Kotlety mielone

Kotlety mielone

Zobacz jak zrobić prawdziwe kotlety mielone z łopatki wieprzowej. Poznaj mój sprawdzony, stary i tradycyjny przepis na mielone jakie robiły nasze Babcie i Mamy. Znajdziesz u mnie wiele cennych porad. Zapraszam!

- klasyczne mielone
- pomysły na podanie
- dodatki, zamienniki i wskazówki

Czas przygotowania: 1 godzina 10 minut
Liczba porcji: 8 sporych kotletów

Kaloryczność kcal: 300 w 1 kotlecie

Składniki:
  • 500 g łopatki wieprzowej
  • pół czerstwej kajzerki
  • 1 średnie lub małe jajko
  • 1 średnia cebula - 180 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki bułki tartej
  • przyprawy: płaska łyżka majeranku, płaska łyżeczka soli, pół płaskiej łyżeczki pieprzu
  • do smażenia: 2 łyżki bułki tartej, 3 łyżki smalcu gęsiego

Mielone

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz osiem dość dużych kotletów mielonych. Będzie to porcja idealna dla czteroosobowej rodziny. 

Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. innego mięsa. 

Kotlety mielone, 1

Kotlety mielone, 2

Mielone przepis

Do zrobienia ośmiu sporych kotletów mielonych potrzebujesz około 500 gramów mięsa wieprzowego. Według mnie najlepsza do mielonych jest łopatka wieprzowa. Zakupiłam dość tłustą łopatkę, ponieważ taką właśnie lubimy, ale możesz też wybrać w sklepie znacznie chudszy kawałek mięsa. Na kotlety mielone nada się również mieszanka karkówki z chudą szynką lub też  biodrówka, którą gorąco polecam. 

Mięso zmiel w maszynce na średnicy oczkach. Jeśli nie masz maszynki, to polecam zakup mięsa u rzeźnika z możliwością zmielenia mięsa na miejscu w sklepie. 

Kotlety mielone, 3

Średniej wielkości cebulę bardzo drobno posiekaj. Nagrzej małą patelnię z niewielką ilością tłuszczu (polecam smalec wieprzowy lub smalec gęsi). Cebulkę podsmażaj na odrobinę wyższej niż mała moc palnika przez 10-15 minut, do ładnego zarumienienia się cebuli.

Porada: W moim przepisie nie ma pieczarek, jednak wiem, że jest to bardzo popularny dodatek do mielonych. Jeśli zatem chcesz dodać również pieczarki, to 3-4 sztuki posiekaj drobno i umieść na patelni z cebulką, ale dopiero po pięciu minutach podsmażania cebuli. Zwiększ moc panika do średniej i nie mieszaj zawartości patelni przez dwie minuty, by pieczarki nie puściły wody. Całość podsmażaj łącznie do 20 minut (cały czas bez przykrywki).

Kotlety mielone, 4

Pół świeżej lub czerstwej kajzerki (może być też inna mała bułeczka) namaczaj przez kilka minut w wodzie, mleku lub dowolnym bulionie. Bułeczka ma się dobrze namoczyć. W środku nie może pozostać sucha. Następnie ostrożnie, ale dokładnie odciśnij ją z nadmiaru płynu. Odciskaj ją w dłoniach kilka razy uciskając bułeczkę, by jak najwięcej płynu uciekło przez palce. 

Do miski ze zmielonym mięsem dodaj pół namoczonej i odciśniętej z płynu bułeczki. Wbij jedno małe lub średnie jajko. Dodaj całą przestudzoną cebulkę z patelni. Dodaj nieduży ząbek czosnku przepuszczony przez małą praskę. Wsyp też płaską łyżkę majeranku oraz płaską łyżeczkę soli i pół płaskiej łyżeczki pieprzu. 

Porada: Zamiast jajka możesz dodać do masy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej oraz jednego, małego ziemniaka (ugotowany i przepuszczony przez praskę). Jeśli nie przepadasz za majerankiem, to możesz go pominąć lub dać łyżeczkę oregano. Czosnek również możesz ewentualnie pominąć. 

Kotlety mielone, 5

Zacznij wyrabiać masę mięsną pod kotlety mielone. Ja mieszam masę dłońmi, ponieważ tak jest mi najwygodniej i widzę oraz czuję, czy masa jest dokładnie wymieszana. Masę mięsną mieszam tak przez przynajmniej pięć minut, aż będzie idealnie jednolita. Sprawdzam, czy mogę z niej uformować kotleta, który zachowa kształt i nie "rozleje" się i dopiero wtedy decyduję, czy dodać bułkę tartą. Zazwyczaj dodaję do masy nie więcej niż dwie łyżki dobrej jakości bułki tartej. To bardzo ważne, by nie dodać do masy za dużo bułki tartej. 

