Pieczony kalafior
Kalafior pieczony z dodatkiem przypraw jest niesamowicie pyszny. Przepis jest bardzo uniwersalny, ponieważ kalafior pieczony w piekarniku można podać na wiele sposobów. A do tego super prosto i super szybko!
- tylko kilka składników
- świetny pomysł na przekąskę
- przepis krok po kroku z poradami
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 850 gramów dania
Kaloryczność kcal: 75 w 100 g dania
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 1 średni kalafior - około 1 kg
- 2 młode marchewki - około 60 g - można pominąć
- 4 ząbki czosnku - można pominąć
- 4 łyżki delikatnej oliwy z oliwek
- przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, po płaskiej 1/3 łyżeczki pieprzu, ostrej papryki, mielonego kminu, szczypta kurkumy
Pieczony kalafior
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 850 gramów kalafiora pieczonego w przyprawach.
Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać też trochę czosnku lub też zapiec kalafiora z serem i orzechami.
Kalafior z piekarnika
Sięgnęłam po młodego, niedużego kalafiora o wadze około jednego kilograma. Ze swojego kalafiora zdejmij okalające go ścisło liście i odetnij wystający głąb. Ostrożnie odetnij wszystkie różyczki kalafiora.
Różyczki umieść na sitku i przepłucz pod zimną, bieżącą wodą. Po obraniu i odkrojeniu różyczek wyszło mi 790 gramów gotowych do pieczenia różyczek kalafiora. Obierz też jedną lub dwie marchewki i pokrój je w plasterki.
Porada: Marchewki nie są konieczne w przepisie. Można je śmiało pominąć.
W małej miseczce umieść wszystkie przyprawy: łyżeczka słodkiej papryki; pół łyżeczki soli lub trochę więcej; po 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu, ostrej papryki i mielonego kminu; szczypta kurkumy. Wlej też cztery łyżki delikatnej oliwy lub innego oleju roślinnego.
Porada: Aby kalafior był lekko słodki i bardziej się przypiekł, można dodać też odrobinę cukru pudru, miodu lub syropu. Do przypraw warto też wycisnąć jeden ząbek czosnku.
Całość wymieszaj i wylej na różyczki kalafiora i plasterki marchewki.
Warzywa mieszaj kilka minut, by rozprowadzić po nich przyprawy z oliwą a następnie przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na blaszkę dodaj kilka ząbków czosnku, ale nie są one konieczne.
Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni. Wybierz środkową półkę i piecz warzywa do 35 minut z opcją pieczenia góra/dół. Jeśli masz małą komorę lub Twoje warzywa podpiekają się już po 10 minutach, to zmniejsz moc palnika do 180 stopni. Moje piekły się przez 30 minut. Nie przewracałam ich na drugą stronę. Jeśli jednak chcesz, by warzywa były od góry zarumienione, to pod koniec pieczenia przełącz piekarnik na opcję grillowania od góry.
Porada: Na kilka minut przed końcem pieczenia można posypać całość tartym serem żółtym lub parmezanem oraz dodać pokruszone orzechy włoskie, nerkowce lub pekan.
Kalafior pieczony podawaj gorący maczając go w ulubionym sosie np. czosnkowym lub jogurtowym. Warto udekorować go natką pietruszki a dla smaku skropić świeżo wyciskanym sokiem z cytryny.
Upieczone różyczki kalafiora można też dodać do zupy lub do sałatki. Można je też zmiksować na krem do kanapek lub podać jako dip do zimnego bufetu z przekąskami. Warto wówczas dodać tez trochę jogurtu oraz majonezu.
Jakie są Wasze sposoby na pyszne podanie pieczonego kalafiora?
Smacznego!