Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Stek z kalafiora

Stek z kalafiora

Stek z kalafiora to niezwykle ciekawe i super pyszne danie warzywne z owocowym akcentem. Zapraszam po bardzo prosty przepis, którym zaskoczysz swoich domowników oraz gości. 

- steki pieczone w piekarniku
- idealnie dobrane przyprawy
- pyszne również po przestudzeniu

Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia maksymalnie: 40 minut
Liczba porcji: 4 steki z kalariora

Kaloryczność kcal: 135 w 1 steku z kalafiora
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 2 spore kalafiory
  • 4 łyżki ulubionej oliwy
  • 1 łyżka najlepiej płynnego miodu
  • przyprawy: 1 płaska łyżka słodkiej papryki; po pół płaskiej łyżeczki soli, kuminu i kolendry; po 1/3 płaskiej łyżeczki ostrej papryki, pieprzu i czosnku
  • do podania: czerwone porzeczki lub owoce granatu; kolendra lub natka pietruszki; dowolny sezam

Stek z kalafiora

Aby zrobić cztery steki potrzebujesz dwóch kalafiorów, ponieważ bez głąba różyczki nie będą się trzymały plastra z kalafiora. 

1 kalafior = 2 steki
2 kalafiory = 4 steki

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz cztery steki z kalafiora. Zanim zaczniesz je szykować, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.

Stek z kalafiora, 1

Stek z kalafiora, 2

Stek z kalafiora przepis

Odetnij liście boczne oraz wystający poza różyczki głąb. Kalafiory dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Obie sztuki przetnij równo na pół przez środek każdego głąba. Użyj ostrego, większego noża, by nie pokruszyć kalafiorów. 

Stek z kalafiora, 3

Każdą połówkę ułóż jak na zdjęciu poniżej (głąb do deski), a następnie ukrój w miarę równy "plaster/stek" o szerokości około 2-2,5 cm. Z każdej połówki da radę ukroić raczej tylko jeden taki stek (by różyczki trzymały się głąba). Reszta kalafiora rozpadnie się na pojedyncze różyczki. W ten sposób ukroisz łącznie cztery plastry na steki z kalafiora (po jednym z każdej połówki).

Porada: Pozostałe różyczki można ugotować i podać z bułką tartą. Można je zostawić do zupy kalafiorowej. Rewelacyjny wychodzi też pieczony kalafior oraz kotlety z kalafiora
Stek z kalafiora, 4

Surowe plastry kalafiora wystarczy już tylko posmarować ostrożnie, ale dokładnie płynnym miodem oraz olejem lub oliwą (z obu stron). W razie potrzeby możesz użyć więcej tłuszczu. Steki będą się podczas pieczenia ładniej rumienić. Z przypraw zrób sobie mieszankę (w małej miseczce): jedna, płaska łyżka słodkiej papryki; po pół płaskiej łyżeczki soli, kuminu (kminu rzymskiego) i kolendry; po 1/3 płaskiej łyżeczki ostrej papryki, pieprzu i czosnku. Mieszanką przypraw pokryj/posyp wszystkie steki. Na spód daj odrobinę przypraw, większość zaś rozłóż na górze. 

Gotowe do pieczenia steki z kalafiora umieść bezpośrednio na najcieńszej blaszce z wyposażenia piekarnika. 

Stek z kalafiora, 5

Piekarnik nagrzej do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół lub do 170 stopni z termoobiegiem. Blaszkę ze stekami umieść w dobrze nagrzanym piekarniku. Wybierz taką półkę, by steki były mniej więcej na środku komory lub nieco niżej. Steki z kalafiora piecz tak przez około 30-35 minut, by kalafior był dopieczony. Nie przewracam plastrów w trakcie pieczenia, ale staram się od czasu do czasu zajrzeć i posmarować pędzelkiem steki od góry (słodkim olejem, który zbiera się przy plastrach kalafiora). Na kilka ostatnich minut włączam też grzałkę od góry, by nieco zarumienić steki przed podaniem. 
Stek z kalafiora, 6

Upieczony stek z kalafiora będzie jeszcze lepszy, jeśli posypiesz go sezamem (jasny, ciemny lub mieszanka). Ciekawa może być też czarnuszka w niewielkiej ilości lub prażone ziarna słonecznika. Do tego natka pietruszki lub świeża kolendra oraz porzeczki lub owoce granatu. Poza sezonem może być też kwaśny dżem z porzeczek lub z wiśni. Stek z kalafiora będzie smaczny również po przestudzeniu. 

Porada: Zamiast dżemu, czy owoców można też przygotować szybki sos sezamowy do polania steków. Wystarczy wymieszać razem: łyżka pasty tahini, po łyżeczce soku z cytryny i jasnego miodu lub syropu oraz odrobina oliwy. Całość mieszasz dodając w razie potrzeby również trochę wody. 
Stek z kalafiora, 7

Stek z kalafiora, 8

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (430 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Stek z kalafiora

Czy można zrobić steki z kalafiora? Powiedzmy, że w jednym słowie najłatwiej jest opisać to, jak przygotowuje się to danie z kalafiorem w roli głównej. Łatwiej jest bowiem nazwać to danie: stek z kalafiora niż np. kawałki kalafiora krojone w płaskie krążki i pieczone w przyprawach. Troszkę w podobnym stylu piszemy też np. pasztet z cukinii, chociaż nie jest to pasztet mięsny, albo np. ketchup z cukinii. Super ciekawy jest również przepis na pizzę z gotowanego kalafiora. Pizza z kalafiora to kolejny niezwykle ciekawy przepis. W lato gotowany kalafior to pyszny i szybki obiad. Zazwyczaj podaję go z bułką tartą i masłem. Przepis na steki z kalafiora przyda się nie tylko osobom, które nie jadają mięsa i szukają ciekawych rozwiązań i lubią urozmaicać swoją kuchnię najróżniejszymi posiłkami z warzywami w roli głównej. Stek z kalafiora to przepis dla każdego. Steki z kalafiora wychodzą niezwykle piękne i super pyszne. To proste danie, które robi ogromne wrażenie. 

Steki z kalafiora 

Trzeba mieć na uwadze to, że z jednego kalafiora otrzymasz tylko dwa steki. Resztę kalafiora można zatem wykorzystać do innych przepisów. Świetna jest zatem kalafiorowa lub zupa warzywna. Przy okazji warto też zwrócić uwagę na przepis, który opiera się na warzywach. Zapiekanka warzywna z ziemniakami jest równie atrakcyjna i pyszna, co steki z kalafiora. Domowe steki z kalafiora szykuję tak, że tylko piekę je w piekarniku. Nie smażę ich na patelni. Zdecydowanie wystarczy samo pieczenie ich w piecu. Należy przy tym kontrolować stopień wypieczenia. Steki z kalafiora naprawdę zaskoczyły już wielu moich gości. Ich ciekawy wygląd oraz sposób przygotowania i podania, to nie jedyne atuty. Steki z kalafiora są niesamowicie pyszne. Gorąco polecam spróbować mojego sposobu na stek z kalafiora surowego, który piecze się w piekarniku. Sama jestem wstanie zjeść przynajmniej dwa steki z kalafiora i muszę się powstrzymywać przed tym, by nie pochłonąć ich wszystkich. Zapraszam zatem po przepis i życzę smacznego.