Pierogi pieczone z pieczarkami

Pierogi pieczone z pieczarkami

Przepyszne pierogi pieczone w piekarniku! Ten przepis na pierożki drożdżowe z pieczarkami przygotowałam specjalnie dla moich dzieci. Puszyste i delikatne pierogi z pieczarkami to super pomysł na pyszny obiad.

Do przestudzonego farszu pieczarkowego można też dodać tarty żółty ser lub kawałki sera mozzarella. Wówczas pierożki będą jeszcze lepsze.

Reklama

Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 30 pierogów

Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 3 szklanki mąki pszennej - około 520 g
  • 200 ml kefiru
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 35 gramów świeżych drożdży
  • 1 średnie jajko
  • po łyżeczce soli i cukru

Składniki na farsz pieczarkowy

  • średnia cebula
  • 600 g pieczarek
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • po łyżeczce soli i pieprzu

Czas wyrastania ciasta: 1,5 godziny 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kefir i jajko wyjmij wcześniej z lodówki.

Do zrobienia pierogów drożdżowych z piekarnika potrzebujesz również: deskę drewnianą lub stolnicę, wałek, wykrawaczkę lub szklankę o średnicy 8 cm, roztrzepane małe jajko do posmarowania pierożków przed pieczeniem. 

Pierogi pieczone z pieczarkami , 1

Jak zrobić pierogi drożdżowe z piekarnika z pieczarkami:

W pierwszej kolejności przygotuj sobie ciasto drożdżowe do wyrastania. W dużej misce umieść drożdże świeże lub 14 gramów drożdży suchych ( 2 saszetki po 7 gramów każda). Dodaj cukier oraz kefir i rozetrzyj całość na gładko używając łyżki. Dodaj resztę składników: jajko, sól, mąka oraz olej. Ciasto wyrabiaj ręcznie do 10 minut lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego - 5 minut. Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około 1,5 godziny. Jeśli ciasto drożdżowe umieścisz w komorze piekarnika nagrzanego do 35 stopni, to ciasto może szybciej podwoić objętość.

Pierogi pieczone z pieczarkami , 2

W trakcie wyrastania ciasta przygotuj sobie farsz z pieczarek i cebuli. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Na średniej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmażaj ją do 2 minut na średniej mocy palnika. Tylko do zeszklenia. 

Jeśli masz wyrośnięte pieczarki, to je obierz. Małych i jędrnych pieczarek nie trzeba obierać. Pieczarki pokrój w plasterki a następnie drobno posiekaj i umieść na patelni z cebulą. 
Pierogi pieczone z pieczarkami , 3

Dodaj sól oraz pieprz i zamieszaj całość. Patelnię przykryj przykrywką. Po pięciu minutach zdejmij przykrywkę i smaż całość jeszcze do 20 minut - by odparować wodę i podsmażyć cebulę z pieczarkami. Gotowy farsz odstaw do przestudzenia. 

Wyrośnięte ciasto drożdżowe na pierogi wyjmij z miski na lekko oprószony mąką blat lub stolnicę. Ciasto podziel na dwie części. Kawałek ciasta, które czeka na rozwałkowanie przykryj wilgotną ściereczką bawełnianą (by nie wyschło). Drugi kawałek rozwałkuj na grubość do 5 mm. Używając wykrawaczki do ciastek wycinaj koła. Na środek każdego krążka wyłóż łyżeczkę farszu. Pieroga zlep dokładnie. 

Zobacz jak lepić pierogi drożdżowe z pieczarkami pieczone w piekarniku:


Moje pierożki są dość grube ze średnią ilością farszu. Takie lubią moje dzieci zajadając je do barszczu czerwonego. Możesz jednak śmiało rozciągnąć placek pod pierogi i umieścić w nim więcej farszu.

Pierogi piecz w dwóch partiach po 15 sztuk na blaszce. Gotową do wypieku partię pierogów układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą sztukę posmaruj rozbełtanym jajkiem. Pierogi po zlepieniu nie potrzebują ponownego wyrastania. Blaszkę z pierogami umieść na średniej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczenie góra/dół. Pierogi piecz około 25 minut. W trakcie pieczenia pierwszej partii pierogów przygotuj partię drugą. Drugą partię piecz tak samo jak pierwszą. 
Pierogi pieczone z pieczarkami , 4

Pierogi drożdżowe pieczone w piekarniku cudownie smakują z barszczem czerwonym czystym. Gorąco polecam tez mój przepis na pierogi ruskie
Pierogi pieczone z pieczarkami , 5

Smacznego. 

Średnia 5.0 / 5 (7 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Pieczone pierogi drożdżowe z pieczarkami

Moje najlepsze i ulubione pierogi pieczone drożdżowe szykuję zazwyczaj na życzenie moich dzieci. Są to dość pracochłonne pierogi, więc sama z siebie się za nie nie biorę. Za każdym jednak razem stwierdzam, że było warto. Bardzo często do farszu pieczarkowego dodaję tarty żółty ser lub miękki ser mozzarella. Szykując pierogi pieczone z pieczarkami i serem staram się umieszczać w każdym pierogu jak najwięcej farszu. Nie podaję ich wówczas z barszczem czerwonym, tylko same z ketchupem. 

Pierogi drożdżowe z pieczarkami sprawdzony przepis

Te pierogi drożdżowe pieczone szykuję przyjemniej raz w miesiącu, są więc bardzo sprawdzone w naszym domu. Zazwyczaj lekko modyfikuję farsz, by znaleźć ten jeden ulubiony smak. Najśmieszniejsze jest to, że myślę tak za każdym razem gdy szykuję pierogi pieczone w piekarniku. Przy każdym kolejnym pieczeniu stwierdzam, że to jest zdecydowanie najlepszy przepis na pierogi pieczone drożdżowe z pieczarkami. Zapraszam też po inne moje przepisy na dania bez mięsa