Pasztet z ciecierzycy

Pasztet z ciecierzycy

Bardzo prosty do zrobienia i super pyszny pasztet z ciecierzycy i warzyw, to moja propozycja na bezmięsny pasztecik z piekarnika. Zapraszam po przepis, bo warto go upiec!

- rewelacyjny na kanapki
- dokładny przepis ze zdjęciami 
- szerokie zastosowanie i świetny smak

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia pasztetu: 1 godzina
Liczba porcji: 1150 g pasztetu

Kaloryczność kcal: 230 w 100 g pasztetu

Składniki:
  • 2 puszki ciecierzycy - około 500 g po odsączeniu z zalewy
  • 2 średnie marchewki - około 200 g
  • 2 średnie korzenie pietruszki - około 250 g
  • 6 większych pieczarek - około 300 g
  • 1 średnia cebula - około 160 g
  • 3 ząbki czosnku - 15 g
  • 1/4 szklanki wody - do 65 ml
  • pół szklanki Tahihi - około 150 g
  • 2 łyżki bułki tartej - 20 g
  • 2 średnie jajka
  • 4 łyżki oleju do smażenia
  • przyprawy: dwie płaskie łyżeczki słodkiej papryki; po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i majeranku oraz szczypta kminku mielonego

Pasztet z ciecierzycy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Forma do pieczenia: np. keksówka o wymiarach wewnętrznych 10 x 30 cm.

Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się, jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz pasztet z cieciorki o wadze około 1150 gramów. Zanim zaczniesz szykować pasztet z ciecierzycy, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Pasztet z ciecierzycy, 1

Pasztet z ciecierzycy przepis

Do zrobienia pasztetu potrzebujesz około 500 gramów ugotowanej ciecierzycy. Użyłam tym razem ciecierzycy z puszki. Dwie puszki o wadze 400 gramów po odsączeniu zalewy dały mi niecałe 500 gramów gotowej do użycia ciecierzycy. 

Porada: Jeśli nie chcesz używać ciecierzycy z puszki, to dzień przed pieczeniem pasztetu, 250 gramów ciecierzycy suchej zalej wodą i odstaw do namoczenia na całą noc. Użyj do tego przegotowaną, letnią wodę. Wody wlej tyle, by wystawała na 10 cm ponad ciecierzycę. Następnego dnia rano ciecierzycę razem z wodą po moczeniu umieść w garnku i posól (wystarczy niecałe pół łyżeczki soli). Gotuj ją do miękkości. Może to potrwać od 1-1,5 godziny. Gotową ciecierzycę przełóż na sitko do przestudzenia.  

Pasztet z ciecierzycy, 2

Nagrzej dużą patelnię z grubym dnem. Zmniejsz moc palnika do trochę wyższej niż średnia. Dodaj cztery łyżki oleju roślinnego do smażenia. Na patelnię wyłóż całą obraną i posiekaną cebulę. Odrobinę zmniejsz moc palnika i smaż cebulkę przez około 10 minut, aż zrobi się szklista i lekko rumiana. Co parę minut zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki.

Po 10 minutach dodaj też pokrojone w półplasterki pieczarki oraz obrane ząbki czosnku (bez krojenia). Całość smaż tak samo przez kolejne 15 minut.
Pasztet z ciecierzycy, 3

W trakcie podsmażania cebuli z czosnkiem i pieczarkami, przygotuj sobie marchewki i pietruszki. Korzenie obierz cienko a następnie zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Możesz użyć do tego maszynki ze specjalnymi nakładkami do ścierania warzyw. 
Pasztet z ciecierzycy, 4

Do podsmażonych pieczarek z cebulą i czosnkiem dorzuć też starte marchewki i pietruszki oraz przyprawy: dwie płaskie łyżeczki słodkiej papryki; po płaskiej łyżeczce soli i pieprzu i majeranku oraz szczypta kminku mielonego. Wlej również 1/4 szklanki wody. 

Porada: Jeszcze ciekawszy smak uzyskasz dodając kumin (kmin rzymski) zamiast kminku. 
Pasztet z ciecierzycy, 5

Całość dokładnie wymieszaj. Patelnię przykryj przykrywką i duś warzywa przez około 30 minut na małej mocy palnika. Po tym czasie powinny być już miękkie. 
Pasztet z ciecierzycy, 6

Miękkie warzywa z patelni oraz ciecierzycę zmiel w maszynce do mielenia mięsa na dowolnych oczkach. Ja użyłam dużych oczek, ponieważ chciałam otrzymać mniej kremowy pasztet. Przygotuj sobie około pół szklanki, czyli 150 gramów pasty sezamowej. Użyłam Tahini Jasmeen. Przed przełożeniem Tahini do szklanki polecam najpierw dokładnie wymieszać pastę w opakowaniu, by połączyć olej z pastą i uzyskać gładką masę. 

