Makaron z jajkiem

Makaron z jajkiem

Makaron z jajkami i boczkiem, kiełbasą lub samą cebulką to niesamowicie proste i pyszne danie. A do tego błyskawiczne w przygotowaniu. Gorąco polecam mój sprawdzony i ulubiony przepis. 

- z użyciem dowolnego makaronu
- wiele porad oraz dokładny opis wykonania
- uniwersalne danie, które można szykować cały rok

Czas przygotowania: 25 minut
Czas gotowania makaronu: 9 minut
Liczba porcji: około 940 g dania

Kaloryczność kcal: 215 w 100 g

Składniki:
  • 300 g makaronu np. muszelki - waga przed ugotowaniem (600 g już ugotowanego)
  • 100 g boczku surowego wędzonego
  • 4 średnie lub duże jajka
  • 4 łyżki śmietanki kremówki 30 % - 40 g
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu
  • garść szczypiorku

Makaron z jajkiem

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę kremówkę i jajka trzymaj w temperaturze pokojowej.

Z podanej ilości składników powinno wyjść około 940 gramów dania. Będą to cztery sycące porcje. 
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Zanim zaczniesz szykować makaron z jajkiem, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. W treści przepisu podaję bowiem wiele informacji o tym jakiego makaronu można użyć oraz np. czym zastąpić boczek w przepisie. 

Makaron z jajkiem, 1

Makaron z jajkiem i boczkiem

Jeśli masz już ugotowany makaron (np. został Ci z obiadu z dnia poprzedniego), to wystarczy, że przygotujesz sobie około 600 gramów ugotowanego makaronu. I może to być całkowicie dowolny makaron. Jeśli lubisz świderki, to mogą to by świderki. Wolisz makaron typu spaghetti, to może to być i taki makaron. Oprócz kształtu całkowicie dowolne jest to, z czego wybrany makaron jest zrobiony. Jeśli używasz makaronu kukurydzianego, czy też gryczanego i taki makaron Ci smakuje, to śmiało możesz użyć makaronu bezglutenowego zamiast makaronu pszennego. 

Ja użyłam tym razem makaronu z pszenicy durum w kształcie muszelek (Castellane). Aby ugotować makaron, do garnka wlej wodę i dorowadź ją do wrzenia. Na ugotowanie 300 gramów makaronu potrzebujesz 12 szklanek wody (trzy litry). Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp też płaską łyżkę soli (nie ma jej w składnikach). W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron gotuję zazwyczaj o minutę lub dwie dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale miękki. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka, w którym się gotował. Świeżo gotowanym makaron ma być mokry. Po ugotowaniu makaron ważył u mnie około 600 gramów.

Nagrzej sporą patelnię z grubym dnem. Wlej dwie łyżki oleju do smażenia lub też dodaj dwie łyżki masła klarowanego. 100 gramów boczku surowego wędzonego pokrój drobno i umieść na patelni. Jeśli masz boczek w cienkich plasterkach, to tylko kroisz go w paseczki. Jeśli masz boczek w kawałku, to kroisz go w drobną kostkę (bez skóry). Boczek podsmażaj tak na patelni przez 5-10 minut, aż tłuszcz się wytopi, a boczek zrobi się rumiany. Lepiej ustawić do tego niższą moc palnika. 

Porada: Zamiast boczku można też użyć ulubionej kiełbasy. W wersji bez mięsa polecam zeszklić na trochę większej ilości tłuszczu drobno posiekaną cebulę o wadze około 200 gramów. 

Makaron z jajkiem, 2

W trakcie podsmażania boczku przygotuj płyn jajeczny. Do miski wbij cztery średnie lub duże jajka. Wlej też cztery łyżki śmietanki kremówki 30 %, czyli około 40 gramów śmietanki. Wsyp pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu. Całość wymieszaj dokładnie np. rózgą kuchenną, by płyn jajeczny zrobił się jednolity. 

Porada: Jeśli nie chcesz dodawać do jajka śmietanki, to można też zrobić inną wersję i dodać ser. Zetrzyj około 50 gramów ulubionego, klasycznego żółtego sera, czy też sera cheddar albo parmezanu. Tarty ser wymieszaj z jajkami i przyprawami (w przypadku słonego sera oraz użycia słonego boczku, można pominąć dodatek soli). 

Makaron z jajkiem, 3

Na patelnię z podsmażonym boczkiem wyłóż ugotowany makaron. Utrzymuj niską moc palnika. Cały czas mieszając zawartość patelni, wlej też płyn jajeczny. Dalej mieszaj makaron z jajkami np. przy pomocy drewnianej łyżki. Cały czas mieszaj wszystko powoli i cierpliwie przynajmniej przez pięć minut. W tym czasie jajko ładnie się zetnie, a danie zrobi się jednolite i doskonałe usmażone/podgrzane. 

