Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Super proste i bardzo szybkie do zrobienia kotlety jajeczne. Kotlety szykuje się głównie z jajek gotowanych na twardo. Do masy dodaje się surowe jajko oraz ulubione przyprawy i zioła. Polecam dla dzieci.

- najlepszy przepis na kotlety z jajek
- tylko kilka tanich składników
- szybki i pyszny obiad bez mięsa

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 8 minut
Ilość porcji: 9 kotletów

Kaloryczność kcal: 100 w 1 kotlecie
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 6 średnich jaj ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • łyżka siekanego koperku
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Aby zrobić kotlety jajeczne potrzebujesz też: 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów oraz dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój olej do smażenia może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz dziewięć sporych kotletów jajecznych.

 

Kotlety jajeczne, 1

Kotlety z jaj

Ugotuj na twardo sześć średniej wielkości jajek (najlepiej typ 0 lub 1). Być może przyda Ci się kilka wskazówek z postu - jak ugotować jajka na twardo. Obierz ugotowane jaja i umieść je w misce. Używając widelca dobrze je wygnieć. Do masy jajecznej dodaj surowe jajko, 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz siekany koperek, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. Masę możesz odstawić do lodówki na 30 minut. Kotlety będą się ładniej formować.

Łyżką odmierzaj porcje wielkości orzecha włoskiego. Formuj lekko spłaszczone kule. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtaczaj kotlety z obu stron i układaj obok siebie na talerzu. Gdy już wszystkie będą gotowe nagrzej patelnię. Wlej olej. Kotlety smaż na średniej mocy palnika po 3-4 minuty z obu stron, do zarumienienia (czas smażenia zależy od ustawionej mocy palnika). Powinny się wszystkie zmieścić na jednej, sporej patelni. 

Kotlety jajeczne, 2

Jeśli lubisz urozmaicony smak kotletów jajecznych to do masy przed formowaniem kotletów możesz też dodać: 
- tarty żółty ser
- podsmażone i posiekane pieczarki
- ugotowaną kaszę jaglaną
- gotowane i przepuszczone przez prasę ziemianki
- gotowane i ugniecione brokuły

Masz jeszcze inne pomysły na dodatki do kotletów?
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (765 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Kotlety z jajek

Kotlety jajeczne to pyszne danie bez mięsa. Takie kotleciki bardzo smakują dzieciom. Mimo iż praktycznie w całości składają się z jajka, to w smaku są bardzo delikatne. Kotlety jajeczne można również wzbogacić o dodatkowe składniki. Polecam zatem kotlety jajeczne z kaszą jaglaną lub kotlety jajeczne z serem, a nawet kotlety jajeczne z pieczarkami. Takie kotlety z jajek to świetny pomysł na każdy posiłek. Kotlety z jajek gotowanych to bardzo ciekawe urozmaicenie diety. Bardzo często kotlety jajeczne polecam mamą, których dzieci nie lubią jeść jajek. Kotlety z jajek to praktycznie same jajka na twardo. Bardzo dobre są też kotlety rybne, które często szykuję moim dzieciom. Polecam Ci też przepis na najlepsze kotlety mielone

Kotleciki jajeczne

Kotlety jajeczne z sosem smakują jeszcze lepiej. Polecam przepis jak zrobić sos czosnkowy - przepyszny! Kotlety jajeczne z ziemniakami, czy też z surówką smakują równie wybornie. Do kotletów polecam też podawać sałatki i surówki. Surówka coleslaw jest bardzo dobra. Jeśli lubisz gotować bez dodatku mięsa, to polecam też inne moje dania bez mięsa, np. super prosty do zrobienia makaron z serem. Kotlety z jajek gotowanych szykuję bardzo często po Wielkanocy. Zostaje mi sporo jajek gotowanych na twardo. To świetny pomysł na smaczne wykorzystanie takich ugotowanych już jajek. Warto sprawdzić tez inne jajka przepisy.