Do miski ze zmielonymi warzywami oraz pastą sezamową wbij też dwa jajka i wsyp dwie łyżki bułki tartej. 
Pasztet z ciecierzycy, 7

Pasztet z ciecierzycy, 8

Wszystkie składniki na pasztet z ciecierzycy bardzo dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Formę do pieczenia pasztetu wysmaruj od środka odrobiną oleju i obsyp bułką tartą. U mnie była to metalowa forma do wypieków o wymiarach wewnętrznych 10 x 30 cm. Możesz też użyć formy szklanej lub ceramicznej. 

Masę pod pasztet przełóż ostrożnie do przygotowanej do pieczenia foremki i wyrównaj powierzchnię. Foremkę z pasztetem z ciecierzycy umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół). Wybierz półkę o piętro niższą niż środkowa. Pasztet piecz tak około 60 minut. Z termoobiegiem ustaw 170 stopni i piecz pasztet również przez godzinę. Dobrze upieczony pasztet powinien się od góry lekko zarumienić. 

Porada: Przed umieszczeniem pasztetu w piekarniku możesz polecam posypać go odrobiną sezamu. 

Pasztet z ciecierzycy, 9

Po wyłączeniu możesz od razu wyjąć formę z piekarnika, jednak pasztetu nie wyjmuj z formy póki nie przestygnie. Pasztet z ciecierzycy należy po przestudzeniu umieścić w lodówce do całkowitego schłodzenia i dopiero podawać. Na ciepło może być jeszcze lekko za luźny. Pasztecik powinno się śmiało kroić na kawałki, jednak będzie też na tyle miękki, że da radę "posmarować" nim kanapki. 
Pasztet z ciecierzycy, 10

Pasztet z ciecierzycy, 11

Warto wiedzieć, że pasztet z ciecierzycy można jeść nie tylko na kanapkach oraz jako samodzielna przekąska z łyżeczką chrzanu lub musztardy. Upieczony pasztet z cieciorką i pastą sezamową można też śmiało użyć jako farsz do krokietów, naleśników oraz pierogów. Jeśli znacie jeszcze inne zastosowanie na pyszne użycie takiego pasztetu, to piszcie śmiało. 
Jedliście kiedyś taki pasztet? A może macie jakiś inny ulubiony pasztet warzywny?

Smacznego!
Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.9 / 5 (45 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Pasztet z ciecierzycy

Bardzo lubię eksperymentować w kuchni i ostatnio dość często piekę pasztety bezmięsne. W sezonie na cukinię piekę pasztet z cukinii, który jest przepyszny i gorąco polecam go upiec. Zaskakujący pyszny jest też mój ostatni hit, czyli pasztet z selera. To pasztecik, który pieczemy z selera korzeniowego z różnymi dodatkami. Tym razem jednak mam dla Ciebie pasztet z ciecierzycy z puszki. Ja szykuję go zazwyczaj z cieciorką z puszki, jednak śmiało można też ugotować ciecierzycę i nie sięgać po tę z puszki. Opiszę to wszystko szykując przepis na pasztet z ciecierzycy. Przypomnę tylko, że ciecierzyca to inaczej cieciorka lub też groch włoski. Wszystkie trzy nazwy możemy stosować zamiennie. Mój pasztet z cieciorki będzie miał lekko orientalny smak ponieważ dodajemy do niego pastę sezamową oraz kmin w proszku lub kminek. Wystarczą te dwa składniki, by pasztet z ciecierzycy i warzyw smakował lekko orientalnie i inaczej niż zawsze. 

Pasztet z cieciorki

U mnie pasztet z ciecierzycy to trochę więcej niż zmielona cieciorka. Najbardziej lubię pasztet z ciecierzycy z pieczarkami i marchewką. Taki pasztet z ciecierzycy i pieczarek smakuje idealnie. Do pasztetów warzywnych dodaję zazwyczaj cebulę oraz jakieś inne warzywa korzeniowe. Super komponuje się korzeń pietruszki lub pasternaku. Pasztet z ciecierzycy przepis, który nie jest pasztetem jedynie dla wegetarian. Częstowałam nim wiele osób, które uwielbiają mięso i były zachwycone jego smakiem. Ponieważ pasztet z ciecierzycy piekłam już wiele razy, to za każdym razem coś w nim zmieniałam, aż skomponowałam swój ulubiony przepis na pasztet z ciecierzycy. Lubię raczej upraszczać przepisy, niż je utrudniać. Dlatego też szykując ten pasztecik nie musisz osobno gotować warzyw a potem łączyć warzywa z innymi składnikami. Świetnym sposobem jest ścieranie warzyw na grubych oczkach i przesmażanie ich na patelni do miękkości. Pasztet z ciecierzycy można też zajadać na wiele sposobów. Można go jeść jak każdy inny pasztet, czyli na kanapce lub z odrobiną musztardy, czy chrzanu. Polecam też używać go jako farsz do pierogów, pasztecików lub też naleśników. Powodzenia i smacznego.