Porada: Jeśli używasz zimnego makronu z dnia poprzedniego, to najpierw podgrzewaj kilka minut sam makaron z boczkiem, a dopiero potem wlej też płyn jajeczny. 
Makaron z jajkiem, 4

Siekany szczypiorek dodaję na patelnię już na sam koniec albo nawet dopiero na talerze z podanym już makaronem z jajkami. Dobrze sprawdzi się też koperek lub natka pietruszki. Makaron z jajkiem można urozmaicić przez dodanie na talerz drobno pokrojonych pomidorów. Czasem dodaję też pokruszony twaróg lub ser ricotta. 
Makaron z jajkiem, 5

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (154 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Makaron z jajkiem

To zabawne, że makaron z jajkami robię od lat i to naprawę często, a dopiero niedawno pomyślałam o tym, że w sumie, to może nie każdy jednak zna ten przepis i może nie każdy wie jak zrobić taki właśnie przepis na makaron z jajkiem i boczkiem, kiełbaską, czy też tylko cebulką. Chwilę się zastanawiałam nad tym, jaką wersję na makaron z jajkiem pokazać moim Czytelnikom, jako taką najważniejszą, czy tez może raczej najpopularniejszą u mnie w kuchni. Trzeba bowiem wiedzieć, że makaron z jajkiem to danie tak niesamowicie uniwersalne i takie, które można zrobić za każdym razem tak samo błyskawicznie, za każdym razem super pysznie, ale i za każdym razem jednak inaczej. Pytał mnie ktoś na mediach społecznościowych ostatnio o to jak zrobić makaron z jajkiem. Już miałam zacząć pisać w wielkim skrócie, ale jak to ja, wiadomo, że w skrócie to się tak nie da do końca. Wyszedł z tego opisu poemat, ponieważ zaczęłam zagłębiać się nie tylko w to jaki makaron warto użyć do tego prostego przepisu, ale i jakie dodatki są najciekawsze, co i kiedy dodawać. Kto mnie czyta od dłuższego czasu, ten już wie, że ja opisuję od deski do deski każdy przepis. Staram się prześledzić każdy krok i uprzedzić każde ewentualne pytanie, wątpliwości. Dlatego potem moje nawet niesamowicie proste przepisy są czasem dość szeroko opisane. Zależy mi bardzo na tym, by każdy znalazł swój smak, oraz na tym, by osoby, które biorą się za moje przepisy, naprawdę były zadowolone i by im się zwyczajnie pysznie udało dane danie czy deser. Tak więc nawet taki makaron z jajkiem jest przepisem, który zasługuje na więcej niż kilka krótkich zdań. 

Makaron z jajkiem i boczkiem

Po głębszy zastanowieniu postawiłam na wersję na makaron z jajkami i boczkiem, bowiem faktycznie taki makaron z jajkiem szykuję najczęściej. Sięgam albo po boczek surowy wędzony sprzedawany w cienkich plasterkach, albo taki w kawałku, który kroję w drobną kosteczkę. Dokładnie tak samo szykuję makaron z jajkiem przepis z kiełbasą oraz z kurczakiem. Czasem robię jeszcze wersję z cebulką lub z dymką i większą ilością szczypiorku. Niekiedy pomijam śmietankę, za to całość smażę na maśle klarowanym. Uwielbiam też makaron z jajkami i serem twarogowym, który dodaję już na talerzu z gotowym daniem. Na samą myśl o każdej z tych wersji na makaron z jajkiem ślinka mi cieknie. To jest bowiem jedno z tym super prostych, ale bardzo smacznych i kuszących dań z makaronem i jajkami w roli głównej. Na makaron z jajkiem kcal mogą być zatem tak rożne. Wystarczy zmienić ilość tłuszczu, czy nawet makaronu. Nie da się ukryć i nie ma się co oszukiwać, z czego byśmy nie zrobili makronu z jajkami, to jest do danie dość ciężkie i kaloryczne. Jeśli lubisz dania z makaronem, to oczywiście polecam Ci też mój przepis na coś lżejszego. Super pyszna jest sałatka z makaronem. Przepysznym pomysłem na świetny obiad dla całej rodziny jest makaron z kurczakiem. Jeśli wolisz roby, to polecam Ci też przepis na makaron z tuńczykiem. Jeśli znasz makaron w kształcie ryżu i szukasz przepisy na to by go fajnie i smacznie użyć w kuchni, to koniecznie sprawdź to: sałatka z makaronem ryżowym. Spodoba Ci się taka sałatka. Tymczasem zapraszam po makaron z jajkami i pachnącym boczkiem. Powodzenia w kuchni i smacznego.