Placki ziemniaczane na grubych oczkach

Placki ziemniaczane na grubych oczkach

Rumiane i chrupiące.. bardzo szybkie i bardzo smaczne placki ziemniaczane na grubych oczkach.

Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 45 minut
Ilość porcji: 5-6 sztuk średnicy 20 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 700 g ziemniaków
  • 2 małe jajka
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka cukry, płaska łyżeczka soli i 1/4 łyżeczki pieprzu
  • olej roślinny do smażenia

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj do miski na tarce z dużymi oczkami. Dodaj mąki, jajka i przyprawy. Wymieszaj masę łyżką.

Nagrzej dobrze małą patelnię, dodaj łyżkę oleju i wlej porcję masy ziemniaczanej. Placek ma mieć grubość do 1 cm.

Smaż placki na średniej mocy palnika po 5 minut z każdej trony. Po każdym placku dodaj na patelnię odrobinę oleju.

Placki ziemniaczane na grubych oczkach, 1

Placki ziemniaczane na grubych oczkach, 2

Placki podawaj same lub z jogurtem naturalnym , szczypiorkiem i pieprzem cytrynowym.

Zapraszam też po przepis na pyszne kopytka, pierogi ruskie oraz idealne knedle ze śliwkami.

Smacznego!

Średnia 4.7 / 5 (52 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