Gdy jestem już zadowolona z konsystencji masy, próbuję jak smakuje. Wiem, że wiele osób boi się jeść surowe mięso, dlatego też nie nalegam, by sprawdzać czy smak jest odpowiedni. Zazwyczaj nie doprawiam już masy. Przy podanych przeze mnie proporcjach składników jestem zadowolona ze stopnia doprawienia masy pod mielone.  
Kotlety mielone, 6

Z masy pod mielone formuj kotlety. Jeden kotlet ważył u mnie około 90-95 gramów. Masę podzieliłam zatem na osiem kotletów. Każdego kotleta formowałam w dłoni na idealną kulkę, którą następnie lekko wydłużałam i spłaszczałam. Jeśli kawałki cebuli znajdują się na wierzchu kotleta i boisz się, że odpadną podczas smażenia, to delikatnie wciśnij je palcem wgłąb masy i ponowienie nadaj odpowiedni kształt pod kotleta. 

Każdego kotleta obtaczałam delikatnie w bułce tartej. Jak widać na zdjęciu poniżej, kotlety są idealnie gładkie. To efekt długiego wyrabiania masy oraz jej odpowiedniej konsystencji. Do obtoczenia wszystkich kotletów nie użyłam więcej niż dwie łyżki bułki tartej. 

Porada: Używaj wyłącznie dobrej jakości bułkę tartą. Polecam ścierać ją samemu lub kupować w dobrych piekarniach. Słabej jakości bułka tarta wygląda jak drobna kasza manna i szybko pali się na patelni. 
Kotlety mielone, 7

Kotlety mielone, 8

Przygotuj sobie średnią lub dużą patelnię z grubym dnem. Zacznij ją nagrzewać. Dodaj 2-3 łyżki smalcu (u mnie smalec gęsi, ale może być też dobry smalec wieprzowy lub w ostateczności olej do smażenia). Przed umieszczeniem kotletów na patelni, jeszcze delikatnie spłaszcz każda sztukę w dłoni, bowiem kotlety mielone kurczą się podczas smażenia. 

Kotlety smaż orientacyjnie, po kilka minut na stronę. Przewracaj je na druga stronę, gdy zrobią się od spodu rumiane. Jeśli rumienią się za szybko, to zmniejsz moc palnika. Jeśli po kilku minutach są nadal dość blade, to zwiększ moc palnika. To jak długo będą się smażyły zależy od patelni, mocy palnika i grubości kotletów. W ten sposób usmaż wszystkie kotlety mielone. 

Porada: Jeśli nie wiesz, czy możesz już zdjąć mielone z patelni, to polecam jednego kotleta wyłożyć na talerz i przekroić go na pół. Jeśli masa w środku ma jednolity, lekko szary kolor, to kotlety są już dosmażone i nie ma potrzeby dłużej trzymać ich na patelni. Idealnie dosmażone, ale nie przesmażone mielone będą soczyste. 
Kotlety mielone, 9

Kotlety mielone, 10

Kotlety mielone podaję zazwyczaj z tłuczonymi ziemniakami, kopytkami lub kluskami śląskimi. Czasem mielone podaję też z kaszą gryczaną lub kaszą pęczak. Do mielonych pasuje mizeria, buraczki na ciepło lub też rozmaite surówki z kapustą. Marchewka na ciepło też będzie pyszna :)
Kotlety mielone, 11

Z czym najchętniej jadacie kotlety mielone?
Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (441 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kotlety mielone

Przepis na mielone zna chyba każdy. Są tylko różne wersje tego pysznego dania mięsnego. Nie każdy wie, ale w Małopolsce południowej na kotlet mielony mówi się sznycel. Chociaż wydaje mi się, że coraz więcej osób.. szczególnie z młodego pokolenia mielone nazywa mielonymi. Bardzo różne mogą być zatem przepisy na mielone, ponieważ zacznijmy nawet od samego mięsa. Mielone kotlety najczęściej szykujemy ze zmielonego mięsa wieprzowego. Najlepsza do kotletów mielonych jest łopatka wieprzowa. Kupując ją wybieraj tylko najlepsze mięso ze sprawdzonego źródła. Osobiście nie polecam kupowania mięsa na tackach z marketu. A już z z pewnością nie kupuję mięsa już zmielonego. Można również kotlety mielone zrobić z karkówki wymieszanej z szynką wieprzową. Wówczas masz trochę bardziej tłuste mięso z mięsem chudym. Jeśli już szykujesz kotlety mielone z mięsa wieprzowego, to polecam smażyć je albo na dobrym smalcu wieprzowym albo na smalcu gęsim. To są wtedy idealne kotlety mielone przepis babci. Mielone to nie są jedyne ulubione kotlety polaków. Bardzo popularne są też oczywiście schabowe, czyli kotlet schabowy. Fantastyczne są też bezmięsne kotlety ziemniaczane oraz kotlet z kalafiora.. pycha! Kotlety mielone podajemy zazwyczaj z różnymi surówkami lub też warzywami na ciepło. Do tego tłuczone ziemniaki lub też różne kluski lub kasze. Sprawdź też koniecznie jak smakuje moja orientalna kofta

