Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Prosty przepis na kotlety z gotowanego kalafiora.
Idealne dla Dzieci i osób na diecie bezmięsnej.

Reklama

Czas przygotowania: 35 minut
Ilość porcji: 15 sztuk

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • mała główka gotowanego kalafiora - około 700 g
  • 2 mniejsze jajka lub jedno duże
  • 10 cm odcinek pora
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, cukru; szczypta tymianku, bazylii, imbiru i pietruszki
  • bułka tarta do obtoczenia oraz olej roślinny do smażenia

Umyj kalafiora i poodcinaj różyczki. Gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu bardzo dokładnie odsącz z wody.

Kalafiora przepuść przez praskę, zmiel lub dobrze ugnieć - nawet widelcem. Do miski dodaj jajka, czosnek przepuszczony przez praskę, mąkę ziemniaczaną, drobno poszatkowanego pora oraz przyprawy.

Wszystko dobrze wymieszaj. Nagrzej patelnię. Wlej olej. Łyżką odmierzaj porcje wielkości mandarynki - masa jest dość rzadka. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtocz i dłońmi formuj lekko spłaszczone kotlety. Kolety są delikatne, więc jeśli wolisz bardziej zwarte przed obtaczaniem dołóż do masy łyżkę bułki tartej.

Kotlety smaż porcjami, na średniej mocy palnika minimum po 5 minut z każdej strony. Nie przewracaj na drugą stronę, póki się nie zarumienią. Podawaj z warzywami.. mieszanką sałat.

Kotlety z kalafiora, 1

Kotlety z kalafiora, 2

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (15 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14364

Komentarze

2017-06-20 09:41
czy na pewno w przepisie maja być 2 jajka i tak mała ilość mąki? kotlety się rozpadają, zbyt wodniste przez te jajka i nie idzie ich uformować a już wgl optoczyć w bułce....coś tu jest nie tak ;/
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-20 10:26
Wszystko się zgadza. Jajka małe/średnie (dodam to w opisie) a nakładamy łyżką właśnie dlatego, że są właśnie dość rzadkie. Po obtoczeniu smażymy. Nie przewracamy póki się ładnie nie podpieką.
2018-11-09 16:33
Kotleciki bardzo smaczne, dodałam do kalafiora jeszcze ryżu ugotowanego który został z poprzedniego dnia.Pozdrawiam 🌼
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Super Asiu! 👏️👏️