Kotlety jajeczne
Super proste i bardzo szybkie do zrobienia kotlety jajeczne. Kotlety szykuje się głównie z jajek gotowanych na twardo. Do masy dodaje się surowe jajko oraz ulubione przyprawy i zioła. Polecam dla dzieci.
- najlepszy przepis na kotlety z jajek
- tylko kilka tanich składników
- szybki i pyszny obiad bez mięsa
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 8 minut
Liczba porcji: 9 kotletów
W 1 kotlecie:
Wartość energetyczna
100 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 6 średnich jaj ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajko
- 2 płaskie łyżki bułki tartej
- łyżka siekanego koperku
- po pół łyżeczki soli i pieprzu
Kotlet z jajka
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Aby zrobić kotlety jajeczne potrzebujesz też: 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia kotletów oraz dwie łyżki oleju roślinnego do smażenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój olej do smażenia może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz dziewięć sporych kotletów jajecznych.
Kotleciki jajeczne przepis
Ugotuj na twardo sześć średniej wielkości jajek (najlepiej typ 0 lub 1). Być może przyda Ci się kilka wskazówek z postu - jak ugotować jajka na twardo. Obierz ugotowane jaja i umieść je w misce. Używając widelca dobrze je wygnieć. Do masy jajecznej dodaj surowe jajko, 2 płaskie łyżki bułki tartej oraz siekany koperek, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszaj. Masę możesz odstawić do lodówki na 30 minut. Kotlety będą się ładniej formować.
Łyżką odmierzaj porcje wielkości orzecha włoskiego. Formuj lekko spłaszczone kule. Umieszczaj w talerzu z bułką. Obtaczaj kotlety z obu stron i układaj obok siebie na talerzu. Gdy już wszystkie będą gotowe nagrzej patelnię. Wlej olej. Kotlety smaż na średniej mocy palnika po 3-4 minuty z obu stron, do zarumienienia (czas smażenia zależy od ustawionej mocy palnika). Powinny się wszystkie zmieścić na jednej, sporej patelni.
Jeśli lubisz urozmaicony smak kotletów jajecznych to do masy przed formowaniem kotletów możesz też dodać:
- tarty żółty ser
- podsmażone i posiekane pieczarki
- ugotowaną kaszę jaglaną
- gotowane i przepuszczone przez prasę ziemianki
- gotowane i ugniecione brokuły
Masz jeszcze inne pomysły na dodatki do kotletów?
Smacznego.