Menemen
Menemen, czyli jajecznica po turecku, to przepyszny pomysł na sycące, aromatyczne śniadanie. To naprawdę wyjątkowy przepis, który sprawdzi się również na kolację.
- ciekawy pomysł na danie z jajkami
- smakuje świetnie nawet po przestudzeniu
- rewelacyjna jajecznica z dużą ilością warzyw
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia łącznie: 15 minut
Liczba porcji: 800 g - 2 duże porcje
Kaloryczność kcal: 115 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 4 duże jajka lub 5 małych - około 285 g po rozbiciu
- 1 klasyczna zielona papryka - około 180 g
- 1 cebula czosnkowa lub cukrowa - około 180 g
- 2 średniej wielkości dojrzałe pomidory - około 280 g
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego - około 100 g
- 3 łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego do smażenia
- przyprawy: 1 łyżeczka oregano; 1 płaska łyżeczka soli; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu; szczypta płatków chili
Menemen
Jajka wyjmij wcześniej z lodówki.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 800 gramów jajecznicy po turecku. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam dodatków takich jak np. pieczywo. Zanim zaczniesz szykować swoją jajecznicę, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Menemen przepis
Cztery duże lub pięć małych jajek rozbij do osobnego naczynia, a następnie "rozbełtaj" jajka przy pomocy rózgi kuchennej, miksera, czy nawet zwykłego widelca. Nie ubijaj jajek, a tylko połącz ze sobą białka z żółtkami na jednolity płyn. Miskę odstaw na bok. Tak przygotowane jajka dodasz na patelnię pod koniec szykowania jajecznicy Menemen.

Sporą patelnię z grubym dnem nagrzej, a następnie wylej na nią dwie łyżki oliwy lub innego oleju roślinnego do smażenia. Po chwili na patelnię wyłóż oczyszczoną z gniazda nasiennego i posiekaną drobno zieloną paprykę oraz obraną i tak samo drobno posiekaną cebulę. Użyłam cebuli cukrowej, ale świetnie sprawdzi się też cebula zwykła lub czosnkowa. Całość zmieszaj i podsmażaj przez około 5 minut, aż cebula się zeszkli a papryka zmięknie. Nie doprowadzaj jednak do tego, by cebula się rumieniła. W razie potrzeby zredukuj nieco moc palnika.

Po tym czasie na patelnię wyłóż oczyszczone z twardych szypułek i pokrojone na małe kawałki, dwa dojrzałe pomidory oraz około 100 gramów koncentratu pomidorowego. Wsyp też przyprawy: 1 łyżeczka oregano; 1 płaska łyżeczka soli; 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu. Całość zamieszaj i smaż na średniej mocy palnika (przykrywki nie używamy) przez kolejne 5 minut lub nieco dłużej. Nie doprowadzaj jednak do tego, by kawałki pomidorów rozpadły się całkowicie.

Przy pomocy drewnianej łyżki przesuń podsmażone warzywa na jedną połowę patelni. Na druga wylej łyżkę oleju lub oliwy. Zmniejsz jeszcze trochę moc palnika. Po chwili w to miejsce wylej przygotowane wcześniej rozbełtane jajka. Potrzymaj je chwilę bez mieszania, by zaczęły się lekko ścinać, a następnie zacznij je powoli mieszać. Strony z warzywami nie ruszaj. Już po 2-3 minutach jajka powinny ściąć się na tyle, by można było dokładnie wymieszać je z warzywami i zdjąć patelnię z palnika.

Sprawdź smak jajecznicy i w razie potrzeby dodaj do niej nieco więcej przypraw. Zalecam też na koniec posypać Menemen płatkami chili. Gorąco polecam paprykę ostrą Gochugaru w płatkach, która rewelacyjnie sprawdza się w tego typu daniach. Jest dość ostra i aromatyczna, ale nie na tyle, by dominowała nad smakiem potrawy.
Jajecznicę Menemen podawaj jeszcze gorącą. Będzie pyszna z ulubionym, świeżym pieczywem. Jajecznica po turecku smakuje bardzo dobrze nawet po przestudzeniu (bez odkładania jej do lodówki).