Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Prosty przepis na kotlety z gotowanego kalafiora.
Idealne dla Dzieci i osób na diecie bezmięsnej.

Gotowanie kalafiora: około 15 minut
Czas przygotowywania:
 około 20 minut  + smażenie
Ilość kotletów: około 15 sztuk wielkości mandarynki

Składniki:
• mała główka gotowanego kalafiora - około 700 g
• 2 mniejsze jajka lub jedno duże
• 10 cm odcinek pora
• łyżka mąki ziemniaczanej
• 2 ząbki czosnku
• przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, cukru; szczypta tymianku, bazylii, imbiru i pietruszki

• bułka tarta do obtoczenia oraz olej roślinny do smażenia

Umyj kalafiora i poodcinaj różyczki. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu bardzo dokładnie odsącz z wody.

Kalafiora przepuść przez praskę, zmiel lub dobrze ugnieć - nawet widelcem. Do miski dodaj jajka, czosnek przepuszczony przez praskę, mąkę ziemniaczaną, drobno poszatkowanego pora oraz przyprawy.

Wszystko dobrze wymieszaj. Nagrzej patelnię. Wlej olej. Łyżką odmierzaj porcje wielkości mandarynki - masa jest dość rzadka. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtocz i dłońmi formuj lekko spłaszczone kotlety. Kolety są delikatne, więc jeśli wolisz bardziej zwarte przed obtaczaniem dołóż do masy łyżkę bułki tartej.

Kotlety smaż porcjami, na średniej mocy palnika minimum po 5 minut z każdej strony. Nie przewracaj na drugą stronę, póki się nie zarumienią. Podawaj z warzywami.. mieszanką sałat.

kotlety-z-kalafiora-1

kotlety-z-kalafiora-2

Smacznego :-)

Średnia 4.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

czytelniczka
2017-06-20 09:41
czy na pewno w przepisie maja być 2 jajka i tak mała ilość mąki? kotlety się rozpadają, zbyt wodniste przez te jajka i nie idzie ich uformować a już wgl optoczyć w bułce....coś tu jest nie tak ;/
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-20 10:26
Wszystko się zgadza. Jajka małe/średnie (dodam to w opisie) a nakładamy łyżką właśnie dlatego, że są właśnie dość rzadkie. Po obtoczeniu smażymy. Nie przewracamy póki się ładnie nie podpieką.