Stek z kalafiora
Stek z kalafiora to niezwykle ciekawe i super pyszne danie warzywne z owocowym akcentem. Zapraszam po bardzo prosty przepis, którym zaskoczysz swoich domowników oraz gości.
- steki pieczone w piekarniku
- idealnie dobrane przyprawy
- pyszne również po przestudzeniu
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia maksymalnie: 40 minut
Liczba porcji: 4 steki z kalariora
Kaloryczność kcal: 135 w 1 steku z kalafiora
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 2 spore kalafiory
- 4 łyżki ulubionej oliwy
- 1 łyżka najlepiej płynnego miodu
- przyprawy: 1 płaska łyżka słodkiej papryki; po pół płaskiej łyżeczki soli, kuminu i kolendry; po 1/3 płaskiej łyżeczki ostrej papryki, pieprzu i czosnku
- do podania: czerwone porzeczki lub owoce granatu; kolendra lub natka pietruszki; dowolny sezam
Stek z kalafiora
Aby zrobić cztery steki potrzebujesz dwóch kalafiorów, ponieważ bez głąba różyczki nie będą się trzymały plastra z kalafiora.
1 kalafior = 2 steki
2 kalafiory = 4 steki
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz cztery steki z kalafiora. Zanim zaczniesz je szykować, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.


Stek z kalafiora przepis
Odetnij liście boczne oraz wystający poza różyczki głąb. Kalafiory dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Obie sztuki przetnij równo na pół przez środek każdego głąba. Użyj ostrego, większego noża, by nie pokruszyć kalafiorów.

Każdą połówkę ułóż jak na zdjęciu poniżej (głąb do deski), a następnie ukrój w miarę równy "plaster/stek" o szerokości około 2-2,5 cm. Z każdej połówki da radę ukroić raczej tylko jeden taki stek (by różyczki trzymały się głąba). Reszta kalafiora rozpadnie się na pojedyncze różyczki. W ten sposób ukroisz łącznie cztery plastry na steki z kalafiora (po jednym z każdej połówki).
Porada: Pozostałe różyczki można ugotować i podać z bułką tartą. Można je zostawić do zupy kalafiorowej. Rewelacyjny wychodzi też pieczony kalafior oraz kotlety z kalafiora.

Surowe plastry kalafiora wystarczy już tylko posmarować ostrożnie, ale dokładnie płynnym miodem oraz olejem lub oliwą (z obu stron). W razie potrzeby możesz użyć więcej tłuszczu. Steki będą się podczas pieczenia ładniej rumienić. Z przypraw zrób sobie mieszankę (w małej miseczce): jedna, płaska łyżka słodkiej papryki; po pół płaskiej łyżeczki soli, kuminu (kminu rzymskiego) i kolendry; po 1/3 płaskiej łyżeczki ostrej papryki, pieprzu i czosnku. Mieszanką przypraw pokryj/posyp wszystkie steki. Na spód daj odrobinę przypraw, większość zaś rozłóż na górze.
Gotowe do pieczenia steki z kalafiora umieść bezpośrednio na najcieńszej blaszce z wyposażenia piekarnika.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub do 170 stopni z termoobiegiem. Blaszkę ze stekami umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Wybierz taką półkę, by steki były mniej więcej na środku komory lub nieco niżej. Steki z kalafiora piecz tak przez około 30-35 minut, by kalafior był dopieczony. Nie przewracam plastrów w trakcie pieczenia, ale staram się od czasu do czasu zajrzeć i posmarować pędzelkiem steki od góry (słodkim olejem, który zbiera się przy plastrach kalafiora). Na kilka ostatnich minut włączam też grzałkę od góry, by nieco zarumienić steki przed podaniem.

Upieczony stek z kalafiora będzie jeszcze lepszy, jeśli posypiesz go sezamem (jasny, ciemny lub mieszanka). Ciekawa może być też czarnuszka w niewielkiej ilości lub prażone ziarna słonecznika. Do tego natka pietruszki lub świeża kolendra oraz porzeczki lub owoce granatu. Poza sezonem może być też kwaśny dżem z porzeczek lub z wiśni. Stek z kalafiora będzie smaczny również po przestudzeniu.
Porada: Zamiast dżemu, czy owoców można też przygotować szybki sos sezamowy do polania steków. Wystarczy wymieszać razem: łyżka pasty tahini, po łyżeczce soku z cytryny i jasnego miodu lub syropu oraz odrobina oliwy. Całość mieszasz dodając w razie potrzeby również trochę wody.


Smacznego.