Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Super proste i bardzo szybkie do zrobienia kotlety jajeczne. Kotlety szykuje się głównie z jajek gotowanych na twardo. Do masy dodaje się surowe jajko oraz ulubione przyprawy i zioła. 

Takie "kotlety mielone" bez mięsa szczególnie polecam wegetarianom oraz dzieciom. Kotlety jajeczne podaje się najczęściej z domowymi sosami oraz najróżniejszymi sałatkami i surówkami.  

Lubicie kotlety z jajek? :-)

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 8 minut
Ilość porcji: 9 kotletów

Składniki:
  • 6 średnich jaj ugotowanych na twardo
  • 1 surowe jajko
  • 2 płaskie łyżki bułki tartej
  • łyżka siekanego koperku
  • po pół łyżeczki soli i pieprzu

Oraz: 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów oraz olej roślinny np. rzepakowy

Ugotuj na twardo sześć średniej wielkości jajek (najlepiej typ 0 lub 1). Być może przyda Ci się kilka wskazówek z postu - jak ugotować jajka na twardo. Obierz ugotowane jaja i umieść je w misce. Używając widelca dobrze je wygnieć. Do masy jajecznej dodaj surowe jajko, 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz siekany koperek, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. Masę możesz odstawić do lodówki na 30 minut. Kotlety będą się ładniej formować.

Łyżką odmierzaj porcje wielkości orzecha włoskiego. Formuj lekko spłaszczone kule. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtaczaj kotlety z obu stron i układaj obok siebie na talerzu. Gdy już wszystkie będą gotowe nagrzej patelnię. Wlej olej. Kotlety smaż na średniej mocy palnika po 3 minuty z obu stron, do zarumienienia. Powinny się wszystkie zmieścić na jednej, sporej patelni. 

 

kotlety-jajeczne-1

kotlety-jajeczne-2
Smacznego :-)

Średnia 4.3 / 5 (12 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Pichceniomania
2017-11-16 20:25
Uwielbiam, robię za rzadko, bo zwykle na Wielkanoc... Twoje wyglądają super apetycznie, chyba jutro będą na obiad, namówiłaś mnie :)