przełóż na duży durszlak. Durszlak ze szpinakiem umieść w zlewie. Przepłucz szpinak pod zimną, bieżącą wodą.

Makaron ze szpinakiem, 2

Nagrzej średniej wielkości patelnię. Wyłóż dwie łyżki masła klarowanego. Cebulę obierz, odetnij oba końce i drobno posiekaj. Podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez pięć minut. Trzy ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki lub przepuść przez praskę i dodaj na patelnię do cebuli. Po dwóch minutach dodaj też cały szpinak. 

Szpinak może się z początku ledwo mieścić na patelni, ale po chwili zacznie mięknąć i zmniejszy objętość. Mieszaj ostrożnie całość przez chwilę a następnie zmniejsz moc palnika do niższej niż średnia i przykryj patelnię przykrywką na niecałe 10 minut.
Makaron ze szpinakiem, 3

Po tym czasie dodaj 1/4 łyżeczki soli, po szczypcie pieprzu i gałki muszkatołowej oraz trzy łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny. Do szpinaku wlej też około 150 ml śmietanki kremówki 30 %. 
Makaron ze szpinakiem, 4

Całość mieszaj kilka minut i odstaw. Szpinak jest już gotowy.
Makaron ze szpinakiem, 5

Ugotuj makaron. Na cztery większe porcje potrzebujesz 200 gramów suchego makaronu o większych rozmiarach. Ja użyłam dużych rurek Rigatoni, ale możesz też użyć makaronu penne, muszelki lub świderki. Bardzo dobrze sprawdzi się też szeroki makaron tagliatelle.
Makaron ze szpinakiem, 6

Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 200 gramów makaronu potrzebujesz 2 litry wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp płaską łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente.  Makaron gotuję zazwyczaj o minutę lub dwie dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Ugotowany powinien być sprężysty, ale miękki.

Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka lub na półmisek. Makaron ma być mokry. Po ugotowaniu makaron waży 400 gramów. 

Makaron ze szpinakiem, 7

Przygotuj sobie starty ser, np. parmezan. Ja używam zazwyczaj sera Parmigiano Reggiano lub Grana Padano, ale możesz też sięgnąć nawet po zwykły ser żółty. Świetny będzie ser żółty Cheddar. Jeśli zaś szukasz zupełnie innego smaku, to sięgnij po ser kozi, fetę lub też ser gorgonzola.
Makaron ze szpinakiem, 8

Szpinak kładź na makaron lub delikatnie wymieszaj całość w garnku lub na patelni. Zalecałam jako drugi ugotować makaron, ponieważ szpinak w każdej chwili można podgrzać na patelni, by podać go z gorącym makaronem. Całość już na talerzach posyp przygotowanym serem.

Cudownie pachnie i smakuje świeży listek bazylii lub mięty "niedbale" dodany na talerz oraz świeżo mielony pieprz kolorowy. Na talerzu możesz też dodać kapary z zalewy lub drylowane, czarne oliwki. Jeśli nie boisz się dodatkowych kalorii, to solidny chlust delikatnej oliw z oliwek będzie wisienką na torcie :)
Makaron ze szpinakiem, 9

Makaron ze szpinakiem, 10

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (2123 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Makaron z e szpinakiem

Zazwyczaj im w kuchni prościej, tym lepiej i smacznej. A do tego mam też więcej siły na zrobienie deseru ;) Bardzo lubię szykować dania ze szpinakiem. Kiedyś można było kupić tylko szpinak mrożony i to w formie zmielonej lub ewentualnie wyhodować go latem w ogródku i zamrozić na zimę. Aktualnie szpinak baby znajdziemy już w każdym sklepie w dość przystępnych cenach. Można więc makaron ze szpinakiem szykować przez cały rok. Zazwyczaj podaję makaron ze szpinakiem i serem ponieważ ser typu parmezan pasuje do tego dania idealnie. Jeśli lubisz ser, to moja zupa serowa będzie idealna na obiad! Fantastyczny jest również makaron z suszonymi pomidorami. Zapraszam też po przepis na naleśniki ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem i serem z nutą cytrynową i z czosnkiem. Do tego oczywiście cebulka podsmażana na maśle klarowanym i jest pysznie. Mój makaron z e szpinakiem przepis prosty i sprawdzony polecam osobom, które uwielbiają dania z makaronem. Zazwyczaj używam sera twardego typu parmezan. Sięgam po ser Parmigiano Reggiano lub też Grana Padano. Makaron ze szpinakiem świetnie smakuje też z serem feta, cheddarem, serem mozzarella lub serem kozim w formie sera żółtego lub delikatnej roladki. Szpinak lubi się w każdym rodzajem sera. Jeśli to danie szykujesz późną wiosną, to z całą pewnością warto zrobić też placki ziemniaczane z młodych ziemniaków

Makaron ze szpinakiem przepis

Padło już kilka słów o szpinaku, to może teraz coś o makaronie. Zawsze zaznaczam, że warto sięgać po najlepszej jakości makaron. Włosi są ekspertami w tym temacie, więc sama kupuję zazwyczaj makaron Barilla. Tak jest to drogi makaron, ale mam gwarancję tego, że użyję dobrego makaronu. Do makaronu ze szpinakiem warto wybrać makaron o większym rozmiarze. Ja użyłam dużych rurek Rigatoni, ale możesz sięgnąć po te bardziej popularne, czyli Penne Rigate i zrobić pyszne penne ze szpinakiem. Polecam też makaron ze szpinakiem z makaronu typu: fusilli, collezione, tagliatelle czy też casarecce. Zapraszam też po inne moje sprawdzone przepisy. Z dań z makaronem pyszna będzie moja polska lazania. Zupa kalafiorowa to też super pomysł na pyszny obiad.