Mielone

Dobre kotlety mielone wyjdą z pewnością najlepszej ze świeżego mięsa wieprzowego, które zmielimy sami w domu lub też u rzeźnika. Do tego niewiele już potrzeba. Bułka pszenna moczona w wodzie, mleku lub rosole musi być bardzo dobrze odciśnięta, by masa mięsna pod mielone nie wyszła za rzadka. Przepisy na kotlety mielone czasem zamiast czerstwej bułki moczonej zawierają tylko bułkę tartą. Osobiście jednak zdecydowanie polecam użyć czerstwą bułkę, ponieważ nadaje kotletom więcej wilgoci i smaku. A do tego pomaga też w tym by dłużej wyrabiać masę mięsną, by nie było w niej widać kawałków miękkiej bułki. Mój przepis na kotlety mielone zawiera zatem czerstwą bułkę, którą zazwyczaj moczę w wodzie. Moje kotlety mielone powstają zazwyczaj z łopatki wieprzowej. Wiele osób pyta się mnie jak zrobić mielonego, by się nie kruszył. By kotlety mielony był idealnie gładki. Otóż bardzo ważne jest to, by długo wyrabiać ręcznie masę mięsną i kontrolować jej gęstość. Jeśli jest za rzadka, to trzeba dodać trochę bułki tartej. Raczej nie zdarzyło mi się, by byłą za gęsta. To może się przytrafić osobom, które dadzą do masy za dużo bułki tartej na raz. Dlatego też kotlety mielone zawsze polecam szykować z bułką moczoną i dopiero ewentualnie dodawać troszkę bułki tartej. I tutaj też jedna bardzo ważna sprawa.. Otóż sama bułka tarta jest również niezwykle ważna. Jeśli będziesz smażyć swoje kotlety mielone na bułce z marketu, która z wyglądu przypomina drobną kaszę mannę, to prawdopodobnie kotlety zaczną się palić.. a raczej to bułka tarta, w której obtoczone były mielone zacznie się palić na patelni.  Dlatego też polecam ścierać bułkę suchą samodzielnie lub kupować dobrej jakości bułkę tartą z lepszych piekarni. Jeśli jednak szukasz przepisu na takie mielone, ale bez mięsa, to polecam Ci mój sprawdzony przepis na kotlety jajeczne

Mięso mielone

Tak więc nasze kotlety mielone szykujemy zazwyczaj z mięsa wieprzowego. Polecana jest łopatka, bądź też mieszanka karkówki z szynką. Sprawdzi się też mielona polędwiczka oraz biodrówka. Z polędwiczki kotlety wyjdą delikatniejsze i mniej soczyste. Jednak kotlety mielone można też zrobić z drobiu. Zazwyczaj sięga się po piersi z kurczaka lub indyka. Z mielonej łopatki wieprzowej bardzo dobra jest zapiekanka z mięsa mielonego z makaronem. 

Mielone przepis

Zatem wiemy, że różne są mielone przepisy.. przynajmniej jeśli chodzi o dobór mięsa oraz użycie bułki czerstwej i tartej. Pozostaje jeszcze kwestia np. dodawania do masy mięsnej jajek. Otóż od lat już przyjęło się, że na kilogram zmielonego mięsa dajemy dwa średnie, surowe jajka. Takie kotlety mielone przepisy, gdzie nie ma jajek zazwyczaj mają zamiast nich trochę mąki ziemniaczanej oraz ugotowanego i zmielonego ziemniaka. Moje kotlety mielone przepis takich zamienników zazwyczaj nie mają, ponieważ jadamy na co dzień jajka. Pytacie jak zrobić mielone? Jakie dawać przyprawy oraz czy dawać cebulę i czosnek. Otóż cebulę tradycyjnie dają chyba wszyscy. Należy ją wcześniej posiekać drobno i zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Jeśli zaś chodzi o czosnek, to bywa różnie i nie każdy go daje. U mnie czosnek pojawia się zazwyczaj w kotletach mielonych, ale nie zawsze. Zatem jeszcze same przyprawy.. jak zrobić kotlety mielone, by smakowały każdemu.. To już jest trochę kwestia gustu, ale prawie każdy dodaje sól oraz pieprz. I lepiej dać ich trochę mniej a następnie próbować surową masę (można ją wypluć jeśli boicie się próbować surowe mięso i jajka) i ewentualnie dodać więcej przypraw, niż od razu dać ich za dużo. Moje kotlety mielone mają jeszcze w składzie majeranek który nie jest konieczny, ale bardzo lubię go dodawać do masy. Kwestią sporną bywają też pieczarki, które niektórzy dodają do masy mięsnej. Ja tego nie robię, ale tutaj pozostawiam Wam dowolność. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na kotlety mielone i smacznego!