Placki ziemniaczane na grubych oczkach
Rumiane i chrupiące.. bardzo szybkie i bardzo smaczne placki ziemniaczane na grubych oczkach.
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 45 minut
Liczba porcji: 5-6 sztuk średnicy 20 cm
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 700 g ziemniaków
- 2 małe jajka
- czubata łyżka mąki pszennej
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukry, płaska łyżeczka soli i 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej roślinny do smażenia
Placki ziemniaczane na grubej tarce
Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj do miski na tarce z dużymi oczkami. Dodaj mąki, jajka i przyprawy. Wymieszaj masę łyżką.
Nagrzej dobrze małą patelnię, dodaj łyżkę oleju i wlej porcję masy ziemniaczanej. Placek ma mieć grubość do 1 cm.
Smaż placki na średniej mocy palnika po 5 minut z każdej trony. Po każdym placku dodaj na patelnię odrobinę oleju.
Placki podawaj same lub z jogurtem naturalnym , szczypiorkiem i pieprzem cytrynowym.
Zapraszam też po przepis na pyszne kopytka, pierogi ruskie oraz idealne knedle ze śliwkami.
Smacznego!