Pierożki z pieczarkami
Przepyszne pierożki z pieczarkami pieczone w piekarniku! Ten przepis na pierożki drożdżowe z pieczarkami przygotowałam specjalnie dla moich dzieci. Puszyste i delikatne pierogi z pieczarkami to super pomysł na pyszny obiad.
Do przestudzonego farszu pieczarkowego można też dodać tarty żółty ser lub kawałki sera mozzarella. Wówczas pierożki będą jeszcze lepsze.
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Liczba porcji: 30 pierogów
Dieta: wegetariańska
Składniki na ciasto drożdżowe
- 3 szklanki mąki pszennej - około 520 g
- 200 ml kefiru
- 100 ml oleju roślinnego
- 35 gramów świeżych drożdży
- 1 średnie jajko
- po łyżeczce soli i cukru
Składniki na farsz pieczarkowy
- średnia cebula
- 600 g pieczarek
- 3 łyżki masła klarowanego
- po łyżeczce soli i pieprzu
Czas wyrastania ciasta: 1,5 godziny
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kefir i jajko wyjmij wcześniej z lodówki.
Do zrobienia pierogów drożdżowych z piekarnika potrzebujesz również: deskę drewnianą lub stolnicę, wałek, wykrawaczkę lub szklankę o średnicy 8 cm, roztrzepane małe jajko do posmarowania pierożków przed pieczeniem.

Pierogi z pieczarkami
W pierwszej kolejności przygotuj sobie ciasto drożdżowe do wyrastania. W dużej misce umieść drożdże świeże lub 14 gramów drożdży suchych ( 2 saszetki po 7 gramów każda).
Dodaj cukier oraz kefir i rozetrzyj całość na gładko używając łyżki. Dodaj resztę składników: jajko, sól, mąka oraz olej. Ciasto wyrabiaj ręcznie do 10 minut lub mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego - 5 minut.
Ciasto przykryj ściereczką bawełnianą lub folią i odstaw w ciepłe i nieprzewiewne miejsce na około 1,5 godziny. Jeśli ciasto drożdżowe umieścisz w komorze piekarnika nagrzanego do 35 stopni, to ciasto może szybciej podwoić objętość.

W trakcie wyrastania ciasta przygotuj sobie farsz z pieczarek i cebuli. Cebulę obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Na średniej patelni rozpuść masło. Dodaj cebulę i podsmażaj ją do 2 minut na średniej mocy palnika. Tylko do zeszklenia.
Jeśli masz wyrośnięte pieczarki, to je obierz. Małych i jędrnych pieczarek nie trzeba obierać. Pieczarki pokrój w plasterki a następnie drobno posiekaj i umieść na patelni z cebulą.

Dodaj sól oraz pieprz i zamieszaj całość. Patelnię przykryj przykrywką. Po pięciu minutach zdejmij przykrywkę i smaż całość jeszcze do 20 minut - by odparować wodę i podsmażyć cebulę z pieczarkami. Gotowy farsz odstaw do przestudzenia.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe na pierogi wyjmij z miski na lekko oprószony mąką blat lub stolnicę. Ciasto podziel na dwie części. Kawałek ciasta, które czeka na rozwałkowanie przykryj wilgotną ściereczką bawełnianą (by nie wyschło). Drugi kawałek rozwałkuj na grubość do 5 mm. Używając wykrawaczki do ciastek wycinaj koła. Na środek każdego krążka wyłóż łyżeczkę farszu. Pieroga zlep dokładnie.
Zobacz jak lepić pierogi drożdżowe z pieczarkami pieczone w piekarniku:
Moje pierożki są dość grube ze średnią ilością farszu. Takie lubią moje dzieci zajadając je do barszczu czerwonego. Możesz jednak śmiało rozciągnąć placek pod pierogi i umieścić w nim więcej farszu.
Pierogi piecz w dwóch partiach po 15 sztuk na blaszce. Gotową do wypieku partię pierogów układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą sztukę posmaruj rozbełtanym jajkiem. Pierogi po zlepieniu nie potrzebują ponownego wyrastania. Blaszkę z pierogami umieść na średniej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pieczenie góra/dół. Pierogi piecz około 25 minut. W trakcie pieczenia pierwszej partii pierogów przygotuj partię drugą. Drugą partię piecz tak samo jak pierwszą.

Pierogi drożdżowe pieczone w piekarniku cudownie smakują z barszczem czerwonym czystym - barszcz wigilijny. Gorąco polecam tez mój przepis na pierogi ruskie.
Smacznego.