Placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach

Placki ziemniaczane tarte na grubych oczkach

Rumiane i chrupiące.. bardzo szybkie i bardzo smaczne placki z tartych ziemniaków :-)

Czas przygotowywania: 15 minut
Czas smażenia: 45 minut

Ilość placków: 5-6 sztuk średnicy 20 cm

Składniki:
• 700 g ziemniaków
• 2 małe jajka
• czubata łyżka mąki pszennej
• czubata łyżka mąki ziemniaczanej
• łyżeczka cukry, płaska łyżeczka soli i 1/4 łyżeczki pieprzu
• olej roślinny do smażenia

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj do miski na tarce z dużymi oczkami. Dodaj mąki, jajka i przyprawy. Wymieszaj masę łyżką.

Nagrzej dobrze małą patelnię, dodaj łyżkę oleju i wlej porcję masy ziemniaczanej. Placek ma mieć grubość do 1 cm.

Smaż placki na średniej mocy palnika po 5 minut z każdej trony. Po każdym placku dodaj na patelnię odrobinę oleju.

placki-ziemniaczane-na-grubych-oczkach-1

placki-ziemniaczane-na-grubych-oczkach-2

Placki podawaj same lub z jogurtem naturalnym , szczypiorkiem i pieprzem cytrynowym.
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Paulina Chmielewska
2016-05-06 10:03
Mmmm a bym sobie zjadła takie placuszki. Uwielbiam placki ziemniaczane, tylko nigdy nie ma komu ścierać ziemniaków, bo palce zawsze później poranione i chętnych do tej czynności brak :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-06 10:50
Dlatego tym razem jest to wersja do starcia na grubych oczkach.. szybko i bezboleśnie :-)
Aleksandra Stromecka
2016-05-06 10:19
Przyznaję się - nie lubię placków ziemniaczanych! Za to mój Ukochany lubi, a ja nawet nie wiem jak je zrobić, więc chyba go zaskoczę i zrobię mu z Twojego przepisu placki na obiad. :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-06 10:51
Super pomysł Olu.. niech wie jak o niego dbasz ;-)
My Home Rules
2016-05-06 16:57
Placki ziemniaczane to najlepsze danie na świecie. Ja obowiązkowo jeszcze dodaje cebulkę.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-06 17:28
Z cebulką są pyszne.. tym razem nie dałam ze względu na młodszego Syna, który nie przepada za cebulą :-)
amator placków
2016-05-07 09:50
Placki są na pewno super. Mały błąd wkradł się w przepisie: oddaj łyżkę oleju (powinno być dodaj) :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-07 10:52
Dziękuję za uwagę.. już poprawiam :-)
Marzena
2016-05-07 12:57
I takie lubię najbardziej :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-08 08:57
:-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-05-07 16:28
Na 100% lepsze niż niedawno opisywane przez nas placki z suszonej mieszanki xD
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-08 09:00
Wiecie, takie placki kiedyś też zrobiłam nie były takie złe.. pamiętam jednak, że dodałam do nich tarte ziemniaki mimo wszystko, bo ta konsystencja papki mnie przerażała ;-) Niestety chłonęły też bardzo dużo oleju..
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-05-08 11:38
My akurat robiłyśmy na minimalnej ilości oleju kokosowego i wyszły całkiem zwarte :) Jak widać gotowce też są dobre ale domowe najlepsze :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-08 14:59
Dokładnie tak :-) A z olejem kokosowym to bardzo dobre rozwiązanie..
AZgotuj
2016-05-08 12:10
Znakomite, placki ziemniaczane zawsze budzą we mnie pozytywne emocje :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-08 14:59
:-) Tak.. trochę wspomnienie z Dzieciństwa..
Zuzia
2016-11-27 11:12
Mnie tylko zastanawia po co do placków mąka/ i to az tyle maki? Przeciez to jest kaleczenie placków. Nigdy nie dodawałam maki bo tracą wtedy swój prawdziwy smak?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-11-27 19:10
Droga Zuziu, są różne placki ziemniaczane. Ja również wolę takie, bez mąki. lub z minimalną ilością. Te są tarte na grubych oczkach i specjalnie dodałam więcej mąki. Sama zdecyduj...