Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Placki ziemniaczane na grubych oczkach

Placki ziemniaczane na grubych oczkach

Rumiane i chrupiące.. bardzo szybkie i bardzo smaczne placki ziemniaczane na grubych oczkach.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 45 minut
Liczba porcji: 5-6 sztuk średnicy 20 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 2 małe jajka
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cukry, płaska łyżeczka soli i 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej roślinny do smażenia

Placki ziemniaczane na grubej tarce

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj do miski na tarce z dużymi oczkami. Dodaj mąki, jajka i przyprawy. Wymieszaj masę łyżką.

Nagrzej dobrze małą patelnię, dodaj łyżkę oleju i wlej porcję masy ziemniaczanej. Placek ma mieć grubość do 1 cm.

Smaż placki na średniej mocy palnika po 5 minut z każdej trony. Po każdym placku dodaj na patelnię odrobinę oleju.

Placki ziemniaczane na grubych oczkach, 1
Placki ziemniaczane na grubych oczkach, 2

Placki podawaj same lub z jogurtem naturalnym , szczypiorkiem i pieprzem cytrynowym.

Zapraszam też po przepis na pyszne kopytka, pierogi ruskie oraz idealne knedle ze śliwkami.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (330 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Placki ziemniaczane grubo tarte

Po co przygotowywać placki na grubej tarce? Jest ku temu kilka powodów. Po pierwsze szybciej je przygotować. Na grubej tarce zetrzemy je dużo szybciej i mniej się zmęczymy. Placki ziemniaczane na grubych oczkach warto przygotowywać też gdy mamy trochę gorsze ziemniaki. Dzięki temu otrzymamy masę o lepszej konsystencji. Na koniec, ale nie mniej ważne. Sposób starcia ziemniaków wpływa na ostateczny smak samych placuszków. Jest to więc kwestia preferencji. Jeżeli do tej pory nie robiłaś/robiłeś placków tartych na grubej tarce to warto spróbować. Wypróbuj też koniecznie mój ulubiony przepis na tradycyjne placki ziemniaczane.