Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Super prosty przepis na idealne kotlety z kalafiora. Mają fantastyczną strukturę i świetny smak. Kotleciki z kalafiora polecam szykować na obiad jako zamiennik kotletów mięsnych. Są proste i wyjątkowo pyszne!

- super pomysł na obiad dla dzieci
- niskokaloryczne kotleciki bez mięsa
- świetne również do burgerów oraz na kanapki

Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania kalafiora: 8 minut
Czas smażenia kotletów: 20 minut
Ilość porcji: 22 kotlety

Kalorie: 36 w 1 kotlecie
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 duży kalafior - 1200 g
  • 2 średnie jajka
  • 1 cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i cukru, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • dwie łyżki siekanych ziół np. koperek i natka pietruszki
  • 3 płaskie łyżki bułki tartej do obtoczenia oraz 2-3 łyżki oleju roślinnego do smażenia

Kotlety z kalafiora przepis

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 22 średniej wielkości kotlety z kalafiora. 

Kotleciki z kalafiora to zaskakująco pyszny pomysł na obiad bez mięsa. Mój Mąż był zachwycony ich smakiem i stwierdził, że z takimi pysznościami mógłby przejść na dietę ubogą w dania z mięsem :) Kotlety te podaję zazwyczaj do prostej sałatki warzywnej. Są też świetne na kanapki, do wrapów. Moje dzieci zajadają je często zawinięte w liść sałaty!

Kotlety z kalafiora, 1

Przepis na kotlety z kalafiora

Z kalafiora zdejmij okalające go ścisło liście i odetnij wystający głąb. Całą główkę przepłucz pod zimną wodą. Odetnij wszystkie różyczki kalafiora. Mój kalafior ważył na  początku 1200 gramów. Po obraniu i odkrojeniu różyczek wyszło mi 850 gramów gotowych do gotowania różyczek kalafiora. 

Różyczki kalafiora umieść w garnku i zalej zimną wodą. Wodę posól płaską łyżeczką soli (tej soli nie ma w składnikach). Garnek przykryj przykrywką. Ustaw wysoką moc palnika, by woda szybko się zagotowała. Doprowadź wodę do wrzenia i zmniejsz moc palnika. Różyczek kalafiora nie gotuj dłużej niż osiem minut. Kalafior ma być jeszcze sprężysty. Długość gotowania zależy w dużej mierze od tego jak szybko zagotowała się woda oraz czy różyczki są małe, czy duże. Polecam sprawdzić, czy kalafior jest miękki już po 5 minutach od zagotowania wody. 

Ugotowane różyczki umieść w durszlaku. Niech resztka gorącej wody odparuje z warzyw. Kalafior jest idealny kiedy jest już na tyle miękki, by jeść go z przyjemnością, ale nie tak miękki, by dało się go przecisnąć przez praskę lub swobodnie ugnieść widelcem. 

Kotlety z kalafiora, 2

Różyczki kalafiora posiekaj drobno na desce i przełóż na suchą patelnię. Podgrzewaj je tak przez kilka minut na średniej mocy palnika, by odparować z nich całą wodę. Kalafior nie powinien się zarumienić a tylko bardzo dobrze osuszyć. Możesz go kilka razy zamieszać.
Kotlety z kalafiora, 3

Po dokładnym osuszeniu przełóż siekany kalafior na deskę. Gdy ostygnie raz jeszcze dokładniej go posiekaj i przełóż do miski. Wbij dwa jajka, dodaj dwie łyżki mąki pszennej tortowej lub poznańskiej. Dymkę ze szczypiorkiem oraz zioła posiekaj i również dodaj. Na koniec przepuść przez praskę dwa nie za duże ząbki czosnku oraz dodaj przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli i cukru, 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu.

Porada: Zamiast dymki możesz dać sam cienki szczypior lub bardzo drobno posiekaną małą cebulkę. Jeśli lubisz kolendrę, to możesz ją dać zamiast koperku.
Kotlety z kalafiora, 4

Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszaj.
Kotlety z kalafiora, 5

Nagrzej patelnię. Wlej łyżkę oleju do smażenia. Może to być olej ryżowy, czy z pestek winogron. Łyżką odmierzaj porcje wielkości orzecha włoskiego. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtocz i dłońmi formuj lekko spłaszczone kotlety. 

Kotlety smaż porcjami, na małej mocy palnika po minimum 4 minuty z każdej strony. Nie przewracaj ich na drugą stronę, póki się nie zarumienią.

Kotlety z kalafiora, 6

Kotleciki są delikatne, ale powinny się ładnie formować. Trzy łyżki bułki tartej powinny bez problemu wystarczyć, by obtoczyć wszystkie kotleciki. Swoje kotlety smażyłam w trzech partiach. Na każdą partię dałam niepełną łyżkę oleju. Wyszło mi łącznie 22 kotlety.
Kotlety z kalafiora, 7

Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (247 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kotlety z kalafiora

Bardzo lubię smażyć bezmięsne kotlety. Szykuję je z różnych warzyw. Świetne są kotlety jajeczne oraz moje ulubione kotlety z cukinii. Uwielbiam też robić kotlety z dodatkiem ziemniaków.. zarówno tych tartych surowych, jak i gotowanych i przepuszczonych przez praskę. Bardzo dobre są też właśnie te kotlety z gotowanego kalafiora. Szykuje się je bardzo prosto. Aby miały idealną strukturę ważne jest to, by ich nie rozgotować oraz, by bardzo dobrze ugotowane różyczki kalafiora odsączyć  z nadmiaru wody. 

Kotleciki z kalafiora

Jeśli masz nadmiar kalafiora lub zwyczajnie bardzo lubisz smak kalafiora, to polecam Ci nie tylko moje pyszne i bezmięsne kotlety z kalafiora. Wspaniałą jest też moja ulubiona zupa kalafiorowa. Wracając jednak do kalafiorowych kotletów... Przepis na kotlety z kalafiora jest super prosty i niezawodny. Nie dodaję do nich skrobi ziemniaczanej, za to w składzie znajdziecie jajka oraz trochę mąki pszennej. Kotleciki z kalafiora przepis idealny dla dzieci. Dość istotne jest to, by obtaczać je w dobrej jakości bułce tartej. Najlepsza będzie taka domowa lub bułka pochodząca ze sprawdzonej, dobrej piekarni. Taka bułka nie pali się w trakcie smażenia kotletów. Olej do kotletów z kalafiora powinien być rafinowany i świeży a patelnia czysta i z grubym dnem. Gorąco zachęcam do smażenia tych pysznych kotletów kalafiorowych.