Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Super proste i bardzo szybkie do zrobienia kotlety jajeczne. Kotlety szykuje się głównie z jajek gotowanych na twardo. Do masy dodaje się surowe jajko oraz ulubione przyprawy i zioła. 


Takie "kotlety mielone" bez mięsa szczególnie polecam wegetarianom oraz dzieciom. Kotlety z jajek podaje się najczęściej z domowymi sosami oraz najróżniejszymi sałatkami i surówkami.  

Lubicie kotlety z jajek?

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 8 minut
Ilość porcji: 9 kotletów

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 6 średnich jaj ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • łyżka siekanego koperku
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Aby zrobić kotlety jajeczne potrzebujesz też: 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów oraz olej roślinny np. rzepakowy

Ugotuj na twardo sześć średniej wielkości jajek (najlepiej typ 0 lub 1). Być może przyda Ci się kilka wskazówek z postu - jak ugotować jajka na twardo. Obierz ugotowane jaja i umieść je w misce. Używając widelca dobrze je wygnieć. Do masy jajecznej dodaj surowe jajko, 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz siekany koperek, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. Masę możesz odstawić do lodówki na 30 minut. Kotlety będą się ładniej formować.

Łyżką odmierzaj porcje wielkości orzecha włoskiego. Formuj lekko spłaszczone kule. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtaczaj kotlety z obu stron i układaj obok siebie na talerzu. Gdy już wszystkie będą gotowe nagrzej patelnię. Wlej olej. Kotlety smaż na średniej mocy palnika po 3-4 minuty z obu stron, do zarumienienia (czas smażenia zależy od ustawionej mocy palnika). Powinny się wszystkie zmieścić na jednej, sporej patelni. 

Kotlety jajeczne, 1

Kotlety jajeczne, 2

Smacznego.

Średnia 4.4 / 5 (59 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2017-11-16 20:25
Uwielbiam, robię za rzadko, bo zwykle na Wielkanoc... Twoje wyglądają super apetycznie, chyba jutro będą na obiad, namówiłaś mnie :)
2017-12-10 19:09
Czas smażenia 8 minut ale po 3 minuty z każdej strony.Zagadka ile stron ma kotlet?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-12-10 20:17
:-) Dzięki za czujność.. opis został doprecyzowany.
2018-08-10 16:01
Na sztorc jeszcze 😜
2018-03-30 16:59
Przepisy są mega :)
2018-06-05 20:55
Chyba troszeczkę za bardzo Ci się przysmażyły 🙂
Reklama
2018-07-02 14:11
Nie uważam żeby były przesmażone,fajna,chrupiąca panierka.
2018-07-02 14:04
Są bardzo smaczne.👌
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję🙂
2018-07-02 14:20
Najpyszniejsze ❤👌
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl A jak cudnie podane😍
2018-07-02 18:39
A powiedz czy próbowałaś kiedyś połączyć jajka z mięsem surowym i taki mix zrobić? Tak rozmyślam co zrobić mojej ferajnie... Przepisik wygląda ciekawie.
2018-07-02 18:41
Ups dopiero zauważyłam że to dania bez mięsa 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl Nic nie szkodzi 🙂
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-03 10:37
Pewnie.. z jajkami na twardo można kombinować sporo. Z mięsem mielonym z kurczaka są fajne kotlety jajeczne.

Kotlety jajeczne 

Kotlety jajeczne to pyszne danie bez mięsa. Takie kotleciki bardzo smakują dzieciom. Mimo iż praktycznie w całości składają się z jajka, to w smaku są bardzo delikatne. Kotlety jajeczne można również wzbogacić o dodatkowe składniki. Polecam zatem kotlety jajeczne z kaszą jaglaną lub kotlety jajeczne z serem, a nawet kotlety jajeczne z pieczarkami. Takie kotlety z jajek to świetny pomysł na każdy posiłek. 

Kotlety jajeczne z czym podawać

Kolety jajeczne z sosem smakują jeszcze lepiej. Polecam domowy sos czosnkowy - przepyszny! Kotlety jajeczne z ziemniakami, czy też z surówką smakują równie wybornie. Do kotletów polecam zatem pyszną surówkę Colesław. Jeśli lubisz gotować bez dodatku mięsa, to polecam też inne moje przepisy na dania bez mięsa